Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Κίνας στην Ε.Ε.

Της Αγγελικής Καλλή
(απο την Ημερησία)

Οι βάσεις, μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, για πολύπλευρη οικονομική συνεργασία σε επενδύσεις, λιμάνια, μεταφορές, σιδηροδρόμους, επισκευές πλοίων, ακόμα και την αγορά ελληνικών ομολόγων αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από παράγοντες που βρίσκονται στο κέντρο των διαπραγματεύσεων, να τεθούν την επόμενη εβδομάδα με την επίσκεψη του προέδρου της Cosco στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του Wei Jianfou, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, θα προετοιμάσει και την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στην Κίνα τον επόμενο μήνα.

Και με τον Δ. Ρέππα
Ο πρόεδρος της Cosco στις 19 Μαΐου επισκέπτεται τον ΟΛΠ, καθώς επισήμως είναι προσκεκλημένος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Γιώργου Ανωμερίτη. Την ίδια μέρα θα έχει επαφές και συζητήσεις με τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, την υπουργό Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας - Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

Στις 20 Μαΐου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ στις 21 Μαΐου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η έκφραση από την πλευρά του ομίλου της Cosco της απόφασής του να διακινεί το σύνολο των φορτίων του προς την Ευρώπη από τον Πειραιά, με πλοία feeder, μεταφέροντας στην Ελλάδα το σύνολο των δραστηριοτήτων του από άλλες ευρωπαϊκές βάσεις του, αναμένεται να είναι μία από τις σημαντικότερες πλευρές της επίσκεψης Wei στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που, κατά πληροφορίες, δρομολογείται όλο αυτό το διάστημα με συνεχείς συζητήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, Γιώργου Ανωμερίτη, σε υψηλό επίπεδο τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και την κινεζική, της οποίας άλλωστε αξιωματούχος είναι ο πρόεδρος της Cosco.

Στις 19 Μαΐου, όταν ο κ. Jian-fou θα επισκεφθεί τα γραφεία του ΟΛΠ, οι συζητήσεις με τον κ. Ανωμερίτη ουσιαστικά θα σφραγίσουν αυτή την απόφαση των Κινέζων να μεταφέρουν στην Ελλάδα το επιχειρησιακό τους κέντρο για την Ευρώπη στο τομέα των φορτίων, ενώ οι επιμέρους συμφωνίες που θα χρειαστούν θα υπογραφούν στη συνέχεια.

Ο ΟΛΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι με αυτή την κίνηση θα εξασφαλίσει σημαντικά φορτία και για τη δική του προβλήτα διασφαλίζοντας παράλληλα παραγωγική απασχόληση για το εργατικό του δυναμικό. Παράλληλα θα μεγιστοποιηθεί η αξία του ίδιου του Οργανισμού, ο οποίος είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο.

Εταιρικό σχήμα
Οι δύο πλευρές εξάλλου, θα οριστικοποιήσουν το εταιρικό σχήμα για την από κοινού συμμετοχή τους στο διαγωνισμό που προκηρύσσεται άμεσα από την Εθνική Τράπεζα για την παραχώρηση του Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου. Η ΣΕΠ, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα την Cosco, θα αναλάβει τη διαχείριση του Κέντρου, ενώ το ύψος της συνολικής επένδυσης εκτιμάται από πηγές του ΟΛΠ ότι θα ανέλθει στα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές για μία επένδυση μεγάλης σημασίας όσο αφορά τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη διακίνηση φορτίων όχι μόνο προς τις γειτονικές της χώρες αλλά προς ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο εταιρικό σχήμα θα συμμετέχουν ακόμα κατασκευαστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή των υποδομών και θα αποκτήσουν μερίδιο στην παραχώρηση. Ο ΟΛΠ προχώρησε πρόσφατα στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία Logistics OΛΠ Α.Ε. όμως δεν είναι ακόμα σαφές αν αυτή η εταιρεία θα αποτελέσει το όχημα για το κοινοπρακτικό σχήμα ή τελικά απευθείας ο ίδιος ο ΟΛΠ.

Ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Η Cosco ενδιαφέρεται για τη γραμμή που θα συνδέει τον σταθμό του Ικονίου με το Κέντρο του Θριασίου
Στο πλαίσιο της μετατροπής της Ελλάδας σε κέντρο μεταφόρτωσης για την Cosco, ο πρόεδρος του κινεζικού ομίλου στη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα, αναμένεται να εκφράσει το ενδιαφέρον της Κίνας για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την εταιρεία στην οποία ανήκουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι και η σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τον Εμπορευματικό Σταθμό του Νέου Ικονίου με το Εμπορευματικό Κέντρο Θριάσιου Πεδίου.

Επισκευές πλοίων
Οι επισκευές των πλοίων της Cosco στον Πειραιά θα αποτελέσει ένα ακόμα σκέλος των συζητήσεων Ανωμερίτη - Wei Jiafou. Ο ΟΛΠ σχεδιάζει μέσω της θυγατρικής του ΝΑΥΣ OΛΠ Α.Ε. να αξιοποιήσει την περιουσία του στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όμως πιθανότατα μία τέτοια συμφωνία να έχει θετικό αντίκρισμα και για άλλες ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο ΟΛΠ θα προτείνει στους Κινέζους ένα πλαίσιο συμφωνίας, ώστε η εθνική οικονομία να επωφεληθεί όσο περισσότερο είναι δυνατό από την πρόθεση της Cosco να αναδείξει τον Πειραιά σε επιχειρησιακό της κέντρο για την Ευρώπη.

Σημ. Hypethros: Καλή κίνηση φαίνεται. Όσο διαφοροποιείς τους στρατηγικούς σου εταίρους, τόσο το καλύτερο. Αν και δεν πιστεύω οτι θα μάθουμε όλα τα desous της συμφωνίας, σε πρώτη ανάγνωση η είδηση κρίνεται θετική. Ίδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου