Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Όργια στον ΕΟΤ με αδήλωτα τιμολόγια 120 εκ. € – «Εμπόριο» κοινωνικού τουρισμού

Το εξώφυλλο της έκθεσης των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης
Σοβαρό πολιτικό ζήτημα προκύπτει μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου στα πεπραγμένα του ΕΟΤ, το πόρισμα του οποίου αναμένεται να δοθεί στον εισαγγελέα. Το σκάνδαλο αφορά σε μη καταχωρημένα τιμολόγια ύψους πάνω από 120 εκατ. ευρώ, για διαφημίσεις και δημόσιες σχέσεις. Όλο το ποσό είναι εκτός προϋπολογισμού, όπως δηλώνει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Νίκος Κανελλόπουλος.


Η νέα ηγεσία του ΕΟΤ κάλεσε τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και το Ελεγκτικό Συνέδριο να προβούν στις απαραίτητες έρευνες. Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα κατατεθούν στον κ. Λέανδρο Ρακιντζή, γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και στον Γιώργο Σχοινιωτάκη, γενικό επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Το «όργιο» των αδήλωτων τιμολογίων αφορά στην περίοδο της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από πρόσφατες αποκαλύψεις που εκθέτουν τους εκάστοτε υπουργούς, που πέρασαν από το πρώην υπουργείο Τουρισμού.



Ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη και το πόρισμα θα ανακοινωθεί σε περίπου ένα μήνα


«Εμπόριο» κοινωνικού τουρισμού
Χιλιάδες εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού εκδόθηκαν υπεράριθμα και διατέθηκαν παράνομα προφανώς σε μη δικαιούχους, με αποτέλεσμα να υποστεί το Δημόσιο ζημιά εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρεται σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για πόρισμα «καταπέλτη», το οποίο αποκαλύπτει τη σπατάλη που έγινε στο Δημόσιο και ειδικότερα στον ευαίσθητο για την εθνική οικονομία τομέα του τουρισμού, και που εστάλη ήδη από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο και την υφυπουργό Τουρισμού κυρία Άντζελα Γκερέκου στον πρόεδρο της Βουλής, ενώ διετάχθη ένορκη διοικητική εξέταση. Εφόσον προκύψουν ευθύνες από την έρευνα, τότε η υπόθεση θα σταλεί στον εισαγγελέα. Είναι το πρώτο πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου που γίνεται στις υπηρεσίες τουρισμού και αφορά τον κοινωνικό τουρισμό, ενώ ακολουθούν άλλα δύο, για τη διαφημιστική δαπάνη του ΕΟΤ και για τα οικονομικά των Ολυμπιακών Ακινήτων. Τον έλεγχο διενήργησαν τρεις γυναίκες επιθεωρήτριες με προϊσταμένη την κ. Μαργαρίτα Θωμαΐδου.


Τελικά ποιοι έπαιρναν τα δελτία κοινωνικού τουρισμού; Απροσδιόριστος αριθμός δικαιούχων και κυρίως πολλοί που δεν τα δικαιούνταν, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι τώρα να ζητούν τα χρήματά τους και η νέα ηγεσία του ΕΟΤ να προσπαθεί να βρει κάποιο συμβιβασμό. Στο πόρισμα, που επισήμως αναφέρεται ως «ενδιάμεση έκθεση», αναφέρεται ότι εκδόθηκαν ακόμη και υπεράριθμα δελτία κοινωνικού τουρισμού στο τότε κυβερνητικό πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» ή δελτία χωρίς καν αρίθμηση τα οποία εν συνεχεία πήγαιναν προς είσπραξη από τους δικαιούχους. Η «ενδιάμεση έκθεση» δεν προσωποποιεί ευθύνες, απλώς καταγράφει τις έκνομες πράξεις. Στα συμπεράσματα αναφέρονται: «Με βάση στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν κατά τον έλεγχο, υπολογίζεται ότι η οικονομική επιβάρυνση που επήλθε από την έκδοση των επιπλέον δελτίων είναι δυνατόν να ανέλθει στο ύψος των 3.680.000 ευρώ, οι δε ανειλημμένες υποχρεώσεις του οργανισμού (ΕΟΤ) για το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους ”εκτιμάται ότι ανέρχονται στο ύψος των 17 εκατ. ευρώ».


Συγκεκριμένα όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές, τα αρμόδια όργανα του ΕΟΤ αποφάσισαν την υλοποίηση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» με προϋπολογιζόμενο κόστος το οποίο ξεπερνούσε σημαντικά τις αντίστοιχες εγκεκριμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του φορέα. Και όλα αυτά, όπως επισημαίνει η ηγεσία του υφυπουργείου Τουρισμού, έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο.
Επιπλέον στην ενδιάμεση έκθεση επισημαίνεται: «Σημειώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις,οι οποίες συνίσταντο αφενός μεν στην έκδοση δελτίων πέραν των προβλεπομένων στις κανονιστικές πράξεις των προγραμμάτων, αφετέρου δε, στον πλημμελή έλεγχο και στην αναποτελεσματικότητα του διοικητικού μηχανισμού να διαφυλάξει την ορθή εφαρμογή τους, με αποτέλεσμα να προκύψει επιπλέον μη νόμιμη οικονομική επιβάρυνση του οργανισμού».


Ενα σημαντικό στοιχείο αδιαφάνειας που αναφέρεται στην έκθεση είναι ότι «παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των δελτίων που ανατέθηκε για εκτύπωση σε ιδιωτική εταιρεία ήταν 27.000, κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν και εκτυπωμένα δελτία με αύξοντα αριθμό από 27.000 ως 28.000


Πάντως η κακοδιαχείριση των προηγούμενων κυβερνώντων ήταν ένα μυστικό που κυκλοφορούσε ευρέως στα γραφεία του οργανισμού καθώς και η διάθεση χιλιάδων δελτίων του κοινωνικού τουρισμού από τα υπουργικά γραφεία με μόνο κριτήριο το ρουσφέτι στους ημέτερους και τους ψηφορόρους.

(Πηγή: International Travel Report)
Ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Νίκος Κανελλόπουλος σε συνέντευξη του ανέφερε ότι τα τιμολόγια αυτά, πάνω από 120 εκ. €, που αφορούν σε ενέργειες διαφήμισης και δημοσίων, δεν είχαν καταχωρηθεί στα επίσημα βιβλία του ΕΟΤ. Τα τιμολόγια αυτά προφανώς αφορούσαν συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες είχαν ολοκληρωθεί και ήταν εκτός του ‘μπάτζετ’ του Οργανισμού. Με εντολή της υφυπουργού Άντζελας Γκερέκου κάλεσε αμέσως του Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και το Ελεγκτικό Συνέδριο για να διενεργήσουν έλεγχο.

Σημ.Hypehtros: Ιδού οι "πρακτικές" του κατεξοχήν οργάνου διαχείρισης, προβολής και προώθησης του τουρισμού, της "Βαριάς Βιομηχανίας" της Ελλάδας. Συνδυάστε το και με τα σκάνδαλα που ξέσπασαν στην ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ και την ΑΓΡΟΤΗΜΑ (οι οποίες "ασχολήθηκαν" με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού) και έχουμε μια εικόνα της πλήρους διάλυσης του κράτους.

Κι ύστερα λένε οτι για τη μείωση των τουριστών φταίνε οι απεργίες.... Εδώ τόσα χρόνια και δεν έχουν δημιουργήσει ένα Τμήμα Τουρισμού στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και όσα Ελληνάκια θέλουν να σπουδάσουν το αντικείμενο καταφεύγουν στο εξωτερικό και χάνει η χώρα μας συνάλλαγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου