Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΤΗΣΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΣΧΕΔΟΝ 20 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ!!!



4 ΤΡΙΣ $ ΤΗ ΜΕΡΑ (ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ) ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ!!!

Στο μυθώδες, σχεδόν ασύλληπτο, ποσό των 4 τρις $ έχει εκτοξευθεί ο 
τζίρος στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματοςσύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που ανακοίνωσε την 1η Σεπτέμβρη η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ - BIS).

    Όπως προκύπτει από την έρευνα αυτή, την οποία πραγματοποιεί κάθε τριετία η ΤΔΔ ή όπως άλλοι την αποκαλούν ως "Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών", ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος παρουσίασε νέα θεαματική αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2007, όταν ήταν 3,3 τρις δολ.!
   Η θεαματική αυτή αύξηση στο τζίρο της αγοράς συναλλάγματος προέρχεται κατά κύριο λόγο από τηνκερδοσκοπία στο συνάλλαγμα σην οποία επιδίδονται κυρίως μια χούφτα τράπεζες ανάμεσα στις οποίες δεσπόζουν η Deutche Bank και η  Citigroup και ακολουθούν η UBS, η JP Morgan και η HSBC!
   Τα στοιχεία, επίσης αποκαλύπτουν ότι όχι μόνο συγκεντρώνεται σε μια χούφτα τραπεζικών κολοσσών αλλά και  σε ορισμένα καπιταλιστικά κέντρα όπως η Βρετανία στην οποία πραγματοποιείται το 37,5%(!)  του παγκόσμιου τζίρου και ακολουθούν ΗΠΑ 17,9%, Ιαπωνία 6,2%,Ελβετία, Σιγκαπούρη!
   Από πλευράς επενδυτών τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του τζίρου της διεθνούς αγοράς συναλλάγματος είχαν τα καθαρά κερδοσκοπικά κεφάλαια και ειδικότερα τα κερδοσκοπικά κεφάλαια "αντιστάθμισης κινδύνου" (hedge funds), τα "αμοιβαία κεφάλαια", τα "συνταξιοδοτικά ταμεία", οι"ασφαλιστικές εταιρείες" και άλλοι μη τραπεζικοί οργανισμοί, που αύξησαν τις συναλλαγές τους από τα 1,3 στα 1,9 τρισ. δολλάρια!
  Επισημαίνουμε δύο καθοριστικότατα γεγονότα που καταδεικνύουν θεμελιώδη χαρακτηριστικά του σύγχρονου παγκόσμιου καπιταλισμού.  Πρώτον, την  αλματώδη αύξηση της διεθνούς κερδοσκοπίας, η οποία σημειώνεται παρά τη διεθνή καπιταλιστική κρίση και την ύφεση ή την αναιμική ανάκαμψη των τελευταίων χρόνων!
   Δεύτερον, την όλο και πολλαπλάσια διάσταση της διεθνούς χρηματιστικής κερδοσκοπίας σε σχέση με το παγκόσμιο ΑΕΠ, (58 τρις δολλάρια), ένα δείγμα της οποίας είναι ότι η ετήσια παγκόσμια καθαρή κερδοσκοπία στον τζίρο του συναλλάγματος, η οποία δεν σχετίζεται με πραγματικές ανάγκες του διεθνούς εμπορίου, μπορεί να φτάνει και 20 περίπου φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ.
   Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει την πλήρη επικράτηση και τον απόλυτα ηγεμονικό ρόλο του διεθνούς χρηματιστικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου στο σύγχρονο παγκόσμιο καπιταλισμό, γεγονός του οποίου η σημασία και συνέπειες χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη διερεύνηση!    
   Όσον αφορά τα νομίσματα, αυξήθηκε σε σχέση με το 2007 η συμμετοχή του ευρώ και του γεν, ενώ μειώθηκε του δολαρίου. Το μερίδιό τους αύξησαν επίσης το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Καναδά, ενώ μειώθηκε το ποσοστό του ελβετικού φράγκου και της βρετανικής λίρας.
   Από τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών, τη μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου σημείωσαν η τουρκική λίρα και το κορεατικό γουόν.
   Το 65% των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος είναι διασυνοριακές, έναντι 35% που είναι εγχώριες, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη διεθνοποίηση της κίνησης κεφαλαίων.
   Το μεγαλύτερο κέντρο συναλλάγματος είναι η Βρετανία, όπου οι τράπεζες πραγματοποιούν το 36,7% του παγκόσμιου τζίρου και ακολουθούν οι ΗΠΑ (17,9%), Ιαπωνία (6,2%), Ελβετία, Σιγκαπούρη
και Χονγκ Κονγκ (5%).
ΠΗΓΗ: ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου