Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κυβερνούν τον κόσμο 147 εταιρείες!


Ποιος κυβερνά τον κόσμο; Το κλασικό και σχεδόν γραφικό αυτό ερώτημα, που σε κάθε εποχή δέχεται διαφορετικές απαντήσεις, έχει την απάντησή του και στις μέρες μας: μόλις 147 επιχειρήσεις! Μπορείτε να απαντήσετε και 737 επιχειρήσεις, καθώς οι 147 πρώτες ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι 737 (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι 147) ελέγχουν το 80% της οικονομίας του πλανήτη! Είναι απίστευτη πραγματικά η συγκέντρωση του κεφαλαίου και η αλληλοδιασύνδεση των κολοσσιαίων επιχειρήσεων που κυριαρχούν στην υδρόγειο.

Οι πάντες υπέθεταν ισχυρότατη συγκέντρωση ελέγχου, αλλά τέτοιο πράγμα, μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις αλληλοδιαπλεκόμενες να έχουν συμμετοχή σε εταιρείες που εκπροσωπούν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας από πλευράς κύκλου εργασιών, κανένας δεν το φανταζόταν. Γι' αυτό και έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο, αίσθηση και συζητήσεις η πρωτοποριακή μελέτη τριών Ελβετών ερευνητών του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, που αποκάλυψε τα στοιχεία αυτά.

Ο Τζέιμς Γκλάτφελντερ, ο Στέφανο Μπατιστόν και η Στεφανία Βιτάλι, ειδικοί στα σύνθετα δίκτυα, ανέλαβαν ένα εξαιρετικής σημασίας και τεράστιου όγκου δουλειάς έργο. Αντλησαν τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του ΟΟΣΑ για τις επιχειρήσεις (Οτβίς) για το έτος 2007, το οποίο τότε περιλάμβανε στοιχεία για 37 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο (σήμερα περιλαμβάνει 44 εκατομμύρια εταιρείες).

Από αυτά τα 37.000.000 ξεχώρισαν 43.060 επιχειρήσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στα κριτήρια που θέτει ο ΟΟΣΑ για να οριστούν ως πολυεθνικές. Από εκεί και πέρα άρχισε η κοπιαστική και πρωτότυπη δουλειά των ερευνητών: ερεύνησαν τι ποσοστό συμμετοχής έχει η καθεμιά από τις μεγάλες αυτές επιχειρήσεις παγκόσμιας κλίμακας σε άλλες επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες.

Εκπληκτοι διαπίστωσαν ότι κάθε μία από αυτές τις 43.000 επιχειρήσεις είχε κατά μέσο όρο πακέτα μετοχών (όχι πλειοψηφικά, εννοείται) σε άλλες 20 επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας! Η αλληλοδιαπλοκή μεταξύ τους δηλαδή ήταν τεράστιας έκτασης, πέρα φυσικά από τις μετοχές εταιρειών μικρότερου μεγέθους που κατείχαν και οι οποίες αποκάλυψαν ένα δίκτυο 600.000 αλληλεξαρτώμενων εταιρειών.

Η περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων αυτών έφερε στο φως τις 147 προαναφερθείσες επιχειρήσεις (τα τρία τέταρτα των οποίων ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με πρώτη στον κόσμο τη βρετανική τράπεζα Μπάρκλεϊς) που εκπροσωπούν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Διαπιστώνεται έτσι η ύπαρξη «μιας οικονομικής υπερ-οντότητας στο παγκόσμιο δίκτυο των μεγάλων εταιρειών», όπως επισημαίνουν οι Ελβετοί ερευνητές.

Η αλληλοδιασύνδεση αυτών των πανίσχυρων επιχειρήσεων ενισχύεται ακόμη περισσότερο από δάνεια που χορηγούν η μία στην άλλη, από ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και από άλλα υψηλού κινδύνου χρηματοοικονομικά προϊόντα εντελώς αδιαφανή.

Το πολύ σημαντικό όμως στοιχείο επίσης είναι ότι αυτή η στενότατη αλληλοδιασύνδεση αυξάνει τρομερά τους κινδύνους μετάδοσης σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, γιατί «σε άσχημες εποχές οι επιχειρήσεις εμφανίζουν ταυτόχρονα προβλήματα» και έτσι δρουν άκρως αποσταθεροποιητικά για το σύστημα.

Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα το φθινόπωρο του 2008 με την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Λίμαν Μπράδερς. Ετσι εξηγείται γιατί η χρεοκοπία μίας και μόνης τράπεζας (34ης στη λίστα των Ελβετών ερευνητών το 2007) πυροδότησε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση - ακριβώς λόγω της ισχυρότατης αλληλοδιασύνδεσης αυτών των γιγαντιαίων επιχειρήσεων.

Η μελέτη των ερευνητών του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης δεν μετράει φυσικά την τρομερή πολιτική ισχύ που δίνει σε αυτές τις 147 εταιρείες η κολοσσιαία οικονομική τους δύναμη. «Στις ΗΠΑ κατόρθωσαν πάνω απ' όλα οι πρώην συνεργάτες της τράπεζας Γκόλντμαν Σαξ που βρίσκονται στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Κογκρέσο καθώς και οι λομπίστες της Γουόλ Στριτ να εμποδίσουν κάθε πραγματικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα... Επίσης στην Αγγλία, στην Ελβετία ή στη Γερμανία πολύ λίγα έχουν γίνει στο θέμα αυτό», έγραφε η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ».


Σκάνδαλο
Αντί για φόρους επιδοτήσεις

Ισχύς χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα δεν σημαίνει τίποτα στην εποχή μας. Γι' αυτό και οι κολοσσιαίες επιχειρήσεις που προαναφέραμε δεν πληρώνουν ουσιαστικά φόρους. Οπως γράφουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η Τζένεραλ Ελέκτρικ για παράδειγμα, με κέρδη μέσα στις ΗΠΑ το 2010 ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όχι μόνο δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο φόρο, αλλά πήρε κι από πάνω προνομιακές επιδοτήσεις τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων! Σκανδαλώδες, αλλά συνηθισμένο πλέον. Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι στις ΗΠΑ της δεκαετίας του 1950, το κράτος εισέπραττε από τις επιχειρήσεις το 30% των εσόδων του, ενώ το 2009 εισέπραξε μόλις το... 6,6%! Τώρα τα κράτη «γδέρνουν» φορολογικά τους πολίτες τους. Οι εταιρείες κάνουν πάρτι.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αυτόν τον Κουβέλη, ποιός τον προωθεί?

 Άκου 2ο ή 3ο κόμμα η Δημ.Αρ.....!


Με το ζόρι να πιστέψουμε οτι ο Κουβέλης παίρνει 13%!


ΕΤΟΙΜΟ τον έχουνε για καβάτζο-πρωθυπουργό...


Μια χαρά θα τους κάτσει...


Μελιστάλαχτος, χαμηλών τόνων, "καλό παιδί", καλλιεργημένο και πρόθυμο να συμμαχήσει με όλους....

Ελπίζω να μη ψαρώσει ο κόσμος και να ψηφίσει αυτόν που βρήκε να διασπάσει την αριστερά ακριβώς την ώρα που η ενότητα της ήταν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Μονο κάτι απελπισμένοι πασόκοι που ντρέπονται να ξαναψηφίσουν πασοκ, θα τον ψηφίσουν για να πούνε οτι είναι "προοδευτικοί"....

Ήδη άρχισαν οι συνεργασίες του με πρώην πασοκους..


Μαύρο στο ΠΑΣΟΚ Νο.2.



Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Τα στατιστικά μούφα. Τί έγινε.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΩΣ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ

ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ!!!

 

Ο ΓΑΜΑΠ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΝΟΜΟΥΣ

ΤΟ ΜΕΓΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΗΡΩΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΠΟΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ… Tην είδηση βόμβα της ημέρας την έδωσε η Ιωάννα Μάνδρου. Επικαλέστηκε ανώτατες δικαστικές πηγές ότι η δικογραφία για την ΕΛΣΤΑΤ δεν θα διαβιβαστεί στη Βουλή! Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα την επιστρέψει τον εισαγγελέα… Πεπόνη με το αιτιολογικό ότι χρειάζονται επιπλέον στοιχεία για να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες. Εάν συμβεί αυτό θα έχουμε άλλες περιπέτειες στο δικαστικό σώμα, εκτιμά το http://fimotro.blogspot.com/
Πάντως ψηλά κρατήθηκε το θέμα με τη δικογραφία για την ΕΛΣΤΑΤ και σήμερα από το Mega. Τα δύσκολα ανέβηκε να βγάλει ο Π. Τσίμας. Τα έριξε και στην κυβέρνηση Καραμανλή και στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ειδικά στην τελευταία για τις προειδοποιήσεις που είχε λάβει από τα… χτυπήματα των κερδοσκόπων.  Δεν ανέφερε ότι τα προκάλεσε ο ΓΑΜΑΠ και ΣΙΑ  μιλώντας για “χρεωκοπία”, “τιτανικό” και για “λαό τεμπέληδων”…. Το ζήτημα βεβαίως είναι πως και γιατί βρεθήκαμε στο Μνημόνιο. Αυτό είναι το θέμα. Και εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για δόλια αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων προκειμένου να μπούμε σε αυτό. Παρά την προσπάθεια του Πρετεντέρη να ακυρώσει την προσπάθεια των εισαγγελέων, η δικογραφία αποτελεί δικονομικό γεγονός, ασχέτως αν επεστράφει…
Πάντως αποδόμηση του καθεστώτος έκανε και ο “αρχιερέας” του φυσικά με τον τρόπο του, δηλαδή με το μαλακό. «Το μνημόνιο συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση».

«Οι συντάκτες του Μνημονίου είχαν παραλείψει επίσης να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης, θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις ?   Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος», απεφάνθει ο Σημίτης.
Αντιθέτως ως «επικίνδυνη για τη χώρα» – θέλει να πει για το τομάρι της και των υπόλοιπων κατοχικών λαμογίων -  βλέπει η Άννα η Μπίλντεμπεργκ, την υπόθεση της διαβίβασης στο Άρειο Πάγο της δικογραφίας για την ΕΛΣΤΑΤ με στόχο να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων για το φούσκωμα των στοιχείων του ελλείμματος… του 2009. Ο λόγος ότι πηγαίνει κατευθείαν στο γιωργάκη, ο οποίος όμως πρέπει να παραμείνει στο απυρόβλητο, ως αρχισυμμορίτης, για να μην αρχίσει το “ξήλωμα στο πουλόβερ” !… Αλλωστε, ”αν πειραχθεί θα γίνει μακελειό”, όπως δήλωσε χθες η κατοχική μαϊμού Λοβέρντο….

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Αναλυτικά, τι περιλαμβάνει η δικογραφία που έχει τρομάξει τα καθάρματα ΓΑΜΑΠ και ΣΙΑ και ανάλυση των επιπτώσεων στην πολιτική συγκυρία γράφει η  Σοφία Βούλτεψη  ΕΛΣΤΑΤ: Το ψέμα και το θράσος


ΠΗΓΗ: ΝΕΩΤΕΡΑ ΝΕΑ 

Για το αρχείο της Ιστοριας.
 

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΚΚΕ εναντίον Καζάκη.Γιατί;

Η ανάρτηση στο πολύ καλό ιστολόγιο Θραξ Αναρμόδιος, με πολύ εύστοχα σχολία, (όπως το σχόλιο που την ακολουθεί). 

Ο Ριζοσπάστης ειρωνεύεται τον Δ. Καζάκη: “Το πρόβλημα δε βρίσκεται στον καπιταλισμό, στα τεράστια κέρδη, αλλά στην εθνική απελευθέρωση, ώστε όλοι οι Ελληνες, καπιταλιστές και εργάτες μαζί να ανοικοδομήσουν την Ελλάδα”


Το παρακάτω δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης είναι απάντηση-κριτική στην ομιλία του Δημήτρη Καζάκη, στο Πολεμικό Μουσείο, στις 14 Ιανουαρίου 2012, στην ημερίδα που οργάνωσε η Εστία Πατερικών Μελετών με θέμα “Τα αίτια της κρίσεως στην Ελλάδα και προτάσεις για την υπέρβασή της” και όπου εκτός από τον Δημήτρη Καζάκη μίλησαν και αρκετοί επιστήμονες και ιερείς.

Με το «κομβοσχοίνι» και το… θείο έλεος
Ο Δημήτρης Καζάκης είναι κατά το βιογραφικό του «οικονομολόγος – αναλυτής με επαγγελματική διαδρομή σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Ετσι εμφανίζεται σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, εμφανίζεται ανά την Ελλάδα σε διάφορες εκδηλώσεις για να «σώσει» το λαό από την κρίση. Δεν μπορούσε λοιπόν να λείπει, ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, από το πάνελ ημερίδας που οργάνωσε η «Εστία Πατερικών Μελετών», (εκκλησιαστική εστία), με θέμα την κρίση, και να αναπτύξει ανάμεσα σε διαφόρους ιερωμένους, «Πανοσιολογιότατους Αρχιμανδρίτες», που ανέπτυξαν θέματα όπως «Η εν Χριστώ πνευματική ζωή ως βασική προϋπόθεση υπέρβασης της κρίσεως», ή «Ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός: το κινδυνευόμενο και το προκείμενο», τη δική του άποψη για την «υπέρβαση της κρίσης», όπως ήταν το θέμα του στην ημερίδα.

Που κατέληξε και σε «πορίσματα – συμπεράσματα» τύπου: «(…) στην αντιμετώπιση της κρίσεως και στις προτάσεις για υπέρβασή της θεωρούνται σημαντικά (…) η αφύπνιση, η καταπάτηση του φόβου και η ανάκτηση γενναίου ρωμαίικου φρονήματος (…) η μετά δακρύων μετάνοια ενώπιον του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αυτό σημαίνει ιερά εξομολόγηση (…) και αδιάλειπτη προσευχή – επίκληση του ονόματος του Χριστού με το κομβοσχοίνι για να ελκύσουμε το θείο έλεος. Από κανένα στόμα κι από καμιά καρδιά να μη λείψει το “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με”»… 

Ο Δ. Καζάκης αφού είπε ότι η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο, έδωσε ως διέξοδο τη στάση πληρωμών στους δανειστές την έξοδο από την ΕΕ που θα κάνουν «νέοι μπουρλοτιέρηδες Παπαφλέσσες» γιατί «το καθήκον μας είναι βαθιά απελευθερωτικό».

Οχι απελευθερωτικό από την εκμετάλλευση, αλλά από την «κατοχή της τρόικας». Το πρόβλημα δε βρίσκεται στον καπιταλισμό, στα τεράστια κέρδη, αλλά στην εθνική απελευθέρωση, ώστε όλοι οι Ελληνες, καπιταλιστές και εργάτες μαζί να ανοικοδομήσουν την Ελλάδα! Φυσικά αυτή η διέξοδος θα είναι σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος του λαού.
Αυτός είναι ο Δ. Καζάκης. Που δηλώνει επίσης ότι έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στη συγκρότηση κάποιου «Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου» (Ε.ΠΑ.Μ.) και που αρθρογραφεί συχνά – πυκνά ενάντια στο ΚΚΕ, άρθρα που καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στο blog που διατηρεί.


——————-

Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

 
H Ελλάδα είναι χώρα φτιαγμένη για εμφυλίους. Μας πηδάνε τα τελευταία χρόνια (και δεν ανεφέρομαι στις λιτότητες) και ΔΕΝ προσπαθούμε να βρούμε κοινό παρονομαστή, μπας και πορευτούμε, αλλά πώς θα βγάλουμε το μάτι του άλλου. Ο Καζάκης έχει λογική, την παρουσιάζει με αρχή μέση και τέλος, τυχαίνει να συμφωνώ με τα περισσότερα από αυτά που λέει, ακόμη και με την Αλέκα ΜΠΟΡΩ να βρώ πράγματα που συμφωνώ (κάπου τα χαλάμε στα ιδιοκτησιακά) αλλά σημασία έχει ότι ΜΠΟΡΩ να βρώ κοινούς παρονομαστες με κάθε μη Καταζαφέρη. (Αυτός είναι Ο.Φ.Α)

Αν δεν μάθουμε να βρίσκουμε τι κοινό παρονομαστή έχουμε και εάν απλά αναλωνόμαστε σε χαρακτηρισμούς και ημιμάθειες, θα μας έχουν φεσωμένους εσαεί. Τι κατάρα, Θεέ μου!

 Έτσι ακριβώς...

Υ.Σ. Περισσότερα σχόλια στο Olympia  που το αναδημοσίευσε...

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Αυτοί κυβερνάν. Η σκηνή που τα λέει όλα.



O Patrick Bateman είναι ένας επιτυχημένος επενδυτικός σύμβουλος, σε μια απο τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες της Νεας Υόρκης. Έχει ενα υπερχλιδάτο διαμμέρισμα, μια όμορφη αρραβωνιαστικία, πολλά λεφτά και άψογο στυλ. Ο Patrick Bateman τα έχει όλα και αυτό φαίνεται. Έχει όμως και κάτι ακόμα, κάτι που δε φαίνεται και που φροντίζει να το κρύβει πολυ καλά απο τους συνεργάτες του και γενικότερα το οικείο του περιβάλλον. Μια αρρωστημένη και νοσηρή προσωπικότητα, ενα σκοτεινό και ψυχωτικό alter ego, που εμφανίζεται ξαφνικά και τότε αλίμονο σε όποιον βρεθεί μπροστά του....

Η περιγραφή απο το Blog CineStalmeni







Μια απο τις αγαπημένες μου σκηνές απο την ταινία American Psycho είναι αυτή όπου οι χρηματιστές συγκρίνουν τις εταιρικές τους κάρτες.
Λέει πολλά...
Δείτε την.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Θα γίνει στάση πληρωμών τον Μάρτιο;

Απο το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών όπου και το σχόλιο:

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί το πρόγραμμα πληρωμών των ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που η επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας δεν εκταμιευτεί όπως είναι προγραμματισμένο τον Μάρτιο, αλλά με καθυστέρηση τριών μηνών.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Olivier Bailly, αν η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους, θα ακολουθήσουν καθυστερήσεις στις επόμενες δόσεις του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Ενδεικτικό ήδη του κλίματος είναι το γεγονός ότι η επόμενη δόση των 5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αν και ήταν προγραμματισμένο για το Δεκέμβριο του 2011 θα εκταμιευτεί τελικά το Μάρτιο του 2012. Η δόση των 10 δισ. ευρώ την οποία θα λάμβανε η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2011, θα εκταμιευτεί τον Ιούνιο. Η προοπτική αυτή απειλεί να τινάξει στον αέρα την πληρωμή του ομολόγου της Ελλάδας το Μάρτιο, ύψους 14,4 δις. ευρώ...

Βέβαια, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν η αποστολή του Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πρόοδο, τότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί και η δόση του Μαρτίου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να επιδοθεί στο κυνήγι της 7ης σούπερ δόσης των 89 δισ. ευρώ (συνολικά από τα δύο πακέτα).
Η πρώτη... μάχη θα δοθεί στις 15 Ιανουαρίου και η τελική στις 20 Μαρτίου οπότε το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 14,4 δισ.ευρώ. Εάν δεν έχουν ληφθεί, ήδη, τα 89 δισ. ευρώ η χρεοκοπία είναι δεδομένη και ο κίνδυνος εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, ορατός.
Σε αυτή την προοπτική είναι απαραίτητα πέντε βήματα. Πρώτον το κούρεμα του χρέους, δεύτερον η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης (Νέο Μνημόνιο), τρίτον μέτρα για τον περιορισμό του ελλείματος, τέταρτον «ψαλίδισμα» των επικουρικών συντάξεων και πέμπτον ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα αφορούν το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ και όχι τη νέα δανειακή σύμβαση, σχολιάζει ανώτατη κυβερνητική πηγή.
 
Απο Bankingnews

____________________________________________________________

δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν η Ελλάς κινδυνεύει να μην πάρει την 7η εκταμίευση του δανείου Ι αλλά έχει εξασφαλισμένη τη 1η εκταμίευση του δανείου ΙΙ...
η κοινή λογική λέει ότι δεν πρόκειται να είναι εύκολα...

αλλά ας πάμε στο ομόλογο Μαρτίου, πως ακριβώς θα πληρωθεί; με κουμπιά;

οι πηγές χρηματοδότησής του θα είναι:
μειωμένα δημόσια έξοδα
μη πληρωμἠ προμηθευτών δημοσίου
έκδοση εντόκων Δημοπρασία 6μηνών εντόκων γραμματίων την Τρίτη για €1.25δισ, στις οποίες θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι έχουμε και ακόμα €9,4 λήξεις
αποκρατικοποιήσεις
τα €5 της επόμενης δόσης
θα μαζευτούν;
η κοινή λογική λέει ότι για να πληρωθεί αυτό το ομόλογο είχαν προσχεδιάσει να παρθεί λίγο πριν η δόση των 10δισ., οπότε τα 5 δεν φτάνουν

αλλά από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχει ξεφυτρώσει ένα νέο φρούτο που λέγεται "έκδοση χρήματος από την ΤτΕ" ή αλλιώς ELA, το οποίο αγνοούμε σήμερα που θα έχει πάει, απλά ξέρουμε ότι στην Ιρλανδία είναι σε επίπεδα €70δισ.?

συνεπώς, δείχνει ότι γίνεται
αλλά ο μοχλός πίεσης θα είναι πολύ μεγάλος διότι υπάρχει διαπραγμάτευση και πρέπει οι περισσότεροι να μασήσουν...

και θα μασήσουν...

Με πετρέλαιο στα 200 δολάρια το PSI δεν έχει και τόση σημασία


Ένα από τα μεγαλύτερα και τραγικότερα λάθη που έκανε και συνεχίζει να κάνει η Τρόικα και η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση που την ακολουθεί πιστά είναι η άρνηση να λάβει υπόψην στις προβλέψεις τους εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά την έκβαση οποιασδήποτε προσπάθειας της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την κρίση. Μία από τις παραμέτρους που δεν υπολογίστηκε στο Μνημόνιο 1 και αναγκάστηκε το ΔΝΤ να παραδεχτεί ότι επηρέασε πολύ την εξέλιξη του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η αύξηση των τιμών πετρελαίου. Στην υπογραφή του Μνημονίου το πετρέλαιο ήταν κοντά στα 65 δολάρια και λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε στα 120.

Μετά από την αποτυχία του Μνημονίου 1 και γενικότερα κάθε προγράμματος της Τρόικας για την Ελλάδα το νέο στοίχημα είναι το PSI. Αν πετύχει με ονειρεμένο τρόπο θα φέρει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 αν ζούμε μέχρι τότε για να το δούμε να συμβαίνει. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι με ποια τιμή πετρελαίου γίνεται αυτή η πρόβλεψη; Στα 120 δολάρια, στα 100 ή χαμηλότερα; Και τί θα γίνει αν η τιμή του πετρελαίου σκαρφαλώσει στα 150 ή στα 200 δολάρια; Θα είναι και πάλι το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ή θα βρίσκεται στο 180% αφού η ελληνική οικονομία θα έχει βουλιάξει από τις διαδοχικές υφέσεις;
Σενάριο για την περίπτωση αύξησης των τιμών πετρελαίου υπάρχει ή μήπως η χώρα ποντάρει πια στα δικά της πετρέλαια τα οποία επί δεκαετίες οι πολιτικοί ορκίζονταν πως δεν είχε και τώρα ξαφνικά αρχίζουν να ξεφυτρώνουν κοιτάσματα λες και βρισκόμαστε στο Τέξας του 1900.

Η επιπολαιότητα και η προχειρότητα των προβλέψεων της Τρόικας κάνει το ελληνικό δημόσιο να μοιάζει με τη ΝΑΣΑ. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον για το καλό της Ελλάδας ότι και οι προβλέψεις ειδικών στον τομέα ενέργειας θα είναι τόσο κακές όσο αυτές της Τρόικας γιατί αν ισχύσει το αντίθετο τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Αλάσκα που δημοσιεύτηκε μόλις, οι τιμές πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια προκαλώντας αύξηση των τιμών στο φυσικό άεριο στα 10 δολάρια. Αυτό θα κάνει την Κύπρο πλούσια αν προλάβει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα της αλλά θα προκαλέσει καταστροφή στην Ελλάδα εκτός και αν προλάβει να εκμεταλλευτεί τα δικά της, όταν επιβεβαιωθούν επισήμως (επιτέλους).
Αυτό που έχει σημασία είναι πως καμία πρόβλεψη για το PSI, το χρέος ή οτιδήποτε άλλο δεν έχει νόημα αν δε ληφθούν υπόψη βασικές παράμετροι όπως το πετρέλαιο και αν δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια. Η ελληνική κυβέρνηση απλά ονειροβατεί και αυταπατάται αν πιστεύει ότι με τους πρόχειρους και επικίνδυνους υπολογισμούς της θα βοηθήσει τη χώρα

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ντομάτες από το Βέλγιο, “Βουλγάρικα παντοπωλεία” και αραχτά κεφάλαια.


Σήμερα στην Β. Ελλάδα -κυρίως στις ακριτικές περιοχές πλησίον της Βουλγαρίας- λειτουργούν τα λεγόμενα Βουλγάρικα παντοπωλεία. Ο ιδιοκτήτης τους αγοράζει τα προϊόντα του από την Βουλγαρία που είναι εκτός Ευρωζώνης,  τα μεταφέρει στην Ελλάδα  και τα  πουλά σε τιμές πολύ χαμηλότερες των ελληνικών που φτιάχνονται και εμπορεύονται με τιμές ευρωζώνης plus ελληνική φορομπηχτική πολιτική. 

Η πίεση αυτή  καταλήγει στον αγρότη που αναγκάζεται να συμπιέσει τις τιμές  του ενώ το κράτος του αυξάνει, την φορολογία, τη ΔΕΗ, το πετρέλαιο, τιμωρώντας την εργασία  και την παραγωγή και όχι τα αραχτά (στο τόκο π.χ.) κεφάλαια.
  • Γιατί λοιπόν να μπει στον κόπο παράξει όταν εξ ορισμού θα μπει μέσα;
  • Πώς θα προχωρήσει σε επενδύσεις όταν για να πάρει χρήμα από τράπεζα θα πρέπει να  πάει στο γκισέ με καλάσνικωφ και κουκούλα;
  • Πως μπορεί να ανταγωνιστεί τον Βούλγαρο αν δεν ρίξει το βιοτικό του επίπεδο;
  •  Γιατί να μην στείλει το παιδί του  σε μια αλλη δουλειά αντί  να του μάθει  την τέχνη του αγρότη;

Ας δούμε το εξαιρετικό άρθρο του καθηγητή Κώστα Χρυσόγονου από το aixmi.gr

 Το νέο έτος ξεκίνησε με μια νέα επικοινωνιακή προσπάθεια να πεισθεί ο ελληνικός λαός για την αναγκαιότητα της συμμόρφωσης στις επιταγές των ξένων δανειστών. Άξια σχολιασμού είναι, ιδίως, όσα είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και προβλήθηκαν δεόντως από τα ΜΜΕ. Αυτός διαμήνυσε ότι η επιστροφή στην δραχμή, πέρα από τις αναμφισβήτητες τεχνικές της δυσχέρειες, θα είναι καταστροφική επειδή η χώρα είναι εξαρτημένη από τις εισαγωγές, τις οποίες δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει αν δεν διαθέτει ένα ισχυρό νόμισμα, όπως το ευρώ. «Ακόμα και τις ντομάτες τις εισάγουμε από το Βέλγιο», είπε σε μια αποστροφή της συνέντευξής του.
Ανακύπτουν τρία απλά ερωτήματα σε σχέση με τα παραπάνω. Πρώτο: Από πότε εισάγουμε τις ντομάτες από το Βέλγιο; Η απάντηση είναι ότι αυτό συνέβη μετά την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. Ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990 το ισοζύγιο τρεχουσών (εξωτερικών) συναλλαγών ήταν σχεδόν ισορροπημένο, με πλεονάσματα ή ελλείμματα που δεν ξεπερνούσαν το 2% του ΑΕΠ ετησίως. Τη δεκαετία του 2000, όμως, η ισορροπία ανατράπηκε πλήρως, με σταθερά διψήφια ποσοστά του ΑΕΠ έλλειμμα κάθε χρόνο. Δεύτερο: Είναι βιώσιμο να εισάγει η Ελλάδα ντομάτες από το Βέλγιο; Προφανώς όχι, είναι η απάντηση. Μια χώρα με περιορισμένη βιομηχανική υποδομή δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα καταφέρει να επιβιώσει στον στίβο του παγκόσμιου ανταγωνισμού, εισάγοντας όχι μόνο τα βιομηχανικά, αλλά ακόμη και τα αγροτικά προϊόντα που καταναλώνει. Τρίτο και κρισιμότερο: Πώς θα σταματήσουμε να εισάγουμε ντομάτες από το Βέλγιο; Μια απάντηση θα ήταν με το να αυξηθούν οι τιμές της βελγικής ντομάτας για τον καταναλωτή και έτσι να στραφεί προς την ελληνική, δίνοντας παράλληλα κίνητρο στους αγρότες μας να αυξήσουν την παραγωγή τους. Για να συμβεί αυτό, όμως, ο μόνος γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος είναι μάλλον η υποτίμηση και αυτή προϋποθέτει, δυστυχώς, την ύπαρξη εθνικού νομίσματος.

Η επιχειρούμενη, τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, «εσωτερική υποτίμηση» δεν αποδίδει (το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2011 θα είναι λίγο κάτω από το 10% του ΑΕΠ) μεταξύ άλλων επειδή μειώνει την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών σύμμετρα για ελληνικά και ξένα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ το ζητούμενο θα ήταν να μείνει κατά το δυνατόν ανέπαφη για τα ελληνικά.

Η Ελλάδα έχει υποστεί συντριπτική ήττα στον στίβο της παγκοσμιοποίησης την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να σωρεύσει ένα εξωτερικό χρέος που είναι αδύνατο όχι μόνο να αποπληρωθεί, αλλά ακόμη και να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Διαφαίνεται ότι θα αναγκασθεί να αποσυρθεί προσωρινά, προκειμένου να ανασυγκροτήσει την οικονομία της σε πιο ρεαλιστικές και στέρεες βάσεις. Με άλλες λέξεις, εάν δεν υπάρξουν δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα αναγκασθεί να αποχωρήσει από αυτή και να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Το ότι τούτο θα έχει δραματικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της είναι αναμενόμενο αλλά -από ό,τι φαίνεται- αναγκαίο, εφόσον θέλουμε να ανακτήσουμε μια μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάκαμψης. Η συνέχιση της εφαρμογής των αποτυχημένων συνταγών του Μνημονίου ισοδυναμεί με μια επιταχυνόμενη πλαγιολίσθηση προς την οικονομική καταστροφή και προς την κοινωνική έκρηξη. Η ελπίδα ότι θα μας σώσουν το ΔΝΤ και τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης είναι όχι μόνο φρούδα αλλά και επικίνδυνη, διότι -αντίθετα με τα χρέη προς ιδιώτες- τα χρέη προς κράτη και διεθνείς οργανισμούς δεν επιδέχονται ούτε επαναδιαπραγμάτευση ούτε δραχμοποίηση. Η κατάληξη θα είναι να εκποιήσουμε όλη τη δημόσια περιουσία και να μετατραπούμε σε εξαθλιωμένη νεοαποικία. Είναι μάλλον προτιμότερο να περάσουμε δύο ή τρία πολύ δύσκολα χρόνια και, στη συνέχεια, να επανέλθουμε σε ένα βιώσιμο για τα δεδομένα της οικονομίας μας και, πάντως, ανεκτό επίπεδο κατανάλωσης, όπως αυτό που υπήρχε ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, παρά να κατεδαφίσουμε την κυρίαρχη κρατική υπόσταση του ελληνισμού.

*Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Νομικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

ΠΗΓΗ