Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Πως η Ελλάδα αντλεί το 50% των δανείων της με καταστροφικά επιτόκια λόγω Μνημονίου

Υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση και αντίληψη πως η Ελλάδα χάρη στο Μηχανισμό Στήριξης και το Μνημόνιο απέχει από τις αγορές κεφαλαίων όπου τα επιτόκια κρατικού δανεισμού έχουν απογειωθεί σε επίπεδα πτώχευσης και πως προστατεύεται από αυτές καλύπτοντας τις δανειακές της ανάγκες από τα δάνεια της Τρόικας.

Και όμως, αυτό δεν είναι ακριβές και στην πραγματικότητα η Ελλάδα εξακολουθεί τόσο κατά τη διάρκεια του 2010 όσο και του 2011 να αντλεί ένα μεγάλο ποσοστό των δανείων της με την έκδοση εντόκων γραμματίων και μάλιστα με καταστροφικά επιτόκια.

Για παράδειγμα, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου η Ελλάδα δανείστηκε 1,3 δις ευρώ με έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων και επιτόκιο 4,86% ενώ δύο ημέρες αργότερα οι ΗΠΑ άντλησαν από τις αγορές 13 δις δολάρια σε ομόλογα 30αετούς διάρκειας με επιτόκιο 3,16%.
Το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια για 6 μήνες είναι μεγαλύτερο από αυτό με το οποίο δανείζεται το 90% των αναπτυγμένων και κύριων αναπτυσσόμενων κρατών του κόσμου για διάστημα 10 ετών με την έκδοση ομολόγων. Και αυτά τα κράτη δε βρίσκονται σε Μηχανισμό Στήριξης που να υποτίθεται πως τα προστατεύει και ότι τους εξασφαλίζει άντληση δανειακών κεφαλαίων με βιώσιμα επιτόκια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το 2010 η Ελλάδα κάλυψε με την έκδοση ομολόγων και έντοκων γραμματίων περίπου το 30% των δανειακών της αναγκών ενώ στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2011, μόλις το 48,5% του νέου δανεισμού προήλθε από το Μηχανισμό Στήριξης με το 51% να καλύπτεται από ειδικές εκδόσεις και έντοκα γραμμάτια με τα υψηλότερα επιτόκια διεθνώς.
Το πρόβλημα, όμως, δε σταματά εδώ καθώς και όλα τα δάνεια του Μηχανισμού ήταν βραχυπρόθεσμα μια που οι εμπνευστές του έκαναν την άστοχη και ουτοπική υπόθεση ότι η εφαρμογή, έστω και τμήματος, του προγράμματος του που προέβλεπε τα σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε χώρα στη μοντέρνα ιστορία, θα αντιμετώπιζε την κρίση και θα επέτρεπε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 ή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα,
Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα αφέθηκε να καλύπτει το 30-50% των δανειακών της αναγκών από τις αγορές με έντοκα γραμμάτια βραχυπρόθεσμης λήξης, μείωσε δραματικά τη μέση διάρκεια του νέου κρατικού δανεισμού που το 2010 έφτασε στα 3,63 έτη και το 2011 στα 2,13 έτη όταν το 2008 ήταν στα 10,96 έτη.
Με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους αντί να αντιμετωπιστεί, επιδεινώθηκε.
Πάνος Παναγιώτου
Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής

ΠΗΓΗ: sofokleous10

Και φυσικά όλοι αυτοί (τράπεζες, εφοπλιστές, hedge funds, κλπ) που δανείζουν τη χώρα με τέτοια εξωφρενικά επιτόκια, κάνουν τα πάντα για να διαιωνίσουν αυτή την κατάσταση.

ΠΟΥ άλλου, με ΠΟΙΑ επένδυση μπορούν να κερδίσουν 5% απόδοση στο εξάμηνο ή και 4,1% στο ΤΡΙΜΗΝΟ!!?

Μαλάκες είναι να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία?

Θυμηθείτε μια ανάρτηση που έγινε πριν 5 μήνες ακριβώς:




Η πρώτη είδηση είναι πως η το δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ από την πώληση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με το επιτόκιο να σημειώνει πτώση σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου, στο 4,06% από 4,10%. Η δεύτερη είδηση είναι πως η υμμετοχή των ξένων επενδυτών στην έκδοση διαμορφώθηκε στο 31%.

Αυτό σημαίνει πως το 69% των τίτλων αγοράστηκαν από ελληνικές τράπεζες. Και το ερώτημα είναι το εξής: γιατί οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν στην Ελλάδα για διάστημα τριών μηνών με το εξωφρενικό επιτόκιο του 4,06%; Κάτι τέτοιο είναι κατανοητό για τους ξένους επενδυτές μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της χρηματοπιστωτικής αγοράς αλλά πώς δικαιολογείται αυτό για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μάλιστα έχουν λάβει δεκάδες δις ευρώ σε βοήθεια από το ελληνικό δημόσιο;

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

όταν θα πάρουν φωτιά οι ασπίδες


Μεταμορφωμένος τότε σε ταύρο ο Δίας μετήγαγε την Ευρώπη στη Δύση,
μεταμορφωμένη σήμερα σε αποδιοπομπαίο τράγο η Ελλάδα επιστρέφει απ' τη Δύση πού;
Εδώ; δεν θα 'χει να πληρώσει ούτε το φως. Το ανέσπερον


                 
Δεν είναι πατρίδα μου το Προτεκτοράτο.

Εμένα, πατρίδα μου είναι η Ελλάδα, και δεν μπορεί στην Ελλάδα να ξεκινάει τη διαδρομή του για να μάθει γράμματα στα παιδιά ένας δάσκαλος με 660 ευρώ τον μήνα,
για να πάρει 750 ευρώ στα 45 του και να μην κάνει παιδιά δικά του ο ίδιος ποτέ...


Δεν είναι Πρωθυπουργός μου


αυτός ο τύπος που πάει να κάνει τη Θράκη Ειδική Οικονομική Ζώνη υπό την Εντολή της Γερμανίας - ανοίγοντας

έτσι έναν ακόμα δρόμο για την «αυτονόμηση» της περιοχής και τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας...

Είναι πιθανόν αυτός ο ανιστόρητος να μη γνωρίζει ότι οι Ναζί στην Κατοχή διακρίθηκαν εκτός των άλλων και στο σπορ του διαμελισμού της χώρας μας -ώς και ανεξάρτητο «Βασίλειο των Βλάχων» στην Πίνδο έστησαν οι ολετήρες· όμως, πώς να κάνει την Ελλάδα πειραματόζωο της νέας Τάξης, απέδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά ο επικεφαλής των δωσιλόγων.
Δεν είμαι υπήκοος της Τρόικας.


Είμαι Ελληνας πολίτης -δεν οφείλω καμμιά νομιμοφροσύνη στα ανδρείκελα και τους κουίσλινγκ- δεν είμαι ανδράποδο


δεν οφείλω καμμιά νομιμοφροσύνη σε αυτούς που βουτάνε το υστέρημα του συνταξιούχου κι αφήνουν τον φοροφυγά να πλουτίζει ακόμα περισσότερο.


Δεν είναι (μόνον) φασιστικό, είναι και αηδιαστικό ο Υπουργός -εν προκειμένω ο Παπουτσής- να βάζει τις διαδηλώσεις για το ψωμί στον ίδιο παρονομαστή με την εγκληματικότητα - δεν


αναγνωρίζω συνεπώς καμμιάν εξουσία σε αυτούς που αφήνουν ανυπεράσπιστους τους γέροντες μπροστά στα καλάσνικωφ και τους φταίνε για την άθλια ανικανότητά τους οι διαδηλωτές.

Οχι, δεν είναι πατρίδα μου οι εντολές των τοκογλύφων, πατρίδα μου είναι η τήρηση του Συντάγματος.

Οφείλω να αντισταθώ για λόγους στοιχειώδους ευπρέπειας στον Υπουργό Οικονομικών -εν προκειμένω στον Βενιζέλο- που βάζει 23% ΦΠΑ στην μπουγάτσα αν είναι αλμυρή και 13% αν είναι γλυκιά. Η μαλακία δεν είναι θεσμός,

ούτε μπορεί πατρίδα μου να γίνει ο εκβιασμός, η τρομοκρατία, η καταστολή, ο παραλογισμός και η ανικανότης. Και η ντροπή.


Πατρίδα μου είναι η Ελλάδα, της μάνας μου και του πατέρα μου η ιστορία,  των παιδιών το πεδίο - δεν μπορώ να την παραδώσω μικρότερη.


Δεν ανέχομαι πλέον τους χυδαίους που με κατασυκοφάντησαν urbi et orbi ότι είμαι διεφθαρμένος και τεμπέλης,  ότι μαζί τους τα έφαγα.

Οφείλω να τους αντισταθώ. Να τους απονομιμοποιήσω.                                           

Δεν πρόκειται να πληρώσω τα χαράτσια που μου επέβαλαν και θα μου επιβάλουν, πρώτον διότι δεν είμαι ούτε τούρκος ούτε ραγιάς για να με σφάζει όποτε γουστάρει ο αγάς -ούτε είναι η χώρα μου οθωμανικό σαντζάκι, ώστε νόμος νά 'ναι η ανομία και

δεύτερον δεν θα νομιμοποιήσω με τον οβολό μου τη ληστεία εναντίον όλων μας -διότι δεν πρόκειται περί κάποιας θυσίας για να σωθεί η πατρίδα

αλλά πρόκειται για το τίμημα της προδοσίας -την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.

Οχι, δεν θα πληρώσω το μερίδιό μου για τα τριάντα αργύρια του Ιούδα, δεν θα γίνω συνένοχός τους.


Ως εδώ!

Δυο χρόνια τώρα η χώρα καταστρέφεται. Σε αυτό συμφωνούν όλοι, μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια μάς γύρισαν πίσω στο 1950 -οφείλω συνεπώς να αντισταθώ.

Πατρίδα μου ήταν τα σχολικά βιβλία -τα 3.000 χρόνια της παιδικής μας ηλικίας, απ' τον Ομηρο ώς τον Νίκο Γκάτσο - τι να προδώσω και γιατί; τα κυπαρισσάκια ή τα ηλιοβασιλέματα;

Δεκάδες φορές ώς τώρα στην Ιστορία τον μονόδρομο προς τα Τάρταρα τον έχουν φράξει τα οδοφράγματα...


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

2 ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΩΝ 8

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3



ΚΑΖΑΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΜ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (δείτε και τα άλλα 2 βίντεο απο την εκδήλωση, που απ' οτι διάβασα είχε πάρα πολυ κόσμο!)


Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ....


Από Το Ποντίκι 6.10.2011

Στην τελική φάση φαίνεται πως εισέρχεται το γερμανικό σχέδιο, που με «πειραματόζωο» την Ελ­λάδα φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία Νέα Ευρώπη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Βερολίνου και των τρα­πεζικών και επιχειρηματικών συμφε­ρόντων του.

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, η έλευση του Γερμανού υπουργού Οικονο­μίας Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής μιας πολυμελούς ομάδας επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων, φέρε­ται να σηματοδοτεί την απαρχή της δι­αδικασίας παραδοχής μιας αδυναμίας πληρωμών από την πλευρά του ελληνι­κού κράτους. Και πιθανώς το τέλος της ελληνικής κυριαρχίας στην οικονομική στρατηγική της χώρας.


Πλέον η αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους προεξοφλείται τις τελευ­ταίες ημέρες από όλο και περισσότε­ρα ξένα ΜΜΕ. Δεν είναι όμως υπόθε­ση μόνο των μίντια. Ταυτόχρονα απο­τυπώνεται από την εκτίναξη των CDSκαι την καταβαράθρωση των τραπεζι­κών μετοχών στο Χ.Α. Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι παράγοντες στον ευρωπαϊκό χώρο δείχνουν να «βιάζο­νται» για την ολοκλήρωση του προσω­ρινού μηχανισμού EFSF, που θα μπορεί να διατηρήσει στη ζωή το τραπεζικό σύστημα στο (βέβαιο) ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας.



Το «Σχέδιο Ρέσλερ»

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο Ρέσλερ κομίζει επεξεργασμένο σχέ­διο ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Το ότι σε αυτή τη συγκυρία στη γερμανική έκδο­ση των «Financial Times» γινόταν λό­γος για παραίτηση του Γ. Παπανδρέου, ενώ ο κοινοτικός επίτροπος και ο επι­κεφαλής του Eurogroup έθεταν όσο πιο ωμά μπορούσαν το θέμα των ιδιω­τικοποιήσεων μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθούν.

Όλα αυτά άρχισαν να σχηματοποι­ούνται λίγο αφότου ο Γιούνκερ ανέβα­λε το συμβούλιο υπουργών της 13ης Οκτωβρίου, μεταθέτοντας βέβαια και την καταβολή της 6ης δόσης του δανεί­ου, εφόσον βέβαια κι αυτή υπάρξει...
Η πίεση που δέχεται η Ελλάδα από την Τρίτη, είναι ασφυκτική και συγκεκριμένη. Υπό την απειλή της αναγκαστικής χρεοκοπίας (αν δεν υπάρξει δόση, τα ταμιακά διαθέσιμα φτάνουν έως τις αρχές Νοεμβρίου το πολύ), η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για τις ιδιωτικοποιήσεις. Και εδώ ο Γιούν­κερ ήταν σαφής:

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις με πωλήσεις ποσοστών σε εταιρείες, γη, κτηματική περιουσία και σε παραχω­ρήσεις περιουσίας για εκμετάλλευ­ση». Ο όρος που εδώ τρομάζει είναι βέβαια οι «παραχωρήσεις», μια και συνήθως χρησιμοποιείται σε περιπτώ­σεις που οι κυβερνήσεις εκχωρούν κρατικό χώρο (άρα και κυριαρχία) για να γίνουν γεωτρήσεις ή εκμεταλλεύ­σεις άλλου είδους.

Παράλληλα ζητείται από την κυβέρ­νηση να ψηφίσει όλα τα νέα μέτρα (που θα υποβληθούν σε αναλυτικό πλάνο) επίσης πριν εκταμιευθεί η επό­μενη δόση.


Κυβερνητικός πανικός

Με την κυβέρνηση σε πλήρη πανι­κό απέναντι στο ορατό πλέον ναυάγιο τόσο για την ίδια όσο και για τη χώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος το μόνο που μπόρεσε να πει είναι... να πληρώνου­με τους φόρους μας για να μην πέσουν έξω οι στόχοι. Δυστυχώς, όμως, κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει πλέον σε αυ­τό. Και πρωτίστως οι Γερμανοί, που σύμ­φωνα με την τελευταία ειδησεογραφία φέρνουν μαζί τους και τη λύση.

Σύμφωνα με τις διαρροές, η διαδικα­σία χρεοκοπίας θα πρέπει να δρομολο­γηθεί από ανεξάρτητο σώμα, το οποίο θα αναλάβει, αλλά και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη χρεω­μένη χώρα και τους πιστωτές της. Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νο­μισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληρο­φορίες, στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα δανειοδοτεί τις χώρες με πρόβλημα χρέους μόνο εάν συμμετέχουν ικανο­ποιητικά οι πιστωτές τους.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως όλοι εκβιάζουν όλους με μόνιμο θύμα την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι δανειστές, με την άνεση που τους δίνει ο καθαρός λήξεως ομολόγων Οκτώβριος προχωρούν στην επόμε­νη φάση του εκβιασμού - παιχνιδιού. «Ικανοποιήστε όλα τα αιτήματά μας... εχθές για να δούμε εάν θα πάρετε την έκτη δόση» λένε οι δανειστές, με τους Γερμανούς να καθιστούν σαφές πως έχουν στο... συρτάρι έτοιμο σχέ­διο για διαγραφή μεγαλύτερου (από το 21%) ελληνικού χρέους. Κάτι που προεξοφλήθηκε με την τραπεζική κα­τάρρευση στη συνεδρίαση του Χ.Α. της 4.10.

[Ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε με το χειρότερο ποσοστό 22ετίας, με τις τράπεζες να έχουν υποστεί μείωση περίπου 60% από την αρχή του έτους. Είναι ενδεικτικό πως την ίδια περίοδο χάθηκε χρηματιστηριακή αξία ισοδύ­ναμη του σχεδόν 5% του ΑΕΠ, καθώς Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραι­ώς και Τ.Τ. χάνουν περισσότερο από 10,5 δισ. ευρώ (πάντα σε όρους απο­τίμησης)].

Το χαρτί του ίδιου εκβιασμού έριξε στο τραπέζι όμως και ο Ευ. Βενιζέλος, προειδοποιώντας (την Τρίτη) τους φο­ρολογούμενους πως θα πρέπει να καταβάλλουν τα κάθε λογής χαράτσια για να συνεχίσουν να πληρώνονται. Ανταποδοτικά χαράτσια πρώτη φορά επιβάλλονται, αλλά εν πάση περιπτώ­σει έχουμε πολλά να δούμε ακόμη.

Στην περίπτωση πάντως που πιστω­τές και οφειλέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, θα πρέπει αμφότερες οι εμπλεκόμενες πλευρές να υπολογί­ζουν σε σοβαρές συνέπειες. Δηλαδή οι μεν οφειλέτες θα αναγκαστούν να δεχθούν την πρόσβαση στα περιουσι­ακά στοιχεία τους (του κράτους), οι δε πιστωτές υψηλές απώλειες.

Από την πλευρά του ο Ρέσλερ, ο οποίος μην ξεχνάμε πως είναι και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, δή­λωσε ότι σέβεται τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα προ ημερών, ανακοινώνοντας και την από καιρό προγραμματισμένη κάθοδό του στην Αθήνα, σημείωσε: «Αν εμείς προσπαθούσαμε να κάνουμε ό,τι κάνουν αυτοί μέσα σ’ έναν χρόνο, να ’στε σίγουροι ότι και στη Γερμανία θα είχαμε συνέχεια διαδηλώσεις. Αξίζει να στηρίξουμε την Ελλάδα και να ενδυναμώ­σουμε την ανταγωνιστικότητά της».

Τέλος, ανέφερε συγκεκριμένα πα­ραδείγματα «βοήθειας» που θα μπο­ρούσε να προσφέρει η Γερμανία στην Ελλάδα, όπως η χρηματοδότηση γερ­μανικών επιχειρήσεων που δραστηρι­οποιούνται ή επιθυμούν να δραστηρι­οποιηθούν και να επενδύσουν κεφά­λαια στην Ελλάδα και η προσφορά για παροχή τεχνογνωσίας.


ΠΗΓΗ: (το κορυφαίο) ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΑΚΟΥ 22% ΤΟ ΠΑΣΟΚ!... ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙ.... ΖΩΑ!

«Πρόστιμο» 2.000 – 3.000 ευρώ για όσους έκαναν τρίτο παιδί!

(απο tsantiri)
«Παιδοκτόνο» αποδεικνύεται το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε για ψήφιση η κυβέρνηση καθώς οδηγεί σε «σφαγή» τα ζευγάρια με παιδιά και ειδικά τις πολύτεκνες οικογένειες, που θα πληρώσουν τριπλάσιο «χαράτσι» σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.
Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 στα 8.000 και τώρα στα 5.000 ευρώ, κάθε φορολογούμενος θα κληθεί και επισήμως να πληρώσει από 300 ευρώ επιπλέον από όσα υπολόγιζε και συνολικά 700 ευρώ περισσότερα από όσα για πέρυσι.
Αν έχει παιδιά όμως θα πληρώσει… τα τριπλάσια, δηλαδή ποσά των δύο ή τριών χιλιάδων επιπλέον!

Συγκεκριμένα, αν και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν θα αλλάξουν πριν την ψήφισή τους οι διατάξεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, το αφορολόγητο για οικογένειες με 3 παιδιά μειώνεται πλέον σχεδόν στο μισό!
Ουσιαστικά το Κράτος βάζει φόρο περίπου 1.000 ευρώ σε κάθε παιδί. Και όλα αυτά στο παραπέντε της χρονιάς, παρά τα κίνητρα με τα οποία συστηματικά το Κράτος δελέασε τα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά…
Στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι το α΄ και το β΄ παιδί έχουν ειδικό αφορολόγητο 2.000+2.000 ευρώ πάνω από τα 5.000 ευρώ που αναγνωρίζονται για τον άγαμο, ενώ από το τρίτο παιδί προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ το καθένα.

Ούτε 1 ευρώ στο Δημόσιο (απο τα Μεταλλεία Χρυσού)!

(απο topontiki)
Η αλήθεια που αποκρύπτουν οι αρμόδιοι είναι ότι από τον θησαυρό των 40,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που κρύβει η ελληνική γη, το Δημόσιο δεν έχει να παίρνει ούτε 1 ευρώ! Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα, ο ορυκτός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και δεν προβλέπεται η απόδοση δικαιωμάτων (royalties) στο Δημόσιο από την εκμετάλλευσή του! Συγκεκριμένα, το άρθρο 176 ορίζει ότι «επί μεταλλείων ή των προϊόντων αυτών απαγορεύεται η επιβολή οιασδήποτε τοπικής ειδικής φορολογίας ή εισφοράς ή άλλης οιασδήποτε μορφής τοπικής οικονομικής επιβαρύνσεως, υπέρ οιασδήποτε τοπικής, Δημοτικής ή Κοινοτικής αρχής ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή και υπέρ οιουδήποτε ειδικού ταμείου ή κοινωφελούς σκοπού». Για να το πούμε πιο απλά..

◆ Το ελληνικό Δημόσιο παίρνει άπαξ ένα ποσό κατά την παραχώρηση της έκτασης στον ιδιώτη και δεν έχει κανένα όφελος, κανένα έσοδο από την εξόρυξη του χρυσού!
◆ Το μοναδικό έσοδο που έχει μετά την παραχώρηση είναι από τη φορολόγηση της εταιρείας, ποσό μηδαμινό σε σχέση με τις ποσότητες χρυσού που διαχειρίζονται οι εταιρείες και με τα δισεκατομμύρια ευρώ που τζιράρουν στα διεθνή χρηματιστήρια.
◆ Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καν τη δυνατότητα είσπραξης μισθώματος από τις ιδιωτικές εταιρείες.
◆ Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει, επίσης, το δικαίωμα είσπραξης των λεγόμενων μεταλλευτικών δικαιωμάτων («royalties») επί του εξορυκτικού προϊόντος, δικαιώματα που έχουν να κάνουν με κονδύλια που πρέπει να πληρώνει μια εταιρεία στο κράτος, τον φυσικό πλούτο του οποίου εξανεμίζει. Εν ολίγοις η χώρα δεν κάνει ανάπτυξη, αλλά σκανδαλωδώς δωρίζει χρυσό, χαλκό, άργυρο και άλλα πολύτιμα ορυκτά, ξεπουλώντας έναντι πινακίου φακής τον θησαυρό της ελληνικής γης.

Το δημόσιο «θυσιάζεται» για τον Μπόμπολα…

(απο topontiki)
Με μια πρωτοφανή απόφαση που γεννά πολλά και σοβαρά ερωτήματα, οι ελληνικές αρχές αρνούνται να εισπράξουν από την ιδιωτική εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα προσφεύγουν γι αυτό το λόγο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

Άκουσον – άκουσον, η ελληνική κυβέρνηση παρεμβαίνει υπέρ ιδιωτικής εταιρείας και κατά των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και ζητά να ακυρωθεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» καλείται να επιστρέψει 15,4 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο!

Kαίει τον Παπανδρέου ο Κουσελάς: “Τα είχα πει και ενώπιον του πρωθυπουργού”. Λίστα με 3.800 μεγαλοκαταθέτες που χρωστούν 1 εκατ. ο καθένας!

(απο Olympia)
Καίει Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου ο Κουσελάς – «Τα χώνει» στον Βενιζέλο

Της Δήμητρας Μάνη από το capital.gr

Όχι απλά επιμένει στην αποκάλυψή του ότι έχει παραδώσει εδώ και μήνες (και στον πρωθυπουργό) λίστα με 3.800 φυσικά πρόσωπα που οφείλουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ έκαστος στο Δημόσιο, αλλά δίνει και συνέχεια.

Μιλώντας στο Capital.gr ο κυβερνητικός βουλευτής και υφυπουργός Οικονομικών μέχρι τον ανασχηματισμό του Ιουνίου Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρει πως όσα κατήγγειλε σήμερα στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Ευ. Βενιζέλου, τα είχε πει και στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον πρωθυπουργό.

«Κάθε φορά που το έλεγα μου απαντούσαν ‘θα το δούμε’», προσθέτει.

Ο κ. Κουσελάς επικαλείται μάλιστα τον νόμο 3943 που ψηφίσθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με τον οποίον τα ονόματα όσων οφείλουν στο Δημόσιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ πρέπει να δημοσιοποιούνται όταν συμπληρωθεί χρόνος από την άρνηση πληρωμής. «Η προθεσμία για τους περισσότερους έληξε τον Ιούλιο, οπότε θα έπρεπε να είχε κινηθεί η διαδικασία και να είχε δοθεί η άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», τονίζει.

Διευκρινίζει δε, ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων, αλλά στο ότι δεν έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες για την είσπραξη των ποσών –για παράδειγμα, «να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οφειλετών και να εξοφληθούν μέσω αυτών τα χρέη». «Δεν γίνεται από τη μια να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και από την άλλη να μη μπορούμε να εμφανίσουμε μια μικρή, έστω, πρόοδο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», σημειώνει.

Διευκρινίζει δε ότι τα εν λόγω ποσά στα οποία αναφέρεται είναι εισπράξιμα και δεν αφορούν… τα «φαληρημένα» που δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως από το υπουργείο Οικονομικών.

Οσο για τις υπόνοιες που άφησε πως έμεινε εκτός κυβέρνησης εξαιτίας αυτής της επιμονής του, περιορίζεται στην επισήμανση ότι «συγκρούστηκε με συμφέροντα» όταν έθεσε επιτακτικά το θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν οι καταγγελίες του πρώην υφυπουργού είναι αληθείς, τότε το «εισπράξιμο» ποσόν αυτών των οφειλετών ξεπερνά τα 3 δισ…

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Απίστευτο "μαγείρεμα": Άλλαξαν τα στοιχεία 6 ετών του ΑΕΠ της χώρας!


Η "δημιουργική λογιστική" εφεύρημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επί Κ.Σημίτη, σε πλήρη εφαρμογή και πάλι: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή που κατηγορείται ότι "έστησε" με στοιχεία το έλλειμμα για να ενταχθούμε στον μηχανισμό στήριξης και να "δεθεί" η χώρα με το Μνημόνιο και πλέον υπακούει απ'ευθείας στην τρόϊκα προέβη σε αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του ΑΕΠ για την περίοδο 2005-2010 με πιο... βολικά για την κυβέρνηση στοιχεία.

Τώρα το ΑΕΠ έχει μειωθεί λιγότερο (!) το 2010 κια η μείωση έφτασε περίπου στο επίπεδο του 2009 (που τα spreads ήταν στις 180-230 μονάδες) όπου εκεί η Στατιστική Αρχή ... αύξησε την μείωση του ΑΕΠ από -2% σε -3,2%!

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2012 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2010 σε αγοραίες τιμές υπολογίζεται 230,1 δισ. ευρώ, ενώ η Ελληνική Στατιστική Αρχή το προσδιορίζει πλέον στα 227,31 δισ. ευρώ! Δηλαδή δίνει "αέρα περίπου 1,2% στο ΑΕΠ του 2011!

Αποτέλεσμα της δημιουργικής λογιστικής είναι ότι το επίπεδο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) έχει πλήρως αναθεωρηθεί προς τα κάτω από Ν.Δ. (2005-2009) και προς τα πάνω την εκκαθάριση του 2010 επί κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου! Σε τρέχουσες αγοραίες τιμές, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις Μαρτίου 2011, ως εξής: 2005 (-0,9%), 2006 (-1,1%), 2007 (-1,9%), 2008 (-1,7%), 2009 (-1,4%), 2010 (-1,2%).

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι ρυθμοί ανάπτυξης (μεταβολές όγκου) του ΑΕΠ για την περίοδο 2006-2010 αναθεωρήθηκαν ως εξής: 2006 (σε +5,5% από 5,2%), 2007 (σε +3,0% από 4,3%), 2008 (σε -0,2% από 1,0%), 2009 (σε -3,2% από -2,0%), 2010 (σε -3,5% από -4,5%).

Ειδικότερα για το 2010, η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στη μικρότερη μείωση της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν τα νοικοκυριά (-3,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,5%), στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών (-7,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,9%) και στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών (4,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση 3,8%).

Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Είναι ικανοί να αλλάξουν ακόμα και την Πρωτοχρονιά για να πέφτει σε μέρα που τους βολεύει στην λογστική τους!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η εβδομάδα που θα κρίνει τα επόμενα χρόνια.. (??)

Το άρθρο εμφανίστηκε σήμερα στο διαδίκτυο και περιγράφει ένα σενάριο για το μέλλον της Ελλάδας που μένει να δούμε εάν θα υλοποιηθεί...

Κόντος ψαλμός αλληλούια...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου,
διδάκτωρα Πολιτικής Επιστήμης, ειδικού σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται αποφάσεις τόσο σε πολιτικοθεσμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο που θα κρίνουν της εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης για τα επόμενα χρόνια. Το μέλλον της ΕΕ. Την κατάληξη της ελληνικής περιπέτειας.

Και την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν λέω ότι θα κριθεί και η τύχη της ελληνικής κοινωνίας, καθώς ευτυχώς αυτό είναι ακόμη ρευστό -τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω -και εξαρτάται από την ωριμότητα του ελληνικού λαού και την πολιτικότητα και αρετή των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Επειδή όμως δεν θέλω να μπερδεύω τις επιθυμίες μου με την πραγματικότητα, στις παρακάτω αράδες θα αναφερθώ αποκλειστικά στα «νέα» που προβληματοποιούν σε μια μάλλον διαφορετική βάση την ελληνική και γενικότερα ευρωπαϊκή κρίση.

Ο χρόνος των πειραματισμών στην ευρωζώνη με κεντρικό σημείο αναφοράς την ελληνική κρίση παρήλθε. Η χρηματαγορά, όπως μαθαίνω από βρετανικές πηγές, σκοπεύει να επιταχύνει και να αυξήσει γεωμετρικά την πίεση στη Γερμανία, ώστε αυτή να προχωρήσει άμεσα σε αναθεώρηση της στρατηγικής της με την δημιουργία ολοκληρωμένης οικονομικής κυβέρνησης, η οποία θα αυτονομηθεί από το διακυβερνητικό μοντέλο της Ένωσης.

Για πρώτη φορά οι οικονομικοί παράγοντες των ΗΠΑ ζητούν επιτακτικά από τη Γερμανία να υιοθετήσει και να εισηγηθεί αυτή την εβδομάδα ένα νέο μοντέλο εξουσίας στην ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σώμα, και θα προωθούνται για θεσμική διευθέτηση από το υπάρχον διακυβερνητικό μοντέλο (Σύνοδοι ). Στο πλαίσιο αυτού του «τελεσιγράφου» -όπως θα το χαρακτήριζα, με μικρή μόνον επιφύλαξη ως προς την πολιτική σημασία του όρου -επιδιώκεται η πολιτική αυτονόμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σε συνεργασίας με ένα νέο θεσμό (Ευρωπαϊκό Οικονομικό Συμβούλιο) θα αναλάβει να παίξει αντίστοιχο ρόλο με την αμερικανική FED.

Σύμφωνα με το σχέδιο του «τελεσιγράφου» -για το ποίο πίεζε τόσο καιρό το αμερικανοεβραϊκό λόπμυ -προβλέπεται καταρχήν και στο πλαίσιο της ΕΚΤ η δημιουργία ενός Board of Governors , αποτελούμενο από τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης με την προαίρεση να προστεθούν σε αυτό αργότερα και οι τραπεζίτες άλλων χωρών που θα εντάσσονται στην ζώνη, ανάλογα με την διεύρυνσή της. Την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία αυτής της υπερτράπεζας (πλήρης και αυτεξούσιος χρηματοπιστωτικός μηχανισμός) θα έχει ο νέος θεσμός (Ευρωπαϊκό Οικονομικό Συμβούλιο) για την δομή και λειτουργία του οποίου γίνονται εξαντλητικά παζάρια μεταξύ Γερμανίας- ΗΠΑ -Γαλλίας το τελευταίο δίμηνο. Η έντονη αυτή διαπραγμάτευση θα καταλήξει μέχρι την Παρασκευή σε τελικές αποφάσεις που θα προσδιορίσουν τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο τη νέα οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη.

Με δύο λόγια οι πάτρωνες της χρηματαγοράς με την πολιτική υποστήριξη της διοίκησης των ΗΠΑ, αλλά και κάποιων άλλων κρίσιμων για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα χωρών όπως η Ρωσία, επιζητούν να δημιουργηθεί αμέσως ένα ιδιόμορφο ομοσπονδιακό σύστημα οικονομικής κυβέρνησης στην ΕΕ, που θα στηρίζεται όμως σε ιδιωτικά κεφάλαια διακρατικά εγγυημένα.

Δυστυχώς για την δημοκρατία στην ήπειρο μας και τα συμφέροντα των δύο-τρίτων των τοπικών κοινωνιών, φίλος, μέλος του οικονομικού επιτελείου των Βρυξελλών με διαβεβαίωνε χθες βράδυ, ότι επί του σχεδίου αυτού επιτεύχθηκε μετά από πολλές εντάσεις ένα Modus Vivendi μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Γερμανίας, και δεν μένει πλέον πάρα να καθοριστούν τα χρονοδιαγράμματα των πολιτικών διαδικασιών μεταξύ Γερμανικής και Γαλλικής κυβέρνησης που θα οδηγήσουν σε μια λεπτομερή τεχνική επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου της ΕΕ, το οποίο ουσιαστικά καπελώνει και εξασθενεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Έτσι επιβάλλεται μια ομοσπονδιακή, αλλά ταυτόχρονα ιδιωτική υπερδομή στο διακυβερνητικό σύστημα της Ένωσης, αχρηστεύοντας ουσιαστικά (συντακτικά) ολόκληρο το θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ. Έρχεται μια νέα ομοσπονδιακή λειτουργία να θέσει σε αμφισβήτηση την υπάρχουσα δομή της ΕΕ, αναγκάζοντάς την να μεταβληθεί ερήμην των ευρωπαϊκών λαών και του ευρωκοινοβουλίου, αλλά και σε αντίθεση με την πακτωμένη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ ομοσπονδοποιείται, δηλαδή, πολιτικώς πάρα φύσει και εν πολλοίς ύπουλα και πραξικοπηματικά.

Όλα τούτα έχουν δημιουργήσει μεγάλη ταραχή σε κεντρικούς παράγοντες των Βρυξελλών και προκαλέσει πρωτοφανή μυστική διπλωματία μεταξύ Βερολίνου, Ουάσιγκτον, Νέας Υόρκης και Παρισιού, ενώ πληροφόρηση απαιτούν σε καθημερινή βάση Μόσχα και Πεκίνο.

Η απειλή που χαρακτηρίζει το «τελεσίγραφο» συνδέεται με την πιθανότητα άμεσης πιστωτικής αποσταθεροποίησης της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αν επιθυμείτε να μην χάσετε τον έλεγχο όπως με την Ελλάδα, δώστε την ευκαιρία στους Ιταλούς και Ισπανούς, αλλά και στους Πορτογάλους και Ιρλανδούς να αναχρηματοδοτήσουν το δημόσιο χρέος τους, σε αυτήν την αρνητική συγκυρία, με ανεκτό κόστος, λένε εμμέσως οι νταβάδες των χρηματιστηρίων: Αν δεν τελειώσετε το παζάρι μέχρι την Παρασκευή για την ομοσπονδοποίηση της οικονομικής λειτουργίας της ΕΕ, καταρχήν στην ευρωζώνη, τότε εισερχόμαστε στη φάση ενός γενικευμένου χρηματοπιστωτικού κραχ, το οποίο δεν θα μπορεί να αποτραπεί πλέον με δημοσιονομικά μέσα και ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής σταθεροποίησης.

Το μήνυμα του «τελεσιγράφου» είναι απολύτως σαφές και δυστυχώς υπονοεί την άμεση λύση του ελληνικού ζητήματος με δραστικά μέσα. Τώρα κρίνεται η τύχη της Ελλάδας, γράφει η σουηδική Dagens Nyheter, έχοντας στο πρωτοσέλιδό της μια μεγάλη φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου, με την οποία αποτυπώνεται η αγωνία του. Το ορθό θα ήταν ότι αυτή την εβδομάδα κρίνεται η τύχη του Γιώργου, καθώς η τύχη των Ελλήνων έχει σε μεγάλο βαθμό ήδη κριθεί με όρους ευημερίας, αλλά «παίζει» ακόμη με όρους πολιτικοοικονομικής οργάνωσης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Αυτή την εβδομάδα θα αποφασιστεί τελεσιδίκως η (τελική) μορφή πτώχευσης της χώρας μας. Τέρμα τα πειράματα. Όλα δείχνουν ότι κάπου εδώ σταματά η πειραματική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και πάμε σε μακροπρόθεσμες λύσεις, που πιθανότατα θα αποκλείουν την χώρα μας για ένα διάστημα από τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στη νέα ομοσπονδιακή δομή της οικονομικής διακυβέρνησης ως πλήρες μέλος. Θα τοποθετηθεί σε καραντίνα με τη δέσμευση του διευθυντηρίου της ότι θα υπάρχει ανοιχτή η πόρτα για αυτήν στο βαθμό που διαπιστωθεί ότι ολοκληρώθηκε η δημοσιονομική αναδιοργάνωση, ότι έχουν εξαλειφθεί οι παράγοντες που σύμφωνα με την τρόικα παράγουν έλλειμμα, έχει δημιουργηθεί μια αξιόπιστη κυβερνητική βάση θεσμικής προσαρμογής από το πολιτικό σύστημα και έχει επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Όλα αυτά θέλουν χρόνο, τον οποίο οι Γερμανοί φαίνεται πλέον να είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν με αντάλλαγμα την θυσία του Γιώργου, την υπαγωγή της κυβέρνησης σε μόνιμο ευρωπαϊκό έλεγχο και την δραματική φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας -αλλά σε ποιο ελαστικό χρονικό ορίζοντα από ότι προέβλεπε το μνημόνιο και η αναθεώρησή του. Έτσι θα εισέλθουμε σε ένα μακρύ τούνελ κοινωνικο-οικονομικού μετασχηματισμού με αντάλλαγμα την συντεταγμένη χρεοκοπία μας τυπικώς εντός, πολιτικώς εκτός -εκτός της ευρωζώνης.

Λεπτομέρειες της διαδικασίας αυτής -στο βαθμό που τις έχω πληροφορηθεί -δεν θα ήταν συνετό να δώσω. Κοντός ψαλμός αλληλούια! Άλλωστε, ενώ στο περίγραμμα που σας παρουσίασα συμφωνούν πλέον όλοι στα κέντρα των αποφάσεων, ακούω ακόμη διαφορετικές σκέψεις ως προς την τελική μορφή της ρύθμισης του ελληνικού ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση όλα θα έχουν δρομολογηθεί σε abstract μορφή πριν χαράξει η επόμενη εβδομάδα. Αυτά είναι τα νέα..μας !

Προσδεθείτε και μην καπνίζετε ή απογειωθείτε, αντιλαμβανόμενοι ότι με την λογική των 24ώρων και των συγκυριακών αντιδράσεων στον τραγέλαφο των κυβερνητικών μέτρων δεν υπάρχει καμία περίπτωση λαϊκής παρέμβασης στην τελική διαδικασία φτωχοποίησης της χώρας που θεμελιώνεται αυτή την εβδομάδα.

Μην μου πείτε, τι να κάνουμε; Αυτά τα έχουμε χιλιοπεί, αλλά βλέπετε θέλουν χρόνο για επεξεργασία και κυρίως για εσωτερική κομματική ζύμωση!! Εδώ και ένα εξάμηνο όλοι ζητούν από την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές, κανείς όμως δεν σκέφτηκε την παρότρυνσή μου για να επιβληθούν. Μήπως τελικά κοροϊδευόμαστε; Ρητορικό είναι το ερώτημα..