Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Να περνάμε καλά!

Πριν δύο-τρία χρόνια, στα πλαίσια της διαδικασίας του κτηματολογίου, ένας γνωστός μου ανακάλυψε ότι το μισό πατρικό του σπίτι ήταν κτισμένο χωρίς άδεια. Ρωτήσαμε τον ηλικιωμένο πατέρα του και μας κοίταξε σα χαμένος: «Μα έχει άδεια!». Του εξηγήσαμε ότι η άδεια δεν κάλυπτε όλο το οίκημα, ότι αποθήκες είχαν μετατραπεί σε δωμάτια κλπ. «Είστε σοβαροί;», μας κατακεραύνωσε! «Εμείς ήλθαμε πρόσφυγες και δεν είχαμε πού να κοιμηθούμε. Ξέρεις τι είναι να θέλεις να βάλεις μία στέγη πάνω από το κεφάλι σου και να μην έχεις λεφτά; Τις άδειες θα κοιτάγαμε;»

Έτσι λοιπόν «κτίστηκε» η Ελλάδα του σήμερα. Μέσα στην αναταραχή και την πολιτική ανωμαλία. Μέσα στη φτώχεια και τον καθημερινό αγώνα. Και όταν μας έδωσαν το μέλι δεν ήμαστε προετοιμασμένοι και πέσαμε με τα μούτρα, φοβούμενοι ότι θα στερέψει κάποτε. Και στέρεψε.

Οι παππούδες και οι πατεράδες μας είχαν ήθος, εργατικότητα, πίστη, ενστικτώδη αγάπη για την πατρίδα και την παράδοση. Εξασφάλιζαν με κόπο τα αγαθά και μας τα χάριζαν με απλοχεριά, ώστε εμείς να μη νιώσουμε ποτέ στερημένοι και αδικημένοι. Οι πεινασμένοι εκείνοι γονείς μας έκαναν παχύσαρκους, οι αμόρφωτοι εκείνοι γονείς πούλησαν και τα χωράφια τους για να μας σπουδάσουν.

Ο δυτικός τρόπος διαβίωσης που εισέβαλε στα σπίτια μας βάρβαρα, εμάς μας βρήκε χαλαρούς, απροετοίμαστους. Μεταλλαχθήκαμε σε αχόρταγους καταναλωτές και τα παιδιά μας ακόμη χειρότερα, έβαλαν τον καταναλωτισμό πάνω από οποιαδήποτε αξία.

Οι πολιτικοί, εφαρμοστές της τακτικής «δως τα όλα», έδωσαν λίγα και πήραν τα πάντα. Πήραν τα λεφτά που προορίζονταν για την οργάνωση του κράτους μας και οργάνωσαν τις ζωές τους για τρεις γενιές. Πήραν τα όνειρά μας για ένα έθνος , με πολιτική και πολιτιστική ακτινοβολία και τα υποβίβασαν σε απληστία για αυτοκίνητα, ταξίδια, επώνυμες γκαρνταρόμπες. Πήραν την ανάγκη μας και την έκαναν γλείψιμο και ρουσφέτι.

Στη τηλεόραση ο οποιοσδήποτε ατάλαντος, ανίκανος και άχρηστος στέκεται πίσω από μία κάμερα: Κουτσομπολεύει και λέγεται παρουσιαστής «ψυχαγωγικής» εκπομπής, προπαγανδίζει και λέγεται δημοσιογράφος, αναπαράγει βιντεάκια και ισχυρίζεται ότι κάνει σάτιρα. Και όλοι, μα όλοι, μας διδάσκουν τα ίδια: ότι η ηθική είναι μία ξεπερασμένη έννοια, που την επικαλούνται μόνο οι θρησκόληπτοι και οι ηλίθιοι, ότι το ζητούμενο είναι να περνάμε καλά και ότι ευτυχία είναι η κατανάλωση και το σεξ.

Να περνάμε καλά: η μεγαλύτερη αηδία που ειπώθηκε ποτέ, που την πιπιλίζουν όλοι οι αμπελοφιλόσοφοι, «ειδικοί» μαϊντανοί των καναλιών. Που την ακούμε από φίλους, συγγενείς, γνωστούς, σε κάθε ευκαιρία: «έλα μωρέ, μη σκας, να περνάμε καλά». Να περνάμε καλά: το απαύγασμα του ατομικισμού και του ανθρώπινου ξεπεσμού. Να περνάμε καλά μόνοι μας, χωρίς τους άλλους. Και να η κατάντια μας.

Αυτόν τον λαό λοιπόν, που όλοι δούλεψαν με οργάνωση και αφοσίωση για να τον οδηγήσουν στην ηθική και πολιτιστική παρακμή, ποιός τολμά να τον κατηγορεί; Οι ίδιοι οι διαφθορείς, οι ίδιοι που κέρδισαν και κερδίζουν ακόμη από την κατάντια του! Τα τίποτα που εξασφάλισαν την υπόστασή τους, υποτασσόμενα στο σαθρό σύστημα! Αντί να κρυφτούν, αντί απολογηθούν έστω, τολμάνε και επικρίνουν!

Σίγουρα οι Έλληνες θα βγούνε στους δρόμους σύντομα, σίγουρα το πολιτικό σκηνικό θα ανατραπεί και θα θεμελιωθεί σε νέα βάση. Αλλά σε αυτήν την επανάσταση πολύ λίγοι θα έχουν συνείδηση των πραγματικών αιτιών και του επιθυμητού στόχου. Οι πιο πολλοί θα παλέψουν για την τσέπη τους, οι λίγοι για τις αξίες τους. Αυτό είναι το πιο απογοητευτικό!
Πολίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου