Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Για να είναι ευτυχές το νέο έτος....


Η κοινωνία εναντίον της διάλυσης(ΠΟΝΤΙΚΙ 29/12/2011)

Η αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος, με βάση τόσο τα δημοσκοπικά όσο και τα κοινωνικά δεδομένα, είναι προ των πυλών. Ένας τεράστιος κοινωνικός και πολιτικός χώρος διαλύεται - η Κεντροαριστερά. Χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ούτε πώς ούτε πότε ούτε με ποιους όρους θα ανασυντεθεί. Ίσως σύντομα δούμε, σε πρώτη φάση, να διασπάται μεταβαλλόμενη σε πλίνθους και κεράμους ατάκτως ερριμμένους.

Παράλληλα, η Κεντροδεξιά, ήδη κομμένη στα δύο, με ισχυρό πόλο τη Ν.Δ. και ασθενικό τη Δημοκρατική Συμμαχία, βιώνει την απόπειρα διείσδυσης εκ των (ακρο)δεξιών της εκ μέρους του ΛΑΟΣ. Ούτε όμως η Ν.Δ. δείχνει να είναι συμπαγής, καθώς τη διαπερνούν τρεις ασαφείς ως προς τα όριά τους πολιτικές αντιλήψεις: η «νεοφιλελεύθερη», η «πατριωτική» και η ακόμη πιο... φλου «καραμανλική».

Ήδη, αν εξαιρέσουμε τα παραδοσιακά κόμματα και σχήματα της Αριστεράς, τα οποία έχουν καθορισμένη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, δηλαδή το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε στον ενδιάμεσο με την Κεντροαριστερά χώρο, τη Δημοκρατική Αριστερά (Κουβέλης) και τους Οικολόγους Πράσινους, δύο πολιτικούς σχηματισμούς που διεκδικούν όχι μόνο την είσοδό τους στη Βουλή, αλλά και ρόλο κυβερνητικού εταίρου.

Χωρίς να μπορεί κάποιος να προβλέψει με βεβαιότητα ποιες συμμαχίες ή και νέα σχήματα μπορεί να διεκδικήσουν στο προβλεπτό μέλλον κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, μπορούμε βασίμως να συμπεράνουμε ότι προς το παρόν ζούμε το κλίμα διάλυσης, χωρίς ακόμη να διαφαίνεται πως ακριβώς θα γίνει η ανασύνθεση.

Με την αυτοδύναμη διακυβέρνηση να αποτελεί προς το παρόν μακρινό όνειρο αυτήν την εποχή, με την αποδέσμευση από τα δύο μεγάλα κόμματα τεράστιου όγκου παραδοσιακών ψηφοφόρων, είναι άγνωστο αν η ίδια η πολιτική θα ασκείται στο μέλλον με τους όρους που έχουμε συνηθίσει. Αυτό θα κριθεί όχι από τη σύνθεση των επόμενων κυβερνήσεων, αλλά από τη μορφή που θα λάβει η χώρα.

Ας μη γελιόμαστε. Μια Ελλάδα πτωχευμένη, ξεπουλημένη, κοινωνικά κατεστραμμένη και με κυριαρχία δανειστών και τοκογλύφων δεν μπορεί να λειτουργεί πολιτικά όπως την εποχή της ανέμελης κυριαρχίας του μοντέλου που σήμερα οδηγεί την κοινωνία στην καταστροφή διαλυόμενο και το ίδιο. Οι νέοι όροι άσκησης της πολιτικής με δύο τρόπους μπορεί να διαμορφωθούν:

♦ Είτε να καθοριστούν από τις ανάγκες διαχείρισης ενός πολυετούς καθεστώτος εξάρτησης και εξανδραποδισμού της ελληνικής κοινωνίας.


♦ Είτε να επιβληθούν από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων και τη διεκδίκηση όσων μέχρι χθες... κακώς θεωρούσε αυτονόητα: κυριαρχία στον τόπο του, αποκατάσταση της τρωθείσας δημοκρατίας, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη χωρίς πολιτικά και επιχειρηματικά παράσιτα, απελευθέρωση από τα δεσμά της τοκογλυφίας, προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, εθνική ανεξαρτησία και ισότιμη συνύπαρξη με τους όποιους εταίρους και γείτονες.
Τίποτε δεν θα μας χαριστεί. Και τίποτε δεν θα κερδηθεί χωρίς σκληρό αγώνα και αλλαγή αντίλήψεων. Αυτή η κρίση είναι σαρωτική και στην ξέφρενη πορεία της θα συμπαρασύρει - ήδη το κάνει - κάθε ανόητη βεβαιότητα και κάθε σαθρή κατασκευή με την οποία ανατραφήκαμε και πορευτήκαμε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Σημείο επιστροφής στα καταστροφικά μοντέλα της μεταπολίτευσης δεν υπάρχει - και ούτε θα έπρεπε να υπάρξει. Κάθε κοινωνική κατάκτηση, κάθε λαϊκή επιθυμία θα πρέπει να διεκδικηθεί από την αρχή, με νέους, βιώσιμους όρους. Και αυτό μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να το κάνει. Ενωμένος. Ας ευχηθούμε το έτος που ανατέλλει να γίνει η αρχή. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Ευτυχέστε τούς πρωταίτιους της καταστροφής. Και ευτυχές το νέο έτος...
ΠΗΓΗ

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΟΤΕ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΑΣ...



ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ" ΕΛΙΤ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΟΡΑΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ.

Παραδείγματα; Πολλά:














Και φυσικά υπάρχουν και άλλα πολλά ακόμη αντίστοιχα παραδείγματα-αποδείξεις της ληστείας της χώρας.

Δείτε τώρα τα σημερινά νέα:

1) Ο Χάρρυ Κλυνν στο yfrog.com:


Μόλις οι οικονομικοί εισαγγελείς άρχισαν να πλησιάζουν τα CDS, τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, τον Γεωγίου (καταγγελίες για παραποίηση των στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ) τις καταγγελίες Κουσελά για ύπαρξη λίστα φοροφυγάδων, τον Σπινέλη (ύπαρξη παραμηχανισμού εντός του υπουργείου που αδρανοποιεί την διαδικασία είσπραξης προστίμων, που επιβλήθηκαν, μέσω του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, αλλά και οι καταγγελίες για τις παράνομες «εκπτώσεις» (4-4-2) που εφαρμόζουν εφοριακοί για τις πληρωμές οφειλών στο Δημόσιο) τον Καπελέρη κλπ… κλπ… ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ…

Το είπα και το ξαναλέω, ΑΝ ΔΕ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ, αν δεν καθαρίσει πλήρως η χώρα από τα πασοκικά ζόμπι, πολλά ακόμα έχουν να δούνε τα μάτια μας και ακόμα πιο πολλά θα φορτωθούν στις πλάτες του Ελληνικού λαού… Όσο αφορά δε στην κυβέρνηση οπερέτα του Αμέριμνου τραπεζίτη που θα μας έσωζε και αυτή με τη σειρά του… τρεις λαλούν και δυο χορεύουν… Κόβουν, ράβουν, συνεχίζουν να αρπάζουν κι ο μ@&@%@# ο Ελληνικός λαός συνεχίζει να πληρώνει με τα αίμα του…

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕΕΕ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ, ΜΕ ΞΥΛΑ , ΜΕ ΛΟΣΤΑΡΙΑ… ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ και να στηρίζουν ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΡΑ…

ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

2) ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΓΚΑ ΤΣΑΝΕΛ:

Παραιτήσεις-βόμβα των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη, Μουζακίτη (video)


Και τέλος:

3) Η εκπομπή "Οι μεγαλοφειλέτες που όλοι αγαπήσαμε" απο το Κουτί της Πανδώρας



ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΒΕΡΚΩΣΕΙ ΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΕΝΩ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΞΟΝΤΩΝΟΝΤΑΙ...

Ο ΛΑΟΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ; ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΟΡΓΗ ΤΟΥ;

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Αίμα και σπέρμα

Μια εξήγηση των οικονομικών εξελίξεων των τελευταίων 3 ετών και μια πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον.

Απο τον πάντα πολύ καλό στις εκλαϊκευμένες αναλύσεις του Techie Chan



(για να ξεπήξουμε λίγο από την πολύ κοινωνική θεωρία)



Ειλικρινά αντιστεκόμουν σε αυτή τη λαϊκιστική κατρακύλα, αλλά η εκτ δεν με αφήνει να αγιάσω διότι την προηγούμενη βδομάδα προέβη σε μια ακόμα εντυπωσιακή ιδεολογική κίνηση. Πρόσφερε “έκτακτη ρευστότητα” διάρκειας 3 ετών σε όποια τράπεζα το ζητούσε, την ίδια στιγμή που αρνείται να προσφέρει “έκτακτη ρευστότητα” στα κράτη. Ας το κάνουμε όμως ταληράκια προκειμένου να δούμε τι σημαίνει το γεγονός πως η εκτ πρόσφερε το 5% του αεπ της ευρωζώνης σε μια μόλις μέρα στις τράπεζες και τι σημαίνει αυτό για εμάς.





Οι τράπεζες διαθέτουν σε γενικές γραμμές 2 ειδών τρόπους να χρηματοδοτούν τις εργασίες τους. Τη λιανική αγορά χρήματος και τη χονδρική. Η λιανική είναι οι καταθέσεις των πελατών, η χονδρική είναι παίκτες με πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια, δηλαδή τα μεγάλα ψάρια. Την τελευταία 10ετία με το φαρ ουέστ που επικρατούσε στην τραπεζική αγορά, η πρόσβαση στη χονδρική έγινε εύκολη και φθηνή και επικράτησαν διάφορες αντιλήψεις (και στην ελλάδα) του τύπου: που να τρέχεις τώρα να μαζεύεις καταθέτες. Μάλιστα θυμάμαι διάφορους διευθυντές να λένε πόσο χαζοί ήταν αυτοί της εθνικής που κράταγαν το ψιλικοκό με τους παππούδες στην ουρά, τη στιγμή που με 3 απλές κινήσεις μπορούσες να μαζέψεις μερικά δις στην χονδρική.


Αυτή η μεταστροφή εξηγείται και από το γεγονός πως το χρήμα, όλο και περισσότερο κατευθύνονταν στα χέρια λίγων και το μερίδιο συσσωρευμένου (δηλαδή αποθηκευμένου) κεφαλαίου, ημών των μικρο-μεσω-αστών μειωνόταν συνεχώς.


Για να δανειστούν αυτά τα χρήματα στη χονδρική, οι τράπεζες εξέδιδαν ομόλογα, ακριβώς όπως κάνουν και τα κράτη. Αυτά τα ονομάζουμε τραπεζικά ομόλογα και έχουν συνήθως μεγαλύτερη απόδοση από τα κρατικά γιατί θεωρούνταν πως είχαν μεγαλύτερο ρίσκο. Στην ουσία οι τράπεζες προσέλκυαν το χρήμα από τα μεγάλα ψάρια, χωρίς ταυτόχρονα να δίνουν και μέρος του έλεγχου της τράπεζας (όπως θα έκαναν με μια αύξηση κεφαλαίου πχ που δίνει μετοχές και άρα ποσοστό του μαγαζιού στο νέο χρήμα). Φυσικά αυτά τα τραπεζικά ομόλογα διανθίστηκαν πολλές φορές με διάφορα κόλπα και υποτιθέμενες ασφάλειες, φτιάχνοντας τα αγαπημένα μας σύνθετα ή δομημένα “προϊόντα”


Όταν το 2008 μας έσκασε η lehman στα μούτρα, η χονδρική αγορά στην ουσία πάγωσε. Οι ομολογιούχοι χέστηκαν πάνω τους, καθώς βρέθηκαν στα χέρια με ομόλογα επιχειρήσεων που είχαν μόλις καταρρεύσει. Ήξεραν πως η χασούρα θα είναι μεγάλη διότι το κούρεμα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ πιο βαθύ από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων. Σε εκείνο το κομβικό σημείο λοιπόν, με μπροστάρη τις ΗΠΑ και τον yes we can ομπάμια συνέβη το εξής μαγικό:



Στον καπιταλιστικό κόσμο που μας περιέγραφαν οι καθηγητάδες του νεοφιλελευθερισμού, όταν μια τράπεζα καταρρεύσει, το κράτος αναλαμβάνει το μαγαζί εγγυόμενο τις καταθέσεις στο ύψος που έχει καθορίσει, βάζει μέσα τους λογιστάδες και αρχίζει να ξεμπλέκει το μπάχαλο που οι τραπεζίτες δημιούργησαν. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα καταγραφούν μεγάλες απώλειες στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από θαλασσοδάνεια και κακοδιαχειρήσεις που θα βγούν στη φόρα, αλλά εκεί το κράτος έχει ένα καλό μαξιλαράκι να απορροφήσει τις απώλειες, χωρίς να πληρώσει από την τσέπη του. Τα ομόλογα και οι μετοχές των τραπεζών. Και τα ομόλογα είναι πολύ πολύ περισσότερα από το μετοχικό κεφάλαιο, ακριβώς διότι οι τράπεζες δεν ήθελαν να μοιράζουν μετοχές από εδώ κι από εκεί, διότι αυτό μείωνε τα κέρδη των υπαρχόντων μετόχων (ενώ τα ομόλογα είχαν μια σταθερή απόδοση χαμηλότερη από το ποσοστό κέρδους της τράπεζας).


Οι ομολογιούχοι έβαλαν ένα στοίχημα και πήραν ένα ρίσκο σε μια επιχείρηση. Έπαιξαν και έχασαν. Όταν το μπάχαλο καθαριστεί θα πάρουν ό,τι τους αναλογεί κατά βάση ψίχουλα. Αντί να συμβεί αυτό λοιπόν, τα κράτη έβαλαν τις κεντρικές τράπεζες να προσφέρουν “έκτακτη ρευστότητα”. Τι σημαίνει αυτό? Κάθε φορά που έληγε ένα τραπεζικό ομόλογο και η τράπεζα δεν μπορούσε να το ξαναπουλήσει στα μεγάλα ψάρια, ερχόταν η κεντρική τράπεζα και της πρόσφερε το αντίστοιχο ποσό το οποίο τύπωνε στο πληκτρολόγιό της.

Στην αρχή, ειδικά η εκτ, την ίδια στιγμή που πρόσφερε αυτή τη “διευκόλυνση” στην τράπεζα, πήγαινε στο μεγάλο ψάρι που έπαιρνε τα χρήματα στο χέρι (που συνήθως κρυβόταν πίσω από μια άλλη τράπεζα) και του πρόσφερε τη δυνατότητα να τα καταθέσει με σιγουριά στην εκτ. Αυτή η κίνηση στην ουσία εξουδετέρωνε το τύπωμα που έκανε η εκτ τη στιγμή που παρείχε τη ρευστότητα, διότι όσα τύπωνε και τα έδινε στην τράπεζα Α, τα έπαιρνε ως κατάθεση από την τράπεζα Β.



Ο κύριος τρισές σαν καλός πλασιέ του συστήματος, έβγαινε και καθησύχαζε τους πάντες πως αυτό δεν είναι τύπωμα και ηρεμήστε γιατί δεν προσφέρουμε στο σύστημα παραπάνω χρήματα. Το μόνο που έκανε η εκτ, σύμφωνα με τον τρισέ ήταν να κάνει τον ενδιάμεσο μεταξύ των τραπεζών που φοβούνταν να δανείσουν η μία την άλλη (πίσω φυσικά από τις τράπεζες κρύβονταν τα μεγάλα ψάρια με το μεγάλο κεφάλαιο). Αυτό φυσικά είναι η μισή αλήθεια. Διότι πράγματι αυτή η τακτική αποστείρωσης (γουστάρετε κι άλλους ιατρικούς όρους έ?) έφερνε την ποσότητα του χρήματος στην οικονομία κοντά στο μία ή άλλη ως σύνολο. Αλλά δεν μας έλεγε το σημαντικότερο. Πως καθώς η οικονομία δεν είναι ουδέτερο σύνολο, αλλά ο μήτσος και ο κίτσος, η εκτ με αυτόν τον τρόπο ξελάσπωνε τον μήτσο που είχε κάνει την κακή επένδυση στο τραπεζικό ομόλογο, αναλαμβάνοντας το ρίσκο των χρεοκοπημένων τραπεζών η ίδια. Αλλά επειδή η εκτ είναι ο εκδότης του νομίσματος, στην ουσία το ρίσκο μεταφέρθηκε από το μεγάλο ψάρι μήτσο, σε όλους μας.





Μετά ήρθαν τα καλύτερα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα κράτη αποφάσισαν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα χρήματα στις τράπεζες για να τις βοηθήσουν. Στην ουσία μπήκαν μέτοχοι σε επιχειρήσεις που ήταν χρεοκοπημένες και μάλιστα χωρίς να αναλάβουν καν το μάνατζμεντ αυτών των επιχειρήσεων (το κόλπο με τις προνομιούχες μετοχές). Σαν να μην έφτανε αυτό, η εκτ στην ουσία ζήτησε από τα κράτη να εγγυηθούν τα ίδια το ρίσκο των χρεοκοπημένων τραπεζών. Εκεί πηγαίνουν οι γνωστές εγγυήσεις που στην ουσία υπόσχονται στην εκτ να ξελασπώσουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες έτσι ώστε να μην αναλάβει η εκτ ολόκληρο το ρίσκο που πήρε ξελασπώνοντας τους ομολογιούχους.


Κι έτσι το γαϊτανάκι του ρίσκου μεταφέρθηκε από τους ιδιώτες στην εκτ και από την εκτ στα κράτη. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους δεν μιλάμε για κανένα ρίσκο, αλλά για σίγουρες απώλειες, αφού αυτή η μεταφορά έγινε αφού οι τράπεζες έδειξαν πέρα από πάση αμφιβολία πόσο χρεοκοπημένες ήταν.


Κάπου εκεί άρχισαν τα κράτη να έχουν προβλήματα, καθώς με την ανάληψη των τραπεζικών σαπακίων, το ρίσκο τους εκτοξεύθηκε απότομα, διότι οι τράπεζες είχαν ανοιχθεί πολλές φορές παραπάνω από το αεπ της χώρας στην οποία δραστηριοπιούνταν. Θα μείνουν στην ιστορία οι δηλώσεις του ιρλανδού πρωθυπουργού πως το ιρλανδικό δημόσιο εγγυάται τα ομόλογα των ιρλανδικών τραπεζών, λίγες μόλις βδομάδες πριν η ιρλανδία έρθει κι αυτή στην παρέα της ελλάδας. Άλλωστε και τυπικά η ελλάδα βγήκε εκτός αγορών, 3 μόλις μέρες αφότου δήλωσε πως ενεργοποιεί εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους 17δις ευρώ, πριν προλάβετε να χωνέψετε το πασχαλινό αρνάκι του σωτήριου έτους 2010.



Η ελλάδα είχε ένα ήδη χρεωμένο κράτος σε ύψος 110% του αεπ της και είχε να αναλάβει πιθανές απώλειες 1,5 ακόμα αεπ από τις τράπεζές της (έχει εγγυηθεί άλλωστε τουλάχιστον το 1/3 του αεπ της στην εκτ). Η κύπρος, το βέλγιο και η ιρλανδία δεν είχαν ένα τόσο χρεωμένες ως κράτη, αλλά είχαν πολύ μεγαλύτερες τράπεζες και έτσι, όλοι καταλαβαίνουν πως είναι αδύνατο η κύπρος να ξελασπώσει τις τράπεζές της που έχουν δανείσει περίπου 4 φορές το αεπ της χώρας.



Εδώ αρχίζει η παράνοια. Κάθε φορά που μια τράπεζα αδυνατούσε να αποπληρώσει ένα ομόλογο, η εκτ το βάφτιζε αυτό, προσωρινό τεχνικό πρόβλημα και έδινε στην τράπεζα όσα χρειαζόταν για να το ξεπεράσει (εδώ και 3 χρόνια). Μόλις αυτό άρχισε να συμβαίνει στα κράτη, η εκτ σφύριζε αδιάφορα και κούναγε το δαχτυλάκι ζητώντας σφιχτότερους προϋπολογισμούς. Οι οποίοι είναι άσχετοι στο μεγαλύτερο μέρος φυσικά, διότι τα ομόλογα που λήγουν αφορούν παλιότερο δανεισμό και τα κράτη είναι αδύνατο να αποπληρώσουν όλα τα ομόλογα που λήγουν σε μια χρονιά, όσο κι αν σφίξουν τον προϋπολογισμό τους. Πχ στην ελλάδα το 2010 έληγαν ομόλογα ύψους καμιά 45δις ευρώ. Η καταστροφική μνημονιακή κυβέρνηση του πασόκ σε αυτό το ποσό πρόσθεσε άλλα 44δις που ήταν το έλλειμμα του 2010. Όμως ακόμα κι αν η κυβέρνηση έσφιγγε το ζωνάρι και κατάφερνε να μηδενίσει το έλλειμμα, ήταν αδύνατο να βρει τα επιπλέον 45 δις για να αποπληρώσει μόνο τα ομόλογα που έληγαν. Το ίδιο συμβαίνει και με την ιταλία από το καλοκαίρι. Το 2012 η ιταλία όσο κι αν σφίξει το ζωνάρι δεν πρόκειται να βρει το ¼ του αεπ της για να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν.


Στην ουσία λοιπόν η εκτ έχει αποφασίσει πως οι τράπεζες είναι αρκετά σημαντικές για να τους προσφέρουμε όσα χρήματα χρειάζονται, αλλά τα κράτη θα πρέπει να ζοριστούν και να πάνε στο δντ για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους. Και αυτό έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο και ειρωνικό την προηγούμενη βδομάδα. Η εκτ πρόσφερε σε μία μέρα “έκτακτη ρευστότητα” διάρκειας “μόλις” 3ετών στις τράπεζες ύψους σχεδόν 500δις (όσο δηλαδή ολόκληρος ο EFSF, ή ό,τι έχει μείνει από αυτόν). Από αυτά “μόλις” τα 200δις αποτελούν “νέα ρευστότητα”, ενώ τα 300 περίπου αποτελούν ανακύκλωση παλαιάς “έκτακτης ρευστότητας”. Με λίγα λόγια η εκτ είπε στις τράπεζες να μην κουράζονται και αγχώνονται να δανείζονται ανά τρίμηνο ή ανά έτος κι έτσι να τα μετακυλήσουν όλα αυτά σε μια όμορφη 3ετή “έκτακτη ρευστότητα”, λίγο πολύ όπως κάνετε κι εσείς με τις πιστωτικές σας κάρτες, μόνο με πολύ πολύ παραπάνω χρήμα και σε πολύ πολύ πιο συμφέρουσες τιμές.



Γενικά τα “” εισαγωγικά τα σιχαίνομαι και προσπαθώ να τα αποφεύγω. Είναι όμως τόσο μεγάλος ο παραλογισμός των νοημάτων και των λέξεων που χρησιμοποιεί η εκτ, που η παραπάνω παράγραφος είναι γεμάτη από δαύτα. Αν υπάρχει κάτι καινούργιο στο παραμύθι που ζούμε είναι τα μόλις 200δις ευρώ νέας έκακτης ρευστότητας. Αυτά τα 200δις σύμφωνα με το σπιν των διαφόρων τραπεζικών παπαγαλακιών θα βοηθήσουν τα κράτη να αναχρηματοδοτήσουν τα ομόλογα που λήγουν μέσα στο 2012, καθώς οι τράπεζες θα έχουν αυτή την πολυπόθητη ρευστότητα να το κάνουν. Φυσικά με το αζημίωτο καθώς οι τράπεζες δανείζονται από την εκτ με 1% και θα αγοράσουν ιταλικά και ισπανικά ομόλογα με 6-7-8%. Πρόκειται δηλαδή για το παλιό γνωστό carry trade χωρίς μάλιστα συναλλαγματικό ρίσκο (αφού όλα γίνονται σε ευρώ). Καλή μπάζα και ταυτόχρονα θα σωθούν και τα κράτη εεε?



Χαχα, νομίσατε :)

Οι τράπεζες στην ευρωζώνη, μόνο μέσα στο 1ο τρίμηνο του έτους θα πρέπει να βρουν γύρω στα 230δις ευρώ από τραπεζικά ομόλογα που λήγουν μέσα σε αυτό το διάστημα. Όπως είπαμε πριν η επιπλέον ρευστότητα στο σύστημα ήταν περίπου 200δις, οπότε νομίζω μπορείτε να φανταστείτε που θα πάνε αυτά τα χρήματα. Φυσικά κάποιες γερμανικές τράπεζες ίσως βρουν στην αγορά τα χρήματα των ομόλόγων που λήγουν, αλλά σίγουρα οι γαλλικές, οι ιταλικές και οι ισπανικές τράπεζες (να μη μιλήσουμε για τις ελληνικές που είναι δεδομένο), θα προτιμήσουν να χρησιμοποιήσουν το φρέσκο χρήμα της εκτ για να αποπληρώσουν αυτές τις “τεχνικές” δυσκολίες. Με λίγα λόγια μέσα στο επόμενο τρίμηνο, άλλα 230δις ευρώ τραπεζικών ομολόγων θα μεταφερθούν ως ρίσκο στο σύστημα και τα κράτη και οι ομολογιούχοι θα πάρουν ζεστό ρευστό στις τσέπες τους.



Και τι θα το κάνουν αυτό το ζεστό χρήμα οι ομολογιούχοι? Λίγο πολύ ό,τι το έκαναν και τα προηγούμενα 3 χρόνια. Θα προσπαθήσουν να το αποθηκεύσουν στο επόμενο απάγκιο λιμανάκι αυτού του καζίνο, αφήνοντας το λογαριασμό σε εμάς τους υπόλοιπους. Διότι πως νομίζετε ότι οι τιμές των δημητριακών και των υπολοίπων εμπορευμάτων βρίσκονται στα ύψη ενώ έχουμε ύφεση 3 χρόνια τώρα? Πως νομίζετε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης βρίσκεται στο 3% τη στιγμή που πέφτει η κατανάλωση και η ύφεση βαθαίνει?



Οι επόμενες στάσεις στο τρενάκι του τρόμου

Ειλικρινά βαριέμαι να γράφω τα ίδια και είμαι σίγουρος πως βαριέστε κι εσείς. Γιαυτό δεν θα πω τίποτα καινούργιο και απλά θα βάλω μερικά ορόσημα σε αυτό το πρώτο τρίμηνο του 2012. Όπως βλέπετε στο γράφημα η ιταλία πρέπει να μαζέψει μόλις 150δις μέχρι τον απρίλη. Οι ιταλικές τράπεζες μάζεψαν από την εκτ γύρω στα 100δις χοντρικά αλλά δεν ξέρουμε πόσα από αυτά είναι φρέσκα και πόσα αποτελούν παλιά “έκτακτη ρευστότητα”. Με όσα καινούργια έχουν λοιπόν θα πρέπει να πληρώσουν αρχικά τα δικά τους ομόλογα που λήγουν πριν αρχίσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.




Οι ιταλοί καταθέτες έχουν αρχίσει να τρέχουν προς την έξοδο, ακριβώς όπως κάνουν και οι έλληνες τα τελευταία 2 χρόνια και με λίγα λόγια είναι πολύ αμφίβολο αν η ιταλία θα καταφέρει να καλύψει το δανειακό της πρόγραμμα παρά τα δωράκι της εκτ προς τις τράπεζες. Εκεί λοιπόν βάζουμε ένα κρατούμενο. Πιθανό η κυβέρνηση πρόντι να παίξει ένα σενάριο αντίστοιχο με το ελληνικό, αλλά ούτε ο χρόνος τους βγαίνει, ούτε τα κουκιά. Η ιταλία μέσα στο χρόνο θα πρέπει να βρει 400-500δις ευρώ και αυτά είναι χρήματα που ούτε το δντ διαθέτει, ούτε κανείς άλλος φαίνεται διατεθειμένος να δώσει. Ειδικά καθώς η κυβέρνηση πρόντι δεν πρέπει να έχει τόσο καλές σχέσεις με τις παραδοσιακές κοινωνικές δυνάμεις που συμμαχούσε ο μπερλουσκόνι. Άρα εκεί ή η εκτ θα τυπώσει μερικά ακόμα 500αράκια έκτακτης ρευστότητας προκειμένου να πληρώσει τα μεγάλα ψάρια που έχουν αγοράσει ιταλικά ομόλογα, ή η ιταλία θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Το ίδιο ισχύει και για τη γαλλία αλλά στο τραπεζικό επίπεδο. Οι γαλλικές τράπεζες είναι εκτός αγορών από τον αύγουστο κι αυτές, με αποτέλεσμα να πουλάνε ό,τι κινείται στο εξωτερικό (ειδικά στις ηπα) και να προσπαθούν να μαζέψουν το ρευστό που χρειάζονται. Φυσικά το ρευστό που μαζεύουν δεν φτάνει και φυσικά το δωράκι της εκτ την προηγούμενη βδομάδα δεν θα είναι αρκετό αν δεν επαναληφθεί 2-3 φορές ακόμα μέσα στο χρόνο. Έτσι το δράμα της ευρωζώνης που έχει κατασκευάσει η εκτ, συγκινεί τα πλήθη, κάνοντας τα να ξεχάσουν το πόσο χωμένη στα δανεικά σκατά είναι πχ η βρετανία ή οι ηπα (οι πρώτοι 9φορές το αεπ τους βαθιά χωμένοι στα σκατά, οι δεύτεροι λιγότερο).



Παρόλαυτα με ή χωρίς δράμα, με ή χωρίς νέες ενέσεις “έκτακτης ρευστότητας”, αυτός ο καραγκιόζ μπερντές δεν πρόκειται να σταματήσει την κάθοδο και την οικονομική κατρακύλα του παγκόσμιου συστήματος. Κι αυτή είναι όλη η ειρωνεία. Υποτίθεται ιδρώνουμε και καρδιοχτυπούμε για τις νέες κινήσεις της εκτ και της fed, όταν στην ουσία αυτές οι κινήσεις δεν κάνουν τίποτα για την οικονομία και απλά μεταφέρουν περισσότερο πλούτο στα χέρια των λίγων.



my nigga bitch

Κι εμείς στην ελλάδα? Νομίζω το βλέμμα της ιερής αγελάδας που έχουμε για πρωθυπουργό έχει σκάσει ήδη όπως οι φούσκες που έφτιαχνε μικρός ως κεντρικός τραπεζίτης. Το έργο της κυβέρνησης δεν είναι παρά μερικά συντεχνιακά τερτίπια για να βολέψουμε διάφορα φιλαράκια του παλιού συστήματος και το περιβόητο PSI plus δεν πρόκειται να προσφέρει καμία λύση (αν τελικά δεν ξεχαστεί κι αυτό και πάμε στο PSI++). Άλλωστε οι ομολογιούχοι δεν βιάζονται καθώς όσο καθυστερεί η συμφωνία, τα ομόλογα και οι τόκοι πληρώνονται στο ακέραιο. Μόνο από την καθυστέρηση του δεκέμβρη, το ελληνικό κράτος πλήρωσε περί τα 11δις ευρώ, δηλαδή 5,5δις περισσότερα απ’ όσα θα πλήρωνε αν το κούρεμα προχωρούσε για να έχετε μια τάξη μεγέθους. Με λίγα λόγια σε ένα μήνα ο βενιζέλος και ο παπαδήμος βάρυναν τον προϋπολογισμό περισσότερο από τις προσδοκούμενες εισπράξεις του τέλους ακινήτων για το 2011 και το 2012 μαζί.


Ο σαμαράς και ο καρατζαφέρης προσπαθούν να περισώσουν όσα περισσότερα μπορούν από την εκλογική τους πελατεία και η χώρα συνεχίζει να συμπεριφέρεται πιο άναρχα και χαοτικά. Ο σαμαράς μάλιστα τείνει να πάρει το βραβείο παραταξιακής ηλιθιότητας του 2012. Με το να κάνει το δεκανίκι της βουλευτικής μειοψηφίας του πασόκ, μοιράζεται όλη τη δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης (αφού συμμετέχει), χωρίς να διαθέτει ούτε την κοινοβουλευτική ούτε την εκτελεστική εξουσία. Έτσι όσο ο σαμαράς συνεχίζει το παραμύθι, εμφανίζεται ως η γκάνγκστα πόρνη των καψήδων και η νδ τείνει να γίνει το μεγάλο κορόιδο των βουλευτών του πασόκ που γνωρίζουν ότι οι εκλογές θα σημάνουν το πολιτικό τους τέλος και βλέπουν στις ψήφους των βουλευτών της νδ, τον τελευταίο πιθανό τους σύμμαχο.



Το έλλειμμα του προυπολογισμού θα ξανακλείσει πάνω από το 10% του αεπ τυπικά (διότι πραγματικά όπως και το 2010 θα ξεπεράσει πολύ αυτό το νούμερο και θα κινηθεί στα συνήθει 13-16%). Πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα το μαγαζάκι θα σκάσει. Και για να είμαστε ειλικρινείς, όσο πιο γρήγορα σκάσει τόσο καλύτερα. Σε αυτό ο τέκι προσθέτει το λιθαράκι του στον σοσιαλισμό αρνούμενος να πληρώσει το τέλος επιτηδεύματος μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει να δώσει τα χρήματα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και όχι στους ομολογιούχους. Θα είναι η πρώτη φορά που θα πληρώσω τόκους για κάτι στη ζωή μου, αλλά χαλάλι :)





Είμαστε καταδικασμένοι.
Όχι δεν είμαστε. Είμαστε απλά κορόιδα.


Μέχρι σήμερα το μάρκετινγκ του τρισέ και των παπαγαλακίων ντόπιων και ξένων, είχε μια ικανή απήχηση. Από τη μία διότι όλες αυτές οι διεργασίες δεν εξηγούνται ποτέ και προς τα έξω μεταφέρονται απλά ως “μέτρα για την υγεία της οικονομίας”. Από την άλλη διότι από την αρχή της κρίσης, αυτά τα “αναγκαία μέτρα” παρουσιάζονται με την άμεση ή έμμεση απειλή της εξαφάνισης των καταθέσεων. Είναι εμφανές πως όσο αυτά τα αναγκαία μέτρα δεν προσφέρουν καμία λύση στις οικονομίες που βυθίζονται, όσο αυτά τα τρύκ θα ξεχειλίζουν ως στασιμοπληθωρισμός (δηλαδή ύφεση, υψηλή ανεργία και πληθωρισμός) τόσο οι επίσημες λύσεις θα γεμίζουν οργή όλο και μεγαλύτερα στρώματα της κοινωνίας. Δεν είμαι μάντης για να προβλέψω πότε θα σκάσει αυτή η μούτζα, αλλά οι γαλλικές και οι ελληνικές εκλογές νομίζω θα μας δώσουν μια γεύση των κοινωνικών διαθέσεων σε δύο χώρες που βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο της καμπύλης της κρίσης.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Συμφωνία χρεοκοπίας το PSI

απο το Ποντίκι

Στην πιο κρίσιμη φάση της μπαίνει και επισήμως όχι μόνο η ελληνική οικονομία, αλλά η χώρα ολόκληρη. Τα Χριστούγεννα, παραδοσιακά, δεν είναι κατάλληλη εποχή για κακές ειδήσεις, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για όσους σχεδιάζουν την τύχη της Ελλάδας όλο το τελευταίο διάστημα. Ιδιαιτέρως για όσους τώρα καθορίζουν τους όρους της αναδιάρθρωσης μεγάλου μέρους των ελληνικών χρεών. Δηλαδή τους όρους μιας μορφής χρεοκοπίας που... απλώς επιχειρείται να παραμείνει «ελεγχόμενη».


Οι ειδήσεις για την πορεία του PSI (της ανταλλαγής ομολόγων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών με στόχο την καταρχήν ονομαστική μείωση του χρέους) δεν είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα.

Τις τελευταίες μέρες όλα δείχνουν πως η «διαπραγμάτευση» (αν υπήρξε ποτέ με την κυριολεκτική έννοια του όρου) για τους όρους που θα διέπουν τα νέα ομόλογα, τα οποία θα εκδώσει η Ελλάδα ως «αντάλλαγμα» για τη διαγραφή του 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν σήμερα ιδιώτες επενδυτές, καταλήγει με ολοκληρωτική νίκη των ομολογιούχων.


Τα δίνουμε... όλα


Σύμφωνα με τις έως τώρα - εν πολλοίς δημοσιευμένες - πληροφορίες:

1. Τα νέα ομόλογα θα έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς με το αναμενόμενο δάνειο - που θα δοθεί στο πλαίσιο του PSI - των 130 δισ. ευρώ συνολικά από το προσωρινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF). Δηλαδή θα τους δώσουμε ομόλογα «πρώτης εξασφάλισης», κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους, στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο μιας ελληνικής κατάρρευσης, εγγυημένα θα έχουν λαμβάνειν.

Και όχι μόνο θα έχουν λαμβάνειν, αλλά, εφόσον αληθεύουν - και... γιατί να μην αληθεύουν; - οι πληροφορίες που έχουν ήδη δημοσιευθεί, τα νέα ομόλογα θα έχουν «ρήτρες υπεραπόδοσης» (GDP warrants) σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση και αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ πάνω από ένα ποσοστό. Κοινώς, αν υποτεθεί ότι η χώρα μας καταφέρει να βγει από την ύφεση, θα πληρώσει επιπλέον «μίζα» στους δανειστές της. Συνεπώς, η όποια «ονομαστική» συμφωνία σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι η τελική.


2.Ως εκκρεμότητα φέρεται να παραμένουν στο τραπέζι δύο σημαντικές παράμετροι: το επιτόκιο των νέων ομολόγων και η διάρκεια. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της οικονομικής ιστοσελίδας Euro2day την Τρίτη:


«Οι ομολογιούχοι έχουν καταθέσει νέα πρόταση που προβλέπει κλιμάκωση των επιτοκίων για τα νέα ομόλογα. Ειδικότερα η πρόταση προβλέπει τα νέα ομόλογα να ξεκινούν με κουπόνι 4%, που θα ισχύει για τα πρώτα τρία κρίσιμα χρόνια και θα κλιμακώνεται στο 4,5% για την επόμενη πενταετία (έως το 2020) και στο 5% για το υπόλοιπο της διάρκειας του δανείου».

Κοινώς, αφού η κύρια επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση, μπορούμε βασίμως να συμπεράνουμε, ύστερα από τις ισχυρές ελληνικές δεσμεύσεις ως προς το νομικό καθεστώς, ότι αυτή θα επιτευχθεί λόγω ελκυστικού για τους δανειστές επιτοκίου.

Κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα καταλήγει σε έναν δανεισμό με όρους ανάλογους αυτού από την τρόικα και μάλιστα με διάρκεια πολύ μεγαλύτερη. Συνεπώς και σε πολυετείς δεσμεύσεις λιτότητας, αποστράγγισης της οικονομίας και πολιτικής επιτροπείας, οι οποίες έτσι ή αλλιώς περιλαμβάνονται στο νέο ευρωσύμφωνο.


Ως συμπλήρωμα της «πρώτης εξασφάλισης» έρχεται και η οριστικοποίηση της υπαγωγής των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο (το «δίκαιο των δανειστών», το οποίο θα κάνει σχεδόν ακατόρθωτη – ή τουλάχιστον απείρως δυσκολότερη – μια μελλοντική διαχείριση του συνόλου σχεδόν του χρέους με ελληνικούς όρους).


Δεδομένου ότι η ολοκλήρωση του PSI, με «μείωση του χρέους» κατά 100 δισ. ευρώ περίπου, είναι η προϋπόθεση για τη λήψη του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ από το EFSF, το οποίο θα έχει επίσης όρους «πρώτης εξασφάλισης», όπως άλλωστε και το δάνειο της τρόικας, η εικόνα την επαύριον τής – υποτίθεται επωφελούς – συμφωνίας θα έχει ως εξής:


Το δάνειο από την τρόικα (110 δισ. ευρώ), τα 75 έως 100 δισ. των νέων ομολόγων και το νέο δάνειο από τον EFSF (ή μήπως... από το ΔΝΤ;) των 130 δισ. (αν τελικά δοθεί!) θα είναι απολύτως δεσμευμένα από τους δανειστές, με το δίκαιο που τους εξυπηρετεί, με επιτόκιο γύρω στο 5%, με ρήτρες αύξησης σε περίπτωση ανάπτυξης και επιπλέον θα υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο ώστε να μην μπορεί η Ελλάδα στο μέλλον να το μειώσει μονομερώς.


Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία δρομολόγησε τη χρεοκοπία, παρέλαβε ένα χρέος γύρω στα 330 δισ. ευρώ, «ελεύθερο» από νομικές ρήτρες, το σκλάβωσε με την τρόικα και τις δανειακές συμβάσεις για τα πρώτα 110 δισ. ευρώ και έρχεται σήμερα η διάδοχη κυβέρνηση Παπαδήμου να αφήσει πίσω της φεύγοντας ένα πολύ μεγαλύτερο  – λαμβάνοντας υπ’  όψιν και τα ομόλογα που δεν περιλαμβάνονται στο PSI -, αλλά απολύτως εξασφαλισμένο για τους δανειστές.

Ανασφάλεια

Εν τω μεταξύ, το νέο δάνειο της Ελλάδας, ανεξάρτητα από την κατάληξη του PSI, η οποία είναι προφανώς δρομολογημένη, δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ευρωζώνη δημιουργούν πλέον ένα περιβάλλον γενικευμένης ανασφάλειας για το μέλλον της και αυτό δεν μπορεί παρά να αντανακλά και στην Ελλάδα.


Άλλωστε είναι δεδομένο ότι η χώρα μας - πληρώνοντας με όρους καταστροφής την υπαγωγή της στην τρόικα  –, βυθισμένη στην ύφεση και με το έλλειμμα να κινείται σε τροχιά μη ελέγξιμη (δεν είναι τυχαίο ότι ο δυστυχής Σαχινίδης αδυνατεί, στα τελειώματα του χρόνου, να προσδιορίσει το τελικό ποσοστό του ελλείμματος), δεν αποτελεί καν μια περίπτωση διατηρήσιμης χώρας.

Ως εκ τούτου, δεν είναι παράξενο το ότι αυτές τις μέρες εμφανίστηκαν εκτιμήσεις κοινοτικών οι οποίες προειδοποιούσαν πως είναι πιθανό η ευρωζώνη να μη θελήσει να δανειοδοτήσει εκ νέου την («αναξιόπιστη») Ελλάδα και ότι ίσως θα ήταν προτιμότερο το ισόποσο του νέου δανείου να κατευθυνθεί προς τις τράπεζες για να μειώσουν την έκθεσή  τους στο ελληνικό χρέος και τις συνέπειες ενός ελληνικού κραχ. Παράλληλα, η ευρωζώνη δείχνει πια τρομακτικά ευάλωτη στις πιέσεις των αγορών και ανίκανη να απαντήσει στις προκλήσεις της σφοδρής κρίσης χρέους, η οποία πλέον συνοδεύεται και από απειλή ύφεσης.


Έτσι βλέπουμε αυτές τις μέρες μαζικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας και της βραχυπρόθεσμης προοπτικής τραπεζών και χωρών, με τη Γαλλία και την εκτός ευρωζώνης Βρετανία να παίζουν στις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης και στα πρωτοσέλιδα.

Μόνο που μια υποβάθμιση της Γαλλίας, αλλά και των άλλων απειλούμενων χωρών, όπως πολλές φορές έχουμε εξηγήσει τόσο στο «Π» όσο και στην ιστοσελίδα μας (http://www.topontiki.gr) και όπως πλέον διαπιστώνουν άπαντες, θα φέρει μια πολλαπλή υποβάθμιση του συνόλου της ευρωζώνης, των έτσι ή αλλιώς προβληματικών μηχανισμών αντιμετώπισης της κρίσης και των θεσμών της - έως και του προϋπολογισμού της Ε.Ε.  –, με αποτέλεσμα τα περιθώρια διαχείρισης της κρίσης να γίνονται όλο και στενότερα.


Είναι χαρακτηριστική η προχθεσινή προειδοποίηση του οίκου Fitch - ο οποίος έχει προειδοποιήσει για ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες υποβάθμισης της Γαλλίας - ότι η αξιολόγηση «ΑΑΑ» των ομολόγων που εκδίδει ο προσωρινός μηχανισμός «στήριξης» (EFSF) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η Γαλλία και η Γερμανία θα διατηρήσουν σταθερή την πιστοληπτική τους αξιολόγηση. Κι αυτό διότι αυτές οι δύο χώρες προσφέρουν σχεδόν το 80% των σημερινών εγγυήσεων στον EFSF.

Έτσι η υποβάθμιση της προοπτικής της Γαλλίας σε «αρνητική» «έχει συνέπεια αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης του αξιόχρεου του EFSF».


«Χρειάζεται θαύμα»


Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος της γαλλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προσκείμενος στο στρατόπεδο των Γάλλων Σοσιαλιστών, δήλωσε την ίδια μέρα (Τρίτη) ότι «θα χρειαζόταν ένα θαύμα» για να διατηρηθεί το γαλλικό τριπλό Α, προχωρώντας σε μια δήλωση που σκόρπιζε απογοήτευση: «Βρίσκω απολύτως λυπηρό ότι αποδεχόμαστε με μια κάποια μοιρολατρία την απώλεια του  ΑΑΑ  και ότι, με κάποια παραίτηση, αποδεχόμαστε την υποβάθμιση της χώρας μας».

Και συμπλήρωνε: «Αυτή η απώλεια δεν είναι κάτι τετριμμένο καθώς θα έχει επιπτώσεις στα επιτόκια δανεισμού της χώρας και δεν θα έρθει χωρίς συνέπειες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Σε αυτό το κλίμα έρχεται και η αμφιλεγόμενη απόπειρα ενίσχυσης του ΔΝΤ, ώστε να αποτελέσει αυτό την ασπίδα της ευρωζώνης. Όμως και αυτή η εκδοχή μοιάζει εκ των προτέρων ναρκοθετημένη - και πεδίο σκληρού πολιτικού εκβιασμού  – καθώς οι μεγάλες χώρες (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία) εμφανίζονται απρόθυμες να δεσμεύσουν κεφάλαια σε μια κρίση την οποία η ίδια η ευρωζώνη δείχνει ανίκανη να αντιμετωπίσει.

Έτσι ο κίνδυνος αποδυνάμωσης ή και ακύρωσης του παρόντος προσωρινού (ΕFSF) και του μελλοντικού μόνιμου (ESM) μηχανισμού «στήριξης» είναι πλέον ορατός.



Αναπάντητα ερωτήματα


Σε αυτό το κλίμα γεννιούνται εύλογες καυτές απορίες και για την Ελλάδα:

♦  Πώς θα προχωρήσει ο επόμενος δανεισμός της Ελλάδας με 130 δισ. από έναν τόσο αδύναμο μηχανισμό, ο οποίος μάλιστα δυσκολεύεται ο ίδιος να δανειστεί;

♦ Πώς ο ίδιος αυτός μηχανισμός θα ανταποκριθεί σε μια τέτοια υποχρέωση όταν σε κίνδυνο βρίσκονται πολύ μεγαλύτερες και σημαντικότερες χώρες;

♦  Μήπως η αναδιάρθρωση με το PSI τελικά δεν γίνεται για να γίνουμε «αξιόπιστοι», αλλά για να δέσουν τον γάιδαρό τους οι δανειστές, ακόμη και αν η χώρα χρεοκοπήσει;

♦ Μήπως η διαδοχή Παπανδρέου από τον Παπαδήμο δεν περιείχε καμιά προοπτική «διάσωσης», αλλά αποσκοπούσε στη συνέχιση, χωρίς αναταράξεις, μιας επιλογής προδιαγεγραμμένης, την οποία ο ξοφλημένος Παπανδρέου απλώς δεν μπορούσε πια να διεκπεραιώσει;

♦  Αν η κυβέρνηση Παπαδήμου απλώς ολοκληρώνει το έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου, τότε γιατί τόση φασαρία;

♦ Γιατί ο Παπανδρέου που μας πήγαινε στη χρεοκοπία ήταν κακός και ο Παπαδήμος που την ολοκληρώνει είναι... σοβαρός και αξιόπιστος τεχνοκράτης;

Προφανώς κανείς από τους αγιογράφους του σημερινού πρωθυπουργού ή από τους μουτζαχεντίν και τους ρουφιάνους της τρόικας δεν θα μπει στον κόπο να απαντήσει. Και δεν θα το κάνει διότι σύντομα θα εκτεθεί - και μάλιστα πάρα πολύ άσχημα...

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Αν ετίθετο διαμάχη (ή και τίποτε χειρότερο) μεταξύ δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού, τι πιστεύετε πως θα υπεράσπιζαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ; Την δημοκρατία;

Από μια συζήτηση στο ιστολόγιο Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα που άνοιξε με αφορμή τον θάνατο του κομματικού αυτοκράτορα της Β. Κορέας.


Πέρα από τις ομάδες των αναρχικών, που από όσο ξέρω και πληροφορούμαι προσπαθούν να εφαρμόζουν δημοκρατία, με έναν εντελώς ατελή δυστυχώς τρόπο και με αρκετούς “ηγέτες”-μικρούς θεούς, τα κόμματα και οι οργανώσεις της αριστεράς, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, κάνουν ότι δεν άκουσαν αυτό που ζήτησε ο λαός: Πραγματική Δημοκρατία Τώρα.


Σαν τους κουφούς κάνουν τα κόμματα της αριστεράς. Προφανώς θα νομίζουν τον εαυτό τους δημοκράτη και θεωρούν οτι εξαιρούνται.


Ομως και στην αριστερά ΚΑΙ τα κόμματά τους ΚΑΙ τα σωματεία τους είναι οργανωμένα με έναν ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ και ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟ πολιτικό τρόπο. Εκλέγονται οι ίδιοι και οι ίδιοι (το ΚΚΕ έχει 2 δεκαετίες την ίδια γραμματέα για παράδειγμα) στα όργανα, με ΚΑΛΠΗ φυσικά και θητεία μακράς διαρκείας, και ο κομματικός λαός δεν μπορεί να επηρρεάσει παρά ελάχιστα την πολιτική τους. Ουσιαστικά η “βάση” είναι απλός ακόλουθος και βαστάζος. Πολιτικά υποτελης.


Γιατί να γοητευθεί ο λαός από τέτοια οργανωτικά σχήματα; Από την ομορφιά των “αρχηγών” τους; Εντάξει, δεν έχουμε συγκροτήσει ακόμα την “πολιτική κοινωνία” που θέλει ο Καστοριάδης, αλλά πλέον ως λαός, δεν είμαστε και όσο μαλάκες ήμασταν στο παρελθόν. Είμαστε μεν πολιτικά καθυστερημένοι αλλά καταλάβαμε πια πως δημοκρατία ΔΕΝ έχουμε και γι’ αυτό ζητάμε και “Πραγματική Δημοκρατία Τώρα”. Μένει να το καταλάβει κι η αριστερά αυτό (Παπαρήγα και Τσίπρας τουλάχιστον), να οργανωθεί δημοκρατικά στο εσωτερικό της, ν’ αφήσει τα συγκεντρωτικά κόλπα, και μετά ας μας ξανάρθει…


Διότι όσο μένει έτσι η αριστερά, δεν πρόκειται να συγκινήσει πολλούς. Και αν καταφέρει ποτέ να πάρει με τα μυαλά αυτά και την εξουσία, θα μας οδηγήσει εκεί που οδηγήθηκαν και οι χώρες της ανατολικής ευρώπης. Στην απολυταρχία του γενικού γραμματέα. Σε έναν ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ αλά Οργουελ δηλαδή.


Ας ΜΗΝ την χαϊδεύουμε την αριστερά λοιπόν, μόνο και μόνο επειδή μάχεται τον καπιταλισμό (που καλώς κάνει) και την οικονομική ανισότητα. Ο καπιταλισμός και η οικονομική ανισότητα είναι σύμπτωμα. Η ασθένεια είναι η πολιτική ανισότητα. Η ΔΕΣΠΟΤΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ.


Και το σύνθημα είναι: Δημοκρατία ή Βαρβαρότητα.


Αν και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ΔΕΝ περιμένω πολλά πράγματα από τα αριστερά κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Διότι έχουν εκτεθεί για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην μόλυνση της ψευδούς δημοκρατίας του κοινοβουλευτισμού, έχουν συγχρωτιστεί με τα άλλα κόμματα και πρόσωπα, κι έχουν αναπνεύσει πολύ από τον μολυσμένο αέρα.

Πολύ μικρό καλάθι λοιπόν. Και για ΚΚΕ και για ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ μικρό.

Για να μην πω πως έτσι που οι ηγεσίες των κομμάτων αυτών έχουν συνδέσει την τύχη τους με τον κοινοβουλευτισμό, μέσα και έξω από τα κόμματά τους, τα θεωρώ σαν το τελευταίο οχυρό του κοινοβουλευτικού καθεστώτος.


Αν ετίθετο διαμάχη (ή και τίποτε χειρότερο) μεταξύ δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού, τι πιστεύετε πως θα υπεράσπιζαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ; Την δημοκρατία;


Μα αν ήταν να υπερασπιστούν την δημοκρατία, τότε γιατί ακόμα εσωκομματικά λειτουργούν με κοινοβουλευτισμό;


Το ξαναλέω: τα κόμματα αυτά είναι βαρίδι για τον λαό πλέον. Είναι σύμμαχοι του κοινοβουλευτισμού. Οχι της δημοκρατίας. Και με τον κοινοβουλευτισμό ο καπιταλισμός είναι πρώτα φιλαράκια. Διότι ο κοινοβουλευτισμός ευνοεί την συσσώρευση πολιτικής εξουσίας και ο καπιταλισμός την συσσώρευση πλούτου. Και οι δυο δηλαδή εργάζονται για τις ανισότητες.


Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η ατομική βόμβα που διαθέτουν τα "γουρουνάκια"

Portuguese Politician: 'We Have An Atomic Bomb That We Can Use In The Face Of The Germans And The French'

"We have an atomic bomb that we can use in the face of the Germans and the French: this atomic bomb is simply that we won't pay," said Pedro Nuno Santos, vice-president of the Socialist Party in the parliament.
"Debt is our only weapon and we must use it to impose better conditions, because recession itself is what is stopping us complying with the (EU-IMF Troika) accord. We should make the legs of the German bankers tremble," he said.

ΠΗΓΗ: Business Insider

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Τρόικα και δημοσιογραφία: Με ποιον είμαστε;


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης από την τρόικα, η οποία εκπροσωπεί τους κατόχους του ελληνικού δημόσιου χρέους, έχει σημάνει τον μακροχρόνιο, δίχως ορατό τέλος, έλεγχο της χώρας από τους δανειστές της. Για να επιτευχθούν οι στόχοι των επιτηρητών και να περάσουν χωρίς αντίσταση η απώλεια εθνικής κυριαρχίας, η εκποίηση της εθνικής περιουσίας, η βίαιη εκπτώχευση της πλειονότητας των Ελλήνων, ο ελληνικός λαός συκοφαντείται και εκβιάζεταισχεδόν στο σύνολό του.

Διεφθαρμένοι, γραφειοκράτες και αντιπαραγωγικοί οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Διεφθαρμένοι και φοροφυγάδες οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Διεφθαρμένες συντεχνίες όλες οι επαγγελματικές και επιστημονικές κατηγορίες.
Διεφθαρμένοι, τεμπέληδες και κλέφτες κοινοτικών κονδυλίων οι αγρότες.
Καλομαθημένοι καλοπερασάκηδες και άπληστοι καταναλωτές με δανεικά όλοι οι υπόλοιποι.

Μια γιγαντιαία επιχείρηση συλλογικής ενοχοποίησης εξελίσσεται τα τελευταία δύο χρόνια. Ένας πολυεπίπεδος επικοινωνιακός πόλεμος, με στόχο την ακινητοποίηση και εξουδετέρωση της ελληνικής κοινωνίας, ώστε η άγρια λεηλασία εισοδημάτων, δικαιωμάτων, περιουσίας και κυριαρχίας των Ελλήνων στην ίδια τους τη χώρα να επέλθει ανενόχλητα. Με τις ελάχιστες δυνατές αντιστάσεις.

Το ερώτημα είναι αβίαστο και ευθύ: Θα μπορούσε μια συκοφαντική επίθεση τέτοιου μεγέθους να έχει το σημερινό καθηλωτικό αποτέλεσμα χωρίς την καθοριστική συμβολή της πλειονότητας των ισχυρών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;

Η απάντηση είναι, δυστυχώς, κατηγορηματική: Όχι. Για την ακρίβεια, χωρίς τη σύμπραξη τόσων και τόσο ισχυρών ΜΜΕ, θα ήταν αδύνατη κάθε παρόμοια απόπειρα.
Γιατί όμως τόσα Μέσα Ενημέρωσης συμπράττουν σε ένα έγκλημα με εθνική διάσταση; Η απάντηση δεν είναι μονοδιάστατη…

Η διαπλοκή

Κατ’ αρχάς, εδώ και χρόνια, πολλά από τα ισχυρότερα ΜΜΕ αποτελούν ιδιοκτησία επιχειρηματιών πουείτε λειτουργούσαν ως ολιγοπώλια σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς είτε απολάμβαναν πολλαπλά κρατικά ωφελήματα.

Υπερκοστολογημένα δημόσια έργα, κρατικές προμήθειες, σκανδαλωδώς ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσειςκαι ποικίλες ενισχύσεις ήταν ένα ευρύ πεδίο δράσης για το επιχειρηματικό σύμπλεγμα που κυριάρχησε και έγινε πανίσχυρο τις τελευταίες δεκαετίες. Πάντα με τη συνδρομή των Μέσων Ενημέρωσης που είχε στην κατοχή του.

● Από τη μια η ισχύς των Μέσων είναι δεδομένη. Και οι πολιτικές τους παρεμβάσεις επίσης. Συγκροτήματα υποδεικνύουν και συχνά επιβάλλουν αρχηγούς κομμάτων και πρωθυπουργούς. Παλιά τους τέχνη κόσκινο…

● Από την άλλη οι μειώσεις μισθών, η λιτότητα, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και ο δραστικός περιορισμός του δημόσιου τομέα αποτελούσαν πάντα τηνατζέντα της δικής τους εκδοχής του ελληνικού εκσυγχρονισμού.

Υπ’ αυτήν την έννοια δεν είναι καθόλου παράξενη η χρόνια εμμονή στην πάση θυσία μείωση του κράτους. Πάντα θεωρούσαν ότι, όσο λιγότερα χρήματα ξοδεύει το κράτος για κοινωνική πολιτική, μισθούς και συντάξεις, τόσο περισσότερα θα καρπώνονται οι ίδιοι.

Κι από κοντά, πρόθυμοι μεταφορείς αυτών των αντιλήψεων, ένας σημαντικός αριθμός δημοσιογράφων. Ταυτισμένοι με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για πολλούς και ποικίλους λόγους, ανέλαβαν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά.

● Γι’ αυτό τόσα πολλά και τόσο ισχυρά Μέσα Ενημέρωσης υποδέχθηκαν την τρόικα σαν σωτηρία της χώρας.

● Γι’ αυτό ενισχύθηκαν οι φωνές που παραδοσιακά επιζητούσαν το άνοιγμα του Καιάδα για τους «διεφθαρμένους» τόσο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Εξαιρώντας πάντα τον εαυτό τους.

Μιντιακή χρεοκοπία

Μόνο που σήμερα ηττάται ακόμη και η προκάτ ενημέρωση. Η κατάσταση της ελεγχόμενης, προς το παρόν,χρεοκοπίας, την οποία βιώνει η Ελλάδα την τελευταία διετία, η δραματική μείωση των εισοδημάτων, η ανεργία και η ύφεση ήταν αδύνατον να αφήσουν στο απυρόβλητο τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.
Η προβληθ
είσα ως σωτηρία της χώρας αποδεικνύεται εφιάλτης για όλους. Χωρίς εξαίρεση. Ας δούμε μερικά μόνο ενδεικτικά στοιχεία.

Η οικονομική κατάσταση των εταιρειών ΜΜΕ, και ιδιαίτερα των εισηγμένων στο χρηματιστήριο, είναι τραγική.

Οι ζημιές των οκτώ εισηγμένων εταιρειών, το πρώτο εξάμηνο του 2011, γύρω στα 64 εκατομμύρια ευρώ, είναι κατά 60% υψηλότερες από αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2010. Κάποιες από τις εταιρείες αυτές βρίσκονται ήδη εκτός του ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η μείωση των πωλήσεων των πέντε μεγαλύτερων από τις εισηγμένες εταιρείες ΜΜΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2011, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ανήλθε σε 30%.

● Ακόμη και κανάλια με προνομιακή θέση στην τηλεοπτική αγορά έχουν ζημιές τετραπλάσιες από το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Οι εταιρείες χωρίς έσοδα συνήθως οδηγούνται σε εξωφρενικό δανεισμό. Όμως ακόμη και η στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων σφίγγει πια συνεχώς, καθώς οι ελληνικές τράπεζες τελούν υπό την ασφυκτική επιτήρηση του ομίλου BlackRock και τη δαμόκλειο σπάθη των αυστηρότερων κανονισμών περί κεφαλαιακής επάρκειας.

Αυτό σημαίνει πως την επόμενη περίοδο ο δανεισμός των ΜΜΕ – όπως και όλων των επιχειρήσεων –, αν και όσος υπάρχει, θα διέπεται από εξαιρετικά αυστηρούς όρους.

Στην πραγματικότητα οι ελληνικές τράπεζες, ευρισκόμενες και οι ίδιες στην «εντατική», με τη μετοχική αξία τους στα «Τάρταρα», αδυνατώντας να ελέγξουν τη στρατηγική τους και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, είναι αμφίβολο αν εν τέλει θα παραμείνουν, έστω, ελληνικές. Με το τραπεζικό σύστημα στα χέρια τωνδανειστών της Ελλάδας, τα κριτήρια χρηματοδότησης των επιμέρους οικονομικών δραστηριοτήτων θα έχουν αποικιοκρατικό χαρακτήρα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης, που σήμερα είναι χρεωμένες με δεκάδες εκατομμύρια, δεν θα είναι εύκολο να υπάρξουν διατηρώντας την αυτοτέλειά τους. Επιχειρηματίες της ενημέρωσης, οι οποίοι – και ως ΜΜΕ, αλλά και ως δραστηριοποιούμενοι σε άλλους τομείς – οφείλουν εκατοντάδες εκατομμύρια, δεν θα έχουν μέλλον αν δεν έχουν εγκαίρως δηλώσει πλήρη υποταγή στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.

Όπως άλλωστε έχει προσφάτως σημειώσει καυστικά ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, «ο χρόνος της δημοκρατίας δεν συμπίπτει με τον χρόνο των αγορών».

Υπολειπόμαστε…

Όμως για τη μονοφωνία που εκπέμπεται από πολύ μεγάλο αριθμό Μέσων Ενημέρωσης, όπως ήδη προείπαμε, δεν ευθύνονται μόνο οι ιδιοκτήτες τους. Το πρόβλημα αφορά και εμάς, ως επαγγελματίες δημοσιογράφους. Η κριτική ότι υπολειπόμαστε του ρόλου και του καθήκοντός μας είναι καταιγιστική. Και, δυστυχώς, είναι συνήθως δίκαιη.

Το σοκ από τον πολυμέτωπο κεραυνοβόλο πόλεμο, τον οποίο εξαπέλυσαν εναντίον της χώρας μας οι δανειστές της Ελλάδας και πολύ μεγάλο μέρος του εγχώριου πολιτικού προσωπικού, δεν μας άφησε ανέγγιχτους.

● Από τη μια στοιχίζονται οι κατ’ εξοχήν πρόθυμοι να υπηρετήσουν το νέο καθεστώς.

● Από την άλλη υπάρχει η μεγάλη δημοσιογραφική μάζα. Χωρίς την οποία η λειτουργία των Μέσων είναι αδύνατη.

Η ραγδαία πτώση μισθών, η θύελλα απολύσεων, οι ανοιχτές εργοδοτικές απειλές, το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης και η άμεση απειλή για νέα λουκέτα την επόμενη περίοδο, ο πανικός ότι η απώλεια της εργασίας ίσως σημάνει την προσωπική και οικογενειακή καταστροφή καθενός από εμάς, ειδικά σε περίοδο κοινωνικής ερήμωσης, είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του δημοσιογραφικού προϊόντος.

Όμως οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας δεν είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η ελληνική δημοσιογραφία εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων.

Οι δέκα πληγές της ενημέρωσης

Στην εποχή τής υπό κατάλυση οικονομικής, δημοσιονομικής και πολιτικής κυριαρχίας, στην εποχή της διαρκούς χρεοκοπίας και υπό την απειλή της επίσημης πτώχευσης, η ελληνική κοινωνία, η πολιτική και η δημοσιογραφία βιώνουν με δραματικό τρόπο την οικτρή διάψευση τεσσάρων δεκαετιών ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, η οποία ήδη διαγράφει τροχιά συντριβής.

Ειδικά η δημοσιογραφία πληρώνει τις αμαρτίες της, κυρίως των τελευταίων 15 χρόνων.

1. Οι περισσότεροι, όπως και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, θέλαμε να πιστεύουμε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα θα διασφάλιζε εσαεί την ευημερία. Αυτός ο επίπλαστος εφησυχασμός για αρκετά χρόνια μάς ακύρωσε μετατρέποντάς μας

● σε νωθρούς διαχειριστές ειδήσεων,

● σε δήθεν ειδικούς ενός στημένου πολιτικού παιγνίου,

● σε λάτρεις και ενίοτε πρωταγωνιστές του παρασκηνίου,

● σε συμβούλους ή και εργαλεία πολιτικών και κομμάτων,

● σε στελέχη γραφείων Τύπου,

● σε διαμορφωτές της χρηματιστηριακής φούσκας και συχνά ξεδιάντροπους κερδοσκόπους,

● σε δυνάμει μέλη του πολιτικού προσωπικού,

● σε επιχειρηματίες… «παραπλεύρως της ενημέρωσης».

2. Ο έλεγχος της εξουσίας σταδιακά περιορίστηκε. Η εγκληματική διαχείριση του δημοσίου χρήματος«διέλαθε» της προσοχής μας. Εκτός αν έθιγε τους εργοδότες μας.

3. Σε πολλές περιπτώσεις, με αντάλλαγμα τη σιωπή μας, διεκδικήσαμε σε ατομικό επίπεδο μερικά ψίχουλα από την κατανομή των τεράστιων κερδών που προσέφερε η εκτίναξη των δεικτών μιας σαθρής ανάπτυξης. Διεκδικήσαμε μερτικό από την πολιτική και επιχειρηματική διαφθορά. Χωρίς να μας νοιάζει ότι την ίδια ώρα η Ελλάδα ερήμωνε, έχανε εισοδήματα, ρευστότητα και αυτονομία, τα χρέη διογκώνονταν ανεξέλεγκτα και η κρίση ερχόταν με καλπασμό.

4. Οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι τα δανεικά της διαφθοράς θα ήταν επ’ άπειρον αγύριστα.

Και τι έγινε αν ήδη τα πληρώναμε διπλά και τριπλά;

Και τι έγινε που ξέραμε ότι με οικονομική και πολιτική απάτη μπήκαμε στο ευρώ;

Και τι έγινε που βλέπαμε ότι η περιφέρεια αδυνάτιζε συνεχώς προς όφελος του γιγαντισμού της Αθήνας;

Και τι έγινε που η εσωτερική παραγωγή καταστρεφόταν προς όφελος των υπηρεσιών, των αεριτζήδων και των διακομματικών διαχειριστών των κοινοτικών κονδυλίων;

Μας αρκούσε ο ρόλος του ντίλερ της δήθεν σταθερότητας και της πλαστής ευημερίας. Με ολίγη κριτική περί ανισομερούς κατανομής του υποτιθέμενου οφέλους από τη δολοφονική φούσκα.

5. Σχεδόν κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί αυξήσαμε το δημόσιο χρέος μας κατά 50% την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης, των μεγάλων έργων, των Ολυμπιακών Αγώνων, των μεγάλων «πρωτογενών πλεονασμάτων» της διακυβέρνησης Σημίτη.

6. Οι περισσότεροι ελάχιστα ανησυχήσαμε όταν ανάλογες επιδόσεις στην αύξηση του χρέους μας είχαμε στη διακυβέρνηση Καραμανλή. Προείχε το Βατοπέδι. Το δέντρο της ανέξοδης ηθικολογίας έκρυβε τοδάσος της επερχόμενης χρεοκοπίας.

7. Όταν ενέσκηψε η Τρόικα, μας απασχόλησαν κυρίως οι λεπτομέρειες. Το πολιτικό κουτσομπολιό. Εξαντλούσαμε την ενημέρωση τιμολογώντας τη δυστυχία και την εξαθλίωση των συνταξιούχων, των υπαλλήλων, των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και των απολυμένων. Ελάχιστα μας κινητοποίησε η ταχύτατη μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη κοινωνική έρημο, σε ένα εξαθλιωμένο προτεκτοράτο, σε μια δουλοπαροικία χρέους.

8. Οι ερμηνείες της κρίσης εκ μέρους των περινούστατων και πλουσίως αμειβόμενων αναλυτών των ΜΜΕ είναι, στην πλειονότητά τους, τραγικές. Για τους περισσότερους ήταν και είναι ζήτημα «μείγματος πολιτικής», «άδικης κατανομής των βαρών», «νεοφιλελεύθερου» καπρίτσιου, διαφθοράς του πολιτικού συστήματος.

9. Κατά συνέπεια, όταν ο κεραυνός της επαπειλούμενης πτώχευσης έπεσε πάνω μας, εύκολα ξορκίσαμε τις «διεφθαρμένες» συντεχνίες του ιδιωτικού τομέα, τους «τεμπέληδες» υπαλλήλους του Δημοσίου, τα λαμόγια τους πολιτικούς και τις μίζες τους.

10. Τώρα όμως το ευρωσύστημα, στο οποίο είχαμε επενδύσει την πλαστή ευημερία μας, χρεοκοπείσυμπαρασύροντας σχεδόν όλες τις χώρες και τους λαούς της Ευρώπης. Απειλώντας ακόμη και την ανεξαρτησία τους.

Με ποιον είμαστε;

Η πολιτική της απάνθρωπης λιτότητας και του γενικευμένου ξεπουλήματος μας αγγίζει όλους, χωρίς τίποτενα δείχνει ότι υπάρχει φως στο τέλος αυτής της καταστροφικής διαδρομής.

● Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων πλησιάζει.

● Η οικονομία πεθαίνει και η δυστυχία εξαπλώνεται ραγδαία.

● Το πολιτικό σύστημα τρίζει.

● Η ενημέρωση ζει μαύρες μέρες με καταρρακωμένη την αξιοπιστία της.

● Ο ελληνικός λαός είναι επί της ουσίας απληροφόρητος για όσα τον περιμένουν. Και νιώθειεξαπατημένος. Επί της ουσίας μάς έχει ήδη απαξιώσει.

● Εμείς, ως δημοσιογράφοι, βρισκόμαστε σε πλήρη σύγχυση.

Για πολλά χρόνια συνδέσαμε το επάγγελμά μας με τη φήμη, την εξουσία και τον πλουτισμό. Έστω κι αν αναλογικά λίγοι τα κέρδισαν. Αυτό έβλεπαν σ’ εμάς και οι νεότεροι που έκαναν τη δημοσιογραφία στόχο επαγγελματικής αποκατάστασης.

Τώρα όμως ολόκληρη η ψευδέστατη κατασκευή γκρεμίζεται. Το έδαφος χάνεται κάτω από τα πόδια μας. Ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας είναι ελάχιστος. Κι εμείς υποχρεούμαστε να απαντήσουμε στην ερώτηση που η κοινωνία μας θέτει όλο και πιο επιτακτικά: Με ποιον είμαστε;

Το μέλλον μας, ως δημοσιογράφων και ως πολιτών, θα κριθεί από την απάντησή μας…

* [Το κείμενο αυτό ήταν η εισήγηση του συντάκτη του στην ημερίδα που διοργάνωσαν, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011, τα εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών, Οπτικοακουστικό και Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών με γενικό τίτλο: «Η επικοινωνία στο απόσπασμα: Κρίση, παραπληροφόρηση, απολύσεις στα ΜΜΕ»]
πηγή

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Συνεταιρισμός "Αλληλέγγυο": Αγροτικά προϊόντα σε τιμές «χωραφιού» στο κέντρο της Αθήνας.

Πολύ σημαντική είδηση απο το Tsantiri  

 

Ένας ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο κέντρο της Αθήνας [Διαδώστε]

«Με τιμές «χωραφιού» από τα χέρια των αγροτών απευθείας στους καταναλωτές!»

Αύτό είναι το σύνθημα του πρώτου Προμηθευτικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «Αλληλέγγυον», που πρόκειται να λειτουργήσει στην Αθήνα, πουλώντας ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ελληνικά είδη διατροφής. Ο συνεταιρισμός δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο δίκτυο, που θα αναδεικνύει την ανθρώπινη εργασία μέσα από τη συνεργασία, την ισοτιμία, απαλλαγμένο από κάθε είδους εκμετάλλευση.

Προϊόντα όπως φασόλια, ρύζι, πατάτες, λεμόνια, πορτοκάλια, τραχανάς, χυλοπίτες, τσίπουρα, κρασιά, βιολογικά τρόφιμα, θα μπαίνουν στο καλάθι της νοικοκυράς απευθείας σε τιμές που θυμίζουν χωριό. Και όχι μόνο. Οι καταναλωτές θα μπορούν να φέρνουν και να ανταλλάσσουν χωρίς χρήματα τις δικές τους παραγωγές με προϊόντα από το «Αλληλέγγυον».

Η ιδέα δεν είναι καινούρια, έχει εφαρμοσθεί σε αρκετές χώρες, που βίωσαν την άγρια κερδοσκοπία των πολυεθνικών, την εκμετάλλευση του αγρότη και την καταστροφή της εγχώριας παραγωγής.

Οι άνθρωποι του συνεταιρισμού επέλεξαν ένα κομβικό σημείο για να εξυπηρετεί τόσο τους κατοίκους της Αττικής όσο και τους αγρότες της περιφέρειας. Βρίσκεται στη περιοχή του Κολωνού στο σταθμό Λαρίσης και του μετρό στην οδό Αγίας Σοφίας 50 και Διδυμοτείχου.
«Τέρμα οι μεσάζοντες και η κερδοσκοπία, η κρίση χρειάζεται συλλογικότητα» τόνισε ο Γ. Γαλανόπουλος, υπεύθυνος λειτουργίας του εγχειρήματος.

«Σκοπός μας είναι αυτές τις σκοτεινές ημέρες να μην πεινάσει κανείς. Τα νοικοκυριά των αστικών κέντρων θα γνωρίσουν τους απλούς καθημερινούς έλληνες αγρότες και τη σοδειά τους. Θα κοπεί ο δρόμος στους «μαυραγορίτες», που «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» στην περίπτωση που η χώρα μπει στον εκβιασμό του διατροφικού εφιάλτη».

Οι διαδικασίες άρχισαν τον Σεπτέμβριο από έλληνες αγρότες και πέρασαν μέσα από συμπληγάδες μέχρι να ετοιμαστεί το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα καταστατικό, καθώς σκόνταφτε στον αθέμιτο ανταγωνισμό: «Σκοπός είναι να καταργηθεί ο μεσάζοντας χονδρέμπορας που κερδοσκοπεί τετραπλασιάζοντας την τιμή, με αποτέλεσμα η τιμή στα προϊόντα να ανεβαίνει κατακόρυφα. Τα φασόλια Πρεσπών πουλιούνται 8 ευρώ στα σουπερμάρκετ, στη Βαρβάκειο το χύμα κοστίζει 7 ευρώ, εμείς θα τα πουλάμε τρία. Οι επιχειρηματίες για να πετύχουν καλύτερες τιμές εισάγουν λεμόνια που στοιχίζουν 1,30 ευρώ το κιλό, εμείς έχουμε βρει λεμόνια που θα πουλάμε με 30 λεπτά. Το κέρδος μας αντιστοιχεί στην κάλυψη των λειτουργικών μας εξόδων και μόνο».

Παραγωγοί από Μυτιλήνη, Κρήτη, Κοζάνη, Ξάνθη είναι έτοιμοι να συμμετέχουν με τα προϊόντα τους. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ανοίξουν στη περιοχή τους «Αλληλέγγυο».

Η Ευρυδίκη έχει έρθει να γραφεί στη λίστα με τους εθελοντές και ανυπομονεί να πιάσει δουλειά: «Θα δουλεύω και Κυριακή εθελοντικά. Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να ξαναμπούν στα σπίτια μας. Ο αγρότης που πετούσε την παραγωγή του στη χωματερή πρέπει να γλιτώσει από την αφαίμαξη του χονδρέμπορα».

ΠΗΓΗ: enet.gr