Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πως έχει η διαπραγμάτευση μέχρι τώρα...

ΞΕΚΙΝΑΜΕ:


  • 1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.

  • 2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.


  • 3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.


  • 4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.


  • 5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.

Θυμίζω την απάντηση της ΔΗΜΑΡ, που θέτει το ζήτημα της ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ απο το Μνημόνιο:




2.   Ο Πάνος Καμμένος είναι ο μόνος που απευθύνθηκε ανοικτά στο λαό μέσα από συνεδρίαση της κοινοβ. Ομάδας στη Βουλή και τοποθετήθηκε. Το βίντεο λέει:

«Ανακύρηξη ΑΟΖ τώρα. Οι βουλευτές όλων των κομμάτων να εγερθούν για κυβέρνηση προάσπισης Εθνικών συμφερόντων»

Δείτε το βίντεο (απόσπασμα όπως το μετέδωσε ο ΣΚΑΙ)  εδώ:




Σ.σ: Περιμένω να βγεί ΟΛΟΚΛΗΡΟ το βίντεο για να δούμε ΟΛΕΣ τις θέσεις που εξέθεσαν οι ΑΝ.ΕΛ....

Ενημέρωση: ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝ.ΕΛ
(Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)



3.Η Ημερησία διαδίδει e-mail alert που γράφει:


ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ λένε για Πρωθυπουργό ΚΟΥΒΕΛΗ.

Αποφασισμένος να αποδεχθεί την πρόταση που τυχόν θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας είναι ο Φώτης Κουβέλης
Χθες, Τρίτη, κυκλοφόρησαν έντονες φήμες ότι στη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια που θα γίνει την Κυριακή είναι ενδεχόμενο να προταθεί στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να σχηματίσει κυβέρνηση τύπου Μόντι με τη στήριξη των άλλων μεγάλων κομμάτων.

Το θέμα, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, κος Γιάννης Πανούσης, συζητήθηκε στα όργανα του κόμματος και συμφωνήθηκε ο κος Κουβέλης να την αποδεχθεί εφόσον ικανοποιούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Ποιές προϋποθέσεις είναι αυτές;

1)   Αυτές που έθεσε ο Συριζα, τον οποίο συμφώνησε η ΔΗΜΑΡ να στηρίξει χθες;;;


2)   Ή αυτές που αποφάσισαν τα «όργανα» του νεοσχηματισμένου κόμματος του 6%;;;

(Θυμίζω ότι τα ΜΜΕ (όπως και ο ΣΚΑΙ που μετέδωσε το ανωτερω απόσπασμα από τη σχετική τοποθετηση τοων ΑΝ.ΕΛ) προέβαλλαν δημοσκοπήσεις που έδιναν στη Δημαρ μέχρι και 15% (!!!), προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα!!!)

3)   Ή αυτές που ΘΑ του θέσουν Σαμαράς-Βενιζέλος;;




Μολις σήμερα, τώρα, ο Σαμαράς κατηγορεί τον Τσίπρα για καταγγελία του Μνημονίου, ενώ στις ανω 5 θέσεις η αναφορά είναι για :

Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.

ΜΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ και κρισιμη για τη μελλοντικη΄εξέλιξη των πραγμάτων:

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν θέλω παιχνίδια με το όνομά μου. Αρκετά. Χόρτασα.»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ REAL FM ΣΤΟΝ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

- Σας άκουσα να λέτε χθες στην κρατική τηλεόραση κάποια ενδιαφέροντα πράγματα σε σχέση με τις συνταγματικές προβλέψεις κι αν τηρούνται αυτή την περίοδο και θα ήθελα να δώσετε μια εικόνα στους ακροατές μας για το αν θα έπρεπε ή όχι να έχει ήδη συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή..

Η νέα Βουλή πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων. Η Βουλή έχει εκλεγεί έχει προκύψει η σύνθεση της νέας Βουλής, η Βουλή εξελέγη για να υπάρξει ως σώμα και η συγκρότιησητ ης Βουλής έχει σχέση με πολλές άλλες συνταγματικές προθεσμίες αλλά και κοινοβουλευτικές λειτουργίες..
Είναι λοιπόν αδιανόητο να υιοθετηθεί μια συνταγματολογική ερμηνεία η οποία λέει ότι δεν θα συγκροτηθεί η Βουλή αν δεν προκύψει η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης με απόλυτη πλειοψηφία, με τη δεδηλωμένη δηλαδή της εμπιστοσύνης της Βουλής..
Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Οι βουλευτές πρέπει να κληθούν να ορκιστούν, να συγκροτηθεί σε σώμα η Βουλή, να εκλέξει τον πρόεδρό της και από εκεί και πέρα όλες οι διαδικασίες έχουν κατάληξη τη Βουλή. Άλλωστε το άρθρο 37 ρητά ορίζει ότι, εάν αποτύχουν όλες οι διερευνητικές προσπάθειες, ακόμα και η κοινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την εξεύρεση κυβερνητικής λύσης, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει σε έναν εκ των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων τον σχηματισμό εκλογικής κυβέρνησης και διαλύει τη Βουλή.. Η Βουλή λοιπόν πρέπει να συγκροτηθεί και αυτή η συγκροτημένη Βουλή θα διαλυθεί αν προκηρυχθούν εκλογές με υπηρεσιακή εκλογικού σκοπού κυβέρνηση.
Τέτοιες ερμηνείες που πολλές φορές επινοούνται έτσι για να γίνεται κουβέντα συνταγματολογική, έχουν κοστίσει στον τόπο και έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε παρασυνταγματικές ερμηνείες όχι καλές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να διαλύσει μη συγκροτηθείσα Βουλή. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολιτικό κενό, ένα κενό εξουσίας σοβαρό. Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει παραιτηθεί. Κατά παράκληση του Προέδρου παραμένει ο κ. Παπαδήμος μέχρι την εκλογή νέας κυβέρνησης Νομοθετικό σώμα δεν υπάρχει, εκτελεστική εξουσία δεν υπάρχει, ο Πρόεδρος δεν έχει αρμοδιότητες. Καλό είναι λοιπόν στα παρασκήνια να μην παίζονται συνταγματολογικά παιχνίδια, τα οποία είναι πολύ επιζήμια γιατί είναι πολύ σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.

- Ένα δεύτερο ερώτημα που προκύπτει από σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου. Η συγκρότηση της νέας Βουλής οδηγεί σε παραγραφή των ποινικών αδικημάτων…
Όχι..

- Το λέτε με βεβαιότητα.. Δε οδηγεί σε παραγραφή…
Όχι..

- Θα μπορούν να εξεταστούν οι ευθύνες για το μνημόνιο για παράδειγμα….
Βεβαίως.

- Κι ένα προσωπικό ερώτημα. Το όνομά σας παίζει και σήμερα στις εφημερίδες σε σενάρια για την πρωθυπουργία. Λένε δηλαδή αρκετές εφημερίδες ότι θα μπορούσε να είναι μια λύση μια προσωπικότητα από το χώρο της αριστεράς, και αναφέρουν το δικό σας όνομα, το όνομα του κ. Κουβέλη, για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κυβέρνησης μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Κουβέλης που τον ρώτησα πριν από λίγο μου είπε ότι δεν θα δεχόταν η ΔΗΜΑΡ να μετάσχει σε μια κυβέρνηση με μόνους εταίρους το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. κι ότι προαπαιτούμενο θα ήταν και η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να έχω και τη δική σας σκέψη.
Θα σας απαντήσω ευθέως και ξέρετε ότι απέναντί σας έχω ευθεία εξήγηση σε ό,τι με αφορά και για τα τρέχοντα πολιτικά θέματα.
Ο τόπος, όπως είπα, απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών. Είναι λυπηρό να παίζονται παιχνίδια παλαιάς κοπής προκειμένου να σκηνοθετηθούν κάποιες σκοπιμότητες εντυπώσεων.
Πολύ περισσότερο εγώ δεν επιτρέπω το όνομά μου να χρησιμοποιείται για τέτοια παιχνίδια σκηνοθετημένων εντυπώσεων σε βάρος ενός χώρου και ενός πολιτικού προσώπου, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, για τους οποίους νοιάζομαι να παίξουν το δημιουργικό τους ρόλο ώστε να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος και να βγει η χώρα από την κρίση.
Δεν θέλω παιχνίδια με το όνομά μου. Αρκετά. Χόρτασα.

Σημείωση:
Το άρθρ.37 του Συντάγματος αναφέρει τα εξής:
Άρθρο 37
  1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς.
  2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
  3. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει κι αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.
  4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπος του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ' αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή· η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.
Με άλλα λόγια, αν ισχύουν τα παραπάνω και το Σύνταγμα δεν έχει ΑΛΛΟ άρθρο που να ορίζει διαφορετικές διαδικασίες απο τις παραπάνω, δεν έδωσαν τη δυνατότητα στους Βουλευτές να εκφραστούν ΜΕΣΑ στη Βουλή και όχι διαμέσου των αρχηγών τους....

Αναμένουμε….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου