Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Γιατί ΣΗΜΕΡΑ αλλάζουν στάση Ευρωπαίοι και ΔΝΤ?


ΠΡΙΝ...





 


...ΜΕΤΑ



ΣΗΜΕΡΑ

 
ΑΛΤΑΦΑΖ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΠΕΜΠΤΗ ΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να καταβληθεί στην Ελλάδα η πέμπτη δόση των δανείων, τον Ιούλιο, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις...

Επιτρόπου Ολι Ρεν.
Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε ότι αναμένει από τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις 19 και ενδεχομένως στις 20 Ιουνίου να ληφθεί η κατ' αρχήν απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων των χωρών - μελών της ευρωζώνης βρίσκεται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, αλλά απέφυγε να πάρει σαφή θέση αν στην επικείμενη σύνοδο του Eurogroup θα ληφθεί απόφαση και για την νέα στήριξη προς την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επανέλαβε ότι στόχος των αποφάσεων είναι η σταθερότητα της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Ερωτηθείς δε για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων στην Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ υπογράμμισε ότι η κοινωνική κατάσταση στη χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Επιτροπής, από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης.
Η αναταραχή δίνει 3 μήνες επιπλέον χρόνο στην Αθήνα

Επιπλέον χρόνο ενός τριμήνου δίνουν οι τελευταίες ανακοινώσεις και διαρροές πληροφοριών από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Η κορύφωση της κοινωνικής αναταραχής και της πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Αθήνα υποχρεώνουν την τρόικα να δρομολογήσει την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ για τις αρχές Ιουλίου αποτρέποντας ένα "ατύχημα" που, όπως υποστηρίζει η ΕΚΤ στην τελευταία της Εκθεση, θα μπορούσε να συμπαρασύρει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η εκταμίευση της δόσης μεταθέτει το πρόβλημα για την επόμενη φάση αξιολόγησης στο τέλος του καλοκαιριού.

Το μήνυμα άλλωστε είχε δοθεί 24 ώρες πριν με την ανακοίνωση προειδοποίησης υποβάθμισης από την Moody΄s προς τις γαλλικές τράπεζες, που αποτελεί προμήνυμα και για τις γερμανικές τράπεζες οι οποίες έχουν κατά 50% μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα από τις γαλλικές.

Στις συνθήκες αυτές το ΔΝΤ, με παρέμβαση της Ουάσιγκτον, υποχρεώθηκε να διαρρεύσει ότι αρκείται στις διαβεβαιώσεις της Ε.Ε. προκειμένου να εκταμιεύσει τη συμμετοχή του στην 5η δόση του δανείου, ενώ η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι στις αρχές Ιουλίου θα γίνει και η εκταμίευση της δικής της συμμετοχής στην δόση των 12 δισ. ευρώ.
Έκκληση Σαρκοζί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα

Έκκληση για υπευθυνότητα και αίσθηση συμβιβασμού προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση για την Ελλάδα απηύθυνε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα είναι ενότητα. Χρειάζεται να αφήσουμε πίσω αυτές τις εθνικές διαμάχες και να ανακτήσουμε την αίσθηση του κοινού μας προορισμού», τόνισε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους να επιδείξουν πνεύμα υπευθυνότητας και αίσθηση συμβιβασμού πάνω στα οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρώπη», ανέφερε. «Είναι καθήκον όλων να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του ευρώ.»

«Μαλακώνει» τη στάση του το Βερολίνο

Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση μαλακώνει τη στάση της αναφορικά με τη μορφή που θα έχει η συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Επικαλούμενη αξιωματούχους από το Βερολίνο, η εφημερίδα αναφέρει ότι, αν και η Γερμανία είναι αποφασισμένη να πετύχει μια «ουσιώδη και ποσοτική» συμβολή των ιδιωτών ομολογιούχων στο νέο πακέτο βοήθειας, δεν επιμένει πλέον σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο επίτευξης αυτού του στόχου.
Σύμφωνα με τους FT, το Βερολίνο θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης συμφωνίας για εμπλοκή των ιδιωτών, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πλέον έτοιμο να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου.

Γερμανική κυβερνητική πηγή υπογράμμισε εξάλλου ότι αυτό που έχει σημασία είναι η έκβαση των συζητήσεων για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη νέα συμφωνία και όχι τόσο η μεθοδολογία.
«Αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα, όχι το πώς θα φτάσουμε σε αυτό», δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Ερωτηθείς χθες, αν η Γερμανία επιμένει στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας μόνο ότι το Βερολίνο επιθυμεί μια «ουσιώδη, ποσοτική» εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται ότι το γερμανικό σενάριο προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας, ενώ το άλλο σενάριο βασίζεται στη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης» και προβλέπει μια εθελοντική δέσμευση των ιδιωτών επενδυτών ότι θα ανανεώνουν τα ελληνικά ομόλογα όταν λήγουν.

Οι διαφωνίες σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη καθιστούν προβληματική την υιοθέτηση του συνολικού πακέτου μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής (23-24 Ιουνίου) και, έτσι, οι εταίροι έχουν μεταθέσει τη λήψη απόφασης για τη νέα βοήθεια στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Ιουλίου.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ? ΔΕ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ?

ΡΕ, ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΗ ΔΟΣΗ, ΟΥΤΕ ΑΛΛΑ ΔΑΝΕΙΑ...

ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ ΜΑΣ "ΣΩΣΕΤΕ"???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου