Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Σχέδιο Α…

Για να πετύχουμε αλλαγή της καταστροφικής πορείας της χώρας πρέπει να καταστρώσουμε ένα  Βασικό σχέδιο. Μόλις αυτό γίνει θα το βάλουμε κάτω και θα δούμε ποιος περισσεύει (κόμμα, πολιτικό, πρόσωπο, φορείς).

 

Για όσο οι υπουργοί σχεδιάσουν το πολιτικό τους μέλλον και την επανεκλογή τους,  μέχρι ο Βοριδής να καταλήξει αν θα πάει στην ΝΔ και ο Σκανδαλίδης να τελειώσει το προξενιό Λοβέρδου Βενιζέλου, μέχρι να αποσαφηνίσει τι θα κάνουν οι διαγραμμένοι βουλευτές  και ποιος θα γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι να τελειώσει ο καυγάς για το ποιος και πως θα “πρωτοσώσει” την χώρα …

Ας ξεκινήσουμε  να φτιάχνουμε το σχέδιο μας ξεκινώντας από τα βασικά και  αναζητώντας δωρεάν μέσα με τα οποία θα μπορούσαμε να δώσουμε ώθηση στην πραγματική οικονομία.

Θα ξεκινήσουμε απο το πρωτογενή τομέα που είναι εκείνος ο τομέας που μπορεί να παράξει σχεδόν άμεσα ΑΕΠ και εξαγώγιμα προϊόντα. Αυτές τις μέρες ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος στην χώρα μας και όμως  όλοι οι αγρότες βρίσκονται στα τυφλά. Φυσικά δεν υπάρχει ούτε φέτος ένα στοιχειώδες σχέδιο,  που να καλυπτει το βασικό πρόβλημα  το μέσου  αγρότη που περιγράφεται  πολύ απλά με την φράση

“Δεν ξέρει τι του ξημερώνει” τι να παράξει που, πως και πόσο θα πουλήσει.

Και όμως υπάρχουν δυο τρία πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει χωρίς ούτε ένα ευρώ.
Θα μπορούμε για παράδειγμα να έχει δημοσιευτεί μια λίστα με τις περσινές τιμές στις οποίες διακινήθηκαν προϊόντα και την εξέλιξη τους διαχρονικά. Συνδυαζόμενη με μια ενδεικτική μελέτη για το που θα κινηθούν τα ίδια προϊόντα φέτος, θα οδηγούσε του παραγωγούς:
  • Να αναζητήσουν τρόπους καλλιέργειας που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής αυτών των προϊόντων.
  •  Θα οδηγούσε άμεσα σε καλλιέργειες ανταγωνιστικές διεθνώς πάνω στις οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν το εισόδημα τους.
Μια ακόμη  δημοσιευμένη λίστα με τα προϊόντα που εισάγουν χώρες της ΕΕ και ενδεικτικές τιμές αυτών θα δημιουργούσε ανάλογα αποτελέσματα και θα προσανατόλιζε του αγρότες σε αυτές τις καλλιέργειες. Επιπλέον θα δημιουργούσε ένα παραγωγικό ανταγωνισμό που θα έδινε εύκολο και σχεδόν άμεσο εισόδημα στις αγροτικές περιοχές της χώρας.
Δευτερευόντως αυτό θα έδινε  μικρές λύσεις  σε θέματα όπως:
  • Ανεργία
  • ποιοτική γεωργία
  • ανάπτυξη Πρωτογένη τομέα οικονομίας με οφέλη στις τοπικές κοινωνίες
  • μικρότερα οφέλη για τους άλλους τομείς της αγοράς
  •  αυτάρκεια τροφίμων
  •  προσανατολισμός αγροτών
  •  ενημερωμένοι αγρότες που επιχειρούν.
Αν υπήρχαν ακόμη:

α.Μια τρίτη λίστα στην όποια θα αναγράφονταν οι ποσότητες πέραν των οποίων δημιουργείται σε ένα προϊών πλεόνασμα το οποίο μειώνει τις τιμές και

β.Μια ηλεκτρονική καταγραφή των καλλιεργούμενων στρεμμάτων ανά καλλιέργεια και πως αυτό καθορίζει τις προσδόκιμες ποσότητες/τρέχουσες τιμές.

Είναι αυτονόητο ότι με όλα αυτά τα σχεδόν τσάμπα εργαλεία ο αγρότης θα μπορούσε να ψαχτεί, να σχεδιάσει, να καλλιεργήσει να αναπροσαρμόσει, να παράξει και να παραδώσει παραγωγή  -δηλαδή ΑΕΠ- γνωρίζοντας  σχεδόν σε κάθε του βήμα το που βαδίζει και το πόσα μπορεί να ξοδέψει για αυτό το πρωιόν.

Και αυτός ο αγρότης είναι η βάση στην οποία μπορούμε να κτίσουμε και για το μέλλον.

‘Ένα μέλλον με εξειδίκευση καλλιεργειών ανά μικρόκλιμα.

Με τεχνολογική και γνωσιολογική εξειδίκευση ανά καλλιέργεια ή παραγωγή για κάθε νέο αγρότη.

Με πιστοποιημένους παραγωγούς για ποιοτικό προϊών.

Με επιδότηση στην εξαγωγή -και όχι στην παραγωγή- που επέτυχε ο αγρότης και μόνο ο αγρότης, και όχι ο έμπορος.

Με αγρότες που αντιλαμβάνονται την έννοια του επιχειρηματικού ρίσκου.

Με προϊόντα ανταγωνιστικά πάνω στα οποία μπορεί να στηθεί μεταποιητικός τομέας ακόμη και απο τους ίδιους τους παραγωγούς.

Τελικά αν είναι να υπάρξει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας θα πρέπει μαζί με τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις να υπάρξει παραγωγή. Φθηνή και καλή παράγωγη ανταγωνιστική στο εξωτερικό και στο εσωτερικο σε σχέση με τα εισαγώμενα. Η πρωτογενής παράγωγη είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηθούν οι υπόλοιποι παραγωγικοι τομείς.

Μπορείτε να προσθέσετε ότι θέλετε έχοντας κατά νου ότι όσα περισσότερα ολοκληρωμένα σχέδια καταρτίζονται από πολίτες, τόσο περισσότεροι παρόντες πολιτικοί της χρεοκοπίας ξηλώνονται  γιατι περισεύουν απο το ίδιο σχέδιο. Όσο θα συμβαίνει αυτό τόσο  θα αυξανεται  το ΑΕΠ της χώρας και  θα  γλυτωνουμε αυτά που τρώνε.

Δουλέψτε το!  Περάστε απο την “οργή” στο “μετά” και ίσως την σώσουμε την πατρίδα… Μιλήστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου