Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ήρθε η ώρα να μαζέψουν όλο το ρευστό οι τράπεζες απο την αγορά

Απόσπασμα απο το καταπληκτικό ντοκυμαντέρ "The Money Masters":
(όποιος δεν το έχει δεί είναι σαν να έχει χάσει ένα τεράστιο κεφάλαιο απο το Βιβίο της Παγκόσμιας Ιστορίας)


Δείτε απο το 2.30' μέχρι το 3.05' και απο το 6.46' μέχρι το 7.45'




Διαβάστε τώρα το σημερίνο άρθρο Νέοι χρηματοπιστωτικοί κανόνες για την ενίσχυση των τραπεζών στο enet.gr και θα καταλάβετε.....

Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές χρηματοπιστωτικές αρχές συμφώνησαν σε νέους κανόνες - η συμφωνία αποκαλείται «Βασιλεία ΙΙΙ» - για την ενίσχυση των οικονομικών των τραπεζών και τη χαλιναγώγηση της υπερβολικής ανάληψης κινδύνου προκειμένου να αποτραπεί νέα κρίση

Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να διακρατούν περισσότερα και ασφαλέστερα είδη κεφαλαίου για να αντισταθμίσουν τους κινδύνους που λαμβάνουν δανείζοντας χρήματα και εμπορευόμενους τίτλους, ώστε να ανθίστανται καλύτερα σε χρηματοπιστωτικά σοκ όπως αυτά των περασμένων ετών.

Με τη νέα συμφωνία οι τράπεζες θα έχουν 6 χρόνια, αρχής γενομένης την 1/1/2013, προκειμένου να αυξήσουν προοδευτικά τα κεφαλαιακά τους αποθεματικά.

Με το σημερινό καθεστώς οι τράπεζες οφείλουν να διακρατούν τουλάχιστον 4% του ισολογισμού τους για την κάλυψη των κινδύνων.

Από το 2013, αυτά τα αποθεματικά θα πρέπει να αυξηθούν σε 4,5% φθάνοντας το 6% το 2019.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν διαφυλάξει ένα επιπλέον "μαξιλάρι ασφαλείας" για έκτακτες καταστάσεις όσο το 2,5% του ισολογισμού τους.

Συνεπώς, ως τα τέλη της δεκαετίας οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν συνολικά ως αποθεματικά 8,5% του ισολογισμού τους.

Ο Τρισέ χαρακτήρισε την συμφωνία "θεμελιώδη ενίσχυση των παγκόσμιων κανόνων κεφαλαίων". "Η συμβολή τους στη μακροχρόνια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανάπτυξη θα είναι ουσιαστική" δήλωσε. Παρομοίως θετική ήταν η υποδοχή της συμφωνίας από τον πρόεδρο της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.

Μερικές όμως τράπεζες διαμαρτυρήθηκαν πως οι νέοι κανόνες μπορεί να πλήξουν την κερδοφορία και να μειώσουν το δανεισμό που τροφοδοτεί την οικονομική ανάκαμψη.

Έτσι, στις αρχές του χρόνου η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών προειδοποίησε πως οι νέοι παγκόσμιοι κανόνες που υποχρεώνουν τις τράπεζες να εξοικονομούν περισσότερα κεφάλαια μπορεί να κρατήσει την Ευρωζώνη κοντά ή μέσα στην ύφεση ως και το 2014.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Ομοσπονδία η Βασιλεία ΙΙΙ θα περιορίσει την πιστωτική επέκταση και τα κέρδη των τραπεζών, θα πλήξει την οικονομία και θα αποτρέψει τη δημιουργία μέχρι 5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις 16 χώρες-μέλη του ευρώ.
Μόλις σήμερα η Γαλλική Ομοσπονδία Τραπεζών επιβεβαίωσε τις παραπάνω προειδοποιήσεις επισημαίνοντας τις μεγάλες προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλλουν οι τράπεζες
με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
..................

ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΑΡΑΓΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ...?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου