Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Κέρδη 250% σε 18 έτη από τα ελληνικά ομόλογα για διεθνή τράπεζα



Μία από τις σελίδες της ελληνικής κρίσης που παραμένουν ακόμη κρυφές αφορά στα τεράστια κέρδη διεθνών τραπεζών από τις επενδύσεις τους στα ελληνικά ομόλογα μέσω ειδικά κατασκευασμένων αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία έχουν εξαιρετικές αποδόσεις στην τελευταία εικοσαετία. Ένα από αυτά ανήκει σε κορυφαία διεθνή τράπεζα και η απόδοση του στα τελευταία 18 χρόνια ανέρχεται στο εντυπωσιακό 250%.

Οι αποδόσεις στη δεκαετία του '90 είναι εξαιρετικές και αρκετές φορές ξεπερνούν το 20% σε ετήσια βάση. Όσο η Ελλάδα καλούνταν να πληρώνει επιτόκια μεγαλύτερα από 20% για να δανειστεί από τις αγορές τόσο τα κέρδη των αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν εντυπωσιακά.

Η απόδοση του συγκεκριμένου αμοιβαίου το 1999 ξεπέρασε το 20% ενώ ήταν διψήφια και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το 2008 ήταν η πρώτη χρονιά που η ετήσια απόδοση ήταν αρνητική ενώ το 2010 το αμοιβαίο έχασε περίπου 15%, έχοντας προλάβει, ωστόσο, να πουλήσει σχεδόν όλο το ποσοστό της θέσης του.

Οι διεθνείς τράπεζες απειλούνται με απώλειες σήμερα, εξαιτίας της δύσκολης θέσης στην οποία έχει βρεθεί ο 'πελάτης' τους Ελλάδα. Όμως, επί δεκάδες χρόνια αυτός ο πελάτης, τους έχει αποφέρει εξαιρετικά κέρδη, δανειζόμενος με εξωφρενικά επιτόκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου