Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Τι είναι το short selling?

Πηγή: Wikipedia

Σχηματική αναπαράσταση του short selling σε δύο στάδια. Ο short seller (Σύντομος Πωλητής) δανείζεται μετοχές και αμέσως τις πωλεί. Μετά περιμένει, ελπίζοντας ότι η τιμή της μετοχής θα μειωθεί, οπότε ο πωλητής κερίζει με το να αγοράσει τις μετοχές και να τις επιστρέψει στο δανειστή.

Όπου Short Seller βάλτε Hedge Funds

Όπου Lender βάλτε Μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες

Όπου Shares βάλτε τα Ομόλογα του Ελλ. Δημοσίου

Γράφει το σημερινό troktiko:

"Στήνουν σκηνικό χρεοκοπίας οι αετονύχηδες των «αγορών»

«Σκηνικό χρεοκοπίας» έστησαν χθες στην αγορά οι κερδοσκόποι εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο και γκρεμίζοντας ταυτόχρονα το Χρηματιστήριο...

…Επενδυτές οι οποίοι στοιχηματίζουν υπέρ της κατάρρευσης της Ελλάδας επανήλθαν χθες δριμύτεροι μετά τη φημολογία περί αμφισβήτησης του μηχανισμού στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ, «σαρώνοντας» μετοχές και ομόλογα…

…Όπως έγινε αντιληπτό και από τις εποπτικές αρχές, τις δύο τελευταίες ημέρες στην αγορά ομολόγων διαδραματίζεται ένα παιχνίδι υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Δηλαδή με τη μέθοδο του short selling, παρ' όλο που επισήμως δεν είναι θεσμοθετημένοι, κάποιοι επενδυτές πωλούσαν ομόλογα που δεν διέθεταν, επιδιώκοντας να συμπιεστούν οι τιμές τους έτσι ώστε να τα αγοράσουν φθηνότερα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβη χθες και με απόφασή της υποχρεώνει τους επενδυτές μέσα σε τρεις ημέρες από την πώλησή τους να παραδώσουν τα ομόλογα στον αγοραστή. Στην περίπτωση που δεν τα διαθέτουν θα υποχρεώνονται να τα αγοράζουν «επί τόπου» σε τιμές που θα διαμορφώνονται από ειδικές δημοπρασίες, οι οποίες προφανώς δεν θα είναι και τόσο ευνοϊκές για τους λεγόμενους «σορτάκηδες».

Από τη σημερινή Ελευθεροτυπία

"Με ρυθμούς κραχ συντελείται πλέον η κατολίσθηση στο Χρηματιστήριο κάτω από τις 2.000 μονάδες, καθώς στη «στάση προσδοκιών» που έχει κηρύξει η αγορά έρχονται να προστεθούν και οι σπεκουλαδόροι που πουλάνε μετοχές-«αέρα».

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών κατέρρευσαν επιπλέον 6% χθες, καθώς χτυπήθηκαν ανελέητα από κερδοσκοπικά funds που έσπευσαν να βγάλουν λεφτά πουλώντας μετοχές που δεν είχαν καν στην κατοχή τους (short selling). Σχεδόν το 9% των συναλλαγών στην Εθνική, που βρέθηκε σε χαμηλά ενός έτους, ήταν προϊόν «ανοιχτών πωλήσεων», στην Alpha Bank άγγιξε το 11%, στη Eurobank το 7,31%, ενώ στην Πειραιώς και τη MIG οι ανοιχτές πωλήσεις έφτασαν ή ξεπέρασαν το 16% του συνολικού όγκου συναλλαγών. Κι όλα αυτά σε μια συνεδρίαση με τζίρο-ρεκόρ για το 2010, που ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ."

Σχόλιο:

Πάντα ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ μιλώντας θα μπορούσε να συμβαίνει το εξής:

Οι 3 Οίκοι Αξιολόγησης υποβαθμίζουν την αξιολόγηση των Ελλ. Ομολόγων από ΒΒΒ σε …ΩΩΩ. Οι κολλητοί τους, οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες γνωρίζοντας από την υποβάθμιση των Ελλ. Ομολόγων ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ χρήματα και ομόλογα (που ήδη διαθέτουν από προηγούμενες πωλήσεις) στους άλλους κολλητούς τους, τα Hedge Funds (του Σόρος και άλλων καλών ανθρώπων) και αυτά με τη σειρά τους προβαίνουν στην 1η πράξη του short selling όπως περιγράφεται παραπάνω ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ τα ομόλογα… Μόλις γίνεται γνωστή η δημοσιοποίηση της υποβάθμισης των ομολόγων στο ευρύτερο κοινό, τότε τα hedge funds ΞΑΝΑΓΟΡΑΖΟΥΝ τα ομόλογα με μικρότερο αντίτιμο και τσεπώνουν τη διαφορά. Για όλη την εξυπηρέτηση που παρέχουν οι Μεγάλες Τράπεζες στα Hedge Funds πληρώνονται από αυτά (αν δεν έχουν κατέχουν φυσικά και οι ίδιες μετοχές των hedge funds).

Συνεχίζοντας τις ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, αντίστοιχο σενάριο μπορεί να παιχτεί και με τη χρησιμοποίηση των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ. Βγάζουν δηλαδή μια αρνητική για την Ελλάδα ΑΝΑΛΥΣΗ απο έναν συνεργάτη τους, ενώ έχουν ΗΔΗ ποντάρει σε πτώση των Ελλ. Ομολόγων.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα σκηνικό παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε επισήμως με την κατάρρευση της τράπεζας Λεμαν στην Αμερική τον Σεπτέμβριο του 2008, λόγω …το μαντέψατε….του short selling!! Δείτε και το σχετικό άρθρο:
Με λίγα λόγια αν σε βάλουν στο μάτι οι αετονύχηδες δύσκολα τη γλιτώνεις…

Πιο είναι το πιο εξοργιστικό? Ότι στο τέλος θα εμφανιστούν οι ίδιοι αυτοί που μας έριξαν στο γκρεμό ως οι σωτήρες μας. Γιατί θα μας δανείσουν με …καλύτερα επιτόκια την επόμενη φορά μέσω του μηχανισμού σωτηρίας που οι ίδιοι (οι τράπεζες και το ΔΝΤ) μέσω των ΜΜΕ μας πιέζουν να χρησιμοποιήσουμε. Όσο για τους ΟΡΟΥΣ του δανεισμού… Αφήστε το καλύτερα.. Έρχονται και ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, όπως πχ η πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στη Γαλλική Σουέζ και σε άλλους "διμερείς" δανειστες (δείτε το Blog των εργαζομένων: http://seeyath.blogspot.com/).

Ούτε στη Βολιβία δεν πέρασε αυτό….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου