Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Δείτε ποιές χώρες στην ΕΕ που πιέζουν και ΑΠΑΙΤΟΥΝ για τη συνέχιση της πολιτικής της εξαθλίωσης στην Ελλάδα


Από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Απο το 2008 φάνηκαν οι προτεραιότητες τους...


Eurogroup: 10 «nein» στο νέο δάνειο προς Ελλάδα

Από το eurogroup του Ιανουαρίου 7 χώρες είχαν ήδη δείξει τα δόντια τους προς την Ελλάδα. Χθες ο αριθμός των κρατών που θεωρούν ότι πρέπει να εξαντληθεί όλη η αυστηρότητα πριν ληφθεί απόφαση για να δοθεί το νέο δάνειο, ανέβηκε στα 10.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του euro2day, ήδη εδώ και εβδομάδες, Φιλανδία, Ολλανδία και Γερμανία, διεμήνυσαν ότι εάν δεν υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί μέχρι τέλους -δηλαδή και μετά τις εκλογές - δεν θα δοθεί η νέα δανειακή σύμβαση αλλά μόνο το μέρος των 30 δισ. ευρώ που αφορά στην ολοκλήρωση του PSI. Αυτός είναι και ο λόγος για τις σκληρές δηλώσεις των Ευρωπαίων και την αναγγελία νέου eurogroup την επόμενη Τετάρτη.

Μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Φιλανδία και η Ολλανδία, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους - απαίτησαν μέχρι και την ακύρωση της νέας δανειακής σύμβασης και την χορήγηση δανείου μόνο στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης και πλήρους χρεοκοπίας.

Οι δύο αυτές χώρες μάλιστα, μιλούν πλέον ανοικτά στις επιτροπές EWG και EFC ακόμα και για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Οι άλλες χώρες που αντιτίθενται στην άμεση απόφαση για το νέο δάνειο είναι: Αυστρία, Γαλλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Εσθονία, Μάλτα και Λουξεμβούργο. 

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες, πιο σκληρή γραμμή απέναντι στη χώρα μας έδειξε και η Ιταλία.

Και ενώ η Ολλανδία και Φιλανδία σέρνουν τον χορό της εξόδου από το ευρώ, η Γερμανία εμφανίζεται πιο μεθοδική.

Όπως αποκάλυψε το euro2day την προηγούμενη Δευτέρα, επανέρχεται στο τραπέζι:

- Η αυξημένη εποπτεία σε τεχνικό, διοικητικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα το eurogroup έδωσε εντολή στην Κομισιόν να καταρτίσει σχετική πρόταση. Αν και ο επίτροπος Ολι Ρεν περιορίστηκε σε γενικόλογες τοποθετήσεις όταν ρωτήθηκε για την εποπτεία, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο επόπτης επί προϋπολογισμού θα κατατεθεί ως γενική πρόταση για συστηματικά προβληματικές χώρες, θα φωτογραφίζεται όμως η χώρα μας

- Ερχεται αυξημένη εποπτεία και στον τομέα ιδιωτικοποιήσεων που ουσιαστικά θα μεταβιβαστεί σε Ευρωπαϊκό Ταμείο διαχείρισης ελληνικού χρέους

- «Πέρασε» η γερμανική πρόταση για την σύσταση ειδικού λογαριασμού εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους
Οι Γερμανοί έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τις διεργασίες για το νέο δάνειο μέχρι τον Μάιο, καθώς θεωρούν ότι μόνο τα 30 δισ. ευρώ για το PSI επείγουν, ενώ τα 14,4 δισ. ευρώ των ομολόγων που λήγουν στις 20 Μαρτίου μπορούν να καλυφθούν με την δόση του παλαιού δανείου και έκτακτες δημοπρασίες τίτλων μικρής διάρκειας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Klaus Ernst, επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος, δήλωσε σήμερα μετά από συνάντηση με την Καγκελάριο Α. Μέρκελ ότι η γερμανική Βουλή θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 27 Φεβρουαρίου για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Πάντως καμία από τις 10 χώρες που αναφέραμε δεν παρουσιάζεται διατεθειμένη να αυξήσει τα κονδύλια του νέου δανείου εάν η νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που καταρτίζει ο πρωθυπουργός Λουκας Παπαδήμος δείξει ότι η χώρα χρειάζεται κονδύλια άνω των 145 δισ. ευρω.

Ηδη εξετάζεται τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ (από την αρχική απόφαση για δάνειο 130 δισ. ευρώ) να μην καλυφθούν από τα κράτη αλλά από το PSI και την συμμετοχή των δανείων των ελληνικών τραπεζών προς τις ΔΕΚΟ. Ερώτημα παραμένει και η στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ.

Μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει ότι δεν θα συμμετέχει στην νέα δανειακή σύμβαση, ή ότι το ποσό θα είναι μικρότερο από το ένα τρίτο με το οποίο συμμετέχει έως τώρα.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/679372/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου