Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Μια σύντομη ιστορία της ελληνικής πολιτικής σκηνής

Απο το capital.gr. Απολαύστε την...

Στήνουν νέα μεγάλη πολιτική παγίδα
Του Γιώργου Κράλογλου

Πριν 35 χρόνια οι τότε πολιτικοί και πολιτική της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν μέσα σε μια νύχτα σχεδόν εκτός του παιχνιδιού της οικονομίας τον Στρατή Ανδρεάδη στο όνομα της «εξυγίανσης» και της δήθεν αποχουντοποίησης. Στην ουσία ο Ανδρεάδης λόγω επιχειρηματικής αλαζονείας απλώς σταμάτησε να «χορεύει» στο ρυθμό που επιθυμούσαν οι πολιτικοί. 

Οι (γνωστές) λεπτομέρειες δεν είναι της παρούσης. Οι όμιλοι Νιάρχου και Μποδοσάκη ακολούθησαν το δρόμο της διάλυσης γιατί το επέβαλε η «εξυγίανση» που δεν διέφερε ούτε σε λόγους ούτε σε αφορμή από την προηγούμενη «εξυγίανση».

Άρχισε τότε να ριζώνει η έννοια συναλλαγή και πελατειακές σχέσεις. Ποιος όμως θα μιλούσε για συναλλαγή όταν το σύνθημα για το λαό ήταν «αποχουντοποίηση για το καλό της μεταπολίτευσης»;

Μετά από μία πενταετία οι τότε πολιτικοί και πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ στο όνομα της «εξυγίανσης» της βιομηχανίας και με το «κόλπο-γκρόσο» των «προβληματικών επιχειρήσεων που θα αποδίδοντο καθαρές στο λαό» έσωσαν κυριολεκτικά (σε ορισμένες περιπτώσεις και από την φυλακή) 35 και πλέον ομίλους κατεστραμμένους για διάφορους λόγους (μεταξύ των οποίων και πολιτικοί λόγοι). Ήταν τότε που κανείς δεν ζήτησε λογαριασμό για τα λεφτά των φορολογουμένων όταν οι περιβόητες προβληματικές επιχειρήσεις «του λαού» πουλήθηκαν μόνο για οικόπεδα. Ήταν τότε που δεν δόθηκε λογαριασμός ούτε για κάτι κρατικούς Οργανισμούς εμπορίου καφέ, ξυλείας και άλλων κομπινών που αφού κατασπάραξαν τα λεφτά των φορολογουμένων εξαφανίσθηκαν. Ήταν τότε που η διαπλοκή, οι πελατειακές σχέσεις, η νομενκλατούρα και η συναλλαγή με μίζες και «πάσες» μεταξύ όλων των κομμάτων ριζώθηκε για τα καλά και άρχισε να διακλαδώνεται. Και μάλιστα με κατοχύρωση της νομενκλατούρας αφού με νόμο οι Διοικήσεις κρατικών Οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων απηλλάσσοντο από κάθε διαχειριστική ευθύνη...

Ήταν τέλος τότε που δικαιολογείτο οι Διοικητές Οργανισμών να βάζουν και επισήμως ένα δωράκι στην τσέπη τους...

Δύο χρόνια μετά και αφού είχαμε «καθαρίσει» με τα «παλαιά τζάκια» αρχίσαμε να ακούμε ότι «στην Ελλάδα θα χτίσουμε νέα τζάκια επιχειρηματιών».

Και πάλι βέβαια στο όνομα της «εξυγίανσης» της οικονομίας.

Το «χτίσιμο» ξεκίνησε... Και το μεγαλύτερο «νέο τζάκι» της εποχής ήταν ο όμιλος Κοσκωτά. Το γνωστό σε όλους μας «νέο τζάκι» που κυριολεκτικά ανατινάχθηκε πάλι από τους «προστάτες» της «εξυγίανσης» όταν χρειάστηκε για καθαρά πολιτικούς λόγους να στραφεί σε κάτι άλλο η προσοχή της κοινής γνώμης.

Στην επόμενη διετία αρχίζει ο διωγμός των πολυεθνικών με μπροστάρηδες τις συντεχνίες και πάτρωνες τους πολιτικούς όλων των κομμάτων πάλι στο όνομα της «εξυγίανσης» . Μέσα δε στον αλαλαγμό των διωγμών κανείς δεν πρόσεξε ότι οι πολυεθνικές και οι ξένοι όμιλοι φρόντισαν «να την κάνουν» (που λέει και ο λαός) «με ελαφρά πηδηματάκια» για να απαγκιστρώνονται από την ελληνική οικονομία και το μέλλον της.

Την δεκαετία του 1990 είχαμε την αισχρή πολιτική ομολογία ότι κυβερνήσεις έπεσαν γιατί επιδιώκοντας να «εξυγιάνουν» τις κρατικές προμήθειες και το κύκλωμα καυσίμων υπονόμευσαν συμφέροντα ομίλων.

Και ερχόμαστε στην δεκαετία του 2000 όπου και πάλι στο όνομα της «εξυγίανσης» της πολιτικής ζωής και του δημόσιου τομέα τα σκάνδαλα, οι διαπλοκές, οι μίζες, οι αρπαχτές, οι λοβιτούρες, και οι λαμογιές γίνονται το «μεταπτυχιακό» και το «ντοκτορά» των Ελλήνων πολιτικών.

Ταυτόχρονα οι συντεχνίες που ξέρουν από μέσα και απ΄ έξω τα πλυμένα και τα άπλυτα των κομμάτων αφηνιάζουν με απαιτήσεις και παρεμβάσεις στην πολιτική σκηνή.

Σήμερα λοιπόν που η χώρα για να συγκριθεί με άλλες χώρες του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) αλλά και του Βορρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο αλλά και Γερμανία) με τα ίδια ή περίπου τα ίδια προβλήματα οικονομικής κρίσης τι έχει να αντιπαραθέσει για να απομακρύνει τις «έξωθεν παρεμβάσεις»; Ρεζίληδες Έλληνες πολιτικούς που χωρίς ντροπή ομολογούν ότι πήραν μίζες.

Ρεζίληδες πολιτικούς που δεν είχαν πάρει χαμπάρι... ότι οι αρπαχτές γινόντουσαν στο διπλανό τους γραφείο. Ρεζίληδες πολιτικούς που μετείχαν στην πολιτική σκηνή όλα αυτά τα χρόνια και παραμένουν χωρίς να ντρέπονται.
Ρεζίληδες πολιτικούς που στοχοποιούν και κυνηγούν άλλους πολιτικούς πάλι στο όνομα της «εξυγίανσης». Ρεζίληδες επικεφαλής συντεχνιών και Οργανώσεων που στο όνομα δήθεν της προστασίας του ελληνικού λαού διώχνουν όλες τις δουλειές που φέρνουν στην Ελλάδα κεφαλαιούχοι, κρουαζιερόπλοια, αλλά και επενδυτές από την άλλη άκρη του πλανήτη. Η ανεργία βεβαίως δεν τους λέει τίποτε

Τώρα είναι λοιπόν που στήνεται η νέα μεγάλη πολιτική παγίδα του λαού. Όλοι αυτοί που ρεζίλεψαν την χώρα και τον λαό της. Όλοι αυτοί που μας αφαίρεσαν το δικαίωμα να αντιπαρατεθούμε ως ίσιοι προς ίσους στην Ευρώπη γιατί οι Έλληνες είναι απατεώνες. Τα ίδια πρόσωπα της ίδιας πολιτικής σκηνής της μεταπολίτευσης (με εξαίρεση τους απόντες λόγω φυσικού θανάτου και μόνο) υπόσχονται πάλι «εξυγίανση» της Ελλάδας. Τι έχω να προτείνω; Λυπάμαι αλλά φοβάμαι να προτείνω λύση ακόμη και μέσω εκκλησίας...

ΒΙΝΤΕΟ: Ατομική βόμβα για να σταματήσουν τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού?

Ο κόσμος όλος παρακολουθεί με αγωνία ένα μεγάλο κομμάτι του θαλάσσιου οικοσυστήματος να καταστρέφεται.

Η BP μέχρι τώρα έχει αποτύχει να περιορίσει το κακό. Οι Αμερικάνοι κατηγορούν τον Ομπάμα οτι έχει αφήσει τη χώρα τους έρμαιο των συμφερόντων των πετρελαιάδων.

Πρόσφατά άρθρα αναφέρουν για συνέχιση της διαρροής μέχρι τον Αύγουστο(!), οπότε θα δοθεί η τελική λύση με τη δημιουργία νέας γεώτρησης (σε διπλανό χώρο) με στόχο την εκτόνωση της κατεστραμμένης γεώτρησης Deep Horizon.

Η απελπισία του κόσμου οδηγεί στην υιοθέτηση προτάσεων που φαίνονται απίστευτες. Κι όμως η συνταγή της χρήσης ατομικής βόμβας για το κλείσιμο της διαρροής έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτή (προς το παρόν σε εναλλακτικά media), κυρίως λόγω του γεγονότος οτι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο στο παρελθόν. Δείτε το σχετικό βίντεο (ΚΑΙ τα σχόλια)....



Το γεγονός οτι αυτή μέθοδος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε τόσο μεγάλο βάθος και πίεση, δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους υποστηρικτές της ιδέας....

Μου θυμίζει τον στίχο του τραγουδιού του David Bowie - Cat People:

"...See these tears so blue
An ageless heart
that can never mend
These tears can never dry
A judgement made
can never bend
See these eyes so green
I can stare for a thousand years
Just be still with me
You wouldn't believe what I've been thru
You've been so long
Well, it's been so long
And I've been putting out fire
with gasoline
putting out fire with gasoline

An ageless heart
that can never mend
These tears can never dry
A judgement made
can never bend
See these eyes so green
I can stare for a thousand years
Just be still with me
You wouldn't believe what I've been thru
You've been so long
Well, it's been so long
And I've been putting out fire
with gasoline
putting out fire with gasoline"

... η Γάζα, ματώνει και στη θάλασσα ...

Ένα post που τα λέει όλα. Απο τo blog STAVROVELONIA
Το πλοίο "Έξοδος"
Η Ιστορία παίζει συχνά παράξενα παιχνίδια. Ηταν τέτοιες μέρες, πριν από 63 χρόνια, όταν ένα πλοίο με το όνομα «Εξοδος», που έβαζε πλώρη για τα νερά της Παλαιστίνης, παγιδεύτηκε στα δίχτυα της διεθνούς διπλωματίας. Ο καπετάνιος του, ένας εικοσιεπτάχρονος Εβραίος, είχε αναλάβει μια παράνομη αποστολή: να μεταφέρει από τη μια άκρη της Μεσογείου στην άλλη 4.515 Εβραίους που είχαν γλιτώσει από το Ολοκαύτωμα. Ομως, οι διεθνείς συμφωνίες δεν προέβλεπαν ακόμη την ίδρυση εβραϊκού κράτους. Και οι Βρετανοί, που έπαιζαν πάντα διπλά παιχνίδια, εναντιώνονταν στην εγκατάσταση κι άλλων Εβραίων στην υπό βρετανική κατοχή Παλαιστίνη.

Μόλις το πλοίο...

...βγήκε στα ανοιχτά, δέχτηκε επίθεση βρετανικών αντιτορπιλικών. Οσοι από τους τραγικούς επιβάτες του γλίτωσαν, οδηγήθηκαν προσωρινά από τους Βρετανούς πάλι στους τόπους όπου είχαν μαρτυρήσει: σε πρώην χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και η διεθνής κοινή γνώμη σκιρτούσε από φρίκη. «Επιστροφή στο Ράιχ», έγραφε ένα αμερικανικό πρωτοσέλιδο. Μόνο όταν έληξε η βρετανική κυριαρχία στην Παλαιστίνη μπόρεσαν οι περιπλανώμενοι Εβραίοι να φτάσουν στον προορισμό τους, με το πλοίο «Εξοδος». Η περιπέτειά τους απαθανατίστηκε στο ομώνυ΅ο μυθιστόρημα του Λέον Ούρις και αργότερα γυρίστηκε ταινία από τον Οττο Πρέμινγκερ. «Ενας μικρός στολίσκος σαλπάρισε τις προάλλες για την Παλαιστίνη, φορτωμένος με ανθρωπιστική βοήθεια», γράφει ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Ιρβιν. «Για τη Γάζα, που είναι πια συνώνυμη με τη βία και τη φτώχεια - ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που κλείνει μέσα του ενάμισι εκατομμύριο εξαθλιωμένες και βασανισμένες παλαιστινιακές ψυχές». Με την ανοχή των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, που κλείνουν τα μάτια στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου εκεί. Στη Γάζα έχει απαγορευτεί από τους Ισραηλινούς η ίδια η ζωή: απαγορεύεται το τσιμέντο, απαγορεύονται τα μολύβια, απαγορεύεται το χαρτί, απαγορεύονται τα παιδικά παιχνίδια. Τρόφιμα και φάρμακα με το σταγονόμετρο.

Θα μπορούσε...

...να πει κανείς πως για όλα φταίει η Χαμάς. Ή να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν να κατοχυρώνεται η ασφάλεια του Ισραήλ με την απαγόρευση των μολυβιών και των παιχνιδιών. Ή να πει σαν την Ιρλανδή πολιτικό Μαίρη Ρόμπινσον ότι «καταστρέφεται ένας ολόκληρος πολιτισμός». Ή να πιστέψει τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν που λέει πως «δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

Επίθεση στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε εφόδια στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν ισραηλινοί καταδρομείς, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 10-15 άτομα, ενώ 60 έχουν τραυματιστεί. Μεταξύ των τραυματιών φέρεται να είναι και ένας Έλληνας. Υπό κατάληψη βρίσκεται και το εμπορικό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος», με ελληνική σημαία και το «Σφενδόνη» με 34 Έλληνες. Ενεργοποιείται η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ. Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία.

Οποιον κι αν πιστέψει...

...κανείς, όμως, δεν μπορεί να μη βλέπει πως το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, που κινητοποιήθηκε κατά του ανθρωπιστικού στολίσκου, φέρεται σήμερα όπως ακριβώς είχε φερθεί το βρετανικό ναυτικό πριν από 63 χρόνια. Τότε, η κατοπινή πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ είχε δηλώσει: «Στη Βρετανία λέμε: Είναι μεγάλη αυταπάτη να πιστεύει πως είμαστε αδύναμοι.

Ας μάθει λοιπόν η Βρετανία με τον πανίσχυρο στόλο της και τα πολλά της κανόνια και αεροπλάνα πως αυτός ο λαός δεν είναι αδύναμος. Και πως με αυτή τη δύναμή του θα σταθεί όρθιος». Η ίδια δήλωση ισχύει και σήμερα. Φτάνει να βάλει κανείς στη θέση της λέξης «Βρετανία» τη λέξη «Ισραήλ».


Σημ.: η εικονογράφηση έγινε με ευθύνη της Stavrovelonias

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Γερμανικό χιούμορ...



Οι Γερμανικοί κολοσσοί που βρίσκονται πίσω απο την εφημερίδα BILD και του περιοδικού FOCUS συνεχίζουν να σπέρνουν διχόνοια μεταξύ των 2 λαών. Οι λόγοι? Μπορεί εύκολα να τους φανταστεί κανείς.... Πολύ καλή έρευνα επάνω στα Γερμανικά Media έχει γίνει ΕΔΩ.

Η "πλάκα" είναι ότι το παραπάνω ρεπορταζ παίχτηκε στην Ελλάδα απο....Γερμανικό κάναλι (ALPHA).

Σ΄ ένα κόσμο όπου τα ΜΜΕ χρησιμοποιούνται απο τους ιδιοκτήτες τους ως μέσα μαζικής καταστροφής, η παραπλάνηση και ο υπνωτισμός των μαζών πάει σύννεφο. 

Εμείς ως Έλληνες θα πρέπει να υποδεχτούμε με τον καλύτερο τρόπο τους Γερμανούς τουρίστες που θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα... Προφανώς αυτοί που θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα, κάτω απο αυτή την προπαγάνδα, είναι αυτοί που την αγαπούν περισσότερο. Και είναι πολλοί οι φίλοι της Ελλάδας στη Γερμανία και αλλού.

Πρέπει να τους φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και να αδράξουμε την ευκαιρία να τους αποκαλύψουμε την αλήθεια... Δεν πρέπει να παρασυρθούμε απο προβοκατόρικα δημοσιεύματα που πιθανώς θα μπορούσαν να υποκινήσουν αντιδράσεις των Ελλήνων επι δικαίων και αδίκων. 

Δεν πρέπει να χάσουμε το δίκιο μας.

Ισχύς εν τη Ενώσει...

Απέναντι στα αρπακτικά που μας την έχουν στημένη...η μόνη σωτηρία είναι η οργανωμένη αντεπίθεση.


Καιρός να γίνουμε απο "βόδια"...."βουβάλια"

-yiannis


ΒΙΝΤΕΟ: Λέτε να καταλήξουμε έτσι?

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΩΝ MONTY PYTHONS - LIFE OF BRIAN. 

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΚΗΝΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΙΟΥΔΑΙΑΣ (PFJ), ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΑΤΟΧΗ. 

Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΟΤΑΝ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΝ BRIAN (ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΗΓΕΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ PFJ).


Δελτίο Τύπου Ένα Κάραβι για τη Γάζα

Ελεύθερη Μεσόγειος.Διεθνή ύδατα νότια της Κύπρου, 29/5/2010, 13:00

Ο ρόλος της κυπριακής Κυβέρνησης

Η κυπριακή κυβέρνηση απαγόρευσε σε ευρωπαίους βουλευτές - μεταξύ των οποίων 2 Έλληνες-, σε ευρωβουλευτές -1 Κύπριος-, σε δημοσιογράφους, σεπανεπιστημιακούς και σε άλλους πολίτες να αποπλεύσουν, με ιδιωτικά μέσα,από κυπριακό λιμάνι προκειμένου να ενσωματωθούν στην αποστολή ου Freedom Flotilla(Στόλος της Ελευθερίας). Η στάση αυτή της κυπριακής κυβέρνησης τραυμάτισετη διεθνή αποστολή, ειδικότερα το ελληνικό και το κυπριακό τμήμα της,στερώντας την από την «ανθρώπινη ασπίδα» πολλών βουλευτών που επρόκειτο να συμμετέχουν.

Τους παγίδευσε και τους εγκλώβισε στο νησί, παραβιάζοντας το δικαίωμα τους ως πολιτών που νόμιμα εισήλθαν στο κυπριακό έδαφος, να κινηθούν ελεύθερα και να αποχωρήσουν ελεύθερα δια θαλάσσης προς κάθε νόμιμο προορισμό της επιλογής τους.

Η στάση αυτή θυμίζει άλλα καθεστώτα, άλλων εποχών, και ήδη προκαλεί την αντίδραση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Πέρα από το τραύμα που επέφερε στην αποστολή το ισραηλινής επιταγής σχέδιο που εκτυλίχθηκε τις μέρες αυτές στην Κύπρο, ένα μείζον για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της κυπριακής υπόθεσης και του κυπριακού λαού ζήτημα έχει δημιουργηθεί. Τριών χιλιάδων χρόνων ιστορία στην ανατολική Μεσόγειο που διαμόρφωσε ισχυρότατους δεσμούς φιλίας και εμπιστοσύνης με τους γειτονικούς αραβικούς λαούς, και ειδικότερα με τον υπό καθεστώς κατοχής αντιστεκόμενο παλαιστινιακό λαό, κοινή κληρονομιά αντικατοχικών αγώνων για την ελευθερία, απεμπολήθηκαν, αποκόπτοντας έτσι την Κύπρο από τους στρατηγικούς της συμμάχους. Η γεωπολιτική και διπλωματική αποδυνάμωση της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς προβάλλει ως κίνδυνος που μπορεϊ να εκδηλωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, με τρόπο που να βλάψει ανεπανόρθωτα την κυπριακή υπόθεση.

Η πειθήνια -από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης- εφαρμογή μέρους του ισραηλινού σχεδίου αποτροπής της αποστολής, αποτελεί αυτοχειρία για την Κύπρο καθώς υποχρέωσε πολλούς ευρωπαίους βουλευτές, απογοητευμένους και αιφνιδιασμένους από τη στάση της, να περάσουν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της, ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από την Αμμόχωστο και να φτάσουν στα διεθνή ύδατα, ώστε από εκεί να μπορέσουν να συναντήσουν τα άλλα πλοία της αποστολής. Φίλοι της παλαιστινιακής υπόθεσης κινδυνεύουν τώρα να πάψουν να είναι και φίλοι της κυπριακής υπόθεσης.

Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη στάση αυτή της κυπριακής κυβέρνησης για την εκτός κάθε νομικού πλαισίου απόφασή της να πλήξει την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αποστολή αλληλεγγύης και παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Γάζας, εκχωρώντας ουσιαστικά τα χωρικά της ύδατα στο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ 

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Στο τελωνείο 5€, στο ράφι 25€!


 Στοιχεία σοκ για τα εισαγόμενα προϊόντα!  Ξέφρενη κούρσα πραγματοποιούν οι τιμές αρκετών προϊόντων εισαγωγής, τροφίμων και άλλων, στη διαδρομή από το τελωνείο του Πειραιά μέχρι τα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
 Προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως φασόλια, ρύζι, ξηροί καρποί που εισάγονται από τρίτες χώρες φτάνουν να πωλούνται έως και 451% ακριβότερα από την τιμή εισαγωγής τους, πυροδοτώντας με τον τρόπο αυτό την ακρίβεια στην αγορά. Την ίδια ώρα νέες αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά είδη σούπερ μάρκετ που φτάνουν ακόμα και το 8%.
 Σύμφωνα με έρευνα τιμών της Νομαρχίας Πειραιά, τον Μάιο οι ανατιμήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων είναι περισσότερες από τις μειώσεις ενώ μετά και την πρώτη αύξηση του ΦΠΑ τον περασμένο Μάρτιο οι τιμές περίπου στο 30% των προϊόντων που ανατιμήθηκαν ήταν σημαντικά υψηλότερες από την αύξηση του φόρου.
 Γνωστά- άγνωστα καπέλα ανεβάζουν μέχρι και 451% τις τιμές των προϊόντων από το τελωνείο μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την επεξεργασία που έκανε η Νομαρχία Πειραιά σε στοιχεία των τιμολογίων εισαγωγής τροφίμων φυτικής προέλευσης από χώρες εκτός Ε.Ε. στο τελωνείο του Πειραιά και τις τελικές λιανικές τιμές των προϊόντων αυτών στα καταστήματα σούπερ μάρκετ. Η έρευνα δείχνει ότι οι αποκλίσεις των τιμών φτάνουν σε ποσοστά που σοκάρουν και κυμαίνονται από 182,83% έως 451% ανάλογα με το είδος του προϊόντος, δείχνοντας παράλληλα και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
 Το ρύζι τύπου basmatti εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 0,715 ευρώ το κιλό και στη συνεχεία συσκευάζεται και πωλείται προς 3,94 ευρώ το κιλό, δηλαδή 451% ακριβότερα. Τα φασόλια σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομαρχίας εισάγονται στην τιμή των 0,80 ευρώ το κιλό ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Στη συνέχεια από τις εταιρείες γίνεται ο διαχωρισμός τους σε μέτρια και χονδρά, συσκευάζονται και φτάνουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ να πωλούνται προς 2,86 ευρώ και 4,34 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι εισάγονται με την ίδια τιμή όπως σημαίνει η έρευνα της Νομαρχίας Πειραιά. Ανάλογη είναι και η απόκλιση της τιμής στα αράπικα φιστίκια που εισάγονται στην τιμή των 0,99 ευρώ το κιλό και πωλούνται προς 2,8 ευρώ το κιλό στα καταστήματα.
 Αυξήσεις έως και 8% τον Μάιο παρά την κρίση.
 Και ενώ οι τιμές των προϊόντων «τρελαίνονται» στη διαδρομή από το τελωνείο έως το ράφι του σούπερ μάρκετ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά διαπιστώνουν και νέες ανατιμήσεις τον Μάιο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες στην αγορά. Συγκεκριμένα από τη λίστα 128 βασικών καταναλωτικών αγαθών σε 5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ελέγχει την τελευταία διετία η Νομαρχία, προκύπτει ότι κάθε μήνα το τελευταίο τρίμηνο, τα προϊόντα των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί είναι περισσότερα από αυτά των οποίων οι τιμές έχουν μειωθεί. Οι τιμοληψίες μάλιστα του Μαΐου σε σύγκριση με τον Απρίλιο δείχνουν αυξήσεις σε 49 προϊόντα οι οποίες φτάνουν έως και το 8%. Ενδεικτικά τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε κατά 8,11% η τιμή στα μακαρόνια, 6,99% σε χαρτοπετσέτες, 6,85% σε μπίρες, 4,52% σε γάλα εβαπορέ, 3,6% στη χλωρίνη και 1,05% στο αλεύρι. Μάλιστα, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας διαπίστωσαν υπερβάσεις και στις αυξήσεις λόγω ΦΠΑ. Μάλιστα, από τον Μάρτιο έως σήμερα και στις πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπου έγιναν τιμοληψίες διαπιστώθηκαν αυξήσεις που υπερέβησαν την αύξηση του ΦΠΑ. Πάντως στο σύνολο τους οι επιχειρήσεις απορρόφησαν σε ποσοστό έως και 70% τις αυξήσεις από το ΦΠΑ.
 Ακριβότερα έως 63,79% στον Πειραιά από την Κύπρο!
 Ακριβότερη ακόμα και από την Κύπρο αποδεικνύεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις τιμές βασικών αγαθών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι η Μεγαλόνησος βρίσκεται στο άκρο της Ευρώπης. Προϊόντα των ίδιων πολυεθνικών εταιρειών, στις ίδιες πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλούνται με υψηλότερες τιμές στον Πειραιά απ΄ ό,τι στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο. Μάλιστα, οι διαφορές που καταγράφονται ξεπερνούν ακόμα και το 60%. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Νομαρχία Πειραιά συγκρίνοντας τις τιμές ίδιων προϊόντων στην Ελλάδα και την Κύπρο (οι τιμές προέρχονται από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου) τα 7 στα 10 προϊόντα (75%) πωλούνται ακριβότερα στη χώρα μας, με τη διαφορά των τιμών να κυμαίνεται από 6,35% έως και 63,79%. 

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΙΝΑΝ, Ο ΛΑΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ.....ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ! 

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Αυξήσεις 30% στα τιμολόγια της ΔΕΗ απο το Σεπτέμβριο προστάζει το ΔΝΤ

Όπως έκανε γνωστό η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν καθώς αφενός το ζητά το ΔΝΤ και αφετέρου επειδή η ΔΕΗ χάνει στον ανταγωνισμό τους καλούς πελάτες.

Έρχονται από τον Σεπτέμβριο αυξήσεις 30% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ελέω ΔΝΤ. Όπως έκανε γνωστό η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν καθώς αφενός το ζητά το ΔΝΤ και αφετέρου επειδή η ΔΕΗ χάνει στον ανταγωνισμό τους καλούς πελάτες. Οι εκτιμήσεις θέλουν τα τιμολόγια οικιακά και αγροτικά να ανέβουν 30%, ενώ μειώσεις έρχονται στα εμπορικά.
Εξάλλου η κ. Μπιρμπίλη στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΗ αλλά και των υπόλοιπων ενεργειακών ΔΕΚΟ φέρεται να υποστήριξε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο: «Πρώτα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μετά βλέπουμε αν χρειάζεται αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ».
Η κ. Μπιρμπίλη κατά τις πληροφορίες διαφοροποιήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προέκρινε λύση αποκρατικοποιήσεων όλων των ΔΕΚΟ συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών.
Η υπουργός ΠΕΚΑ αντέτεινε πως «ο χώρος της ενέργειας είναι διαφορετικός από εκείνον των μεταφορών δηλαδή είναι διαφορετική η περίπτωση της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ από τον ΟΣΕ, ο οποίος έχει τεράστια ελλείμματα». Τα μέλη του υπουργικού και ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρονται να συμφώνησαν με τη θέση της υπουργού, η οποία προχωρά σε εφαρμογή και την τελευταία κοινοτική οδηγία που αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, εικόνα θα υπάρχει τον Μάρτιο του 2011.
Στο μεταξύ η κ. Μπιρμπίλη αναμένει την γνωμοδότηση της ΡΑΕ ως προς το αίτημα της ΔΕΗ για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κάτι που θα προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις. Πληροφορίες λένε ότι η υπουργός θα λάβει σχετικές αποφάσεις τον Σεπτέμβριο, αν και φαίνεται να συμφωνεί με την αλλαγή της δομής των τιμολογίων. Ωστόσο υποστηρίζει πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κοινωνικά κριτήρια αλλά και κριτήρια εξοικονόμησης ενέργειας.
Χρ. Κολώνας

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σημ. Hypethros: Πέρα απο το τεράστιο κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά (...αν το πληρώσουν), υπάρχει και άλλο θέμα.

Αυτό είναι το σαμποτάρισμα της ΔΕΗ που συνεχίζεται σταθερά απο όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις. Στόχος είναι η πλήρης απαξίωση της, έτσι ώστε οι πολυεθνικές που θα μπουν στην αγορά της Ελλάδας να αποσπάσουν μεγάλο κομμάτι της πίτας, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές στα νοικοκυριά. Σε επόμενο στάδιο, θα πάμε προς πώληση της ΔΕΗ σε εξευτελιστική τιμή (ήδη βλέπουμε οτι ο Παπακωνσταντίνου πιέζει απο τώρα για αποκρατικοποιήσεις).

Τόσα χρόνια γιατί πληρώναμε για την κατασκεύη του δικτύου και των υποδομών της ΔΕΗ? Για να τα αποκτήσουν κοψοχρονία οι επιχειρηματικοί "συνεργάτες" του ΔΝΤ? Εθνικοί λόγοι δεν υπάρχουν για να κρατήσουμε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ελληνικά χέρια? Αλλά τα είδαμε τα σχέδια σας: Όπως συμφωνήσατε με τον Ερντογαν, τα νησιά του Αιγαίου θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό απο την Τουρκία...

Θ' αφήσετε τίποτα όρθιο ή θα τρέχουμε μετά να εκλέγουμε κανένα Τσάβες για να τα εθνικοποιήσει και να στείλει τις πολυεθνικές απο κει που ήρθαν?

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Μάιος 2011: Υπο τον έλεγχο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ η εφαρμογή των μέτρων


Η σύνταξη του παρόντος κειμένου έγινε με βάση το άρθρο του Βήματος (της 5ης Μαίου 2010) με τίτλο: "Ελεγχοι ανά τρίμηνο από την τρόικα, Υπό την εποπτεία των Βρυξελλών, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ η εφαρμογή των σκληρών μέτρων"

Ένα χρόνο μετά (στις 5 Μαιού 2011) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ το άρθρο με τίτλο:

 "Ελεγχοι ανά τρίμηνο από την τρόικα τον Ελληνικό Λαό, Υπό την εποπτεία των Βρυξελλών, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ των πολιτών η εφαρμογή των σκληρών μέτρων"

Ακολουθεί το (ανασκευασμένο) αρχικό κέιμενο:

..................................
Δεσμεύσεις για την υλοποίηση σκληρών μέτρων του πενταετούς προγράμματος ως το τέλος του έτους αναλαμβάνει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ τις τράπεζες, τα καρτελ και το ΔΝΤ τις μεγάλες επιχειρήσεις (πολυεθνικές και εθνικές)».

Στα άμεσα μέτρα (ως το τέλος Ιουνίου) περιλαμβάνονται η μείωση αύξηση του μισθολογίου στον δημόσιο ιδιωτικό τομέα με τη και η μείωση των μισθών και των δώρων του Πάσχα, των Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας και επιδομάτων που καταβάλλονται στους δημοσίους υπαλλήλους στους βουλευτές, τους προέδρους και τα μέλη των ΔΣ των ΔΕΚΟ και των οργανισμών του Δημοσίου, καθώς και των υπαλλήλων της βουλής, με στόχο να εξοικονομηθούν 1.100 παρα πολλά εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2010 2011 και από 1.500 πολλά εκατ. ευρώ για κάθε επόμενο έτος.


Επίσης μειώνονται αυξάνονται κατά 8% επιπλέον τα επιδόματα στον στενό δημόσιο ιδιωτικό τομέα και οι εν γένει αποδοχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πληθωρισμό.
Οπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας ορίζονται στα ποσά των 500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα επίσης με βάση τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ για όλους τους δικαιούχους και καταβάλλονται μόνον εφόσον οι πάσης φύσεως μεικτές τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συνυπολογιζομένων και των επιδομάτων εορτών και αδείας, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, τα 3.000 ευρώ. Σε περίπτωση που ξεπερνούν το όριο των 3.000 ευρώ, περικόπτονται τα επιδόματα αναλόγως. Την εφαρμογή των σκληρών μέτρων θα παρακολουθεί ανά τρίμηνο η τρόικα ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ώστε να παραχωρείται η εκταμίευση του δανεισμού προς τη χώρα μας το δικαίωμα συνέχισης της θητείας της κυβέρνησης.


Ετσι, αρχής γενομένης από το τέλος Ιουνίου τρέχοντος έτους, η επιτυχής εφαρμογή των σκληρών απαραίτητων μέτρων θα υποστεί συνολικά επτά τριμηνιαίους ελέγχους. Πριν από την καταβολή των δόσεων των δανείων την απόφαση του Ελληνικού Λαού για την συνέχιση ή μη της θητείας της κυβέρνησης, οι ελληνικές αρχές θα παραδίδουν στην «τρόικα» στο Λαό (μέσω διαδικτύου και ανακοινώσεων στον τύπο), μια έκθεση συμμόρφωσης σχετικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων.

Μετά την πρώτη αξιολόγηση των μέτρων που θα γίνει στο τέλος Ιουνίου, θα ακολουθήσει και δεύτερη αξιολόγηση ως το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε θα ελεγχθεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η εφαρμογή μέτρων όπως οι «εισφορές κρίσης» στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις τα καρτελ και στις τράπεζες που θα αποφέρει 600 απίστευτα πολλά εκατ. ευρώ από το 2011-2013 2012 - 2014.

Θα ακολουθήσει όμως και τρίτη αξιολόγηση (στο τέλος Δεκεμβρίου 2010 2011), οπότε θα ελεγχθεί η πορεία της ενδυνάμωσης του υπουργείου Οικονομικών Παιδείας, περιβάλλοντος και Υγείας σε σχέση με τα υπόλοιπα υπουργεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εισαγωγή ισχυρότερων μηχανισμών ελέγχου των δαπανών, η δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο απονομής δικαιοσύνης στους καταχραστές του δημοσίου χρήματος με αναδρομική ισχύ και η υιοθέτηση όλων των απαραίτητων νομοσχεδίων και διαταγμάτων για την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του πολιτικού και διοικητικού συστήματος καθώς και της εργασιακής νομοθεσίας. Ο τελευταίος απολογισμός θα γίνει (εφόσον οι προηγούμενοι κριθούν αποτελεσματικοί) στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011 2012. Ως τότε η Ελλάδα θα νιώθει την καυτή ανάσα της τρόικας ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
Επίσης, ως το τέλος Ιουνίου 2010 2011, θα συσταθεί ένα ανεξάρτητο Χρηματοπιστωτικό Ταμείο Σταθερότητας με πόρους απο την φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών και την εθνικοποίηση των καρτελ και θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, της παιδείας, της Υγείας και του νομοθετικού πλαισίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού του αγροτικού εισοδήματος στις ανοικτές αγορές.


.........................................

ΚΑΠΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΔΕ ΝΟΜΙΖΕΤΕ?

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Το Βίντεο που η BP δεν θέλει να δείς....

Το χημικό που ρίχνει η BP για να διαλύσει την πετρελαιοκηλίδα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Απλά πηγαίνει το πετρέλαιο απο την επιφάνεια πιο βαθεία μέσα στη θάλασσα. Στο βίντεο που ακολουθεί θα το δείτε.

Ο Ομπάμιας κάνει την πάπια εδώ και ένα μήνα, αφήνοντας την BP να κάνει οτι γουστάρει και να παραπλανά την κοινή γνώμη σχετικά με την έκταση της καταστροφής. Πόσα λεφτά είπαμε συνείσφεραν τα πετρελαϊκα λόμπι στις καμπάνιες των κομμάτων στις ΗΠΑ?

Ο Κόλπος του Μεξικού έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα. Ας ελπίσουμε όλοι οτι δεν θα επηρρεαστεί το Ρεύμα του Μεξικού....

«Οσμή» σκανδάλου πολιτικών υποκλοπών

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ??

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ:

  • ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΙΣ?
  • ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ! ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΧΩΡΑ Ή ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ?
  • ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΞΑΝΕ ΟΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ Ή ΟΧΙ? 
  • ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΕΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΠΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ?
  • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ "ΚΟΜΙΣΤΕΣ" ΤΩΝ DVD? 
  • ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝΕ ΚΑΝΕΝΑ Ή ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ?  
  • ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ?
  • ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΛΤΙΑ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ?
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ SOFOKLEOUS10 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΑΧΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ MIESENS...

«Οσμή» νέου σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών με στόχο τον Πρωθυπουργό, την οποία στάθηκε αδύνατο στον κ. Π. Βουρλούμη να απομακρύνει πειστικά ενώπιον των βουλευτών, διαχύθηκε κατά τη χθεσινή εξέταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά την υπόθεση Siemens.


Εξεταζόμενος στη Βουλή, ο κ. Βουρλούμης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις με αφορμή παραπολιτικό σχόλιο της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου στην «Ε», όπου γινόταν λόγος για περίεργη «σιγή» του πρωθυπουργικού σταθερού τηλεφώνου στην κατοικία του Γ. Παπανδρέου στο Καστρί.

Ερωτώμενος από βουλευτές για την περίεργη φραγή των εισερχομένων κλήσεων στο τηλέφωνο του Πρωθυπουργού, ο κ. Βουρλούμης άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα και έπεσε σε αντιφάσεις, καθώς:

  • Αρχικά δήλωσε άγνοια για το θέμα και επιχείρησε να αντεπιτεθεί, μιλώντας για ανεύθυνες και υποβολιμαίες φήμες,
  • Ακολούθως, υπό την πίεση των βουλευτών που ζητούσαν πειστικότερη απάντηση, ο κ. Βουρλούμης εξήλθε του χώρου συνεδρίασης της Επιτροπής για να ενημερωθεί τηλεφωνικά από τον αρμόδιο διευθυντή του ΟΤΕ, κ. Α. Καραγιώργο,
  • Επιστρέφοντας στην αίθουσα, ο κ. Βουρλούμης αναγνώρισε ότι υπήρξε πρόβλημα διακοπής εισερχόμενων κλήσεων στο πρωθυπουργικό τηλέφωνο, αλλά απέδωσε το γεγονός σε κάποια εσφαλμένη πληκτρολόγηση από υπάλληλο (!).

 Η απάντηση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές:

- Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασιλική Τσόνογλου, δήλωσε ότι δεν πείθεται από αυτές τις εξηγήσεις, ότι είναι αδικαιολόγητο να μη γνώριζε το πρόβλημα διακοπής των κλήσεων του Πρωθυπουργού ο κ. Βουρλούμης και να μην έχει ενημερώσει προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου,

  - Ο βουλευτής της Ν.Δ., Πάνος Καμμένος, υπαινίχθηκε ανοικτά, ότι τίθεται θέμα ασφάλειας των δικτύων του ΟΤΕ, υπενθυμίζοντας τις παλαιότερες αποκαλύψεις, για την παροχή δικαιωμάτων απομακρυσμένης πρόσβασης στο δίκτυο στην Siemens και την Intracom, προκειμένου να διορθώνουν εξ αποστάσεως βλάβες.

  «Θα το ερευνήσουμε»…

 Υπό την πίεση των βουλευτών, ο κ. Βουρλούμης υποχρεώθηκε τελικά να δηλώσει ότι θα ερευνήσει περισσότερο το θέμα, για το οποίο μάλιστα δήλωσε στην Επιτροπή ότι είχε σχετική πληροφόρηση και ο πρώην διευθυντής του Οργανισμού, Ν. Μπαριτάκης, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από τον ΟΤΕ, επειδή μέχρι τέλους επέμενε σε χαμηλότερα τιμήματα για τις υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης από την Intracom και την Siemens.

Βουλευτές που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής έλεγαν στο «S», ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Βουρλούμης μόνο πειστικά δεν ακούσθηκαν, καθώς μάλιστα, κατά τρόπο ανεπίτρεπτο για κορυφαίο στέλεχος του ΟΤΕ, εμφανίσθηκε να μη γνωρίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η φραγή εισερχόμενων κλήσεων στην πρωθυπουργική κατοικία.

Για ένα τέτοιο θέμα, επισήμαιναν, ο κ. Βουρλούμης έπρεπε να έχει πλήρη ενημέρωση και να έχει ήδη δώσει σχετικές εξηγήσεις στον Πρωθυπουργό, αφού άπτεται της εθνικής ασφάλειας και είναι γνωστό από το πρόσφατο παρελθόν, ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου έχει αποκαλυφθεί σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος Πρωθυπουργού, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστο.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Παρόν» έχουν αποκαλύψει στο πρόσφατο παρελθόν έκθεση - βόμβα της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΤΕ, όπου διαπιστώνονταν ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την ασφάλεια του δικτύου του ΟΤΕ, εξαιτίας της παραχώρησης, επί διοίκησης Βουρλούμη, δικαιωμάτων απομακρυσμένης πρόσβασης στους «εθνικούς προμηθευτές».

Στην έκθεση αυτή, που φέρει τις υπογραφές τεσσάρων εσωτερικών ελεγκτών του ΟΤΕ, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι: «Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ελέγχου της απομακρυσμένης πρόσβασης των προμηθευτών οίκων, όταν αυτή αιτείται από τον Οργανισμό για άρση βλάβης του τηλεπικοινωνιακού του δικτύου. Σήμερα η πρόσβαση γίνεται με ειδική προσωρινή σύνδεση, η οποία σε μερικές περιπτώσεις παραμένει ενεργή για κάποιο διάστημα πέραν της άρσης της βλάβης. Αυτό συμβαίνει επειδή η επίβλεψη από πλευράς ΟΤΕ στηρίζεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οίκο». Συνέπεια αυτών είναι ότι υπάρχει «πιθανότητα διενέργειας κακόβουλων πράξεων σε βάρος του τηλεπικοινωνιακού δικτύου».

Αγωγές, αγωγές, αγωγές…

Για την αποκάλυψη της έκθεσης αυτής από δύο εφημερίδες, περιέργως ο κ. Βουρλούμης έδωσε εντολή στους νομικούς του ΟΤΕ να υποβάλλουν αγωγή διεκδίκησης υπέρογκης αποζημίωσης για υποτιθέμενη δυσφήμιση, μόνο κατά της «Ελευθεροτυπίας» και της δημοσιογράφου Αρ. Μπουγάτσου, χωρίς να προχωρήσει στην ίδια ενέργεια και κατά της εφημερίδας «Παρόν».

Πρόσφατα, στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε δημόσια (στην εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου) και ο κ. Ν. Μπαριτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η απομακρυσμένη πρόσβαση δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια του δικτύου και άλλοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί, όπως η British Telecom, αρνούνται να παραχωρήσουν τέτοια δικαιώματα στους προμηθευτές τους. Κατά του κ. Μπαριτάκη η διοίκηση Βουρλούμη επίσης υπέβαλε αγωγή διεκδίκησης υπέρογκης αποζημίωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ. Βουρλούμης είναι σήμερα υποχρεωμένος περισσότερο από κάθε άλλη φορά να παρέχει πλήρεις εξηγήσεις για κάθε θέμα που μπορεί να άπτεται της ασφάλειας των κλήσεων στο δίκτυό του, καθώς η διοίκησή του έχει περιέλθει στον έλεγχο ξένης εταιρείας, της γερμανικής Deutsche Telekom, η οποία μάλιστα από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στη μετοχική σύνθεση μερίμνησε για τη διασύνδεση του εθνικού μας τηλεπικοινωνιακού δικτύου με το αντίστοιχο γερμανικό.

Συνεπώς, ακόμη και η παραμικρή υπόνοια παρακολούθησης συνδιαλέξεων Ελλήνων αξιωματούχων μπορεί να αναχθεί πλέον σε ζήτημα κατασκοπίας εις βάρος της κυβέρνησης, γι’ αυτό και η διοίκηση του ΟΤΕ οφείλει να επιδεικνύει τη μέγιστη ευαισθησία σε οποιαδήποτε υπόνοια κακόβουλων ενεργειών με στόχο κυβερνητικά στελέχη ή κρατικούς αξιωματούχους, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Βουρλούμης, πάντως, πιθανότατα δεν θα προλάβει να δώσει πλήρεις εξηγήσεις για το θέμα του πρωθυπουργικού τηλεφώνου από τη θέση που σήμερα κατέχει, καθώς ήδη η κυβέρνηση δρομολογεί τις διαδικασίες απομάκρυνσής του από τον ΟΤΕ. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε προσεχή Γενική Συνέλευση.

Και άλλα κενά…

Ένα ακόμη σοβαρό «κενό» σε όσα έχει καταθέσει ο κ. Βουρλούμης στην Επιτροπή για την Siemens, όπως αναφέρουν βουλευτές, άπτεται των διαδικασιών ελέγχου που ακολούθησε ο Οργανισμός επί των ημερών του, σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση υλικών που προμηθευόταν ο ΟΤΕ από τους «εθνικούς προμηθευτές», με βάση τις σχετικές προγραμματικές συμφωνίες.

Ο κ. Βουρλούμης κατέθεσε, ότι δόθηκε εντολή στην PriceWaterhouseCoopers να ελέγξει τις τιμές των υλικών, σύμφωνα με τις ρήτρες που περιελάμβαναν οι προγραμματικές συμφωνίες, ώστε να διαπιστωθεί αν παρέχονταν εκπτώσεις αντίστοιχες της απαξίωσης των υλικών στο πέρασμα του χρόνου. Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος του ελεγκτικού οίκου, Μ. Ψάλτης, εξεταζόμενος από την Επιτροπή δήλωσε ότι ουδέποτε διενεργήθηκε έλεγχος σύμφωνα με τις ρήτρες των προγραμματικών συμφωνιών, αφήνοντας έτσι άλλη μια φορά έκθετο τον κ. Βουρλούμη…

   Μ. Ψάλτη και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη αναμένεται να προχωρήσει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο Siemens, ύστερα από την κατάθεση του πρώτου.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Π. Βουρλούμη είναι εκτεθειμένος, σε σχέση με τους κοστολογικούς ελέγχους που πραγματοποίησε επί των ημερών του η εταιρεία Price Water House για τις συμβάσεις που είχε υπογράψει ο Οργανισμός με την SIEMENS, εξέτασε η Επιτροπή της Βουλής.

  Σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Price Water House, στην κατάθεσή του αποκάλυψε ότι στους ελέγχους που πραγματοποίησε το 2005 η εταιρεία ύστερα από σχετική εντολή του ΟΤΕ, δεν ελήφθησαν υπ΄ όψιν οι τρεις ρήτρες που εμπεριέχονταν στις συμβάσεις της SIEMENS με τον Οργανισμό, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του.

  Όπως φέρεται να δήλωσε ο Μ. Ψάλτης, η Price Water House έλεγξε μόνο δύο εκτελεστέες παραγγελίες ύψους 114 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν μόνο στο 5% των συνολικών συμβάσεων ύψους δύο δισ. ευρώ. Διευκρίνισε δε, ότι ο έλεγχος αυτός έγινε με την μέθοδο σύγκρισης του περιθωρίου κέρδους (29%) που είχε η γερμανική εταιρεία σχετικά με την υλοποίηση των συγκεκριμένων παραγγελιών με το συνολικό περιθώριο κέρδους (35%) της SIEMENS στην χώρα μας.

Από όσα φαίνεται να είπαν οι βουλευτές της Επιτροπής από την σύγκριση των δύο ποσοστών προέκυπτε εσφαλμένα το συμπέρασμα ότι οι συμβάσεις ήταν επ ωφελεία του ΟΤΕ. Ο Παναγής Βουρλούμης είχε αναφέρει στην κατάθεσή του, στις 8/3, ότι στους συγκεκριμένους κοστολογικούς ελέγχους είχαν ληφθεί υπ΄όψιν οι τρεις ρήτρες.

Ωστόσο, κατά την κατάθεσή του,αναίρεσε τον παραπάνω ισχυρισμό, λέγοντας ότι πιθανόν οι υπηρεσίες να είχαν πει στη διοίκηση του ΟΤΕ ότι δεν χρειάζονταν να εξεταστούν οι τρεις ρήτρες (κοστολογικός έλεγχος, ανταγωνιστική προσφορά, προτεινόμενος πελάτης).


Την αισιοδοξία του για την έκδοση κοινού πορίσματος από την επιτροπή για τη Siemens εξέφρασε ο πρόεδρός της Σ. Βαλυράκης. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης επέμεινε ότι για να μετέχει το κόμμα του σε κοινό πόρισμα θα πρέπει πρώτα να καταγραφεί η διαχρονική διαπλοκή του κράτους με τις πολυεθνικές εταιρείες, ενώ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Ν.Δ. επέμειναν ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων.

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Προδημοσίευση Προγράμματος «Πράσινος Τουρισμός»

Δημοσίευση :
Η Πράξη «Πράσινος Τουρισμός» αποτελεί μια επιμέρους πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» 2007-2013 (ΕΠΑΕ). Η Πράξη υλοποιείται βάσει του Κανονισμού Ε.Κ. 1998/2006 της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου 2006 (EL L 379/28.12.2006), για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προτάσεις για ένταξη έργων στην Πράξη «Πράσινος Τουρισμός» σύμφωνα με τους όρους του παρόντος Οδηγού οι οποίοι θέτουν το πλαίσιο εφαρμογής της Πράξης έως την ημερομηνία ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που εντάσσονται στην Πράξη.

Σκοπός της πράξης «Πράσινος Τουρισμός»
Η Πράξη «Πράσινος Τουρισμός» αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως ξενοδοχειακά ή λοιπά τουριστικά καταλύματα και λειτουργούν εντός της Ελληνικής Επικράτειας ενώ δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1998/2006.

Η συγκεκριμένη Πράξη αποσκοπεί:
  • Στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των εμπλεκόμενων στην τουριστική διαδικασία και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων.
  • Στην δημιουργία υποδομών και σχεδίων δράσεων που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι τουριστικές μονάδες που θα ενισχυθούν μέσω της Πράξης «Πράσινος Τουρισμός» καλούνται να βελτιώσουν τις λειτουργικές τους υποδομές και τις επιχειρησιακές τους διαδικασίες με οικολογικό προσανατολισμό αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα τοπικά, γεωγραφικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Ειδικότερα, οι στόχοι αυτών των ενεργειών είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων των επιλέξιμων επιχειρήσεων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η σωστή και υπεύθυνη διαχείριση του ύδατος και των απορριμμάτων καθώς και η υλοποίηση διαδικασιών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον ενώ παράλληλα προωθούν την ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων σε περιβαλλοντικά θέματα.

Η βελτίωση του περιβάλλοντος και η μείωση του κόστους λειτουργίας από την υιοθέτηση οικολογικών προτύπων αποτελούν σημαντικό κίνητρο για την υιοθέτηση ενός συστήματος οικολογικής λειτουργίας και πιστοποίησης. Η σαφώς διαφαινόμενη τάση των τελευταίων ετών σύμφωνα με την οποία οι τουρίστες αλλά και πολλές τουριστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως έχουν ευαισθητοποιηθεί σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και πιστοποίησης τουριστικών καταλυμάτων αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για πράσινες επενδύσεις.

Η αναγνώριση των τάσεων αυτών και η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των τουριστικών μονάδων με γνώμονα το σεβασμό του περιβάλλοντος και την αρχή της αειφορίας καθιστούν αναγκαία την υλοποίηση της Πράξης «Πράσινος Τουρισμός».

Κατεβάστε ΕΔΩ τον Οδηγό Προδημοσίευσης Προγράμματος

ΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΜΑΣ. Η ΛΕΞΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΑΞΗ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΝ ΞΕΝΙΟ ΖΕΥ.

Έτσι για να θυμόμαστε και να τελειώνουμε με τα αυτονόητα...






ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
Δηλώσεις του τότε Προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ στην “Toronto Star“ (Μάρτιος 15, 1992)

ΒΕΡΕΛΗΣ: Η Siemens "λάδωνε" και περίπου 60 δημοσιογράφους!

Εκτός από κόμματα, πολιτικούς και ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, η Siemens "λάδωνε" και δημοσιογράφους στην Ελλάδα, προκειμένου να ασκεί πιέσεις και να εξασφαλίζει μεγάλα συμβόλαια από το Δημόσιο και από κρατικές επιχειρήσεις.

Όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην υπουργός Χρήστος Βερελής --ο οποίος παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα λόγω του σκανδάλου δωροδοκιών τής επίσης γερμανικής ΜΑΝ-- στο payroll της Siemens περιλαμβάνονταν περίπου 60(!) δημοσιογράφοι ελληνικών εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών.

Η γερμανική εταιρία τους πλήρωνε όχι μόνον για να προβάλλουν τις απόψεις της και να προωθούν τα συμφέροντά της, αλλά και για να "χτυπούν" πολιτικούς οι οποίοι δεν ήταν "πρόθυμοι" να της αναθέσουν συμβάσεις ή δεν προωθούσαν τα έργα που την ενδιέφεραν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τους "μισθοφόρους" δημοσιογράφους της Siemens έχει φθάσει μαζί με άλλο αποδεικτικό υλικό στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο δωροδοκιών. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Εκτός από τις λίστες μισθοδοσίας και εφάπαξ πληρωμών σε δημοσιογράφους, στο γραφείο του φυγόδικου πρώην επικεφαλής της ελληνικής Siemens Μιχ. Χριστοφοράκου έχουν βρεθεί και σημειώσεις για πολλά ραντεβού με γνωστούς δημοσιογράφους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν τη φήμη "διαπλεκόμενων".


ΠΗΓΗ: Chrisbal
 
Σημ.: ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΙΓΔΙΑΡΗΔΩΝ ΤΩΡΑ!!

ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ANTINEWS


Βγαίνει στο γυαλί ο κάθε δημοσιογράφος – παρουσιαστής εκπομπής που παίρνει 40.000 ευρώ μηνιαίως (τουλάχιστον…) και φωνάζει επιτέλους πάρτε μέτρα (για να σωθεί δήθεν η Ελλάδα), ή πεινάμε, αλλά πρέπει να κάνουμε … υπομονή !!!.
Την ίδια στιγμή συμφωνεί με την περικοπή μισθών και συντάξεων, με τις μειώσεις μισθών και τις αυξήσεις των απολύσεων , ενώ οι «εταιρείες» στις οποίες εργάζεται χρωστάνε δισεκατομμύρια στο δημόσιο.

Τελικά δεν μου φαίνεται να φταίνε μόνο οι πολιτικοί…
Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Σόμπολος, δεν πρέπει να ζητήσει να μάθει από τον Βερελή ποιοι είναι οι 60 δημοσιογράφοι (όπως αποκάλυψε στην TV) οι οποίοι ήταν στο μισθολόγιο της Siemens; Θα αφήσει να διασύρεται όλος ο κλάδος; Έ, τότε μην τολμήσει να ξαναζητήσει την ψήφο μας. Αργείς Πρόεδρε… Ήδη έπρεπε να το έχεις πράξει…

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Έκπτωση 50% στις λαϊκές για άνεργους και πολύτεκνους στην Θεσσαλονίκη

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΝΕΟ, ΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ....


Mε έκπτωση 50% θα μπορούν να ψωνίζουν φρέσκα προϊόντα από τις λαϊκές αγορές από την 1η Ιουνίου οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι του νομού Θεσσαλονίκης, ύστερα από τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η νομαρχία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους προέδρους των Σωματείων Λαϊκών Αγορών.

Η έκπτωση θα είναι 50% επί των αρχικών τιμών των φρέσκων προϊόντων και θα ισχύει μετά τη μία το μεσημέρι σε κάθε μία από τις 81 λαϊκές αγορές που λειτουργούν στον νομό Θεσσαλονίκης. Οι άνεργοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας και οι πολύτεκνοι το πολυτεκνικό πάσο θεωρημένο. Από το μέτρο εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 80.000 περίπου άνεργοι και 10.000 περίπου πολύτεκνες οικογένειες.

Παράλληλα το μέτρο αναμένεται να τονώσει την κίνηση και στις λαϊκές αγορές όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας επαγγελματιών παραγωγών Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας Νίκο Καζάκο, ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή η νομαρχία προωθεί και άλλα μέτρα, όπως η συνεννόηση με τους εκπροσώπους των πολυκαταστημάτων ώστε οι τιμές στα βασικά προϊόντα να μην αυξηθούν και η εφαρμογή προγράμματος ενημέρωσης μαθητών για τα οφέλη των ελληνικών φρούτων και λαχανικών.
ΠΗΓΗ: TVXS.GR

Αποπληθωρισμός ή Υπερπληθωρισμός;

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ... ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ 15 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ.... 

Φράση - κλειδί: 

"....η λύση δεν είναι εφικτή στο πλαίσιο "ζωής" αυτού του συστήματος. Χρειάζεται ΑΛΛΟ σύστημα."


Καθώς η βαπτισθείσα ως πιστωτική (ενώ πρόκειται περί συστημικής) κρίση βαθαίνει και ο φόβος και ο πεσιμισμός αυξάνουν, τα 2 οδυνηρά σενάρια του οικονομικού μέλλοντος, αποτελούν πλέον το... λεμόνι της έριδας, αναμεταξύ των αναλυτών - με ή χωρίς εισαγωγικά.Ομιλώ για τους περί ων το θέμα, Αποπληθωρισμό (Deflation) και Υπερπληθωρισμό (Hyper-inflation).

O αποπληθωρισμός, στον οποίο αναφέρονται προηγούμενες παραθέσεις της ενότητας, είναι εν ολίγοις η απαξίωση κάθε αγαθού πλην του χρήματος. Τα προαιώνια λάφυρα της υπερκατανάλωσης και της υπερτίμησης, όπως ακίνητα, ΙΧ, συλλεκτικά, κλπ. γνωρίζουν πρωτοφανή απομείωση της αξίας τους, η οποία τις περισσότερες φορές υποπλαπλασιάζεται σε τιμές κάτω του μισού. Ό,τι κάνει 10, κοστίζει πλέον 5 και βγάλε.

Αιτία της απαξίωσης δεν είναι το λαϊκίστικο "ο κόσμος δεν έχει να φάει" (το οποίο αποτελεί σύμπτωμα και εμφανίζεται ως συνέπεια του αποπληθωρισμού) αλλά, η πλημμυρίδα χάρτινου και ηλεκτρονικού χρήματος την οποία ανεξέλεγκτα πατρόναραν ιδιώτες (τραπεζίτες) και διεφθαρμένοι ή άσχετοι εξουσιαστές (οι εκάστοτε).

Η υπερπαραγωγή χρήματος από ιδιώτες στους οποίους η εξουσία έχει εκχωρηθεί εμμέσως ή αμέσως, οδήγησε σε πληθωρισμό του κυκλοφορούντος μέσου συναλλαγών και ως γνωστόν και νομίζω εύκολα κατανοητό, ό,τι κυκλοφορεί σε αφθονία χάνει την αξία του. Πέραν όμως των περιουσιακών αντικειμένων, σε αποπληθωριστικές περιόδους τα λοιπά αγαθά γνωρίζουν και αυτά πρωτοφανή μείωση της αποτίμησης τους.Το δανεικό χρήμα εκλείπει. Το βασικό στοιχείο του οικοδομήματος, της οικονομικής αρένας στην οποία παλεύουμε, δεν υπάρχει.

Θυμίζω ότι το Κολοσσαίο, έμεινε θρυλικό "ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της". Καλώς ή κακώς είμαστε οι μονομάχοι αυτής της συστημικής κρίσης.

Ο αποπληθωρισμός συνιστά μια μακρά περίοδο απαισιοδοξίας και έλλειψης πίστης και διάθεσης για ρίσκο. Είναι μια περίοδος όπου το Sentiment, το κοινό αίσθημα είναι αρνητικό. Συμπαρασύρει όλες τις λοιπές εκδηλώσεις του ανθρώπου, από το πως εκφράζεται, πως ψυχαγωγείται, χαρακτηρίζεται από την περιχαράκωση του στον εαυτό του ή στα στενά όρια μια ομάδας, μιας κοινωνίας, ενός έθνους. Προβάλλει τα αμυντικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά επιβίωσης, τα οποία είναι ζωώδη και πολλές φορές βίαια. Σε αυτές τις περιόδους, οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες και οι συμμαχίες δυσεύρετες. Η κακοπιστία κυριαρχεί.

Homo homini lupus.

Στην περίοδο του αποπληθωρισμού κυριαρχεί η "αποδόμηση". Γκρεμίζεται το παλιό και ό,τι ήθελε προκύψει. Ο αποπληθωρισμός δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο μέσω του φυσικού νόμου. Όπως και με μια μεγάλη πυρκαγιά, πλημμύρα, ηφαιστειακή έκρηξη ή σεισμό, ο άνθρωπος δύναται μόνο ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ να πράξει ή ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ. (όπως είχε πει και ο Ludwig von Mises, διακεκριμένος οικονομολόγος της αυστριακής σχολής). Και όπως στις φυσικές καταστροφές, έτσι και εδώ, ο άνθρωπος παλεύει έντονα στην αρχή μέχρι να αποκαρδιωθεί, αντιλαμβανόμενος τελικά την αδυναμία του ή αλλιώς, την παντοδυναμία αυτού που προσπαθεί να αντιμετωπίσει.

Του τέρατος που δημιούργησαν οι πρόγονοι του και φυσικά ο ίδιος.

Για να εισέλθουμε σε μια τέτοια περίοδο επισήμως, θα πρέπει αντικειμενικά και πρακτικά, τα κράτη να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα, με κανένα μέσο. Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αναγνώριση αυτής της αδυναμίας και να τεθεί πλέον ΩΜΑ στο τραπέζι η πραγματικότητα. Στοιχεία δηλαδή που στα χαρτιά και στους αριθμούς έχουν ήδη συμβεί - και αναφερθεί:

Ότι πολλά κράτη είναι ήδη χρεοκοπημένα, ότι το Τραπεζικό σύστημα είναι το βαρίδι που βουλιάζει όλους αυτούς που τάχα θα το σώσουν ή θα σωθούν, ότι το σύστημα αυτό είναι αδιέξοδο και η λύση δεν είναι εφικτή στο πλαίσιο "ζωής" αυτού του συστήματος. Χρειάζεται ΑΛΛΟ σύστημα.

Όμως, το sentiment, προερχόμενο από την όξυνση των κερδοσκοπικών ενστίκτων (της μανίας) δεκαετιών, εμποδίζει ακόμα και τώρα την αντικειμενική κρίση, τον ρεαλισμό. Η ΕΛΠΙΔΑ, συμμαχεί με αυτήν την ψευδαίσθηση και οδηγεί τους ανθρώπους σε παραδοχές του τύπου "δεν θα συμβεί, δεν συμφέρει, δεν είναι δυνατόν, κάτι θα γίνει".

Σε όλες τις φυσικές καταστροφές, η τάση του ανθρώπου για πίστη στον από μηχανής Θεό, κορυφώνεται. Έτσι κάπως βυθίστηκε ο Τιτανικός στο παρθενικό του ταξίδι.

Για μια ακόμη φορά, η ιστορία ίσως επαναλαμβάνεται. Και η ανθρώπινη μοίρα το ίδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανθρωπότητα αυτήν τη στιγμή εναλλακτικά αντιμετωπίζει ως πιθανό το ενδεχόμενο του Υπερπληθωρισμού. Το σενάριο αυτό παλεύουν οι Τραπεζίτες του κόσμου. Θυμίζω ότι η Ε.Ε. ιδρύθηκε με σκοπό τη νομισματική σταθερότητα. Η FED το ίδιο. Ο όρος "νομισματική σταθερότητα" είναι κενό γράμμα, πουκάμισο αδειανό, χωρίς έναν ελεγχόμενο και χαμηλό πληθωρισμό. Η ΕΕ ορίζει ως τέτοιο το επίπεδο του 2%.

Αυτοί οι σταθεροποιητές, λοιπόν, τώρα παλεύουν τάχα, για τον "υπερπληθωρισμό" ως (μόνη) εναλλακτική λύση...

Θυμίζω ότι οι Κεντρικές Τράπεζες, αφήρεσαν την εξουσία που είχαν τα κράτη επί του χρήματος (και έτσι αυτο-δημιουργήθηκαν) με το πρόσχημα "τα χρήματα στους Τραπεζίτες, που είναι τεχνοκράτες, ξέρουν και μπορούν". Μόνο, βέβαια, που ΟΛΕΣ οι νομισματικές ή άλλες κρίσεις, προ της καθιέρωσης των Κεντρικών Τραπεζών, ήταν προϊόντα ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ εκ μέρους των μεγάλων "τζακιών", τα οποία έτσι ήθελαν να αποκτήσουν (εκβιαστικά και ετσιθελικά) την εξουσία που τελικά απέκτησαν.

Δημιουργώντας πανικούς και εμφανιζόμενοι ως σωτήρες. Κρατήστε αυτήν τη φράση. Να ξέρετε ότι είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να σας επιβληθεί και να αποδεχτείτε το οτιδήποτε.

Στον υπερπληθωρισμό το χρήμα είναι πλέον ανεξέλεγκτο. Χάνει εντελώς την αξία του. Και έτσι ακριβώς "απαξιώνονται" τα πάντα. Ο υπερπληθωρισμός οδηγεί πάντα σε εκρηκτικές νομισματικές κρίσεις. Σε κατάρρευση πολλές φορές των νομισματικών συστημάτων. Στην παρούσα φάση, το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είναι το δολάριο.
Θυμίζω την προτροπή του Bill Grossγια την έξοδο από τέτοιες κρίσεις: "Inflate - Devalue - Tax".

Ο Bill Gross είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων στις ΗΠΑ. Κουρτινάτος, να το πω. Από πίσω. Εννοεί: (Αν) Καταχρεώσατε το σύμπαν (και αφού) απαξιώστε το νόμισμα (με υπερπαραγωγή χρήματος) και (συνεπώς) έτσι και τα χρέη. Έπειτα, επανέλθετε στην προτέρα κατάσταση μαζεύοντας χρήματα από τους φορολογούμενους, σαν την Κοκκινοσκουφίτσα που μαζεύει μαργαρίτες. Προσπαθήστε να καταλάβετε τον συλλογισμό.

Στο περιβάλλον του υπερπληθωρισμού, η Κεντρική Τράπεζα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Αφού το χρήμα οι τράπεζες το δημιουργούν δανείζοντας και αφού πλέον οι "καταναλωτές" δεν προσφεύγουν στον δανεισμό αλλά ούτε και οι τράπεζες προθυμοποιούνται να δανείσουν (sentiment: φόβος, σε αντίθεση με την ευφορία σε οικονομικές εκρήξεις, όλα παραισθήσεις τίποτα υλικό, εξ ου και "χαρτινο σύστημα" house of cards), τότε πως θα κυκλοφορήσει το νέο χρήμα, πως θα τονωθεί "η ανάπτυξη", πως θα φουσκώσει πάλι το μπαλόνι; (ΠΡΟΣΟΧΗ:αυτή είναι η παγκόσμια πολιτική, αυτήν τη στιγμή. Πως θα ξαναφουσκώσει το - παραφουσκωμένο ήδη -μπαλόνι. Σάματις και αν ξαναφουσκώσει δεν θα σκάσει στο μέλλον. Ιλαροτραγωδία - και ελπίδα, "δεν θα συμβεί, δεν συμφέρει, δεν είναι δυνατόν, κάτι θα γίνει"...).

Η λύση φαίνεται να είναι η εξής: οι Κεντρικές τράπεζες θα ζητήσουν να χρηματοδοτήσουν το Χρέος. Θα ζητήσουν να αναλάβουν ουσιαστικά οι ίδιες το Δημόσιο Χρέος και να τυπώσουν όσο χρήμα χρειάζεται για αυτό. Το χρήμα αυτό θα "εισέλθει" στην αγορά μέσω των πιστωτών, αυτούς δηλ. στους οποίους τα κράτη χρωστάνε. Νέο χρήμα, πλαγίως.

Και ρωτώ: ΑΥΤΟ δεν ήταν ο ρόλος του κράτους προτού οι Τραπεζίτες αναλάβουν τα ηνία και μας φέρουν ως εδώ; ΑΥΤΗ δεν ήταν κάποτε κρατική εξουσία; Αν - με πρόσχημα την "διάσωση" του Τιτανικού - οι Κεντρ. Τράπεζες αναλάβουν την διαχείριση του Δημόσιου Χρέος, τι θα γίνει με τα κράτη;

Ποιος ο ρόλος τους, ποια η αιτία ύπαρξης τους;

Αγαπητοί φίλοι. Διαβάστε καλά και προσπαθήστε να αντιληφθείτε πλήρως τα εννοούμενα. Ξαναγράφω: χρηματοπιστωτικοί πανικοί επέβαλαν τα ιδρύματα αυτά, την εκχώρηση των κυριαρχικών ΜΑΣ (ως κοινωνίες) εξουσιών σε αυτούς και τώρα, ουσιαστικά βαίνουμε προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της θεσμικής έννοιας του κράτους.

Προς την απόλυτη ολιγαρχία και ελιτοκρατία. Ακόμη μια φορά, "για να σωθούμε".

Παραθέτω μέχρι στιγμής την πραγματικότητα στο μοναδικό ένα διάγραμμα, το οποίο θα αρκούσε από μόνο του για να τα πει σχεδόν όλα.

Εδώ φαίνεται το ποσοστό αύξησης του κυκλοφορούντος χρήματος (το γνωστό Μ3).


Η προσπάθεια να μείνουν στη ζωή οι φουσκωτοί. Πέρυσι ξεπέρασε το ρεκόρ αύξησης επί Νίξον (16,3%). Όπως βλέπετε το χρήμα που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, μειώνεται, λιγοστεύει. Οι φουσκωτοί ηττώνται. Αυτή η υγιής αντίδραση, δυστυχώς επιφέρει, λόγω της προϋφιστάμενης σχιζοφρένειας, όλα τα δεινά που βιώνουμε σήμερα. Η FED θα προσπαθήσει να εκτινάξει πάλι τον δείκτη. Θα προσπαθήσει να δώσει και άλλη ηρωίνη στον παραπληγικό ηρωινομανή, εμάς. Για να μας σώσει. Αν τα καταφέρει, ο αποπληθωρισμός μπορεί να μετατραπεί σε υπερπληθωρισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν όχι, ο θάνατος του τραπεζικού συστήματος όπως σήμερα ή χτες, το γνωρίσαμε, είναι μάλλον δεδομένος.

Διότι πράγματι, δεν είμαστε στο νέο 1929. Είμαστε σε κάτι ακόμα χειρότερο.
Ο καθηγητής του Stern Nouriel Roubini, (o κ. "Μαυρος κι Άραχλος") δήλωσε στο CNBC ότι η κατάρρευση αποφεύχθηκε προσωρινά αλλά ότι η οικονομία θα υποστεί "θάνατο με χιλιάδες κοψίματα". Και φυσικά ότι τα περισσότερα "ιδρύματα" στις ΗΠΑ, είναι ήδη μετά το τέλος, "αναξιόχρεα" (insolvent). Φυσικά "Mr. Doom" και λοιδωρούμενος ήταν κάθε Roubini τα προηγούμενα χρόνια. Θεοί αυτοί που έλεγαν "ο Dow 100.000 κλπ". Αυτό είναι το sentiment, και αυτό που εννοεί ο Roubini είναι ότι οι οικ. δείκτες δεν καταρρέουν όπως καμιά φορά οι αγορές, κάποτε θα υπάρξει και μια αναπήδηση (bounce) μια μικρής ζωής ανασκούμπωση. Ίσως λίαν προσεχώς. Στο μετά αναφέρεται. 

Από αυτό λοιπόν το μαύρο και άραχλο, κάτι νέο θα γεννηθεί, ένας καινούργιος κόσμος. Θα είναι η μία και μοναδική μας ευκαρία για ουσιαστική αλλαγή. Ας ελπίσουμε να τον ζήσουμε και να τον διαμορφώσουμε όπως τον θέλουμε. Αν και μεταξύ μας, αυτό τελικά υπήρξε μια διαχρονική ουτοπία.

Καλώς ήρθατε στο νέο site.

υγ. "Σας σιχαινόμαστε αλλά θα συνεχίζουμε να αγοράζουμε ομόλογα σας"
 είπε επί λεξει  ο Luo Ping, διευθύνων σύμβουλος της Εποπτικής Επιτροπής Τραπεζών της Κίνας. “We hate you guys. Once you start issuing $1 trillion-$2 trillion [$1,000bn-$2,000bn] ...we know the dollar is going to depreciate, so we hate you guys but there is nothing much we can do.”

Χαιρετίσματα στην εξουσία.

ΠΗΓΗ: EPICURUS2DAY