Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Οι φωνές απο τις ΗΠΑ όλο και δυναμώνουν 2...

Στη σημερινή συζήτηση στη Γερουσία των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι (με ψήφο και κάποιων Δημοκρατικών...) μπλόκαραν νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων ελέγχου σε τράπεζες και κεφαλαιαγορές. (Δείτε την σχετική είδηση στην Ελευθεροτυπία)

Με ενδιαφέρον, βλέπουμε να ανοίγει η συζήτηση για το ρόλο των τραπεζών και  να γίνονται προσπάθειες για αύξηση του ελέγχου απο τις κυβερνήσεις πάνω σε αυτές. Και όλα αυτή η αντιπαράθεση μέσω άρθρων, δημοσιεύσεων και εκπομπών , γίνεται μέσα σε ένα απο τα κέντρα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

(Δείτε και το προηγούμενο post: Οι φωνές απο τις ΗΠΑ όλο και δυναμώνουν)

Σε επιβεβαίωση των παραπάνω, το σημερινό φλογερό άρθρο Break up the Banks and Combat Financial Crime στο globalresearch μας αποδεικνύει την ανάδυση μιας ολοένα και αυξανόμενης κριτικής, οχι μόνο απο τους απλούς και ενεργούς πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και απο τους ίδιους τους Γερουσιαστές των ΗΠΑ, όπως ο Bernie Sanders που ομολογεί:
"...the industry regulates the Congress, not the other way around"
Για ποιό λόγο άνοιξε η συζήτηση είναι προφανές: Οι ΗΠΑ, όπως και τα περισσότερα κράτη του κόσμου είναι υπερχρεωμένα, και τα διαθέσιμα χρήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα κράτη αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια.

Παραδοχές όπως του καθηγητή του ΜΙΤ, Simon Johnson και του συνεργάτη του James Kwak, που σε συνέντευξη τους στον Bill Moyers του PBS λένε τα εξής, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τον Αριστοτέλη:
Simon Johnson: “It's a very simple, straightforward idea from Aristotle. It's political power based on economic power. And it's the rise of the banks in economic terms, which we document at length, that it'd turn into political power. And they then feed that back into more deregulation, more opportunities to go out and take reckless risks and-- and capture huge amounts of money.
Bill Moyers: And you say that these this oligarchy consists of six megabanks. What are the six banks?

James Kwak: They are Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, and Wells Fargo.

Bill Moyers: And you write that they control 60 percent of our gross national product?

James Kwak: They have assets equivalent to 60 percent of our gross national product. And to put this in perspective, in the mid-1990s, these six banks or their predecessors, since there have been a lot of mergers, had less than 20 percent. Their assets were less than 20 percent of the gross national product.”
 και τέλος....λέει:

 ....The global plan is to transcend national sovereignty through regional entities like the EU and NAFTA, etc., and then have the IMF become the global bank
Δείτε το βίντεο:



Οι πολιτικοί ξέρουν οτι σε λίγο καιρό δεν θα μπορούν να συγκρατήσουν τους λαούς τους που βυθίζονται στην ανεργία και τη φτώχεια εξαιτίας της απληστίας τραπεζών και χρηματιστών. 

(Σχετικά δείτε και το προηγούμενο post: Οι τράπεζες νίκησαν τα κράτη. Τους Λαούς?)

Χωρίς να ξέρουμε τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου και το αν και πού τελικά αυτές θα καταλήξουν, το άνοιγμα και μόνο της συζήτησης μας δίνει μιαν ελπίδα....Μια αίσθηση της πιθανότητας κοινής δράσης για να αντιμετωπιστούν κοινά προβλήματα...

Φυσικά, ή πιθανότητα να βρεθεί ένας συμβιβασμός με ημίμετρα είναι μεγάλη (όπως έγινε και με το θέμα του "μηχανισμού" στους κόλπους της ΕΕ).

Εμείς εδώ στην Ευρώπη τα 'χουμε λύσει τα θέματά μας? Πότε θα έρθει η ώρα να ανοίξει αυτή η συζήτηση και εδώ? Τη θέλουμε την ΕΕ? Και αν τη θέλουμε, ποιούς πρέπει να υπηρετεί?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου