Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Is this the End?

Στο antinews αναρτήθηκε το άρθρο με τίτλο This Is The End το οποίο έχει ανάψει το διάλογο (217 σχόλια μέχρι τώρα). Με λίγα λόγια αυτό που θέτει το άρθρο ως προβληματισμό είναι το εξής δίλημμα:
Η πτωχεύουμε ή ξεπουλάμε. Και η μια και η άλλη επιλογή είναι με ένα βήμα προς το κενό.

Απο τα (πολλά) σχόλια που ακολούθησαν ξεχώρισα ένα, το όποιο πιστεύω ότι αναιρεί την πλήρη απαισιοδοξία του μηνύματος "This Is The End".

Γιατί πιστεύω οτι το δίλημμα είναι τεχνητό και φυτεμένο απο τα ΜΜΕ (βλ. Spiegel) και τους ξένους και ντόπιους ολιγάρχες για να μας εξουδετερώσουν ψυχολογικά και να μας κάνουν να δεχτούμε το Νέο Μνημόνιο και το πλήρες Ξεπούλημα της χώρας που ετοιμάζουνε. Δίλημμα δεν υπάρχει, παρά μόνο ΜΙΑ ΟΔΟΣ.

Να συνειδητοποίησουμε οτι μόνο εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να σώσει τη χώρα, το μέλλον της και την ευτυχία των επόμενων γενιών που θα ζήσουν εδώ.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση:

Σχόλιο :

Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να προτείνει επιστροφή στη δραχμή. Αυτό θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Θα μείνουμε έξω από τις αγορές για έναν αιώνα. Κάνεις δεν θα μας δανείσει ξανά. Δεν θα μπορούμε να εισάγουμε τίποτα (και ως γνωστόν δεν παράγουμε και τίποτα εκτος από ελιά και φέτα). Μιλάμε για την απόλυτη απομόνωση. Τα ίδια ισχύουν και για την χρεοκοπία. Άσε που θα χάσει το χρήμα το 50% της άξιας του. Αν έχεις 10.000 ευρώ στην τράπεζα, θα γίνουν 5.000. Μιλάμε για πισωγύρισμα. Αν ήταν τόσο απλό θα το είχαμε κάνει ήδη. Η κυβέρνηση μπλοφάρει (ή μάλλον καλύτερα εκβιάζει) όταν απειλεί με επιστροφή στην δραχμή. Ούτε η ίδια δεν το θέλει αυτό.

Απάντηση:

Δεν εισαι καθολου καλα πληροφορημενος

http://romiazirou.blogspot.com/2011/04/blog-post_1707.html

Ετσι λες για ριξε μια ματια να δεις τι εκανε η ισλανδια που εχει χειροτερη οικονομια απο την δικια μας και μεγαλυτερα ελλειματα
13 δις αεπ και τραπεζικες ζημιες 105 δις

http://citypress-gr.blogspot.com/2010/12/blog-post_3201.html

1)Αρνηση χρεους ( στα τσακιδια τοκοφλυφοι) ετσι και αλλιως τα εχετε βγαλει πολλαπλασια απο το παρανομο χρεος τοσων δεκαετιων , θα παρουν κανα 10% και πολυ τους ειναι

2)Εθνικοποιηση τραπεζας ελλαδας και μερικων τραπεζων ωστε να ελεχτουν τα πραγματικα ενεργητικα τους και να εγγυηθουν ολες οι καταθεσεις ( βλεπε ισλανδια)

3)Οι αγορες ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ( πετρελαιο , φυσικο αεριο , πολυτιμα μεταλα κλπ) ειναι ανοιχτες , κανενα κρατος στη γη δεν ειναι αποκλεισμενο , υπαρχουν διακρατικες συμφωνιες δανεισμου (ειτε σε ειδη , ειτε σε τοπικο νομισμα ( τουρκια , κινα , ρωσια , χωρες λατινικης αμερικης ) , με τετοιους τροπους εχουν αντιμετωπισει την χρεωκοπια τους

Αν Θυμαμαι καλα οι ρωσοι δινουν γη και υδωρ για την προσβαση του στολου τους στην μεσογειο , οι ισραηλινοι επιθυμουν να κλεισουν αμεση συμφωνια για τον αγωγο , μαζι με κυπρο και αναγνωριζωντας την ΑΟΖ μας

Η συμφωνια με το λειβιαθαν και το οικοπεδο 12 της κυπρου , αν βαλουμε και τα δικα μας πετρελαια σε ιονιο και ανατολικη μεσογειο

Μιλαμε οτι αυτες οι τρεις χωρες ( ελλαδα , κυπρος , ισραηλ) ειναι το ενεργειακο μελλον της ευρωπης
Ειπατε τιποτα πως θα βρουμε τα λεφτα? , δυο απλα παραδειγματα εδωσα , στο μελλον θα υπαρξουν εκατονταδες

Οι αγορες του κεφαλιου θα ειναι κλειστες ( και τωρα το ιδιο ειναι) που και αυτες θα ανοιξουν οταν δουν αμεση ανακαμψη της οικονομιας (πλεονασματα)

Ως γνωστον εχουν κοντη μνημη

Το 1936 αραγε με τον μεταξα που δικαιωθηκαμε στο δικαστηριο , πως τα βγαλαμε περα , με χειρεοτρες συνθηκες απο οτι σημερα

Δεν ειχαμε καν κρατος τοτε

Αυτοι ειναι οι σοβαροι ανθρωποι που προτεινουν την επιστροφη στην δραχμη , συν η εκθεση του ΟΗΕ και πολλοι αλλοι οικονομολογοι
http://www.zoomnews.gr/?p=26609

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:-L0NU72nyBoJ:indy.gr/other-press/einai-to-2011-i-kataliktiki-chronia-gia-tin-elliniki-oikonomia+%CE%97+%CE%B5%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%BF%CE%B7%CE%B5+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%BF+%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BF+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7+%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82&cd=3&hl=el&ct=clnk&gl=gr&source=www.google.gr

Τι λέει η έκθεση του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη
Ωστόσο το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στο γεγονός ότι το ευρώ δημιούργησε συνθήκες παραγωγικής αποσύνθεσης της οικονομίας και δημοσιονομικής χρεοκοπίας. Βρίσκεται επίσης στο γεγονός ότι με το ευρώ και την Ε.Ε. η χώρα έχασε όλα εκείνα τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει μια ύφεση, και μάλιστα μια κρίση χρέους.

Σ’ αυτό έγκειται και το σημερινό αδιέξοδο της χώρας.
Ειδικά σε μια περίοδο που η Ε.Ε. έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης. Αυτό πλέον είναι κοινό «μυστικό» σε όλους τους φορείς που παρακολουθούν την παγκόσμια οικονομία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία έκθεση «Trade and development report», 2010, της United Nations Conference on Trade and Development (ΟΗΕ), που δημοσιοποιήθηκε στις 14/9 φέτος. Σ’ αυτήν επισημαίνεται ότι «η κρίση της Ευρώπης δηλώνει πως το σημερινό καθεστώς πολιτικής της Ευρωζώνης είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να διατηρηθεί και ότι οι ασυντόνιστες εθνικές πολιτικές των κρατών – μελών βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης.

Κυρίως γι’ αυτούς τους λόγους η Ευρώπη είναι σήμερα το παγκόσμιο θερμό επίκεντρο της αστάθειας και της απόκλισης.

Τυχαιο που το μισο του παγκοσμιου χρεους εναι της ευρωζωνης , εδω επιβεβαιωνεται η πληρης αποτυχια του κοινου νομισματος και των πολιτικων της εε
http://www.antinews.gr/2010/12/08/75111/

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3129:2011-04-28-09-33-39&catid=73:dr-apergies&Itemid=280

Αφού ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παγκόσμια κρίση έχει τώρα επικεντρωθεί στην Ευρώπη και η περιφέρεια αυτή επιβραδύνει την παγκόσμια ανάκαμψη λόγω της σημασίας της στο παγκόσμιο εμπόριο».
Ενδιαφέρον όμως έχει το τι εντοπίζει η συγκεκριμένη έκθεση ως προς τους παράγοντες που συντέλεσαν καθοριστικά στην ελληνική κρίση:
«Ως μέλος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει ουσιαστικά παραχωρήσει όλα τα μακροοικονομικά εργαλεία πολιτικής που εν δυνάμει θα μπορούσαν να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση.

● Πρώτον, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τις συνθήκες της Ε.Ε. και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως επίσης και τις ογκούμενες πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε δρακόντεια μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας – το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που ήταν δικαιολογημένο, δηλαδή μια αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική.

● Δεύτερον, ενώ απαγορευόταν η παροχή οποιασδήποτε νομισματικής υποστήριξης στο ελληνικό δημόσιο ταμείο, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν είναι επίσης σε θέση να υποστηρίξει την οικονομία ή το τραπεζικό σύστημα.

● Τρίτον, δεν είναι πια δυνατή η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μέσα από την υποτίμηση της ονομαστικής αξίας του νομίσματός της. Αυτός ο τελευταίος περιορισμός θέτει την Ελλάδα σε ακόμα χειρότερη θέση από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και τις αναδυόμενες αγορές που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες χρηματοπιστωτικές κρίσεις…

Όχι μόνο μια καθορισμένη διαδικασία υποτίμησης μισθών και τιμών είναι πολύ περισσότερο επίπονη από μια νομισματική υποτίμηση, αλλά ένα πρόσθετο πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι, ενώ οι τιμές και τα τρέχοντα εισοδήματα πέφτουν κατ’ αυτή τη διαδικασία, η αξία του χρέους… παραμένει αμετάβλητη, ώστε η πραγματική επιβάρυνση του χρέους να αυξάνεται».

Το γεγονός ότι εντός της ευρωζώνης και της Ε.Ε. η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα του «Τρίτου Κόσμου» αντιμετώπισε κρίση χρέους ανάλογη με τη δική μας, έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο. Κι αυτό ανεξάρτητα από την επιβολή του μνημονίου, που έτσι ή αλλιώς είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για την επίσημη πτώχευση της χώρας.

Δεν είναι όλοι που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης, ούτε τη σημασία του καθεστώτος της χρεοκοπίας.

Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι στην εποχή των διεθνών αγορών κεφαλαίου με διαστάσεις που κάνουν τα κράτη ακόμη και τα πιο μεγάλα να ωχριούν, οι πόλεμοι, οι κατακτήσεις και οι υποδουλώσεις λαών και χωρών δεν γίνονται τόσο με πολιτικοστρατιωτικά μέσα, αλλά πρωτίστως με οικονομικά.

Όποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα, τότε αδυνατεί να κατανοήσει σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε.

Επομένως κάνενα άλλο ζήτημα σήμερα δεν είναι πιο άμεσο, επείγον και πιο σημαντικό από το να απαντήσει κανείς άμεσα και πρακτικά το ερώτημα:

Θα θελα να μου πεις ποιος ΣΟΒΑΡΟΣ ανθρωπος που να ξερει τους βασικους κανονες της οικονομιας , πιστευει οτι μια ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ , χωρις μακροικονομικα εργαλεια ( εθνικο νομισμα) , οτι θα φερει αποτελεσμα και αναπτυξη της οικονομιας ?

Σου θυμιζω οτι ειμαστε Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ στο πλανητη που εχουμε χρεωκοπησει και δεν εχουμε ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ για να αναταξουμε την οικονομια μας

Ο οηε ειναι ξεκαθαρος στη εκθεση του και λεει οτι ειμαστε χειροτερα και απο ουγκαντα η σιερα λεονε
http://www.unctad.org/Templates/WebFlyer.asp?intItemID=5605&lang=1

Απεναντιας τα εγχωρια ρεντικολα και οι αχρηστοι της ΟΝΕ που δεν ξερουν που τους πανε τα πεντε απο οικονομια προτεινουν να μεινουμε στο ευρω
Το video του καζακη λεει μεγαλες αληθειες που κανεις δεν μπορει αμφισβητησει

http://www.youtube.com/watch?v=56jC4YaWBWc

Το θέμα είναι εμείς οι πολίτες να κοιτάμε να προστατεύσουμε την χωρα μας, όχι να παίζουμε το παιχνίδι των κερδοσκόπων. Συγγνώμη για την νουθεσία αλλα κάποιος πρέπει να τα πει
Το παιχνιδι των κερδοσκοπων το παιζει η πουλημενη κυβερνηση και ονε με τον μηχανισμο διαχειρησης χρεωκοπιων , που στην ουσια την μονη διασωση ποου προσφερει ειναι των κερδοσκοπων και των τραπεζων

Δες πως δουλευει το συστημα

http://dimitriskazakis.blogspot.com/2011/05/blog-post_08.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου