Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Μερικές ιδέες για να σώσουμε την Ελληνική Γη (και οικονομία). Το Πελίτι, το Slow Food και οι Ιταλοί

"Αντί να στενοχωριέσαι για το σκοτάδι άναψε ένα φως"

Αυτό είναι το moto της Εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ, της σημαντικότερης οργάνωσης στην Ελλάδα, στο θέμα της συλλογής, διάδοσης και διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων, τη διοργάνωση εξερευνητικών αποστολών, τη δωρεάν διανομή σπόρων σε καλλιεργητές, την ανταλλαγή Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, και γενικότερα την προώθηση της ιδέας της κοινότητας, και της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης,. Όπως λένε και οι ίδιοι στην ιστοσελίδα τους:

Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι' αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι γιa αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν.

Δε γνωρίζουμε τι είναι το καλό και τι το κακό. Δε γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα. Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος και ούτω καθεξής. Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές.

Το παρακάτω βίντεο, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τη δουλειά που γίνεται στην Εναλλακτική κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ.....





Η Terra Madre είναι η παγκόσμια συνάντηση της γαστρονομικής κοινότητας που ξεκίνησε από το κίνημα Slow Food στο Τορίνο της Ιταλίας το 2004. Δίνει την ευκαιρία σε μικρής κλίμακας αγρότες και παραγωγούς τροφίμων να συναντηθούν με μάγειρες, ακαδημαϊκούς και νέους ανθρώπους για να συζητήσουν πώς θα βελτιώσουν συνεργατικά τις διατροφικές συνήθειες και πώς θα παράγουν τρόφιμα με βιώσιμο, υγιεινό, καθαρό και δίκαιο τρόπο. Μετά την πρώτη εκείνη συνάντηση, πολλές άλλες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δράσεων που προωθούν την ανταλλαγή γνώσεων στον κόσμο.

Μια εκδήλωση "ομπρέλα" του κινήματος είναι η Terra Madre Day που φέτος γιοράζεται στις 10 Δεκεμβρίου σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί 919 εκδηλώσεις παγκοσμιώς και απο αυτές οι 310 αφορούν τη Νότια Ευρώπη. Δείτε τη Λίστα των εκδηλώσεων

Όπως θα δείτε σην Ελλάδα διοργανώνεται μόνο ...ΜΙΑ εκδήλωση (στο ΠΕΛΙΤΙ).


Είναι μάλλον γιατί δεν έχουμε αρκετά καλά προϊόντα....


(Πηγή)
Αντίθετα οι Ιταλοί που είναι μανούλες στο marketing των τοπικών τους προϊόντων, της Ιταλικής κουζίνας και του γαστρονομικού τουρισμού έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά...

Τα αποτελέσματα που φέρνουν είναι ορατά παντού. Ιταλικά εστιατόρια σε καθε γωνία, παρμεζάνα, προσιούτο, επσρεσσο, μαρτινι, μοτσαρελα, σαμπουκα, το τοπίο της Τοσκάνης κλπ κλπ έχουν κατορθώσει να είναι συνώνυμα της ποιότητας, της ιταλικής φινέτσας  του καλού - ποιοτικού φαγητού, της καλοπέρασης, της Dolce Vita κλπ κλπ.

Μέχρι και Μποτρίνι ήρθε για να μας διδάξει εστιατοριακή τέχνη στην τελική...

Απλά οι άνθρωποι καταλαβαν το αυτονόητο. Όταν έχεις μια χώρα με ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΦΥΣΗ που μπορεί να συνδυάσει τον πλούσιο πολιτισμό της, με τα ποιοτικά της αγροτικά προϊόντα, τότε τα κάνεις όλα ένα ΠΑΚΕΤΟ και τα προωθείς στις παγκόσμιες αγορές με την ταμπέλα ITALY ή HELLAS κοκ...

Δεν και πολλές οι χώρες που μπορούν να το κάνουν αυτό στην Ευρώπη.... Μόνο οι Μεσογειακές χώρες είναι σε αυτή τη θέση.

Και ειδικά εμείς εδω στην Ελλάδα έχουμε περισσότερους λόγους να το κάνουμε, μιας και οι πρώτες ύλες, τα προϊόντα και η ελληνική φύση είναι, πως να το κάνουμε, ποιοτικότερα των άλλων χωρών της Μεσογείου.


Άσχετα αν οι Ιταλοί πχ το λάδι που προβάλλουν ως Ιταλικό, το αγοράζουν απο έλληνες παραγωγούς και το αναμειγνύουν με δικό τους προκειμένου να ρίξουν τη οξύτητα του (το ίδιο κάνουν και οι Ισπανοί.....).

Ρωτήστε οποιονδήποτε ελαιοπαραγωγό στην Ελλάδα να σας πει ποιοί είναι οι χονδέμποροι που αγοράζουν τις ελληνικές ελιές...

Τα ελληνικά τρόφιμα όλο και πιο δύσκολα βρίσκουν θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ, που έχουν περάσει σε ξένες πολυεθνικές (οι πέντε μεγαλύτερες ελέγχουν το 50% της κατανάλωσης). Τα ελληνικά κοτόπουλα, για παράδειγμα, που είναι ακριβότερα και -συνήθως- καλύτερης ποιότητας από τα εισαγόμενα (μεγαλώνουν μέσα σε 60 ημέρες σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά που μεγαλώνουν σε 40 μέρες) δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα στην τιμή. Ακόμη και φασόλια και φακές, εν γένει όσπρια, έχουμε πάψει να καλλιεργούμε. Εισάγουμε πλέον τα πάντα. Ακόμη και αυτά που παράγουμε σε αφθονία. Πατάτες, κρεμμύδια, πορτοκάλια, φιστίκια, λάδι (δεκάδες χιλιάδες τόνους κάθε χρόνο). Εξάγουμε χύμα λάδι σε πολύ χαμηλή τιμή και το εισάγουμε ξανά, σε μίγματα, σε ιταλική ή ισπανική συκευασία, σε πολλαπλάσια τιμή. Η αγορά είναι ανοιχτή, δεν υπάρχει εξαγωγική στρατηγική, σχέδιο προώθησης των ελληνικών προϊόντων και κυριαρχεί αυτός που πουλάει φθηνότερα. (ΠΗΓΗ)


Για το τέλος ένα μάλλον θετικό νέο απο τη χώρα μας:
Ξανάρχονται τα συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ 

Να δούμε.

Θα κατορθώσουμε ΜΙΑ ΦΟΡΑ να δουλέψουμε συνεργατικά και να βάλουμε το συλλογικό συμφέρον πάνω απο το ατομικό (ή κομματικό);

Υπάρχουν και στην Ελλάδα φωτεινά παραδείγματα. (Βλέπε πχ τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου που παράγει τα μήλα ΖΑΓΟΡΙΝ).

(Επίσκεψη στον Συνεταιρισμό είχε κάνει και ο ο Δ Ν Τσίμας: Δείτε ΕΔΩ και την εκπομπή Αγρότες πέρα από τα μπλόκα)

Ή θα αφήσουμε την Ελληνική Γη, τους αγρότες και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στο έλεος των "αγορών".

Την Αγροτική Τράπεζα ήδη τη βλέπουν σα λουκούμι.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου