Το Βίντεο - αποκάλυψη:
.. και 2 σχετικά άρθρα - σχόλια (ένα σημερινό και ένα παλιότερο), που ΨΑΧΝΕΙΣ να τα βρεις στα "ανεξάρτητα" ΜΜΕ που έχουν αποκρύψει τελείως το θέμα - βόμβα:
Η νέα Οικουμενική, το ΔΝΤ και... ο Λαζόπουλος
Έντονες φήμες για μυστικές επαφές του Κάρολου Παπούλια με πρόσωπα υψηλού ακαδημαϊκού κύρους, τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έχει βολιδοσκοπήσει για πιθανή συμμετοχή σε μια νέα οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών, κυκλοφορούν στο παρασκήνιο των πολιτικών κύκλων της Αθήνας, ενώ η κυβέρνηση από χθες το βράδυ βρίσκεται αντιμέτωπη με τους έντονους κλυδωνισμούς που προκαλεί η περίεργη διαρροή ενός «καυτού», «απαγορευμένου» βίντεο με τον Ντομινίκ Στρος Καν στην εκπομπή υψηλής θεαματικότητας του Λάκη Λαζόπουλου!
Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε αναβρασμό ενόψει των πολύ σκληρών μέτρων που καλείται να προωθήσει στη Βουλή ως τα μέσα του μήνα η κυβέρνηση, καθώς σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, αλλά και στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» γίνεται ολοένα εντονότερη η πεποίθηση ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των μέτρων που θα πρέπει να «ευλογήσει» πολιτικά μέσα στον Μάιο, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η διεθνής χρηματοδότηση της χώρας από τους επίσημους πιστωτές και να μην επιβεβαιωθούν τα σενάρια άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους.
Εξίσου βέβαιο είναι ότι η κινητικότητα που αναπτύσσεται δεν έχει οδηγήσει προς το παρόν σε μια βιώσιμη εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της εποχής του μνημονίου, καθώς εκτός των άλλων ακόμη και η προσφυγή στις κάλπες με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς δεν εγγυάται ομαλή μετάβαση σε ένα σοβαρό πολιτικό σχήμα, ενώ προκαλεί... ανατριχίλες στους κύκλους των πιστωτών της χώρας, που φοβούνται πλήρη αποσταθεροποίηση.
Σε αυτό το πεδίο αναπτύσσονται εναλλακτικά σενάρια διακυβέρνησης από ένα νέο σχήμα τεχνοκρατών που θα υποστηριχθεί από ευρύτερη πλειοψηφία κομμάτων της σημερινής Βουλής. Ο Κ. Μητσοτάκης, που ως γνωστόν δεν παρεμβαίνει τυχαία στη δημόσια συζήτηση, βλέπει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη και τον Αλέκο Παπαδόπουλο ή τον Γ. Φλωρίδη στην «καυτή» καρέκλα του υπουργού Οικονομικών. Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο των ισχυρών επιχειρηματικών και τραπεζικών κύκλων συζητούνται καθημερινά πολλά εναλλακτικά σενάρια για ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς όμως να έχει προκύψει η αναγκαία συναίνεση σε λύση που θα συγκεντρώνει ευρύτερη στήριξη των οικονομικών παραγόντων τη χώρας.
Σε αυτό το περιβάλλον, πληροφορίες που συζητούνται ευρύτερα πλέον στο πολιτικό παρασκήνιο αναφέρουν ότι ο κορυφαίος πολιτειακός παράγοντας της χώρας βολιδοσκόπησε πρόσφατα σημαντικά ονόματα του ακαδημαϊκού χώρου, διερευνώντας το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε μια οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών, που θα αναλάβει τα δύσκολα της εφαρμογής του νέου μνημονίου.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση περνά από χθες το βράδυ μια νέα, όσο και περίεργη κρίση αξιοπιστίας, μετά τη «διαρροή» του βίντεο της συνέντευξης του Ντ. Στρος Καν στο γαλλικό Canal Plus, που «κόπηκε» από το ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση του γαλλικού δικτύου, αλλά το περιεχόμενό του είχε διαρρεύσει στον ελληνικό τύπο.
Στο «απαγορευμένο» βίντεο ο επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίζεται να δηλώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε ζητήσει από πολύ νωρίς βοήθεια, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Η απάντηση του Στρος Καν ήταν ότι το ΔΝΤ μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά δεν θα το επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας στη νομισματική ένωση. Σε αυτή την παρατήρηση του Στρος Καν, ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να απάντησε ότι θα αναλάμβανε ο ίδιος να πείσει τους Ευρωπαίους για την ανάγκη εμπλοκής του ΔΝΤ.
Είναι αυτονόητο ότι η προβολή του συγκεκριμένου βίντεο με τις δηλώσεις του Γάλλου επικεφαλής του ΔΝΤ μπορεί να μην προσθέτει πολλά σε όσα είναι ήδη γνωστά, δημιουργεί όμως σοβαρές και αρνητικές πολιτικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση. Είναι ενδιαφέρον δε ότι η «διαρροή» του βίντεο έγινε σε μια χιουμοριστική εκπομπή υψηλής θεαματικότητας και όχι σε ειδησεογραφικά προγράμματα των ελληνικών καναλιών.
Οικονομικοί παράγοντες σχολίαζαν χθες βράδυ ότι αναμφίβολα δεν πρόκειται για μια τυχαία «διαρροή». Το γαλλικό δίκτυο Canal Plus, του αχανούς ομίλου Vivendi, είναι κράτος εν κράτει στην Γαλλία, διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Παρισιού και είναι βέβαιο ότι ένα βίντεο που κόπηκε προφανώς με διακρατική συνεννόηση δεν κάνει τυχαία σήμερα την εμφάνισή του στην ελληνική τηλεόραση, χωρίς κάποιου είδους άνωθεν εντολή ή συνεννόηση. Ούτε και έφθασε σε ελληνικό κανάλι από τυχαία πρωτοβουλία κάποιου χαμηλόβαθμου συνεργάτη του καναλιού και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή, όπου η κυβέρνηση χρειάζεται και το τελευταίο δράμι πολιτικής αξιοπιστίας για να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Οι θεωρητικοί των σεναρίων συνωμοσίας θα συμπέραιναν εύκολα ότι κάποιου είδους «εισαγόμενη» ανατρεπτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη κατά της σημερινής κυβέρνησης και θα συνδύαζαν με εξίσου μεγάλη ευκολία τη χθεσινή «διαρροή» με τη δυσφορία της τρόικας και των ισχυρών ευρωπαϊκών πρωτευουσών για τη χαμηλή αξιοπιστία της κυβέρνησης στην εφαρμογή του μνημονίου. Ίσως είναι πρόωρο να δεχθεί κανείς τέτοια συμπεράσματα, αναμφίβολα όμως το πολιτικό παιχνίδι αποκτά από χθες νέο ενδιαφέρον, καθώς αναμοχλεύεται μια καλά «συμπιεσμένη» δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που οδήγησαν στο μνημόνιο και ανατροφοδοτείται η δυσπιστία έναντι της κυβέρνησης, ακριβώς την ώρα που καλείται να λάβει τις δυσκολότερες αποφάσεις της θητείας της.
Απο Σοφοκλέους 10
και το δεύτερο, το παλιότερο...
Η επιβεβαίωση από τον Στρος-Καν της υποψίας του ελληνικού λαού ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου κινήθηκε βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου αναφορικά με την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς υποτέλειας προς το ΔΝΤ και την ΕΕ επιβάλλει την επανεξέταση υπό νέο πρίσμα ορισμένων κινήσεων και ενεργειών της, καθώς και δηλώσεων των μελών της.
Εν πρώτοις, αποδεικνύεται ότι είχε απόλυτο δίκιο ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος στις αρχές Μαΐου του 2010, δέκα μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς Μνημονίου, έσπευσε στη ΝΕΤ και δήλωσε ευθαρσώς ότι από τις 5 Οκτωβρίου 2009, την επομένη της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν πεπεισμένη ότι το ΔΝΤ ήταν η μοναδική λύση για την Ελλάδα!
Προαποφασισμένη, λοιπόν, και μάλιστα πριν καν από τις εκλογές αποδεικνύεται ότι ήταν από την ηγετική ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.
Η ανειλικρίνεια και η πολιτική απάτη του Γιώργου Παπανδρέου αποδεικνύονται επιπροσθέτως από τα όσα έλεγε στον Στέλιο Κούλογλου, σε τηλεοπτική τους συζήτηση στις αρχές Ιουνίου του 2009, τέσσερις μήνες πριν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γίνει πρωθυπουργός.
«Το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη ούτε για την κοινωνική του δικαιοσύνη ούτε, βεβαίως, για την αποτελεσματικότητά του», είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι όταν μπαίνει το ΔΝΤ σε κάποια τριτοκοσμική χώρα «μπορεί αυτή η χώρα να μαζέψει κάποια λίγα χρήματα για ένα - δύο χρόνια, αλλά το ΔΝΤ ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα αυτή στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση».
Έτσι, ο μετέπειτα πρωθυπουργός κατέληγε αδίστακτα στο συμπέρασμα αναφορικά με το ενδεχόμενο υπαγωγής της Ελλάδας στο καθεστώς υποτέλειας προς το ΔΝΤ: «Άρα λοιπόν δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να μπούμε σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, η οποία πιθανώς να διολισθήσει σε όρους που θα είναι αρνητικοί για την πορεία της χώρας μας», τόνισε – και έκανε ακριβώς το αντίθετο όταν πήρε την εξουσία!
Φρικτές υποψίες
Υπό το φως των αποκαλύψεων του Ντομινίκ Στρος-Καν πρέπει να επανεξεταστούν δηλώσεις και πράξεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, που τότε είχαν καλοπροαίρετα αποδοθεί στην πολιτική ανεπάρκεια του Γιώργου Παπανδρέου ή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Αναγκαστικά τώρα γεννιούνται εκ των πραγμάτων φρικτές υποψίες ως προς το τι πραγματικά επεδίωκαν, όταν έλεγαν δημοσίως ο ένας ότι η ελληνική οικονομία «βρίσκεται στην Εντατική» και ο άλλος ότι η ελληνική οικονομία είναι... «Τιτανικός»! Την υπογράμμιση της δυσκολίας της κατάστασης ή την υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπαγωγή της σε καθεστώς Μνημονίου;
Το ανάλογο ερώτημα ισχύει και για τη στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου στα τέλη Γενάρη του 2010, όταν πια είχε μυστικά συμφωνήσει με τον Στρος-Καν και τη Μέρκελ για την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς Μνημονίου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πήρε τα 25 δις ευρώ που της προσέφεραν σε τρεις ώρες οι αγορές με υψηλό, αλλά ανεκτό επιτόκιο, όταν ζητούσε μόνο 5 δις, με αποτέλεσμα μετά από λίγες ημέρες τα επιτόκια δανεισμού της χώρας να εκτοξευτούν στη... στρατόσφαιρα;
Συνειδητή υπονόμευση;
Αν έπαιρνε η κυβέρνηση τα 25 δις ευρώ, οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα είχαν καλυφθεί μέχρι και το καλοκαίρι του 2010, οπότε σίγουρα η Ελλάδα δεν θα είχε περιέλθει μέχρι τότε σε καθεστώς Μνημονίου. Ίσως μάλιστα να μην περιερχόταν και ποτέ, αν μέχρι τότε είχε βρεθεί άλλη λύση στο πλαίσιο της ΕΕ.
Γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πήρε τα 25 δις; Ισχύει, άραγε, το ελαφρυντικό της πολιτικής ανικανότητας του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου του ή μήπως δεν τα πήραν συνειδητά, επειδή αυτό θα εμπόδιζε να υλοποιηθεί το ήδη συμφωνημένο σχέδιο του Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ;
Τώρα πια, μετά τα όσα έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο και επανεξετάζοντας όλη τη δράση της κυβέρνησης Παπανδρέου από την ημέρα της εκλογής της στο φως των αποκαλύψεων του Στρος-Καν, ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που δεν θεωρούν εξαιρετικά απλοϊκή την ερμηνεία ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών του είναι απλώς πολιτικά ανίκανοι και επομένως ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης.
.. και 2 σχετικά άρθρα - σχόλια (ένα σημερινό και ένα παλιότερο), που ΨΑΧΝΕΙΣ να τα βρεις στα "ανεξάρτητα" ΜΜΕ που έχουν αποκρύψει τελείως το θέμα - βόμβα:
Η νέα Οικουμενική, το ΔΝΤ και... ο Λαζόπουλος
Έντονες φήμες για μυστικές επαφές του Κάρολου Παπούλια με πρόσωπα υψηλού ακαδημαϊκού κύρους, τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έχει βολιδοσκοπήσει για πιθανή συμμετοχή σε μια νέα οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών, κυκλοφορούν στο παρασκήνιο των πολιτικών κύκλων της Αθήνας, ενώ η κυβέρνηση από χθες το βράδυ βρίσκεται αντιμέτωπη με τους έντονους κλυδωνισμούς που προκαλεί η περίεργη διαρροή ενός «καυτού», «απαγορευμένου» βίντεο με τον Ντομινίκ Στρος Καν στην εκπομπή υψηλής θεαματικότητας του Λάκη Λαζόπουλου!
Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε αναβρασμό ενόψει των πολύ σκληρών μέτρων που καλείται να προωθήσει στη Βουλή ως τα μέσα του μήνα η κυβέρνηση, καθώς σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, αλλά και στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» γίνεται ολοένα εντονότερη η πεποίθηση ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των μέτρων που θα πρέπει να «ευλογήσει» πολιτικά μέσα στον Μάιο, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η διεθνής χρηματοδότηση της χώρας από τους επίσημους πιστωτές και να μην επιβεβαιωθούν τα σενάρια άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους.
Εξίσου βέβαιο είναι ότι η κινητικότητα που αναπτύσσεται δεν έχει οδηγήσει προς το παρόν σε μια βιώσιμη εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της εποχής του μνημονίου, καθώς εκτός των άλλων ακόμη και η προσφυγή στις κάλπες με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς δεν εγγυάται ομαλή μετάβαση σε ένα σοβαρό πολιτικό σχήμα, ενώ προκαλεί... ανατριχίλες στους κύκλους των πιστωτών της χώρας, που φοβούνται πλήρη αποσταθεροποίηση.
Σε αυτό το πεδίο αναπτύσσονται εναλλακτικά σενάρια διακυβέρνησης από ένα νέο σχήμα τεχνοκρατών που θα υποστηριχθεί από ευρύτερη πλειοψηφία κομμάτων της σημερινής Βουλής. Ο Κ. Μητσοτάκης, που ως γνωστόν δεν παρεμβαίνει τυχαία στη δημόσια συζήτηση, βλέπει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη και τον Αλέκο Παπαδόπουλο ή τον Γ. Φλωρίδη στην «καυτή» καρέκλα του υπουργού Οικονομικών. Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο των ισχυρών επιχειρηματικών και τραπεζικών κύκλων συζητούνται καθημερινά πολλά εναλλακτικά σενάρια για ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς όμως να έχει προκύψει η αναγκαία συναίνεση σε λύση που θα συγκεντρώνει ευρύτερη στήριξη των οικονομικών παραγόντων τη χώρας.
Σε αυτό το περιβάλλον, πληροφορίες που συζητούνται ευρύτερα πλέον στο πολιτικό παρασκήνιο αναφέρουν ότι ο κορυφαίος πολιτειακός παράγοντας της χώρας βολιδοσκόπησε πρόσφατα σημαντικά ονόματα του ακαδημαϊκού χώρου, διερευνώντας το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε μια οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών, που θα αναλάβει τα δύσκολα της εφαρμογής του νέου μνημονίου.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση περνά από χθες το βράδυ μια νέα, όσο και περίεργη κρίση αξιοπιστίας, μετά τη «διαρροή» του βίντεο της συνέντευξης του Ντ. Στρος Καν στο γαλλικό Canal Plus, που «κόπηκε» από το ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση του γαλλικού δικτύου, αλλά το περιεχόμενό του είχε διαρρεύσει στον ελληνικό τύπο.
Στο «απαγορευμένο» βίντεο ο επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίζεται να δηλώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε ζητήσει από πολύ νωρίς βοήθεια, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Η απάντηση του Στρος Καν ήταν ότι το ΔΝΤ μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά δεν θα το επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας στη νομισματική ένωση. Σε αυτή την παρατήρηση του Στρος Καν, ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να απάντησε ότι θα αναλάμβανε ο ίδιος να πείσει τους Ευρωπαίους για την ανάγκη εμπλοκής του ΔΝΤ.
Είναι αυτονόητο ότι η προβολή του συγκεκριμένου βίντεο με τις δηλώσεις του Γάλλου επικεφαλής του ΔΝΤ μπορεί να μην προσθέτει πολλά σε όσα είναι ήδη γνωστά, δημιουργεί όμως σοβαρές και αρνητικές πολιτικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση. Είναι ενδιαφέρον δε ότι η «διαρροή» του βίντεο έγινε σε μια χιουμοριστική εκπομπή υψηλής θεαματικότητας και όχι σε ειδησεογραφικά προγράμματα των ελληνικών καναλιών.
Οικονομικοί παράγοντες σχολίαζαν χθες βράδυ ότι αναμφίβολα δεν πρόκειται για μια τυχαία «διαρροή». Το γαλλικό δίκτυο Canal Plus, του αχανούς ομίλου Vivendi, είναι κράτος εν κράτει στην Γαλλία, διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Παρισιού και είναι βέβαιο ότι ένα βίντεο που κόπηκε προφανώς με διακρατική συνεννόηση δεν κάνει τυχαία σήμερα την εμφάνισή του στην ελληνική τηλεόραση, χωρίς κάποιου είδους άνωθεν εντολή ή συνεννόηση. Ούτε και έφθασε σε ελληνικό κανάλι από τυχαία πρωτοβουλία κάποιου χαμηλόβαθμου συνεργάτη του καναλιού και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή, όπου η κυβέρνηση χρειάζεται και το τελευταίο δράμι πολιτικής αξιοπιστίας για να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Οι θεωρητικοί των σεναρίων συνωμοσίας θα συμπέραιναν εύκολα ότι κάποιου είδους «εισαγόμενη» ανατρεπτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη κατά της σημερινής κυβέρνησης και θα συνδύαζαν με εξίσου μεγάλη ευκολία τη χθεσινή «διαρροή» με τη δυσφορία της τρόικας και των ισχυρών ευρωπαϊκών πρωτευουσών για τη χαμηλή αξιοπιστία της κυβέρνησης στην εφαρμογή του μνημονίου. Ίσως είναι πρόωρο να δεχθεί κανείς τέτοια συμπεράσματα, αναμφίβολα όμως το πολιτικό παιχνίδι αποκτά από χθες νέο ενδιαφέρον, καθώς αναμοχλεύεται μια καλά «συμπιεσμένη» δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που οδήγησαν στο μνημόνιο και ανατροφοδοτείται η δυσπιστία έναντι της κυβέρνησης, ακριβώς την ώρα που καλείται να λάβει τις δυσκολότερες αποφάσεις της θητείας της.
Απο Σοφοκλέους 10
και το δεύτερο, το παλιότερο...
Γιώργος Δελαστίκ: "Ο Στρος-Καν αποκαλύπτει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μας εξαπάτησε"
(απόσπασμα)
......
......
Η επιβεβαίωση από τον Στρος-Καν της υποψίας του ελληνικού λαού ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου κινήθηκε βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου αναφορικά με την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς υποτέλειας προς το ΔΝΤ και την ΕΕ επιβάλλει την επανεξέταση υπό νέο πρίσμα ορισμένων κινήσεων και ενεργειών της, καθώς και δηλώσεων των μελών της.
Εν πρώτοις, αποδεικνύεται ότι είχε απόλυτο δίκιο ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος στις αρχές Μαΐου του 2010, δέκα μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς Μνημονίου, έσπευσε στη ΝΕΤ και δήλωσε ευθαρσώς ότι από τις 5 Οκτωβρίου 2009, την επομένη της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν πεπεισμένη ότι το ΔΝΤ ήταν η μοναδική λύση για την Ελλάδα!
Προαποφασισμένη, λοιπόν, και μάλιστα πριν καν από τις εκλογές αποδεικνύεται ότι ήταν από την ηγετική ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.
Η ανειλικρίνεια και η πολιτική απάτη του Γιώργου Παπανδρέου αποδεικνύονται επιπροσθέτως από τα όσα έλεγε στον Στέλιο Κούλογλου, σε τηλεοπτική τους συζήτηση στις αρχές Ιουνίου του 2009, τέσσερις μήνες πριν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γίνει πρωθυπουργός.
«Το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη ούτε για την κοινωνική του δικαιοσύνη ούτε, βεβαίως, για την αποτελεσματικότητά του», είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι όταν μπαίνει το ΔΝΤ σε κάποια τριτοκοσμική χώρα «μπορεί αυτή η χώρα να μαζέψει κάποια λίγα χρήματα για ένα - δύο χρόνια, αλλά το ΔΝΤ ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα αυτή στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση».
Έτσι, ο μετέπειτα πρωθυπουργός κατέληγε αδίστακτα στο συμπέρασμα αναφορικά με το ενδεχόμενο υπαγωγής της Ελλάδας στο καθεστώς υποτέλειας προς το ΔΝΤ: «Άρα λοιπόν δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να μπούμε σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, η οποία πιθανώς να διολισθήσει σε όρους που θα είναι αρνητικοί για την πορεία της χώρας μας», τόνισε – και έκανε ακριβώς το αντίθετο όταν πήρε την εξουσία!
Φρικτές υποψίες
Υπό το φως των αποκαλύψεων του Ντομινίκ Στρος-Καν πρέπει να επανεξεταστούν δηλώσεις και πράξεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, που τότε είχαν καλοπροαίρετα αποδοθεί στην πολιτική ανεπάρκεια του Γιώργου Παπανδρέου ή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Αναγκαστικά τώρα γεννιούνται εκ των πραγμάτων φρικτές υποψίες ως προς το τι πραγματικά επεδίωκαν, όταν έλεγαν δημοσίως ο ένας ότι η ελληνική οικονομία «βρίσκεται στην Εντατική» και ο άλλος ότι η ελληνική οικονομία είναι... «Τιτανικός»! Την υπογράμμιση της δυσκολίας της κατάστασης ή την υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπαγωγή της σε καθεστώς Μνημονίου;
Το ανάλογο ερώτημα ισχύει και για τη στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου στα τέλη Γενάρη του 2010, όταν πια είχε μυστικά συμφωνήσει με τον Στρος-Καν και τη Μέρκελ για την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς Μνημονίου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πήρε τα 25 δις ευρώ που της προσέφεραν σε τρεις ώρες οι αγορές με υψηλό, αλλά ανεκτό επιτόκιο, όταν ζητούσε μόνο 5 δις, με αποτέλεσμα μετά από λίγες ημέρες τα επιτόκια δανεισμού της χώρας να εκτοξευτούν στη... στρατόσφαιρα;
Συνειδητή υπονόμευση;
Αν έπαιρνε η κυβέρνηση τα 25 δις ευρώ, οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα είχαν καλυφθεί μέχρι και το καλοκαίρι του 2010, οπότε σίγουρα η Ελλάδα δεν θα είχε περιέλθει μέχρι τότε σε καθεστώς Μνημονίου. Ίσως μάλιστα να μην περιερχόταν και ποτέ, αν μέχρι τότε είχε βρεθεί άλλη λύση στο πλαίσιο της ΕΕ.
Γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πήρε τα 25 δις; Ισχύει, άραγε, το ελαφρυντικό της πολιτικής ανικανότητας του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου του ή μήπως δεν τα πήραν συνειδητά, επειδή αυτό θα εμπόδιζε να υλοποιηθεί το ήδη συμφωνημένο σχέδιο του Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ;
Τώρα πια, μετά τα όσα έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο και επανεξετάζοντας όλη τη δράση της κυβέρνησης Παπανδρέου από την ημέρα της εκλογής της στο φως των αποκαλύψεων του Στρος-Καν, ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που δεν θεωρούν εξαιρετικά απλοϊκή την ερμηνεία ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών του είναι απλώς πολιτικά ανίκανοι και επομένως ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης.
Γ. Δελαστίκ
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 24/2/11 Αυτό που μένει να δούμε ΤΙ θα γράψει η Ιστορία....
Αυτό που θέλουν ΑΥΤΟΙ...? (Γιατί αυτοί ...ξέρουν ...ΤΙ ακριβώς θέλουν)
..ή..
....αυτό που θέλουμε ΕΜΕΙΣ? (Ή, μήπως εμείς ΔΕΝ ξέρουμε ακόμα ΤΙ θέλουμε)?
Μια συλλογή απο Λύσεις που εμφανίστηκαν κατά καιρούς στο διαδίκτυο και τις μάζεψα ΕΔΩ.
Χωρίς να θεωρώ οτι υπάρχουν έτοιμες λύσεις, ή οτι αυτά που συνέλεξα κατά καιρούς απο δω και απο κεί είναι οι καλύτερες "συνταγές" που κυκλοφορούν, τουλάχιστον θα πρέπει να είμαστε ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ.
Να προσπαθήσουμε σαν λαός να βρούμε τη δύναμη να αισιοδοξήσουμε ξανά.
Αυτή η δύναμη μπορεί να προέλθει:
- πρώτα απο όλα απο τη ΓΝΩΣΗ (των αιτιών που μας έφεραν εδω),
- απο τη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ μεταξύ ίσων,
- την ΑΠΟΔΟΧΗ της γνώμης του άλλου,
- η οποία, ας ελπίσουμε, οτι θα μας οδηγήσει στην ΟΜΟΝΟΙΑ επάνω σε κάποιες βασικές αρχές και επιδιώξεις,
- τη ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ σε ένα κοινό αγώνα,
- τον οποίο θα έχουμε τη ΘΕΛΗΣΗ και την ΥΠΟΜΟΝΗ να τον δώσουμε.
Πολύ ωραία τα λέει η Ομάδα Πολιτών Ηλιούπολης (απο τον Θράξ τον Αναρμόδιο)
Οι παγίδες που θα μας στήσουνε πολλές... Οι προβοκάτσιες θα πάνε σύνεφο...
Οι παγίδες που θα μας στήσουνε πολλές... Οι προβοκάτσιες θα πάνε σύνεφο...
Οι "λύσεις" τύπου "Κυβέρνηση Σοφών", ή ... "Κυβέρνηση Εθνικής επιβίωσης" θα παίξουν πολύ έντονα, προκειμένου να διασφαλίσουν οτι τα ψεύτικα-αεριτζήδικα-χρηματοπιστωτικά "κεφάλαιά" τους θα μετατραπούν σε πραγματικές αξίες (γή, επιχειρήσεις, ορυκτός πλούτος, φιλέτα, δημόσιοι πόροι κλπ κλπ).
Θα πρέπει να είμαστε πολύ ντουβάρια για να μασήσουμε την προπαγάνδα των ΜΜΕ και των πολιτικών που έχουν βαλθεί να εφαρμόσουν στου κασίδη το κεφάλι το πολύ πετυχημένο και δοκιμασμένο ανά τους αιώνες δόγμα του "ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ"...
Το άλλοθι ΔΕΝ ΕΙΔΑ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ τίποτα δεν το έχουμε πια...
Το άλλοθι ΔΕΝ ΕΙΔΑ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ τίποτα δεν το έχουμε πια...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου