Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Μερικά βασικά για όσους (λένε πως) αισθάνονται "Αστοί"

(...προς όσους αισθάνονται "Αστοί", "Φιλελεύθεροι" και "Καπιταλιστές" ή ΕλευθερΑγορίτες γενικώς...)

Μην ακούτε όσους λένε πως Αστοί είναι απλώς «οι κάτοικοι των πόλεων»!
Ούτε φυσικά και πως είναι όσοι *δεν* είναι εργάτες,
ή έχουν ανώτατη μόρφωση, ή/και δίνουν περισσότερες διαταγές από όσες δέχονται,
(αν και το τελευταίο έχει σαφώς το μερτικό του).

Οι νικητές του πιο πρόσφατου ταξικού πολέμου (οι Αστοί φυσικά) τα τελευταία 200 χρόνια έχουν στήσει "μηχανή" ακριβώς για να συσκοτίζουν αυτό το, κομβικής σημασία για την απελευθέρωσή μας, ζήτημα.

Ο ορισμός, όπως διαυγάστηκε από το Μαρξ, προσδιορίζει επακριβώς τους μεγάλους Ιδιοκτήτες των Μέσων Παραγωγής(του Κεφαλαίου δηλαδή) οι οποίοι διοικούν τις Δυτικές Κοινωνίες (σχεδόν όλο τον πλανήτη πλέον) συμβατικά από τη Γαλλική Επανάσταση και έπειτα.

Αυτή η Τάξη απαρτίζεται από τους εξής 3 "επαγγελματίες":
* οι Έμποροι
(κυρίως Εφοπλιστές, αφού μιλάμε πάντα για το διεθνές εμπόριο),
* οι Τραπεζίτες
(χρηματοπιστωτικά παράγωγα, μεγαλομέτοχοι, επενδυτές, hedge-funds, ασφαλιστικές, δανειστές, κτλπ που δρουν πλέον και στα 2 άκρα της παραγωγικής διαδικασίας, και στην παραγωγή και στην κατανάλωση),
* και οι Βιομήχανοι
(το κερασάκι στην τούρτα, οι οποίοι λόγω της Υπεραξίας που αντλούν σχεδόν κατά βούληση, πέτυχαν και ανέβασαν ολόκληρη την τάξη τους στο τιμόνι της κοινωνίας).

Τελεία και παύλα.

* Αστοί δεν είναι ούτε οι μεγαλο-Μηχανικοί,
ούτε και οι αστέρες της TV ούτε και οι μεγαλο-δημοσιογράφοι
(εκτός κι αν κατέχουν πραγματικά πολλές μετοχές από τις εταιρίες τους...),
* ούτε οι Δικηγόροι, ούτε οι μικρο-έμποροι της Πατησίων
(εκτός κι αν τους ανήκει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο οπότε λέμε πως ανήκουν στους εισοδηματίες-γαιοκτήμονες...παλιότερη τάξη αυτή, αρκετά ευάλωτη(!)),
* ούτε καν οι βουλευτες και οι πολιτικάντηδες με τα τζάκια τους(!)
(εκτός κι αν "τυχαίνει" να είναι κεφαλαιοκράτες).

Οι περισσότεροι από αυτούς τους τελευταίους είναι είτε οι Λακέδες τους (όρο που προφέρουμε πολλοί αριστεροί με εμφανή απαξίωση και σημάδια αυτοικανοποίησης στο πρόσωπό μας)
είτε μικρο-αστοί, κοινωνικά στρώματα επαμφοτερίζοντα και τα δύο,
που οι συμμαχίες τους στον ιστορικό χρόνο αλλάζουν τις εκβάσεις των ταξικών μαχών.

Α, και Αστός δεν γίνεσαι επειδή το θέλεις!

Διάβαζα πρόσφατα κάπου στον Richard Wolff να περιγράφει πως η ταξική κινητικότητα των φτωχών στις ΗΠΑ (upward class mobility),
η πιθανότητα δηλαδή του να αλλάξουν τάξη προς το καλύτερο,
έχει πέσει τα τελευταία χρόνια στο ~1%,
όση περίπου ήταν επί Φεουδαρχίας,
και ενώ στα ντουζένια του καπιταλισμού, μετά τη λήξη του Β'ΠΠ, ήταν ~8%!

Τέλος, για όσους έχουν απορίες με ποιους θα συμπαρατάσσονταν σε μια ταξική εξέγερση,
θα τους το πω με το εξής σχήμα:

Το ΑΕΠ μας (ο πλούτος που παράγουμε κάθε χρόνο ως χώρα δηλαδή)
είναι ~250δις, είμαστε ~10εκ,
άρα εντελώς χοντρικά 25.000 ευρώ ανά κάτοικο,
δηλαδή σε μια Ελλάδα με πλήρως εξισωμένη οικονομία
μια τετραμελής οικογένεια θα έπρεπε έχει εισόδημα ~100.000 ευρώ!

Ή αν πάρουμε μόνο τους εργαζόμενους, 4.7εκ, αντιστοιχούν
60.000 ευρώ το χρόνο σε κάθε εργαζόμενο στην Ελλάδα.

Τώρα ρωτάω:

* Μήπως παίρνεις πάνω από 60.000 το χρόνο?
* Μήπως συνδυασμένα η 4μελής οικογένειά σου έχει εισόδημα πανω από 100.000 ευρώ το χρόνο?


Αν ναι,... ε τότε προφανώς τα κελεύσματα για μια ταξική εξέγερση δεν απευθύνονται για σένα.
Και πολύ δικαιολογημένα αισθάνεσαι Αστός. Είσαι όντως ένας από αυτούς.

ΠΗΓΗ: WASTE OF TIME

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα ! Πολύ καλή η ανάρτηση, αλλά σφαλερή η μεταφορά της διάκρισης των κοινωνιών σε τάξεις από το Μάρξ στη σημερινή πραγματικότητα. Στα μέσα του 19ου αιώνα είχαν προσφάτως κατακτήσει οι αστοί την πλήρη εκμετάλευση των μέσων παραγωγής από την αριστοκρατία και εκινούντο μέσα σε θάλασσα "απελευθερωμένης" προλεταριακής εργασίας. Η πρώτη τους ενέργεια για να οργανώσουν τη "θάλασσα" και να προστατευτούν οι ίδιοι ήταν να πετάξουν κάτι κόκκαλα να γλείφουν οι μικροαστοί να τους έχουν με το μέρος τους. Η σημερινή πραγματικότητα απέχει παρασάγκας. Την κοινωνία κατευθύνει η ΜΕΓΑΛΟαστική τάξη. Αυτοί διαμορφώνουν τους κανόνες του παιχνιδιού, η διεθνοποιημένη ηγεσία των πολυεθνικών κατευθύνει τις κοινωνίες διασχίζοντας την κοινωνική "θάλασσα" κατά το δοκούν. Αστοί είναι όσοι μετέχουν της αστικής κουλτούρας, αποδέχονται δηλαδή και αναπαράγουν τον κυρίαρχο πολιτισμό και δέχονται τα καταναλωτικά και άλλα δεσμά της πόλης. Παραπέρα έχουμε την σφαίρα των ανέργων και αστέγων των αποκλεισμενων από την καταναλωτική μέθη,που ολοένα διευρύνεται υπό διάφορες μορφές. Παλια θα μιλούσαμε για λούμπεν προλετάριους, που παρήγαγαν τη δική τους κουλτούρα. Σήμερα η λούμπεν κουλτούρα είναι η κυρίαρχη με την οποία προωθείται η κοινωνική εξουδετέρωση με πλύση εγκεφάλου όλων.
    Κατά συνέπεια έχουν ευκόλως διακριτό στόχο σήμερα οι κοινωνικοί αγώνες παγκοσμίως, αυτούς που διαμορφώνουν μέσω τεχνολογιών πλέον τις κοινωνίες. Επίσης, έχει νόημα και έχουμε δίκιο να επαναστατούμε όταν δεχόμαστε επίθεση ως λαός προκειμένου να μην μας κάνουν οι "Μεγάλοι Αδερφοί" φορμάτ ως πολτό, όπως επιδιώκουν. Η αμερικάνικη κοινωνιολογία δεν κατέκτησε ποτέ το στάτους της επιστήμης, λόγω πρόσδεσης στην προπαγάνδα της καταστολής των κοινωνιών με κάθε μορφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΟ "ΛΙΑΝΕΣ" ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΦΟΜΟΙΩΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΒΑΣΙΚΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΔΩ (http://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2010/03/banksters-h.html), ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΩ 100%.
    .....
    Ζούμε στην εποχή που ο νεκροζώντανος καπιταλισμός γέννησε και διέπεται ολοκληρωτικά από την χρηματοδεσποτική του τελείωση που είναι ταυτόχρονα και η υπέρβασή του......

    ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ...

    ......Η ανθρωπότητα βιώνει της σπασμούς της θυελλώδους μετάβασης προς ένα νέο τρόπο εκμεταλλευτικής οργάνωσης της συλλογικής και προσωπικής ζωής. Είμαστε στις απαρχές της πρώτης φάσης αυτής της ανάδυσης όμως ήδη γίνονται ορατά ορισμένα από τα αποτρόπαια γνωρίσματα της. Χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν, όχι απλώς κάποια μορφή είτε μετανεωτερικού «υπεριμπεριαλισμού», είτε «ολιγοπωλιακού καπιταλισμού», είτε «ολοκληρωτικού καπιταλισμού» κλπ, αλλά τον ριζικό μετασχηματισμό και αντικατάσταση του ίδιου του Καπιταλιστικού Τρόπου Παραγωγής και του ιστορικού του φορέα, της Αστικής Τάξης. Πρόκειται για το καινοφανές Πλανητικό Χρηματοδεσποτικό Σύστημα που συγκροτείται πάνω στις βάσεις του άνισου διεθνούς καταμερισμού εργασίας και των ανοικτών αγορών όπου οι χρηματικές (χρηματοπιστωτικές, νομισματικές, χρηματιστηριακές) εξειδικευμένες αγορές έχουν την πρωτοκαθεδρία. Αυτό έγινε ιστορικά εφικτό λόγω μιας υπερπολύπλοκης αλληλουχίας τελεστών όπου ανάμεσα τους σημαντική επίδραση ενείχαν η «τρίτη τεχνολογική επανάσταση» (ειδικά η πληροφορικοποίηση) και η κυριάρχηση της συμβολικής οικονομίας. Οι προϋποθέσεις της εξέλιξης προς την αυτονομημένη παραγωγή χρήματος από το χρήμα ήτοι του χρηματοπιστωτικού εμπορεύματος και των παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων του συσσωρεύτηκαν με τρόπο ταχύρυθμο το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα στο πλαίσιο της αλληλενεργού δυναμικής τριάδας: 1) νεοφιλελευθεροποίηση 2) οικουμενικοποίηση 3) χρηματιστικοποίηση.

    ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή