Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Συμμετοχικός Προϋπολογισμός: Μήπως ήρθε η ώρα?

Εν΄όψει της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, νομίζω οτι ήρθε η ώρα να τεθεί το ζήτημα του ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ΣΠ).

Με λιγά λόγια, ο ΣΠ σημαίνει οτι οι πολίτες κάθε τόπου αποκτούν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αποφασίζουν απο κοινού τις ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος τους. Προτείνουν δηλαδή συγκεριμένες δράσεις ή έργα με συγκεριμένο προϋπολογισμό, και ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ τους τοπικούς άρχοντες να τα ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ. Φυσικά, μετά το πέρας του χρόνου, οι δημοτικές αρχές υπόκεινται σε ΕΛΕΓΧΟ και πρέπει να λογοδοτήσουν γιατί δεν κατάφεραν να υλοποίησουν αυτά που οι δημότες τους εμπιστεύτηκαν να κάνουν.  Περισσότερα για τον ΣΠ, με παραδείγματα πόλεων που ήδη τον εφαρμόζουν (και ήδη είναι πάρα πολλές στον κόσμο και την Ευρώπη)  μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Η δύσκολη σημερινή κατάσταση στη χώρας μας, δεν πρέπει να μας κόψει τα πόδια. Αντίθετα, θα πρέπει να μας κινητοποίησει και να μας κάνει να ενδιαφερθούμε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ για το κοινό καλό. Ας ξεκινήσουμε απο το Δήμο μας, τη γειτονιά μας. Με συγκρότηση συμβουλίων πολιτών σε επίπεδο Δημοτικών Διαμερισμάτων. ΧΩΡΙΣ το καπέλωμα των κομμάτων! Με τη δημιουργία νέων εθελοντικών ομάδων και συλλόγων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην κάθε πόλη και χωριό. Γιατί να περιμένουμε το Δήμο να βρεί εργαλάβο για να βάψει τα παρτέρια του πάρκου και να τα πληρώσουμε χρυσά, ενώ μπορούμε μόνοι μας να κινητοποιηθούμε και να τα κάνουμε. Με όσα χρήματα διαθέτουμε, με όσο χρόνο έχει ο καθένας διαθέσιμο. Και είναι σίγουρο οτι τα Blogs που πολλαπλασιάζονται μπορούν να βοηθήσουν στην προβολή και τη δικτύωση τέτοιων δράσεων. Είναι ώρα να ξαναστήσουμε των ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ. Αυτές θα μας σώσουν και οχι οι καρεκλοκένταυροι του δημοσίου και οι πολιτικάντηδες....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου