Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Γερμανοί: Τώρα αγγίζουν και τις τράπεζες…

Και λέγαμε πότε θα ασχοληθούν οι Γερμανοί-σωτήρες μας με τις ελληνικές τράπεζες.

Θέμα χρόνου θεωρούσαμε την ανάμιξη της Deutsche Bank (της γνωστής ομάδας Josef Ackermann) με ό,τι ως γνωστόν εκφράζει για το βαθύ γερμανικό κατεστημένο.

Μέχρις εδώ καλά, όπως τα παραθέτει αναλυτικά ο Στέφανος Κοτζαμάνης σε σχετικό θέμα του για «Τα επτά καρφιά της D.B. για τις ελληνικές τράπεζες». Από την εμπεριστατωμένη προσέγγιση του φίλου Στέφανου αναφερόμαστε περισσότερο στον έκτο λόγο-καρφί, όπου: «Η Deutsche Bank εστιάζει σε δηλώσεις τόσο του τέως πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου όσο και του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στις 27 Οκτωβρίου, εκτιμώντας ότι από αυτές συνάγεται η έκδοση μάλλον κοινών μετοχών, παρά προνομιούχων. 'Μεταξύ του έθνους και των τραπεζιτών, η απάντηση είναι το έθνος. Μεταξύ του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος και των συμφερόντων των βασικών μετόχων ή των διοικήσεων των τραπεζών, προτιμούμε το γενικότερο δημόσιο συμφέρον', είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Κάποιοι θα πουν πως όλα αυτά τα λένε οι Γερμανοί για να αγοράσουν 'τσάμπα' τις τράπεζες σε δύο χρόνια, αφού πρώτα θα τις έχει ενισχύσει το ελληνικό δημόσιο. Κάποιοι άλλοι, αν και δεν θεωρούν παράλογα τα επιχειρήματα της Deutsche Bank, δεν θα εκπλαγούν αν κάποιος νόμος αλλάξει και πάλι, ή αν ένας υπουργός κάνει άλλη μία από τις συνηθισμένες… κωλοτούμπες του! Ιδίως τώρα που η χώρα άλλαξε πρωθυπουργό
».

Όσοι δεν έχουν ξεχάσει όσα διαδραματίστηκαν στην περίπτωση του ΟΤΕ (και της Deutsche Telekom) δικαιολογημένα εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί.

Και ερχόμαστε τώρα στην περίπτωση του αξιότιμου 64χρονου γερμανόφωνου Ελβετού μεγαλοπαράγοντα, ο οποίος (σύμφωνα με το Βήμα της 9ης/8): «Όταν καλούσε τους πιστωτικούς οργανισμούς να βοηθήσουν την Ελλάδα, η τράπεζα της οποίας είναι επικεφαλής, η Deutsche Bank, είχε ΗΔΗ διασφαλίσει ότι ΔΕΝ θα υποστεί σοβαρές ζημίες από τυχόν εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία» (αναφερόταν σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερμανός τραπεζίτης, ο οποίος ΕΧΕΙ ΕΠΟΠΤΙΚΟ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ρόλο στην εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, απάλλαξε τη γερμανική τράπεζα από το 70% των ομολόγων Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Ιταλίας που κατείχε στις αρχές του χρόνου.

Το ΜΕΜΠΤΟ είναι ότι οι πράξεις πώλησης των «ριψοκίνδυνων» ευρωπαϊκών ομολόγων είχαν ολοκληρωθεί τουλάχιστον έναν μήνα ΠΡΙΝ από τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

Ενδεικτικό είναι ότι η έκθεση της τράπεζας σε ιταλικά ομόλογα περιορίστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους από τα 8 δισ. ευρώ στα 996 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όταν τον Ιούνιο - Ιούλιο ο Άκερμαν ζητούσε από τους «συναδέλφους» του τραπεζίτες να δείξουν αλληλεγγύη στην Ευρώπη στηρίζοντας τα ελληνικά και τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης, είχε διασφαλίσει ότι η Deutsche Bank (όσο και ο ίδιος, καθώς οι αμοιβές(*) του συνδέονται με την κερδοφορία του ομίλου) θα έχει τις μικρότερες απώλειες.

Φρόντισε μάλιστα να «καλυφθεί» έναντι του κινδύνου από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα να απαλλαγεί από χρεόγραφα μεγαλύτερων οικονομιών, προεξοφλώντας (αν όχι επιταχύνοντας) την επέκταση της κρίσης στην καρδιά της ευρωζώνης. «Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι η Deutsche Bank θεωρούσε ότι τα ιταλικά ομόλογα θα καταρρεύσουν», εκτιμά ο οικονομικός αναλυτής της γερμανικής επενδυτικής εταιρίας Kepler Capital Markets Ντιρκ Μπέκερ.

Και όπως φαίνεται, οι επενδυτικές προβλέψεις του Άκερμαν επιβεβαιώθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (EFFA), τα ιταλικά ομόλογα έχουν απολέσει από τον τελευταίο ενάμιση μήνα το 5,8% της ονομαστικής αξίας τους, ακολουθούμενα από τα ισπανικά που επιβάρυναν τους κατόχους τους με ζημίες 2,5%.

Ασφαλώς, για τους τραπεζίτες και τους χρηματιστές οι αποφάσεις του Άκερμαν δείχνουν απλώς «σύνεση». Άλλωστε, όταν ο 64χρονος τραπεζίτης κλήθηκε πριν από έναν χρόνο να σχολιάσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται κατά καιρούς για τον διττό ρόλο του ως τραπεζίτη και συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης έδωσε μια αποστομωτική απάντηση. «Όλοι με κατηγορούν για τις ιδιαίτερες σχέσεις που δημιουργεί ο ρόλος του συμβούλου. Αυτό που λέω πάντοτε είναι ότι παραμένω κατ' αρχάς εργαζόμενος της Deutsche Bank και δεν μπορώ να δώσω συμβουλές που θα βλάψουν την τράπεζα».

Όλα αυτά τον Αύγουστο, για να μην έχουμε αυταπάτες.

(*) Όσον αφορά στις αμοιβές του, διαβάζουμε, από τη σελίδα του πως «…According to the Financial Times Deutschland Ackermann earned €9.4m in 2009 and €8.8m in 2010. His included bonus in 2009 was €8.2m and €7.1m in 2010».

Για τον αξιότιμο κ. Άκερμαν διαβάζουμε στο kourdistoportokali.com με αφορμή την περιβόητη υπόθεση του σκανδάλου Λέο Κιρχ… αλλά και για την εμπλοκή της διαβόητης Λέσχης Μπίλντεμπεργκ (από το www.olympia.gr στις 13/6). 



Εκήβολος

http://www.euro2day.gr/ekivolos/1/233/Ekivolos.aspx

Το βρήκα στο πολύ ενημερωμένο στα οικονομικά blog: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου