Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Το παρακμιακό πρότυπο ενός νεοκρητικού.

Του Δημήτρη Καριωτάκη

Βλέποντας τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, από το video του cretalive, αλλά παρακολουθώντας και το ΄΄επετειακό΄΄ αφιέρωμα του ALPHA για το Γιαννιό του BIG BROTHER,βρίσκομαι σε μια μικρή σύγχιση. Μήπως δημιουργώ λάθος πρότυπα στο γιο μου; Μήπως θα’ πρεπε να του δείξω άλλο δρόμο από εκείνο της προσπάθειας και της γνώσης, αν επιδιώξει ποτέ να γκρεμίσει τα τείχη και να γίνει ΄΄κάτι΄΄ στην κοινωνία; Μήπως ν’ αφήσω στην άκρη όλα εκείνα τα πρότυπα και τα στερεότυπα με τα οποία γαλουχήθηκα και να καθοδηγήσω το βλαστάρι μου, στην εξερεύνηση του … κενού, στην κατάκτηση του τίποτα, στη σκιαγράφηση της καρικατούρας ως αξιοπρόσεκτης παρουσίας, στην εκμάθηση της ντοπιολαλιάς σαν μέσο καταγραφής της ιδιαιτερότητας των ασήμαντων; Να κάνω κάτι βρε αδερφέ… Για να σοβαρολογήσω. Δεν έχω τίποτα με το συμπαθή Γιάννη από την Αγία Βαρβάρα. Και ωραίος ως τύπος είναι και αυθεντικός και …παλλικαράκι! Έχω μ’ όλους εκείνους , που με σημαία το Φούκο και την υπερβολική χρήση της εικόνας του, απαίτησαν να κάνουμε ιδεολογία το συμπαθή, πλην κενό περιεχομένου Γιαννιό, να τον ΄΄ηρωποιήσουμε’’, χωρίς λόγο και αιτία, να τον κάνουμε πρότυπο ενός Κρητικού που παλεύει ,τα βάζει με όλους και τελικά τους νικά, κατακτώντας την κορυφή του κόσμου.
Γιατί μπορεί να αναζητούν όλοι τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν, κατά πως λέει και ο Άντυ Γουόρχολ, το ζήτημα όμως είναι πως φτάνει κανείς σ’ αυτά. Και ίσως η πιο συμβολική τηλεοπτική εικόνα είναι εκείνη που δεν κατέγραψε ποτέ ο τηλεοπτικός φακός.
Στην ίδια πτήση προς το Ηράκλειο, με το Γιάννη από το BIG BROTHER συνταξίδευε και η Δήμητρα Λιάνη. Ναι εκείνη που κατέκτησε με ένα διαφορετικό, αλήθεια, τρόπο τα δικά της 15 λεπτά δημοσιότητας, πριν από 20 χρόνια και που κάθε δημόσια εμφάνιση της, δεν ξεσήκωνε τότε μόνο το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, μα και τους παπαράτσι και τα τηλεοπτικά συνεργεία της εποχής. Κατέβηκε 3 λεπτά πριν το Φούκο. Πέρασε απαρατήρητη μπροστά από τον κόσμο και τα τηλεοπτικά συνεργεία, που δεν γύρισαν να της ρίξουν ούτε μια κλεφτή ματιά. Όπως ακριβώς θα συμβεί και με τον Φουκάκη, σε λίγο καιρό, όταν θα πάψει να πουλά ως TV persona κι όταν τα τηλεοπτικά αρπακτικά και οι όψιμοι φίλοι του, ανακαλύψουν ένα καινούργιο ταλέντο για να κτίσουν πάνω του το πρότυπο του ΤΙΠΟΤΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου