Ο Στανός (Χαλκιδικής) και πάλι στο εδώλιο.
Στις 15 Απριλίου (ύστερα από αναβολή της δίκης 16-6-09) απολογούνται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής 11 κάτοικοι του Στανού οι οποίοι κατηγορούνται από τους ιδιοκτήτες του χυτηρίου ανάκτησης μολύβδου ότι τέλεσαν τις παρακάτω πράξεις:
1.Συκοφαντική δυσφήμηση
2.Απειλή κατά συρροή
3.Εξύβριση κατά συρροή
Από πότε όμως είναι αξιόποινη πράξη η ανησυχία των κατοίκων για το μέλλον του τόπου τους και το δικαίωμά τους για ένα καθαρό περιβάλλον;
Αλλά ας θυμηθούμε τα γεγονότα από την αρχή.
Σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από το Στανό εγκαταστάθηκε εδώ και μερικά χρόνια το Χυτήριο Ανάκτησης Μολύβδου από παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΒΑΦΕΙΑΔΗ & ΣΙΑ Ο.Ε».
Από την αρχή η εγκατάσταση του εργοστασίου προκάλεσε την ανησυχία των κατοίκων αφού τα απόβλητα – υγρά , στερεά και αέρια- από τέτοιου είδους χυτήρια είναι από τα πλέον τοξικά και εξαιρετικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Αν ο μόλυβδος εισχωρήσει στον οργανισμό του ανθρώπου, δύσκολα αποβάλλεται, έχει συσσωρευτική δράση και προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στο νευρικό σύστημα, υψηλή πίεση του αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, παθήσεις των νεφρών, στειρότητα, αποβολές κ.λ.π. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά και οι Στανιώτες έχουν πολλά παιδιά αφού κατέχουν μία από τις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα.
Επιπλέον η δραστηριότητα χωροθετείται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, αφού βρίσκεται στην Γ΄ ζώνη της συνθήκης Ramsar που αφορά τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, ενώ πολύ κοντά υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, βιολογικές καλλιέργειες σιτηρών και καταφύγια θηραμάτων.
Αρχικά οι κτηνοτρόφοι που έχουν τις μονάδες τους περιμετρικά του χυτηρίου, κατήγγειλαν την εταιρεία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Όμως, όχι μόνο δε δικαιώθηκαν, αλλά βρέθηκαν και κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή εξέφρασαν την ανησυχία τους.
Όμως μέσα από μια σειρά γραφειοκρατικών ενεργειών και χάρη στην αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, η εταιρεία κατάφερε να προσπεράσει τις όποιες αντιδράσεις και να πάρει την πολυπόθητη γι΄ αυτήν άδεια λειτουργίας.
Αργότερα η εν λόγω επιχείρηση υπέβαλε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για μηχανολογική και κτιριακή επέκταση , ώστε να αυξήσει την παραγωγή της από 2 τόνους μολύβδου την εβδομάδα σε 10 τόνους την ημέρα!!!
Η κινητοποίηση των κατοίκων ήταν άμεση και δυναμική με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί η επέκταση. Ταυτόχρονα γίνεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αναστολή της άδειας λειτουργίας του χυτηρίου που δόθηκε από τη Νομαρχία και στις 6/6/2007, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διέταξε προσωρινά «την αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων μέχρι την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής».
Στις αρχές Μαΐου του 2007 οι κάτοικοι του Στανού οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του χωριού στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Νομαρχίας, ο Δήμαρχος Αρναίας, ο Δήμαρχος Μαδύτου, εκπρόσωποι οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς και κάτοικοι του Δρακόντειου Λαγκαδά όπου λειτουργούσε το χυτήριο πριν εγκατασταθεί στο Στανό. Όλοι τους στήριξαν τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων και δεσμεύτηκαν για μια ακόμη φορά ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να απομακρυνθεί το χυτήριο από το Στανό.
Μια μέρα πριν την εκδήλωση, κάτοικοι του χωριού πήγαν να αναρτήσουν πανό στον επαρχιακό δρόμο κοντά στο χυτήριο. Όμως οι ιδιοκτήτες του χυτηρίου ενοχλημένοι προσπάθησαν να τους τρομοκρατήσουν φωνάζοντας την αστυνομία στην οποία δήλωσαν ψευδώς ότι απειλήθηκε η ζωή τους και η περιουσία τους. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση και πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο χυτήριο.
Όσο για τη συκοφαντική δυσφήμηση, εκτός από τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα λεγόμενα των κατοίκων, τίθεται το απλό ερώτημα: Έστω ότι δεν υπήρχε χώρος, όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες, να εγκατασταθούν στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, μπορεί ο καθένας να στήνει μια τέτοια βιομηχανία σε μια καθαρά αγροτική περιοχή δίπλα σε κτηνοτροφικές μονάδες και βιολογικές καλλιέργειες, δίπλα σε ένα χωριό με τόσα παιδιά, μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή;
Αυτά είναι τα «εγκλήματα» για τα οποία θα απολογηθούν οι κάτοικοι του Στανού!!!
Όμως στη θέση των 11 κατοίκων, οι οποίοι επιλέχτηκαν τυχαία από τους ιδιοκτήτες ανάμεσα από όλους τους κατοίκους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, έπρεπε να καλέσει ο εισαγγελέας όλους αυτούς τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες που επέτρεψαν να εκδοθεί η άδεια του χυτηρίου.
Δεν μπορεί να διασύρεται ένα ολόκληρο χωριό γιατί εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του τόπου του και το δικαίωμά του για ένα καθαρό περιβάλλον.
Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να φιμώσουν τους κατοίκους του Στανού;
Οι κάτοικοι του Στανού
Οι παρακάτω σύνδεσμοι αφορούν την συνέχεια της υπόθεσης.
- Νοιαζόμαστε για τον τόπο μας, είμαστε ένοχοι;
- Και οι 11 είναι ΑΘΩΟΙ!
ΥΓ. Το υλικό έφθασε σε εμένα, από έναν φίλο που πονάει τον τόπο του.
ΑΠΟ ΤΟ BLOG : Ο νοων...νοείτω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου