Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Το νούμερο που ζαλίζει....

Περίπου 3 ΔΙΣ € κόπηκαν απο μισθούς και συντάξεις

330 ΔΙΣ € είναι το ΑΕΠ της Ελλάδας

434 ΔΙΣ € είναι το χρέος της Ελλάδας


13, 5 ΤΡΙΣ $ είναι το ΧΡΕΟΣ των ΗΠΑ (δείτε το link...είναι αποκαλυπτικό)

14,1 ΤΡΙΣ $ είναι το ΑΕΠ των ΗΠΑ

57,8 ΤΡΙΣ $ είναι το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ

και....

1,5 Τ-Ε-Τ-Ρ-Α-Κ-Ι-Σ  $ είναι η αξία των παραγώγων (derivatives) που κυκλοφορούν παγκοσμίως

Δείτε το και σε γράφημα


Δε μου λέτε? Μπορεί σε καμια περίπτωση όλο αυτό το πόσο να μετατραπεί σε πραγματικό χρήμα?΄Πόσο χρήμα πρέπει να ΤΥΠΩΘΕΙ για να ρεφαρουν οι "επενδυτες¨και οι μεγα-τραπεζες απο το σκάσιμο αυτής της τοξικης φούσκας;

Και όπως γράφει και το εξαιρετικό blog CIAOANT1 (που παρακολουθεί την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση απο κοντά):

..........................................

Θα μου πείτε, και γιατί να τυπώσουν τόσα πολλά δολάρια, ώστε ο κόσμος να φύγει μακρυά από αυτά, υπερπληθωρίζοντας έτσι το νόμισμα *καθώς κανείς δε θα το θέλει);

Μα γιατί απλούστατα τα χρέη είναι τεράστια, οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες. Πάρτε πχ τη φούσκα του στεγαστικού (η οποία παρεμπιπτόντως δεν τελείωσε - δείτε και αυτό το παλιότερο άρθρο μας).

Το ΔΝΤ πάλι έβγαλε μια νέα ανακοίνωση ζητώντας να δωθούν λεφτά στις τράπεζες (δεν έχουν ρουφήξει αρκετά για να καλύψουν τις ζημιές τους). Για χρόνια, το τραπεζικό σύστημα εξαρτιόταν ουσιαστικά στην ικανότητα του δυτικού εργάτη/μικροαστού να αποπληρώσει το στεγαστικό του. Αφού όμως τον έχουν ρημάξει, με τους κεφαλαιοκράτες να πηγάινουν Ασία την παραγωγή, πώς να πληρώσει; Ούτε καν με δανεικά "δεν κινείται -πλέον- η αγορά".

Και οι τράπεζες έχουν ακόμα άπειρα "τοξικά" χρηματοπιστωτικά προιόντα - η JP Morgan ας πούμε, που έχει τα περισσότερα "παράγωγα" (derivatives) στην κατοχή της, έχει συνολικά "παράγωγα" ύψους που υπερβαίνει το ΑΕΠ ολόκληρου του κόσμου!

Ναι, μόνο μία τράπεζα έχει παράγωγα μεγαλύτερα από όλο το ΑΕΠ του κόσμου:

Εσείς τι λέτε, θα τυπώσει άραγε η Αμερική περισσότερα λεφτά από το πουθενά ή όχι;

.........................................................................

ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ? ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΧΡΕΟΚΩΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ)... Ή ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΕΣ ΑΞΙΕΣ (ΑΚΙΝΗΤΑ, ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΛΠ) ΑΠ' ΟΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ??


ΠΟΙΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ???

Καλύτερα διαβάστε το απο το άλλο κορυφαίο στα Οικονομικά blog TECHIE CHAN:

.......................................................

Προσέξτε όμως τι γίνεται τώρα μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ. Οι φεουδάρχες που είδαν τις γούνες τους να καίγονται από την κρίση του 2007-08, ρέφαραν με τα χρήματα που τους έδωσε το κράτος μέσω του QE1, μέσω δηλαδή αυτού του έμμεσου τυπώματος. Αυτά τα χρήματα φούσκωσαν το χρηματιστήριο αρχικά (που σταθεροποιήθηκε αντί να καταρρεύσει) και έδωσαν κέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις. Μη φανταστείτε πραγματικά κέρδη, μιλάμε μόνο για μάρκες στο καζίνο αυτή τη στιγμή. Τώρα που όλοι στις ΗΠΑ περιμένουν τις νέες διευκολύνσεις και το νέο “τύπωμα” (QE2), αντί να περιμένουν, παίρνουν όλα τα χρήματα που “κέρδισαν” πέρσι και τα βγάζουν εκτός ΗΠΑ, “επενδύοντας” στο εξωτερικό, σε οικονομίες που θεωρούνται ακόμα υγιείς. Ήδη το βραζιλιάνικο ρεάλ έχει ανατιμηθεί από το ζεστό χρήμα που εισέρχεται στη χώρα και έκανε τον υπουργό οικονομικών να γκρινιάζει. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ταιλανδικό Μπάχτ (ναι αυτό που ξεκίνησε την κρίση του 1997) που έχει ανατιμηθεί ήδη 11% από τις αρχές του χρόνου σε σχέση με το δολάριο. Την ίδια γκρίνια ακούμε και από τις αρχές της Κορέας, της Σιγκαπούρης και της Κολομβίας.

Μα λεφτά τους δίνουνε, θα μου πείτε, γιατί παραπονιούνται. Δεν βλέπουν τον ΓΑΠ που θέλει απεγνωσμένα ξένες “επενδύσεις”? Λοιπόν δώστε βάση στο κόλπο. Τα λεφτά για τα οποία μιλάμε εδώ, δεν είναι ακριβώς ίδια με αυτά που βγάζετε εσείς κι εγώ από τις δουλειές μας. Μοιάζουν το ίδιο, μυρίζουν το ίδιο και έχουν την ίδια αξία. Μόνο που αυτά τα χρήματα δημιουργήθηκαν από ένα λογιστικό τρύκ που έκανε η αμερικάνικη FED αγοράζοντας αμερικάνικα ομόλογα και τοξικά δάνεια από τις τράπεζες. Με λίγα λόγια οι αμερικάνοι φεουδάρχες πάνε να “επενδύσουν” σε όλες αυτές τις χώρες με χρήματα του “αέρα”. Τα οποία μπαίνουν στην τοπική οικονομία, αγοράζουν ακίνητα, μετοχές και άλλα assets και περιμένουν την ανατίμησή τους (ή την υποτίμηση του δολαρίου λόγω του QE2). Όμως η ίδια η εισαγωγή αυτού του ζεστού αέρα, δημιουργεί από μόνη της πίεση και στρεβλώσεις στις τιμές της ντόπιας αγοράς. Διότι τα σπίτια δεν τα θέλει κανείς για να ζήσει, τα θέλει μόνο για όσο διάστημα κρατά η νέα υποτίμηση του δολαρίου. Και φυσικά ούτε λόγος για τη δημιουργία παραγωγικών υποδομών. Το ζεστό χρήμα πρέπει να είναι έτοιμο να φύγει με την πρώτη ευκαιρία και το μόνο που το απασχολεί είναι η εκμετάλλευση των ήδη υπαρχουσών υποδομών (άρα ιδιωτικοποιήσεις).

Για να καταλάβουμε τη διαφορά του “αέρα”, σκεφτείτε πως εγώ (ένας Ταϊλανδός μεσοαστός) έχω 50.000 ευρώ στην τράπεζα από τη δουλειά μου. Κι εσείς (ένας φτωχομπινές αμερικάνος με MBA) δεν έχετε παρά 10.000 ευρώ. Εγώ πάω στην τράπεζα και ζητάω δάνειο και η τράπεζα μου λέει πως μπορεί να μου δώσει άλλα 100.000 ευρώ. Αυτό το ονομάζουμε μόχλευση 2 προς 1. Έτσι εγώ βγαίνω στην πιάτσα και πάω να πάρω το σπίτι που αξίζει 150.000 ευρώ. Εσείς όμως επειδή έχετε έναν φίλο στην τράπεζα (ας τον ονομάσουμε τυχαία Μπερνάνκι), σας προσφέρει μεγαλύτερο δάνειο ύψους 200.000 ευρώ και έτσι έχετε μεγαλύτερη μόχλευση 20 προς 1. Κι έτσι εσείς με τα 210.000 ευρώ στην τσέπη πάτε και μου κλέβετε το σπιτάκι μου.



Κι όλο αυτό το παιχνίδι υπερβάλλουσας ρευστότητας γίνεται την ίδια στιγμή που πάνω από 50εκ αμερικάνοι ζούνε με επιδόματα πρόνοιας (κι όταν λέμε πρόνοια μη φανταστείτε τη σουηδία), ενώ πάνω από 30% των στεγαστικών δανείων είναι αρνητικά (το δάνειο είναι μεγαλύτερο της αξίας του σπιτιού, κάτι που ονομάζεται και underwater). Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ πως πάμε ολοταχώς για φεουδαρχοποίηση?
.............................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου