Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Τρείς και μια κραυγές...

3 άρθρα αναλύσεις, απο 3 διαφορετικές σκοπιές, για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας.

Η πολιτική ανάλυση:

Ερήμην κάθε πολιτικής διαδικασίας Του Χρήστου Γιανναρά της Καθημερινής

Ένα μικρό απόσπασμα:
"Γιατί άραγε η κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου ευνοεί απροκάλυπτα τον πανικό στην ελλαδική κοινωνία; Η εύνοια του πανικού γίνεται εξόφθαλμη και μετρητή στα δελτία ειδήσεων των κρατικών καναλιών (είναι το βασικό μέσο κάθε κυβέρνησης για τη διαμόρφωση της ψυχολογίας των μαζών): Πόσος τηλεοπτικός χρόνος διατίθεται για τη διεκτραγώδηση του οικονομικού αδιεξόδου της χώρας, του πνιγμού που μας επιβάλλουν οι διεθνείς αγορές, της άρνησης ή της αδυναμίας των Ευρωπαίων εταίρων μας να στηρίξουν την ελλαδική οικονομία; Ποια διασταύρωση γίνεται, ποιος έλεγχος αξιοπιστίας του καταιγισμού απαισιόδοξων προβλέψεων από αναλυτές ή πολιτικούς διαχειριστές της διεθνούς οικονομίας; Γιατί απουσιάζει εντυπωσιακά από τα κρατικά κανάλια κάθε ενδεχομένως ενθαρρυντική (σοβαρή και έγκυρη) ανάλυση πολιτικών προτάσεων ή των κοινωνικών δυνατοτήτων για ενεργό, παλλαϊκή αντίδραση στη χρεοκοπία;"

Η θεσμική ανάλυση:

Η πολιορκία της Δημοκρατίας Του Τεγόπουλου της Ελευθεροτυπίας

Ένα μικρό απόσπασμα:
"Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πολιορκείται. Από τις αγορές, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από τις πολιτικές ηγεσίες που συλλογικά και συναινετικά κυβερνούν λαούς οι οποίοι δεν τις έχουν εκλέξει, αδιαφορώντας για τα προβλήματα και τις κοινωνικές αντιδράσεις τους, με τεχνοκρατικά και γραφειοκρατικά κριτήρια. Το οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί έτσι σε πολιτικό αδιέξοδο. Λένε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει δημοκρατία..."

Η κοινωνική ανάλυση:

Επιτέλους φτωχοί! Του Γιάννη Ξανθούλη της Ελευθεροτυπίας

Ένα μικρό απόσπασμα: 
"Μη φοβάστε τη φτώχεια. Η πατρίδα μας είναι ευλογημένη έστω κι αν δεν παράγει λαμαρίνες αυτοκινήτων ή καλής ποιότητας νάρκες και όπλα για τριτοκοσμικούς. Θυμηθείτε την ευλογία του ελαιόλαδου, της κορινθιακής σταφίδας, του χαλβά Φαρσάλων, των εσπεριδοειδών, της σαρδέλας και των λατρεμένων ραδικιών. Λάδι, χόρτα, ελίτσες, λίγο τυρί και ψωμί ζεστό, να φρεσκάρουμε στο μνημονικό μας το παλιό αναγνωστικό του Δημοτικού. Το ξέρω πως είναι ζόρι να κόψουμε το σούσι απότομα, όμως ήρθε ο καιρός να αναβιώσουμε την όπερα της πεντάρας, της δεκάρας και των άλλων χρηστικών μας αξεσουάρ. Μια δοκιμή νομίζω πως θα μας πείσει ..."


Η ώρα για να κλαίμε πρέπει κάποια στιγμή να περάσει. Η λύση είναι ΑΠΛΗ...., ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΗ! 

Τέλος, οι κομματικές ταυτότητες. Τέλος τα κομματικά κριτήρια για την εκλογή αντιπροσώπων στο χώρο εργασίας, έξω τα κόμματα απο τα Πανεπιστήμια, έξω απο την Τέχνη, έξω απο τον Πολιτισμό, έξω απο τους Συνεταιρισμούς, έξω απο τα Επιμελητήρια, έξω απο την Τοπική Αυτοδιοίκηση... Έξω απο κάθε χώρο στον οποίο θα πρέπει να εργαστείς και να δημιουργήσεις.


ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Ας χρησιμοποίησουμε τον Καλλικράτη ως ευκαιρία για να εκλέξουμε πραγματικά ΑΞΙΟΥΣ ανθρώπους άσχετα απο κόμματα. 

Τέλος στις προεκλογικές συγκεντρώσεις με ευθύνη και ΕΞΟΔΑ (απο ....που να προέρχονται άραγε?) των υποψηφιών Δημάρχων. Διοργάνωση Προεκλογικών Γενικών Συνελεύσεων απο τους Δημότες, όπου θα καθορίζονται οι Προτεραιότητες και οι Στόχοι που θα πρέπει να έχει επιτύχει ο κάθε τόπος με το τέλος της επόμενης τετραετίας. Ένα, δύο, τρία....πράγματα.


Ελάτε τώρα κύριοι υποψήφιοι Δήμαρχοι στην Γενική Συνέλευση! Πάρτε τα... ΑΥΤΑ θέλουμε να κάνετε. Τώρα, πείτε μας ο καθένας ΤΙ θα κάνει για να τα επιτύχει? Πως? Με ποιές πολιτικές? Με ποιά μέσα? Εδώ είμαστε για να σας ακούσουμε και να σας κρίνουμε. Και θα σας κρίνουμε όχι μόνο τώρα την Κυριακή των εκλογών, αλλά θα σας κρίνουμε ΣΥΝΕΧΩΣ, κάθε εξάμηνο , τρίμηνο, χρόνο κλπ, με βάση το πλάνο εργασίας. Όπως ακριβώς κάνει και ο Παγκαλος στους Υπουργούς. με βαθμολογία....


Να φέρουμε τα Πανεπιστήμια στους τόπους μας. Τους φοιτητές και κάποιους φωτισμένους καθηγητές να δουλέψουν μαζί μας. Να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Χωρίς κομματικό καπέλωμα.


Δεν υπάρχουν αδιέξοδα ΠΟΥΘΕΝΑ αν δεν τα αφήσουμε ΕΜΕΙΣ να γίνουν αδιέξοδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου