Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011

Πως το είπε ο Μπένυ? ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ; .....Οι off-shore και τα 3.500 «χρυσά» ακίνητα θα πληρώσουν το νέο χαράτσι;

Σε off-shore εταιρείες 3.500 «χρυσά» ακίνητα

Αγνωστος αριθμός υπεράκτιων εταιρειών διαθέτει βίλες, κυρίως στα βόρεια προάστια αλλά και σε κοσμικά νησιά, αξίας πολλών εκατομμυρίων πληρώνοντας μόλις 10 εκατ. ευρώ για φόρους

Eταιρείες, φαντάσματα, δαίδαλος συναλλαγών, τιμολόγια που κάνουν τον γύρο του κόσμου, εμπορεύματα που κοστολογούνται στο εκατονταπλάσιο της αξίας και κέρδη που μένουν αφορολόγητα. Το πανόραμα των offshore περιλαμβάνει «εταιρείες γραμματοκιβώτια» σε παραδείσους όπως τα νησιά Καϊμάν, το Τουβάλου και οι Παρθένοι νήσοι.

Πολυτελή σκάφη και αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο Κολωνάκι και στην Αράχωβα ανήκουν σε... υπεράκτιους ιδιοκτήτες, ενώ η «ευρηματικότητα» του Ελληνα επινόησε ακόμα και ιατρικά φακελάκια να κατατίθενται σε offshore. Η δε νέα μόδα είναι η αμοιβή επαγγελματιών και στελεχών επιχειρήσεων να μην πληρώνεται εν Ελλάδι, αλλά μέσω π.χ. Κύπρου, με τη βοήθεια της πολυδαίδαλης φορολογικής νομοθεσίας.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.500 υπεράκτιες εταιρείες που κατέχουν πολυτελή ακίνητα και βίλες αξίας εκατομμυρίων ευρώ στις πλέον ακριβές περιοχές της χώρας, που περνούν αφορολόγητα από χέρι σε χέρι μαζί με τη μετοχή της offshore, ενώ οι καταβληθέντες φόροι δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ!

«Εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.500 ακίνητα που ανήκουν σε offshore εταιρείες και τα οποία βρίσκονται κυρίως στα βόρεια προάστια, στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, ενώ συχνά είναι κατοικίες που ανήκουν σε επωνύμους από τον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο.

Τα ακίνητα αυτά, βέβαια, έχουν μεγάλη αντικειμενική και εμπορική αξία», λέει ο δρ Δημήτρης Μελάς, οικονομικός επιθεωρητής, επικεφαλής στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο αριθμός των offshore σήμερα στην Ελλάδα είναι άγνωστος, αφού αρκετές ανοίγουν και κλείνουν, διεκπεραιώνοντας μόνο μια συναλλαγή. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ανέρχονται σε 10.000, πλέον, όσων διαθέτουν ακίνητα.

Οσο για τους εγχώριους αντιπροσώπους, πρόσφατα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων εντόπισε Ελληνα που εκπροσωπεί... 120 υπεράκτιες εταιρείες.

Μαύρο χρήμα. «Και δεν είναι ο μόνος», λένε σιβυλλικά στελέχη της ΥΠΕΕ που προσπαθούν να ξεσκεπάσουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη «σαφάρι» στα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας για να εντοπιστούν τα «φιλέτα» των offshore.

Αντίστοιχα, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο υπάρχουν 645 ενεργοί κωδικοί με έδρα φορολογικούς παραδείσους, που συνολικά κατέχουν πακέτα μετοχών αξίας 3-4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μαζί με τους μη ενεργούς κωδικούς στο ΧΑΑ καταγράφονται 3.575 επενδυτές από offshore εταιρείες, ενώ μακράν στη λίστα βρίσκονται τα νησιά Καϊμάν με 1.794 κωδικούς επενδυτών που επέλεξαν κάποια στιγμή το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

«Η πρόσφατη εξαγγελία από το υπουργείο Οικονομικών για αύξηση της φορολόγησης των offshore που διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα, από το 3% της αντικειμενικής αξίας που ισχύει στο 10% ετησίως, έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό, να καταστήσει μη συμφέρουσα τη διατήρηση των ακινήτων, αφού μέσα σε μια δεκαετία η εταιρεία θα έχει καταβάλει ως φόρο το σύνολο της αντικειμενικής αξίας του», εξηγεί ο κ. Δαμιανός Ευστρατιάδης, οικονομολόγος και γραμματέας στο Ινστιτούτο Οικονομικών Φορολογικών Μελετών.

«Πρόκειται για ακίνητα που για το εισόδημα που προσφέρουν δεν καταβάλλεται φόρος. Τώρα γίνεται προσπάθεια να βρεθούν όλα τα ακίνητα των offshore και να συνδυαστούν με το κτηματολόγιο.

Κάτοχοι είναι ίσως όσοι έχουν λόγους να κρύβονται, είτε να μην εμφανίζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και βεβαίως να μην πληρώνουν φόρο μεταβίβασης για ακίνητα υψηλής αξίας. Αποτέλεσμα, αυτή η φοροδιαφυγή στερεί σημαντικά έσοδα από χώρες όπως η Ελλαδα», λέει και σημειώνει ότι «συχνά οι offshore κινούνται στα όρια της νομιμότητας».

«Με τη φορολόγηση στο 10%, η αξία του ακινήτου απαξιώνεται σε 10 χρόνια, ενώ πριν χρειάζονταν 33 χρόνια, άρα δεν υπάρχει όφελος και στην ουσία είναι σαν να πληρώνουν ενοίκιο. Εκεί όπου υπάρχει όφελος είναι στις μεταβιβάσεις. Οι υπεράκτιες εταιρείες συνήθως έχουν μορφή ΕΠΕ και η μεταβίβαση των μετοχών -που γίνεται στο εξωτερικό- σημαίνει ότι δεν καταβάλλεται κανένας φόρος, διότι το ακίνητο το κατέχει ο έχων τις μετοχές», λέει ο δρ Δημήτρης Μελάς.

10.000 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Το τέχνασμα με τις εικονικές τριγωνικές συναλλαγές

«Αν και δεν ξέρουμε ακριβώς πόσες υπεράκτιες είναι στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 10.000 εταιρείες. Μερικές ίσως ενεργοποιούνται μόνο π.χ. για 5 ημέρες και μετά φεύγουν εκτός χώρας. Πάντως, όταν ανέβαινε το ΧΑΑ, η δημιουργία υπεράκτιας για πολλούς ήταν θέμα κοινωνικού στάτους...», λέει ο δρ Δημήτρης Μελάς και σημειώνει ότι κάθε χώρα εξειδικεύεται σε ένα αντικείμενο: holding το Λιχτενστάιν και τραπεζικά ο Παναμάς...

«Πολλές offshore συνήθως ασχολούνται με ‘transfer pricing’, σε εικονικές τριγωνικές συναλλαγές, με σκοπό τη μείωση των κερδών ή την αύξηση του κόστους των μητρικών επιχειρήσεων στην περίπτωση της κυπριακής πραγματικότητας όπου υπήρξε μετασχηματισμός υπεράκτιων επιχειρήσεων σε κυπριακές.

Παρά την αλλαγή της κυπριακής νομοθεσίας και του φορολογικού συντελεστή (από 4,25% σε 10%), αυτός παρέμεινε ιδιαίτερα χαμηλός, υστερώντας ουσιαστικά κατά δεκαπέντε μονάδες του μέσου ελληνικού φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων. Επιπλέον, η αμφιλεγόμενη μέχρι τότε υπεράκτια οντότητα ενδύθηκε τον μανδύα της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Ο γύρος του κόσμου»
Τι σημαίνει τριγωνικές πωλήσεις; Επειδή π.χ. στην Κίνα το κόστος εμπορευμάτων είναι χαμηλό, εάν το πουλήσει κάποιος εδώ, ο συντελεστής κέρδους θα είναι 1.000%, άρα και ο φόρος θα είναι τεράστιος. Οι εταιρείες κάνουν τη μέθοδο ανατιμολόγησης με το τριγωνικό σύστημα πώλησης από εταιρεία σε εταιρεία. Οι υπεράκτιες έχουν ειδικά φορολογικά καθεστώτα και τελικά τα μεν εμπορεύματα θα έρθουν κατευθείαν στον Πειραιά, αλλά τα τιμολόγια θα έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Τα τρικ του συστήματος καταγράφονται και από πολίτες μέσα από τη δημόσια διαβούλευση, οι οποίοι εξηγούν το κόλπο: «...Οταν αγοράζουμε εμπόρευμα από τρίτη χώρα, π.χ. 10 ευρώ, το τιμολογούμε στην Ελλάδα 90 ευρώ, άρα όταν το πουλάμε εδώ 100 ευρώ φορολογούμαστε για 10 ευρώ και όχι για 90 που θα έπρεπε. Το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να κάνει τίποτε απολύτως, είναι θέματα διεθνούς εμπορικού δικαίου».

ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΟΙ OFF-SHORE
Από επιστήμονες μέχρι και ελεύθεροι επαγγελματίες

Ενας εκπρόσωπος για 120 offshore εταιρείες... Φαίνεται απίστευτο, αλλά πρόκειται για υπαρκτό φαινόμενο που εντοπίστηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων που έχει θέσει στο στόχαστρο τις υπεράκτιες ποικίλες δράσεις, αναζητώντας εάν έχουν παρεκκλίνει από τα όρια της νομιμότητας πάνω στα οποία συχνά κινούνται. Στο όνομα υπεράκτιων εταιρειών ανήκουν ενίοτε θαλάσσια σκάφη και πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ offshore είχαν ανοίξει ακόμα και ιατροί προκειμένου να κατατίθενται εκεί τα «φακελάκια» των ασθενών τους.

Η αποκάλυψη αυτή είχε γίνει από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, στο γραφείο του οποίου είχαν φτάσει πολλές καταγγελίες πολιτών για εταιρείες που δημιούργησαν κυρίως χειρουργοί, προκειμένου να πάρουν το «φακελάκια» και να μη γίνουν αντιληπτοί. Τώρα η μόδα μεταφέρεται σε επαγγελματίες και στελέχη της αγοράς που για να αποφύγουν τη βαριά φορολογία αποκτούν εταιρεία π.χ. στην Κύπρο και εκεί εισπράττουν ακόμα και τον μισθό τους.

Δεν φορολογούνται
Το σημειώνει, μάλιστα, στη δημόσια διαβούλευση και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, καθηγητής Μανώλης Δρεττάκης: «Διάφοροι ελεύθεροι επαγγελματίες καταφεύγουν στο εξής τέχνασμα για να αποφύγουν παντελώς τη φορολόγησή τους. Ιδρύουν μια εταιρεία είτε σε χώρα offshore είτε στην Κύπρο (ευνοϊκό το φορολογικό καθεστώς - ήτοι 10%) και αντί να τιμολογούν για τις υπηρεσίες που παρέχουν στην Ελλάδα, βάζουν τις ξένες αυτές εταιρείες να τιμολογούν για τις υπηρεσίες τους.

Με αυτό τον τρόπο δεν αποδίδουν ΦΠΑ (η Κύπρος είναι στην ΕΕ οπότε δεν μπαίνει ΦΠΑ) και δεν φορολογούνται καθόλου στην Ελλάδα (μπορεί ας πούμε να παίρνουν και επίδομα αλληλεγγύης). Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην αγορά. Θα πρέπει να ελέγχονται οι εταιρείες που δέχονται τιμολόγια υπηρεσιών από offshore ή κυπριακές εταιρείες και σε περίπτωση που η υπηρεσία είναι μαϊμού ή έγινε στην Ελλάδα να τιμωρούνται και οι δύο εμπλεκόμενοι».

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Τα τελευταία 5 χρόνια δεν έγινε κανένας έλεγχος»

Το πρόβλημα με τις offshore εταιρείες περιέγραψε προχθές ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας: «Ποτέ δεν πήγε το κράτος, από το 2003 που ψηφίστηκε ο νόμος, να κάνει πραγματικό έλεγχο. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έγινε ποτέ κανένας έλεγχος. Αποτέλεσμα, τα δηλωθέντα έσοδα από αυτές τις εταιρείες να είναι κάτω από 10 εκατ. ευρώ.

Τα ακίνητα βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, άρα μπορούμε να πάμε επιτόπου, όταν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τον φόρο, και να διασφαλίσουμε ότι θα πληρωθεί. Δεν είναι εταιρείες οι οποίες διακινούν από το εξωτερικό και δεν μπορεί κανένας να πιάσει τις συναλλαγές, είναι ακίνητα που βρίσκονται σε συγκεκριμένα μέρη της ελληνικής επικράτειας».

7 «παράδεισοι» με μετοχές ανω των 3 δισ. €
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να περιοριστεί το ξέπλυμα χρήματος, από τον περασμένο Απρίλιο, ζήτησε από τις Χρηματιστηριακές Εταιρείες να μην ανοίγουν κωδικούς και να μην κάνουν συναλλαγές με υπεράκτιες εταιρείες εάν δεν γνωρίζουν τον τελικό δικαιούχο ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΧΑΑ (Ιανουάριος 2010) υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες με έδρα χώρα που θεωρείται φορολογικός παράδεισος, οι οποίες έχουν επενδύσει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αν και πολλές θεωρούνται ανενεργές, οι εταιρείες μόνο από επτά «παραδείσους» κατέχουν μετοχές αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ...

Φορολογικοί παράδεισοι
Εκτιμάται ότι οι υπεράκτιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανέρχονται σε τουλάχιστον 10.000 και βρίσκονται σε εξωτικές τοποθεσίες όλης της υφηλίου όπως τα νησιά Καϊμάν, οι Βερμούδες και οι Παρθένοι νήσοι, αλλά και σε κρατίδια της Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 645 ενεργοί κωδικοί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με έδρα φορολογικούς παραδείσους και κατέχουν πακέτα μετοχών αξίας τριών μέχρι τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου