Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ερώτηση Τσίπρα για τους όρους του "δανείου": Κάλιο αργά, παρά ποτέ

Ερώτηση Τσίπρα για τη δανειακή σύμβαση με Ευρωζώνη και ΚfW
(απο τη Ναυτεμπορική)

Επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό με θέμα «Μνημόνιο - δανειακή σύμβαση», κατέθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η δημόσια περιουσία κινδυνεύει με αναγκαστική εκποίηση σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης από τους δανειστές της χώρας.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο 3845/2010 παρασχέθηκε στον υπουργό Οικονομικών εξουσιοδότηση και για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης της Ελληνικής Δημοκρατίας και των κρατών μελών της Ευρωζώνης και του KfW. Στη συνέχεια με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στις 7-5-2010 ο παραπάνω νόμος συμπληρώθηκε με το Ν. 3847/2010 στον οποίο ορίστηκε ότι η εν λόγω δανειακή σύμβαση ισχύει από την ημερομηνία υπογραφής της.

Με βάση τα άρθρα 2.3, 2.4., 2.5. και 13 της εν λόγω δανειακής σύμβασης, σημειώνει ο κ. Τσίπρας, οι δανειστές μας μπορούν να εκχωρήσουν ή να μεταβιβάσουν με κάθε τρόπο οποιαδήποτε από τα δικαιώματά τους, υπό την προϋπόθεση προηγούμενης γραπτής συναίνεσης όλων των δανειστών, ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιτάξει αντιρρήσεις στο ζήτημα αυτό. Αντίθετα, επισημαίνει, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκχωρήσει ή να μεταβιβάσει τα δικαιώματά της, χωρίς τη συναίνεση των δανειστών της.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο από το άρθρο 14.5 της δανειακής σύμβασης, όσο και από το σημείο 10 του παραρτήματος 4 «Υπόδειγμα νομικής γνωμοδότησης», προκύπτει ότι η χώρα μας παραιτήθηκε σε σχέση με την ίδια και τα περιουσιακά της στοιχεία από κάθε ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής- ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη δανειακή αυτή σύμβαση, γεγονός που, όπως υπογραμμίζει, σημαίνει ότι δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης υλικής ή πολιτιστικής αξίας κινδυνεύει με αναγκαστική εκποίηση σε περίπτωση καταγγελίας της συμβάσεως από τους δανειστές μας και μη εξόφλησής τους.

Ο κ. Τσίπρας ρωτά τον Πρωθυπουργό αν γνώριζε το περιεχόμενο της εν λόγω δανειακής σύμβασης που επρόκειτο να υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών και συμφώνησε, και αν ναι, γιατί δεν ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για το ακριβές περιεχόμενό της, ποιες σχετικές οδηγίες είχε δώσει στον υπουργό για τη τελική διαμόρφωση των εν λόγω επίμαχων άρθρων, καθώς και αν προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να μην ισχύσουν οι απαράδεκτοι και επικίνδυνοι όροι αυτής της δανειακής σύμβασης.


σσ.: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΚΚΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ...

ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ.

ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου