Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Βρήκαν το αρχείο των πολεμικών αποζημιώσεων που ..έχασε ο Σαχινίδης.


Ψεύδεσθε κ. Σαχινίδη

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Μείζον θέμα αναμένεται να προκύψει μετά τη σημερινή αποκάλυψη της zougla.gr σχετικά με το «αγνοούμενο» κατά τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, αρχείο πολεμικών αποζημιώσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).


Έγγραφο-ντοκουμέντο το οποίο συντάχθηκε στις 30 Μαρτίου 2012 από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ, αποδεικνύει ότι το περιβόητο αρχείο όχι μόνο υπάρχει αλλά είναι και πλήρως οργανωμένο καθώς καταγράφει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων των πολεμικών αποζημιώσεων, τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί αλλά και τις εντολές πληρωμής που έχουν δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος!
Διαψεύδει, εν ολίγοις, την «άγνοια» που εξεδήλωσε στις 28 Μαρτίου 2012 ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων μίλησε γενικά και αόριστα για «αναζητήσεις» αρχείων που υπήρχαν πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η ακριβής δήλωση του κύριου Σαχινίδη ήταν η εξής: «Αναζητώ το αρχείο που υπήρχε πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και που αφορούσε ζητήματα πολεμικών αποζημιώσεων. Το αναζητώ και θα θέσω στην διάθεση της Επιτροπής, οποιοδήποτε στοιχείο υπάρξει».
Διαφορετική γνώμη από τον κ. Σαχινίδη όμως, φαίνεται ότι έχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς, σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών και αποκαλύπτει η zougla.gr, το αρχείο των πολεμικών αποζημιώσεων όχι μόνο υφίσταται αλλά είναι απολύτως οργανωμένο.
Μήπως ο κ. Σαχινίδης δεν γνώριζε την ύπαρξη του συγκεκριμένου αρχείου; Είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο; Μήπως πάλι, όπως διατείνονται «κύκλοι» του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σαχινίδης αναφερόταν σε άλλου είδους αποζημιώσεις; Και αν ναι σε ποιες; Πόσα αρχεία υπάρχουν εν τέλει;
Απολαύστε το ρεπορτάζ…
Η αίτηση του καθηγητή
Η υπόθεση άρχισε να «ξετυλίγεται» μετά από την πρωτοβουλία ενός καθηγητή της Νεότερης Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, να προβεί στη συγγραφή μιας μονογραφίας για την ευρύτερη θεματική των πολεμικών αποζημιώσεων.
Ο καθηγητής ζήτησε, ως όφειλε, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, την άδεια πρόσβασης στα μητρώα των Ελλήνων που είχαν θιγεί από τις εθνικοσοσιαλιστικές δυνάμεις (κοινώς τα θύματα του ναζισμού), ούτως ώστε να συλλέξει όσο περισσότερα στοιχεία μπορεί.
Παράλληλα, στην αίτηση του για πρόσβαση στο «πολύτιμο αρχείο», όπως το χαρακτήρισε, δήλωσε και την πρόθεση να δρομολογήσει και την ψηφιοποίηση αυτού, προκειμένου να το προστατέψει από την υγρασία.
Η παραδοχή της ύπαρξης του αρχείου
Μετά την αίτηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού στις 30 Μαρτίου 2012 απέστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών επιστολή με την ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ» η οποία είχε ως θέμα: «Ζητούνται απόψεις σχετικά με αίτημα πρόσβασης στα μητρώα των δικαιούχων περί παροχών υπέρ Ελλήνων υπηκόων θιγέντων υπό εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων διώξεως που τηρούνται στην υπηρεσία μας».
Η επιστολή είχε ως σκοπό να ενημερώσει τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την αίτηση του καθηγητή για πρόσβαση στα μητρώα αυτών που δικαιούνται πολεμικές αποζημιώσεις.
Αναλογιζόμενοι τις δηλώσεις του κ. Σαχινίδη, όλοι θα περιμέναμε ότι η Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, θα ενημέρωνε το υπουργείο Εξωτερικών ότι το συγκεκριμένο αρχείο δεν υπάρχει, οπότε η πρόσβαση του καθηγητή σε αυτό κρίνεται αδύνατη.
Έγιναν όμως έτσι τα πράγματα; Κάθε άλλο, αρκεί να διαβάσουμε το σχετικό απόσπασμα το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων… «Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να γίνει κατανοητό ότι το επίμαχο αρχειακό υλικό αποτελείται από 17 δερματόδετους τόμους των 2.800 περίπου σελίδων έκαστος, μέσα στους οποίους καταγράφονται τα ονοματεπώνυμα των δικαιούχων, τα πατρώνυμα αυτών, ο τόπος κατοικίας, ο αριθμός μητρώου, το Πρωτοδικείο που εξέδωσε τη σχετική Δικαστική Απόφαση και το αρμόδιο Κατάστημα της Τράπεζας Ελλάδος, ο αριθμός της απόφασης και της εντολής πληρωμής και τέλος το ποσό πληρωμής».
Δείτε το έγγραφο
Δηλαδή, σε απλά λόγια, η Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, παραδέχεται ότι όχι μόνο υπάρχει το αρχείο των πολεμικών αποζημιώσεων αλλά ότι είναι και πλήρως οργανωμένο.
«Να δούμε που χρωστάμε»
Ένα άλλο –πολύ ενδιαφέρον- σημείο της επιστολής, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, είναι αυτό στο οποίο γίνεται αναφορά σε ένα απόρρητο έγγραφο-αίτημα το οποίο φέρεται να απέστειλε στις 3 Μαρτίου 2012, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ.Δημήτριος Δόλλης, στη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου.
Σύμφωνα με την επιστολή, ο κ. Δόλλης, φαίνεται να ζήτησε από την Υπηρεσία να προβεί στην «ανεύρεση αρχειακού υλικού αναφορικά με την καταβολή –εκ μέρους της Ελλάδας-φερόμενων πολεμικών αποζημιώσεων σε Γερμανούς, Αλβανούς και Ιταλούς υπηκόους για υποτιθέμενες ζημιές κατά την περίοδο του ελληνο-ιταλικού πολέμου και της Κατοχής».
Δηλαδή, από την μια υπάρχει το αρχείο με τις πολεμικές αποζημιώσεις –τις οποίες δεν διεκδικούμε-και από την άλλη αναζητούμε στοιχεία που να αφορούν την καταβολή αποζημιώσεων από μεριάς της Ελλάδας. Περίεργα πράγματα τα οποία χρίζουν άμεσης απάντησης…
Στα παπάρια τους γράφουν τη Βουλή και το λαό που αγωνίστηκε για την ελευθερία όλων.

Για να εξυπηρετήσουμε τους "εταίρους" μας, όλα επιτρέπονται...

Η δικαιοσύνη τι κάνει? Καλά είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου