Η συμμετοχική ή άμεση δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα.
Επίσης πολύ κατατοπιστικό είναι το ακόλουθο γράφημα που βρίσκεται στο λήμμα Athenian democracy στη Wikipedia.
Πηγή Wikipedia (κλικ για μεγέθυνση) |
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βορ. Λονδίνου Φωτόπουλος ασχολείται πολλά χρόνια με τα μοντέλα της Άμεσης Δημοκρατίας, και προτείνει μια παραλλαγή της που την ονομάζει Περιεκτική Δημοκρατία. Επίσης έχει δημιουργήσει και σχετικό διαδικτυακό περιοδικό με τον τίτλο Inclusive Democracy.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να μάθετε περισσότερα:
Συνέντευξη - Εισαγωγή του Τάκη Φωτόπουλου στην Περιεκτική Δημοκρατία from The Inclusive Democracy Network on Vimeo.
Τέλος ένα κείμενο από ανάρτηση που βρήκα εδώ, το οποίο δείχνει ότι ο απλός κόσμος έχει βαρεθεί πια την κοροϊδία με το πλήρως ελεγχόμενο και κατευθυνόμενο πολιτικό σύστημα και ψάχνει εναγωνίως να βρει εναλλακτικές προτάσεις οργάνωσης και συμμετοχής στα κοινά.
Προτάσεις εφαρμογής Άμεσης Δημοκρατίας
Δίνουμε ένα τέλος στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, στην δημοκρατία του αρχηγού, στην βουλή της γραβάτας και του εντευκτηρίου, στα κόμματα της διαπλοκής και της χρηματοδότησης.Πολλοί μπορούν να αμφισβητήσουν την ρεαλιστικότητα ή την εφικτότητα των λύσεων που προτείνονται απο διάφορες πλευρές. Σίγουρα. Όταν πας να ανατρέψεις ένα μοντέλο διακυβέρνησης τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Απλά πιστεύω οτι είναι καλό να ανοίξει ο διάλογος....
Το κοινοβούλιο μας στοιχίζει υπέρογκα ποσά, τόσα που ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι αρκετοί για να καλυφθεί το ποσό.Η παραγωγικότητά τους έγκειται σε ψήφιση νομοσχεδίων που δεν γνωρίζουν και στην συμμετοχή τους σε επιτροπές που απλώς παρεμποδίζουν την δικαιοσύνη ή που δεν χρειάζονται.
Οι Βουλευτές δεν μεταφέρουν τις απόψεις της περιφέρειας τους επομένως δεν μπορεί τέτοιου είδους δημοκρατία να χαρακτηρίζεται αντιπροσωπευτική.
Κατάργηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η διαφύλαξη του πολιτεύματος της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας δεν προασπίστηκε από αυτόν τον θεσμό,δεδομένης της σημερινής καταστάσεως.
Άμεση κατάργηση του κοινοβουλίου. Η Βουλή να γίνει μουσείο για να θυμόμαστε και να έχουμε ως παράδειγμα προς αποφυγή το πολίτευμα της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.
Αλλαγή του Συντάγματος. Παραμένουν οι δύο (2) εξουσίες: Εκτελεστική, Δικαστική. Προστίθεται η Νομοθετική εξουσία προερχόμενη άμεσα από το Λαό.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας των νομοσχεδίων γίνεται τηλεφωνικά με κωδικό δικαιώματος ψήφου που θα δοθεί στους Έλληνες πολίτες, έχοντας την ελληνική εθνικότητα. Οι ίδιοι θα αποφασίσουν για το δικαίωμα ψήφου των νομίμων μεταναστών.
Εξυπακούεται η κρατικοποίηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και ο έλεγχος από τις 3 εξουσίες και τον στρατό με αντιπροσώπους.
Κατάθεση νομοσχεδίων μπορούν να κάνουν η Εκτελεστική Εξουσία καθώς και απλοί πολίτες έχοντας συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές.
Ένα νομοσχέδιο αποτελεί νόμο του κράτους όταν θα έχει ψηφιστεί θετικά από το 55% του συνόλου των Ελλήνων πολιτών με δικαίωμα ψήφου, σε απόλυτους αριθμούς και όχι σε ποσοστά.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμος του κράτους νομοσχέδιο που στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε το 60% του συνόλου των Ελλήνων πολιτών με δικαίωμα ψήφου, ακόμα και αν έχει λάβει θετικές ψήφους 55%. Πάντα σε απόλυτους αριθμούς.
Καθιέρωση προστίμου σε όποιον πολίτη αρνείται να ψηφίσει, εκτός εξαιρέσεων και κωλυμάτων. Η ψήφος είναι υποχρεωτική.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα είναι υποχρεωμένα να προβάλλουν αναλυτικά τα νομοσχέδια προς ψήφιση καθώς και να έχουν ειδικές εκπομπές σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης και ειδικές στήλες στις εφημερίδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου