Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Πως η Ελλάδα αντλεί το 50% των δανείων της με καταστροφικά επιτόκια λόγω Μνημονίου

Υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση και αντίληψη πως η Ελλάδα χάρη στο Μηχανισμό Στήριξης και το Μνημόνιο απέχει από τις αγορές κεφαλαίων όπου τα επιτόκια κρατικού δανεισμού έχουν απογειωθεί σε επίπεδα πτώχευσης και πως προστατεύεται από αυτές καλύπτοντας τις δανειακές της ανάγκες από τα δάνεια της Τρόικας.

Και όμως, αυτό δεν είναι ακριβές και στην πραγματικότητα η Ελλάδα εξακολουθεί τόσο κατά τη διάρκεια του 2010 όσο και του 2011 να αντλεί ένα μεγάλο ποσοστό των δανείων της με την έκδοση εντόκων γραμματίων και μάλιστα με καταστροφικά επιτόκια.

Για παράδειγμα, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου η Ελλάδα δανείστηκε 1,3 δις ευρώ με έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων και επιτόκιο 4,86% ενώ δύο ημέρες αργότερα οι ΗΠΑ άντλησαν από τις αγορές 13 δις δολάρια σε ομόλογα 30αετούς διάρκειας με επιτόκιο 3,16%.
Το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια για 6 μήνες είναι μεγαλύτερο από αυτό με το οποίο δανείζεται το 90% των αναπτυγμένων και κύριων αναπτυσσόμενων κρατών του κόσμου για διάστημα 10 ετών με την έκδοση ομολόγων. Και αυτά τα κράτη δε βρίσκονται σε Μηχανισμό Στήριξης που να υποτίθεται πως τα προστατεύει και ότι τους εξασφαλίζει άντληση δανειακών κεφαλαίων με βιώσιμα επιτόκια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το 2010 η Ελλάδα κάλυψε με την έκδοση ομολόγων και έντοκων γραμματίων περίπου το 30% των δανειακών της αναγκών ενώ στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2011, μόλις το 48,5% του νέου δανεισμού προήλθε από το Μηχανισμό Στήριξης με το 51% να καλύπτεται από ειδικές εκδόσεις και έντοκα γραμμάτια με τα υψηλότερα επιτόκια διεθνώς.
Το πρόβλημα, όμως, δε σταματά εδώ καθώς και όλα τα δάνεια του Μηχανισμού ήταν βραχυπρόθεσμα μια που οι εμπνευστές του έκαναν την άστοχη και ουτοπική υπόθεση ότι η εφαρμογή, έστω και τμήματος, του προγράμματος του που προέβλεπε τα σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε χώρα στη μοντέρνα ιστορία, θα αντιμετώπιζε την κρίση και θα επέτρεπε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 ή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα,
Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα αφέθηκε να καλύπτει το 30-50% των δανειακών της αναγκών από τις αγορές με έντοκα γραμμάτια βραχυπρόθεσμης λήξης, μείωσε δραματικά τη μέση διάρκεια του νέου κρατικού δανεισμού που το 2010 έφτασε στα 3,63 έτη και το 2011 στα 2,13 έτη όταν το 2008 ήταν στα 10,96 έτη.
Με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους αντί να αντιμετωπιστεί, επιδεινώθηκε.
Πάνος Παναγιώτου
Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής

ΠΗΓΗ: sofokleous10

Και φυσικά όλοι αυτοί (τράπεζες, εφοπλιστές, hedge funds, κλπ) που δανείζουν τη χώρα με τέτοια εξωφρενικά επιτόκια, κάνουν τα πάντα για να διαιωνίσουν αυτή την κατάσταση.

ΠΟΥ άλλου, με ΠΟΙΑ επένδυση μπορούν να κερδίσουν 5% απόδοση στο εξάμηνο ή και 4,1% στο ΤΡΙΜΗΝΟ!!?

Μαλάκες είναι να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία?

Θυμηθείτε μια ανάρτηση που έγινε πριν 5 μήνες ακριβώς:
Η πρώτη είδηση είναι πως η το δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ από την πώληση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με το επιτόκιο να σημειώνει πτώση σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου, στο 4,06% από 4,10%. Η δεύτερη είδηση είναι πως η υμμετοχή των ξένων επενδυτών στην έκδοση διαμορφώθηκε στο 31%.

Αυτό σημαίνει πως το 69% των τίτλων αγοράστηκαν από ελληνικές τράπεζες. Και το ερώτημα είναι το εξής: γιατί οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν στην Ελλάδα για διάστημα τριών μηνών με το εξωφρενικό επιτόκιο του 4,06%; Κάτι τέτοιο είναι κατανοητό για τους ξένους επενδυτές μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της χρηματοπιστωτικής αγοράς αλλά πώς δικαιολογείται αυτό για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μάλιστα έχουν λάβει δεκάδες δις ευρώ σε βοήθεια από το ελληνικό δημόσιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου