Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ο Βενιζέλος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, ο Βαγγέλης Βενιζέλος εισηγήθηκε στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον περιβόητο 3126/2203, ο οποίος έγινε και νόμος του κράτους στις 18/03/2003. Μπορείτε να διαβάσετε όλο το νόμο εδώ. Εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε ορισμένα άρθρα:

Άρθρο 3

Παραγραφή – Προθεσμία
1. Οι αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ 1. του νόμου...

αυτού παραγράφονται με τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών από την ημέρα που τελέστηκαν. Η προθεσμία της παραγραφής του προηγούμενου εδαφίου αναστέλλεται μόνο στις εξής περιπτώσεις: α) όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας τελέστηκε η πράξη, εκτός αν στο μεταξύ εκδόθηκε η απόφαση του άρθρου 5 παρ. 2 του νόμου αυτού, β) όσο διαρκεί η κύρια διαδικασία και γ) όσο ισχύει η
απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την αναστολή της δίωξης, της προδικασίας ή της κύριας
διαδικασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 6 παρ. 5 του νόμου αυτού. Σε κάθε περίπτωση η
παραγραφή επέρχεται με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών από την τέλεση της πράξης.
2. Το αξιόποινο των πράξεων των Υπουργών, που αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ. 1, εξαλείφεται με
το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση
της αξιόποινης πράξης, εάν τότε η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του
Υπουργού, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νόμο αυτόν.

Άρθρο 7

Συμμέτοχοι
1. Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά Υπουργού καταλαμβάνει υποχρεωτικά και τους τυχόν συμμετόχους, οι οποίοι εφεξής κατηγορούνται και δικάζονται μαζί με τον Υπουργό.
2. Η αναστολή κατά το προηγούμενο άρθρο καλύπτει και τους συμμετόχους. Το ίδιο ισχύει και για την ανάκληση της δίωξης, εφόσον η Βουλή το αποφασίσει ρητώς.
3. Αν η Βουλή απορρίψει ως προδήλως αβάσιμη την πρόταση για την άσκηση ποινικής δίωξης (άρθρο 5 παρ. 2) ή αποφασίσει να μην ασκήσει δίωξη (άρθρο 6 παρ. 2), δεν θίγεται ως προς τους συμμετόχους η δικαιοδοσία των τακτικών ποινικών δικαστηρίων, ως προς τους οποίους στην περίπτωση αυτή παύουν να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου αυτού.

Για την ιστορία, να σας υπενθυμίσουμε ότι το νόμο αυτόν υπέγραψαν και ενέκριναν ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι υπουργοί Γ. Παπανδρέου, Ν. Χριστοδουλάκης, Γ. Παπαντωνίου, Β. Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδης, Α. Τσοχατζόπουλος, Π. Ευθυμίου, Δ. Ρέππας, Κ. Στεφανής, Γ. Δρυς, Φ. Πετσάλνικος, Β. Βενιζέλος, Χ. Βερελής, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Ανωμερίτης, Χ. Πρωτόπαπας, Γ. Πασχαλίδης, Ν. Σηφουνάκης, Στ. Μανίκας, Τ. Γιαννίτσης.

Βαγγέλη, ευχαριστούμε! Τώρα, από τη νέα σου θέση, είμαστε σίγουροι ότι θα πολεμήσεις για τον ελληνικό λαό, κόντρα στη διαφθορά και τα ξένα συμφέροντα…

ΑΠΟ TRELO KOYNELI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου