Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Θα γίνει στάση πληρωμών τον Μάρτιο;

Απο το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών όπου και το σχόλιο:

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί το πρόγραμμα πληρωμών των ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που η επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας δεν εκταμιευτεί όπως είναι προγραμματισμένο τον Μάρτιο, αλλά με καθυστέρηση τριών μηνών.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Olivier Bailly, αν η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους, θα ακολουθήσουν καθυστερήσεις στις επόμενες δόσεις του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Ενδεικτικό ήδη του κλίματος είναι το γεγονός ότι η επόμενη δόση των 5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αν και ήταν προγραμματισμένο για το Δεκέμβριο του 2011 θα εκταμιευτεί τελικά το Μάρτιο του 2012. Η δόση των 10 δισ. ευρώ την οποία θα λάμβανε η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2011, θα εκταμιευτεί τον Ιούνιο. Η προοπτική αυτή απειλεί να τινάξει στον αέρα την πληρωμή του ομολόγου της Ελλάδας το Μάρτιο, ύψους 14,4 δις. ευρώ...

Βέβαια, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν η αποστολή του Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πρόοδο, τότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί και η δόση του Μαρτίου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να επιδοθεί στο κυνήγι της 7ης σούπερ δόσης των 89 δισ. ευρώ (συνολικά από τα δύο πακέτα).
Η πρώτη... μάχη θα δοθεί στις 15 Ιανουαρίου και η τελική στις 20 Μαρτίου οπότε το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 14,4 δισ.ευρώ. Εάν δεν έχουν ληφθεί, ήδη, τα 89 δισ. ευρώ η χρεοκοπία είναι δεδομένη και ο κίνδυνος εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, ορατός.
Σε αυτή την προοπτική είναι απαραίτητα πέντε βήματα. Πρώτον το κούρεμα του χρέους, δεύτερον η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης (Νέο Μνημόνιο), τρίτον μέτρα για τον περιορισμό του ελλείματος, τέταρτον «ψαλίδισμα» των επικουρικών συντάξεων και πέμπτον ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα αφορούν το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ και όχι τη νέα δανειακή σύμβαση, σχολιάζει ανώτατη κυβερνητική πηγή.
 
Απο Bankingnews

____________________________________________________________

δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν η Ελλάς κινδυνεύει να μην πάρει την 7η εκταμίευση του δανείου Ι αλλά έχει εξασφαλισμένη τη 1η εκταμίευση του δανείου ΙΙ...
η κοινή λογική λέει ότι δεν πρόκειται να είναι εύκολα...

αλλά ας πάμε στο ομόλογο Μαρτίου, πως ακριβώς θα πληρωθεί; με κουμπιά;

οι πηγές χρηματοδότησής του θα είναι:
μειωμένα δημόσια έξοδα
μη πληρωμἠ προμηθευτών δημοσίου
έκδοση εντόκων Δημοπρασία 6μηνών εντόκων γραμματίων την Τρίτη για €1.25δισ, στις οποίες θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι έχουμε και ακόμα €9,4 λήξεις
αποκρατικοποιήσεις
τα €5 της επόμενης δόσης
θα μαζευτούν;
η κοινή λογική λέει ότι για να πληρωθεί αυτό το ομόλογο είχαν προσχεδιάσει να παρθεί λίγο πριν η δόση των 10δισ., οπότε τα 5 δεν φτάνουν

αλλά από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχει ξεφυτρώσει ένα νέο φρούτο που λέγεται "έκδοση χρήματος από την ΤτΕ" ή αλλιώς ELA, το οποίο αγνοούμε σήμερα που θα έχει πάει, απλά ξέρουμε ότι στην Ιρλανδία είναι σε επίπεδα €70δισ.?

συνεπώς, δείχνει ότι γίνεται
αλλά ο μοχλός πίεσης θα είναι πολύ μεγάλος διότι υπάρχει διαπραγμάτευση και πρέπει οι περισσότεροι να μασήσουν...

και θα μασήσουν...

1 σχόλιο: