Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Μεγάλη μείωση στο τουριστικό ρεύμα από Γερμανία

ΟΡΑΤΗ είναι πλέον η απειλή για τον ελληνικό τουρισμό να χάσει μέχρι και 230.000 γερμανούς τουρίστες φέτος. Αιτία, το αρνητικό κλίμα που συντηρείται για την Ελλάδα σε μερίδα της κοινής γνώμης της Γερμανίας, μέσω δημοσιευμάτων και πολλών αναφορών σε γερμανικά blogs.Οι μειωμένες κρατήσεις και οι...συνεχείς εκπτώσεις των ξενοδόχων, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν πελάτες, οδηγούν ταυτόχρονα παράγοντες της αγοράς να προβλέπουν μείωση τουριστικών εισπράξεων φέτος από 700 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ.


Τα αρνητικά δεδομένα οδηγούν την κυβέρνηση να προσκαλέσει στην Ελλάδα αρχικά γερμανούς και στη συνέχεια και άλλους ευρωπαίους δημοσιογράφους, με στόχο να αναστραφεί όσο γίνεται το κλίμα. Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το Ιντερνετ για την προβολή της χώρας, αφού τα λιγοστά χρήματα που διαθέτει το υπουργείο δεν επαρκούν για σοβαρή διαφημιστική καμπάνια διεθνώς.

Η μείωση κρατήσεων από τη Γερμανία παραμένει στα επίπεδα του -10% σε σχέση με την περυσινή άσχημη χρονιά, κατά την οποία υπολογίζεται ότι ήρθαν στη χώρα μας 4,3-4,6% λιγότεροι τουρίστες από τη συγκεκριμένη χώρα (στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την κίνηση από τα γερμανικά αεροδρόμια). Αν, μάλιστα, δεν κλείσει η ψαλίδα τότε διαγράφεται ορατός ο κίνδυνος ο ελληνικός τουρισμός να χάσει φέτος έως και 230.000 πελάτες.

Ιδιαίτερα οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ της παγκόσμιας αγοράς (TUI, Thomas Cook, Rewe) εμφανίζονται να καταγράφουν υστέρηση κρατήσεων περί το 15% σε σχέση με πέρυσι.
Ελληνες επιχειρηματίες του τουρισμού (ξενοδόχοι και τουρ οπερέιτορ), που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη γερμανική αγορά, εξηγούν ότι η υστέρηση οφείλεται σε δύο λόγους: στο αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα αλλά και στην προσμονή ότι η άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μεγάλη μείωση των τιμών στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Η αρνητική εικόνα

Συνεχείς αρνητικές αναφορές σε γερμανικά ιστολόγια συντηρούν μια αρνητική εικόνα για την Ελλάδα. Σε μια μερίδα του κοινού υπάρχει μια διστακτικότητα για το πώς θα τους υποδεχτούν φέτος οι Ελληνες, μετά απ' όλα όσα συνέβησαν και γράφτηκαν, και δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να χαλάσουν την ηρεμία των διακοπών τους», έλεγε χαρακτηριστικά έλληνας ταξιδιωτικός πράκτορας.

Σε μια προσπάθεια να αναστραφεί όσο γίνεται το κλίμα, ο ΕΟΤ, σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ, ετοιμάζονται να προσκαλέσουν δημοσιογράφους από τη Γερμανία στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ξεναγήσεις σε γνωστές τουριστικές περιοχές και κρουαζιέρες στο Αιγαίο. Στόχος της κίνησης είναι να προκληθεί ένα κύμα δημοσιότητας για την Ελλάδα στα γερμανικά ΜΜΕ, μέσω των οποίων θα μεταφέρεται μια ρεαλιστική εικόνα της Ελλάδας και των τουριστικών περιοχών της.

Αντίστοιχες προσκλήσεις ετοιμάζονται και για εκπροσώπους των ΜΜΕ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αφού τα λιγοστά χρήματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μια κλασικού τύπου διαφημιστική καμπάνια. Η οποία, επιπλέον, θεωρείται από τους ειδικούς ότι θα είχε μικρά αποτελέσματα εξαιτίας της αρνητικής δημοσιότητας που συντηρείται στα διεθνή ΜΜΕ, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων φέρεται να έχει επεξεργαστεί σχέδιο χαμηλού κόστους για την προβολή του ελληνικού τουρισμού μέσω τωμ νέων τεχνολογιών, αξιοποιώντας και τις νέες μορφές κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook και το Twitter.enet.gr.
 

Λογική εξέλιξη. Ας οργανωθούμε τώρα, ας αλλάξουμε πρακτικές και ας κοιτάξουμε να βάλουμε  νέες προτεραιότητες στην τουριστική μας "πολιτική" για να προσελκύσουμε νέες αγορές. Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου