Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Με πετρέλαιο στα 200 δολάρια το PSI δεν έχει και τόση σημασία


Ένα από τα μεγαλύτερα και τραγικότερα λάθη που έκανε και συνεχίζει να κάνει η Τρόικα και η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση που την ακολουθεί πιστά είναι η άρνηση να λάβει υπόψην στις προβλέψεις τους εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά την έκβαση οποιασδήποτε προσπάθειας της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την κρίση. Μία από τις παραμέτρους που δεν υπολογίστηκε στο Μνημόνιο 1 και αναγκάστηκε το ΔΝΤ να παραδεχτεί ότι επηρέασε πολύ την εξέλιξη του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η αύξηση των τιμών πετρελαίου. Στην υπογραφή του Μνημονίου το πετρέλαιο ήταν κοντά στα 65 δολάρια και λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε στα 120.

Μετά από την αποτυχία του Μνημονίου 1 και γενικότερα κάθε προγράμματος της Τρόικας για την Ελλάδα το νέο στοίχημα είναι το PSI. Αν πετύχει με ονειρεμένο τρόπο θα φέρει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 αν ζούμε μέχρι τότε για να το δούμε να συμβαίνει. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι με ποια τιμή πετρελαίου γίνεται αυτή η πρόβλεψη; Στα 120 δολάρια, στα 100 ή χαμηλότερα; Και τί θα γίνει αν η τιμή του πετρελαίου σκαρφαλώσει στα 150 ή στα 200 δολάρια; Θα είναι και πάλι το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ή θα βρίσκεται στο 180% αφού η ελληνική οικονομία θα έχει βουλιάξει από τις διαδοχικές υφέσεις;
Σενάριο για την περίπτωση αύξησης των τιμών πετρελαίου υπάρχει ή μήπως η χώρα ποντάρει πια στα δικά της πετρέλαια τα οποία επί δεκαετίες οι πολιτικοί ορκίζονταν πως δεν είχε και τώρα ξαφνικά αρχίζουν να ξεφυτρώνουν κοιτάσματα λες και βρισκόμαστε στο Τέξας του 1900.

Η επιπολαιότητα και η προχειρότητα των προβλέψεων της Τρόικας κάνει το ελληνικό δημόσιο να μοιάζει με τη ΝΑΣΑ. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον για το καλό της Ελλάδας ότι και οι προβλέψεις ειδικών στον τομέα ενέργειας θα είναι τόσο κακές όσο αυτές της Τρόικας γιατί αν ισχύσει το αντίθετο τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Αλάσκα που δημοσιεύτηκε μόλις, οι τιμές πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια προκαλώντας αύξηση των τιμών στο φυσικό άεριο στα 10 δολάρια. Αυτό θα κάνει την Κύπρο πλούσια αν προλάβει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα της αλλά θα προκαλέσει καταστροφή στην Ελλάδα εκτός και αν προλάβει να εκμεταλλευτεί τα δικά της, όταν επιβεβαιωθούν επισήμως (επιτέλους).
Αυτό που έχει σημασία είναι πως καμία πρόβλεψη για το PSI, το χρέος ή οτιδήποτε άλλο δεν έχει νόημα αν δε ληφθούν υπόψη βασικές παράμετροι όπως το πετρέλαιο και αν δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια. Η ελληνική κυβέρνηση απλά ονειροβατεί και αυταπατάται αν πιστεύει ότι με τους πρόχειρους και επικίνδυνους υπολογισμούς της θα βοηθήσει τη χώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου