Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ο ειδικός λογαριασμός είναι ρήτρα της 1ης Δανειακής Σύμβασης!

Δείτε τι γράφει το euro2day

Η... ξαφνική ανεξαρτητοποίηση της Ολλανδίας και της Φινλανδίας στη συνεδρίαση του European Working Group αλλά και η εμμονή στη σκληρή στάση από τους υπουργούς οικονομικών των δύο χωρών έπεισαν τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ότι είναι αναγκαίο να μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Όπως έγραψε από την Παρασκευή του euro2day ο Λ. Παπαδήμος είχε δεχθεί πρόταση από ομόλογό του -με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις- να μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα ώστε να χειριστεί προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Παρά τη διαρροή του υπουργείου οικονομικών, κατά την οποία διαφαίνεται ότι η απόφαση λήφθηκε από κοινού με τον υπουργό οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Όπως μας μετέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης, οι συζητήσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και υπάρχει πλέον έντονη δυσπιστία ορισμένων υπουργών οικονομικών προς τον Ευάγγ. Βενιζέλο αλλά και το αντίθετο.

Θεωρήθηκε λοιπόν αναγκαίο, προκειμένου να μη σπάσει η απόφαση για την Ελλάδα, να δοθεί δηλαδή το πράσινο φως μόνο για το PSI και όχι για το δεύτερο δάνειο, να βρεθεί ο Λ. Παπαδήμος στις Βρυξέλλες.

Στην αρχή ο πρωθυπουργός δεν είδε την πρόταση θετικά, όμως η διαρκής επικοινωνία του μέσα στο Σαββατοκύριακο με θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε. και ομολόγους του τον οδήγησε στο να αλλάξει γνώμη. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως εάν θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του eurogroup, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δώσει το "παρών" και θα απευθύνει τον λόγο στους 17, εάν μέχρι και μία ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης δεν έχει υπάρξει θετική έκβαση.

Ο Λ. Παπαδήμος, πάντως, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ δεν αποκλείονται και επαφές με υπουργούς οικονομικών του σκληρού πυρήνα.

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκονται και οι εκπρόσωπου του IIF Νταλάρα και Λουμιέρ, οι οποίοι πιέζουν να υπάρξει ανακοίνωση για το PSI τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Τα 2+1 αγκάθιαΤελικώς, φαίνεται πως η Φινλανδία και η Ολλανδία κάθε άλλο παρά γερμανικοί δορυφόροι είναι.
Στη συνεδρίαση του EWG διαμήνυσαν ότι θα ασκήσουν βέτο στην απόφαση για την Ελλάδα εάν μέχρι σήμερα το βράδυ δεν ικανοποιηθούν πλήρως για τον όρο της μείωσης του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Οχυρωμένοι πίσω από την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, που κάνει λόγο για μείωση στο 120%, οι εκπρόσωποι των δύο χωρών αρνούνται να βάλουν νερό στο κρασί τους. Και ενώ -επικοινωνιακά τουλάχιστον- ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δείχνει πιο ελαστικός, φαίνεται πως οχυρώνεται πίσω από τις δύο αυτές χώρες και σπρώχνει παρασκηνιακά για διαχωρισμό των αποφάσεων.

Πάντως, τα αγκάθια που πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι το απόγευμα είναι:

- Να πειστούν η Ολλανδία και η Φινλανδία ώστε να αναθεωρηθεί ο στόχος του χρέους στο 123-124% του ΑΕΠ για το 2020 από 120%. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένουμε να δούμε ποιες επιπρόσθετες διασφαλίσεις θα κληθεί να δώσει η Ελλάδα. Ο Γιούνκερ και ο Όλι Ρεν, πάντως, σπρώχνουν προς την αναθεώρηση του στόχου προς τα πάνω, ώστε να κλείσει το θέμα σήμερα.

- Εάν μέρος της επιπρόσθετης επιβάρυνσης θα το αποδεχθεί ο ιδιωτικός τομέας. Ο Τσ. Νταλάρα φαίνεται πως έχει δεχθεί μία επιπλέον μικρή υποχώρηση του μέσου επιτοκίου ώστε να καλυφθεί μέρος της διαφοράς.

- Ποια στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ, που επίσης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.

Σε αυτό όπου συγκλίνει το eurogroup είναι το ξήλωμα της τρόικας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Ο Τόμσεν, ο Μαζούχ και ο Μορς θα πάνε... σπίτι τους και χρεώνονται πλέον τα λάθη και τις παλινωδίες των τελευταίων μηνών, την αστοχία των δημοσιονομικών προβλέψεων, τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις γενικόλογες εκθέσεις, που προκάλεσαν σύγχυση στους υπουργούς οικονομικών.

Στην ουσία, βέβαια, θα αντικατασταθούν από υψηλά ιστάμενους -αδιάφθορους- αξιωματούχους, που θα έχουν παρεμβατικό ρόλο επόπτη. Όπως και να το θέτει επικοινωνιακά η ελληνική κυβέρνηση, ο ρόλος των εποπτών, όπως και του ειδικού λογαριασμού εξυπηρέτησης του χρέους (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων), έχει ήδη αποφασιστεί από το περασμένο eurogroup και βασίζεται πάνω σε ρήτρες της πρώτης δανειακής σύμβασης που θα ενεργοποιηθούν τώρα.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία σήμερα στο eurogroup, το θέμα θα παραπεμφθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, η οποία θα λάβει χώρα το βράδυ της 2ας Μαρτίου, μετά το τέλος της συνόδου των 27.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου