Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση ΜΗ αυτοδυναμίας

Οι εκλογές έρχονται και όλα τα κόμματα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την εκλογική αναμέτρηση. Ο Ελληνικός λαός ετοιμάζεται να «μαυρίσει» ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και όλους τους άλλους πολιτικάντηδες που τον οδήγησαν στην εξαθλίωση. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα εκλογής αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι μηδαμινή.

Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος:

• Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

tsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου